- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Kikristályosodik a Razr 60
- iPhone topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rudi
nagyúr
Bár gondolom olvastad, nekem simán ment NF7S-sel. Mellette Athlon XP volt 1400-2000 MHz között változóna, 2x512 MB RAM és két 80-as HDD mellett. Szerintem a Te géped terhelése már elég lesz Zen méltóságos úrnak, hogy elinduljon. Gáz leggyakrabban Athlon 64-es konfigokkal szokott lenni.
-
rudi
nagyúr
válasz
Veriakilis #740 üzenetére
Megsúgom, hogy A64 procival és megfelelő méretű bordával (pl. Coolink U8 92) netezés vagy egyéb kis terhelésű móka közben, lazán elmegy passzívban egy Zen-es konfig. Nekem csak azért jár rajta 800-at a 92 mm-es venti, mert így sincs hangja, csak a merevlemezt hallom (már azt sem sokáig).
-
rudi
nagyúr
válasz
defiant9 #647 üzenetére
Szabványos terhelés? Kimérted? Milyen szabvány? Attól hogy az a terhelés (talán) általános a mai gépeken, attól még nem feltétlenül szabványos.
Mondok egy példát:
Anno volt a 1.4-es ATX szabvány, abban még egy 12 voltos ág volt és akkoriban még többet ettek a gépek 5 és 3,3 volton. Amikor jött a 2.0-s szabvány a többség az 1.4-es táphoz ''csapott hozzá'' (kéretik nem leharapni a fejemet ezért a pongyola fogalmazásért) még egy 12 voltos ágat és kész. Erre alapozva az alaplap és egyéb cucc gyártók is így tettek, a korábban 1.4-es módi szerint gyártott cuccaikat folytatták, hiszen a tápgyártók is ezt tették, mi lenne a gond. Aztán jött az FSP (és az Antec, vagy valamelyik rejtett gyártója - pl. a CWT) és fogták a 2.0-s szabványt és gazdaságossági szempontból _pontosan_ betartották minden pontját és elhagyták a ''régi sallangot'', ami még az 1.4-ből maradt. Erre aztán jöttek a konfigok, amik még támszkodnak a ''régi sallangra'' és lett, ami lett.
Innetől kezdve lehet keresni, hogy mi a szabványos és mi nem és miután ez megvan, lehet azon vitázni, hogy jó-e a szabvány vagy sem. No meg lehet a Te egymintás próbád alapján elméleteket gyártani, Zent fikázni. -
rudi
nagyúr
válasz
defiant9 #641 üzenetére
Nagyon könnyen lehet, sőt pontosítani is kell, mert a HDD és CD-ROM típusa is számít!
Nálam pl. Abit KN8 SLI + A64 3000 + GF6800GS + Maxtor HDD + Plextor PX-716 nem ment de NEC ND3540 íróval már ment és akkor is ment, amikot a HDD-t Samsungra cseréltem és még tudok sorolni pár felállást, ahol nem ment és ahol ment -
rudi
nagyúr
válasz
defiant9 #626 üzenetére
Rudi kezde el hogy bezzeg az Intel milyen fasza.
Ez jó
Leírom, hogy TE is megértsd. Az Zen ATX12V 2.0 szabvány szerint működik, a gyártót ismerve 100%-osan. Aztán, hogy az alaplap és a rendszer többi része hogyan tudja/akarja betartani ezt a szabványt az már egy másik történet, úgy, ahogyan másik történet az is, hogy mennyire jó ez a javarészt Intel által kiötlött és valószínűleg az ő módszere szerint tesztelt szabvány. Az, hogy valahol szar van a palacsintában, sejthető, mert az amúgy szintén nagyszerű Antec NeoHE tápokkal is hasonló dolgok vannak [link].
-
rudi
nagyúr
válasz
defiant9 #607 üzenetére
Amondó vagyok, hogy annak a gyártónak a processzorai köré épülő rendszerekkel, aki az ATX12V szabványt kitalálta (és úgy hívják, hogy Intel), a Zen minden probléma nélkül működik. Aztán hogy az AMD meg az alaplapgyártók meg a többiek mennyire követik ezt a szabványt az már egy másik kérdés.
-
rudi
nagyúr
Eddig mindenkinek viszonylag megmagyarázhatóan rakoncátlankodott a Zen-je. Próbálkozz meg esetleg egy másik táppal, hátha nem csak a Zen a ludas. Amúgy milyen konfigot hajt?
Most faragok egy cikket a Zalman HD160 házáról, amiben egy 630-as P4-et és mindenféle Zalman hűtőket kaptunk. Iszonyat drága cucc, de egész jó. Abban is Zen volt és semmi anomáliát nem tapasztaltam -
rudi
nagyúr
válasz
Veriakilis #549 üzenetére
Szeintem több helyen is lehet Zent kapni, ugyanis legalább 4 nagyker forgalmazza. Aztán, hogy melyik kiskerben van raktáron és hol kell rendelni, az már más kérdés.
(nagy hirtelenjében a 3 Testőr és a gépbót listáján láttam) -
rudi
nagyúr
válasz
he7edik. #477 üzenetére
Annyiból jobb az alapból passzív táp, hogy annak a hűtését hangszabályozhatod, és ha kell akkor teljesn halk. A nagy hangsúly a ha szón van. Természetesen játék közben nem szempont, hogy annyira halk legyen a gép, mert úgyis a játék zajaira figyelsz. Ha viszont dolgozol tanulsz vagy éppen alszol, akkor jól jöhet, hogy kussban van a vas. Nekem most éppen a merevlemez alap motorhangja kihallatszik a többi alkatrész közül (közben A64 3000+ 32 fokos, GF 6800GS 41 fokos, HDD 31 fokos), de ha játszom, akkor azért feltekerem a CPU és a VGA hűtését is.
-
rudi
nagyúr
A következő klubb azoké lesz, akiknek túl ''hangosan'' gerjed az erősítője (esetleg TFT-je), aztán jön azoké, akiknek túl ''hangos'' a hűtőgépe 2 szobával odébb, a konyhában, aztán azokék akik a fülükben hallják a szívverésüket annak ellenére, hogy nincs magas vérnyomásuk
-
rudi
nagyúr
Ha van fölötte szellőzőnyílás, akkor szerintem érdemes úgy berekni, hogy egy ventilátor fölfelé húzza ki belőle a levegőt. Nekem lefelé áll a rácsos rész és egy Coolink U8-92-n keresztül a proci ''melege'' (idézőjelben, mert az alapórajeles A64 3000+ nem szokott 40-45 fok fölé melegedni) meg rá. Már ez a módszer is jót tesz a tápnak, mert (tapintásra) sokkal hidehebb így, mint amikor teljesen passzívban hajtom a gépet,CPU-venti nélkül.
Emlékeim szerint a mi tesztpéldányunkon sem volt fólia, és gumi fogta össze a kábeleket. -
rudi
nagyúr
válasz
Veriakilis #398 üzenetére
Nem értem, mirét kell ilyenekt megkérdezni... Nem Te vagy az első, aki rákérdez, hogy elvinné-e ezt vagy azt a konfigot. Miért nem nézitek meg a cikkeinkben szereplő fogyasztásadatokat?!
Rád éppen a Presleres vonatkozik mint legrosszabb eset [link]. Pentium 955 + I955/975 alaplap + X800 XT + 1 HDD + Cooler Master 450-es táp CPU égetés mellett 246 wattal húzott ki a konnektroból vagyis nagyjából 200 wattot evett. 200 < 300. -
rudi
nagyúr
válasz
Johnny Cage #396 üzenetére
Nem feltétlenül a kis terhelésről van szó, az eloszlás is számíthat. Nálam pl. volt olyan, hogy reggel nem indult a gépem (A64 3000+, X800 GT, 1 HDD, 1 ODD), de amikor az albitársaim felkapcsolták a sajátjukat, akkor hopp, az enyém is el bírt már indulni. Aztán persze egyedi eset is lehet ez, ami csak az én tápomra vonatkozik.
-
rudi
nagyúr
OK. Nézd meg a Zalman támogatási listáját a keresett hűtőhöz [link]. Emlékeim szerint a VF700-asok néhágy Radeon 9600-ra nem mennek fel a GPU körüli magasabb alkatrészek miatt, de ilyen teljesítményű cooler fölöslehes egy 9600 Pro-ra. A hőcsöves ZM80 sorozattal nincs ilyen gond.
-
rudi
nagyúr
válasz
Johnny Cage #372 üzenetére
Egyelőre nem volt időm ennek a paranormális jelenségnek a kivizsgálásához, amihez 3-4 Zen-re és egy csomó hardverre meg időre lenne szükségem. Egy tápos tapasztalataim alapján a gyártó lazán annyit mondhat, hogy hibás példány. A többiek elmondás alapú helyzete szintén nem túl erős alap.
-
rudi
nagyúr
válasz
Johnny Cage #370 üzenetére
Szerintem nézd meg a PH-s 7800GTX SLI tesztben a fogyasztási adatokat. Az X2 4200+ (nem 4200 MHz, mert az kicsit nagyon sok lenne) nem sokkal fogyaszt többet mint a mi tesztprocink.
-
rudi
nagyúr
Leírom az FSP Zen-es konfigos tapasztalataimat.
Első kör:
1. Hazahoz
2. NF7S - Athlon XP - Radeon 9550 - 80 GB Maxtor HDD - Plextor PX-716A író mellé beépít
3. minden tökéletes, hang is OK
Második kör:
1. A hallottak alapján felvisz tesztre
2. KN8 SLI - A64 3000+ - GF6800GS - 80 GB Samsung HDD - Asus író mellé beépít
3. minden tökéletes
Harmadik kör:
1. Hazahoz
2. KN8 SLI - A64 3000+ - fél megás PCI-s VGA (nem röhög!) - 80 GB Maxtor - Plextor PX-716A mellé beépít
3. egy ventitekerintés után behal
4. Maxtor HDD helyére a korábbi Samsung
5. minden tökéletes
6. bekapcsolás előtt ráköt USB-s 1,8 colos X-Micor HDD
7. egy ventitekerintés után behal
8. kis USB-s HDD levesz
9. minden tökéletes
10. Radeon X800 berak
11. minden tökéletes
12. leolvas Samsung és Maxtor áramerősségek
13. Maxtor: 12V-0,96A; 5V-0,67A. Samsung alacsonyabban (most a gépben van, nem nézem meg)
És most tessék kapaszkodni - negyedik kör:
1. Hazahoz tesztelős NEC ND4551 DVD-író
2. betesz
3. minden tökéletes
4. betesz még a két DVD-író, X800 és Samsung HDD mellé a Maxtor HDD
5. MINDEN TÖKÉLETES
6. rászúr még a kis 1,8-as USB HDD
7. még mindig tökéletes.
No, erre varrjatok gombot!
Egyelőre nincs időm további utánajárásra, de kerítek még HDD-ket és tovább terhelem, kontaktálok az FSP-vel, meg ilyenek. Mindemellett a Zen-hez hasonlóan gyenge 5 és 3,3 voltos Antec NeoHE sorozat is csinál érdekességeket [link]. -
rudi
nagyúr
Köszi, hogy megosztottad velünk tapasztalataidat, de nem ebbe a topicba kellett volna, hanem valamelyik vízhűtésesbe. Nem szeretném szétoffolni a témát, de szerintem gondolkodj el az adaptív hűtésen. Ha egy izmos SLI-s gép csak netezik/letölt stb. nem fogyaszt túl sokat (100-120 wattot), ezt passzívan le lehet hűteni. Ha nagyobb terhelés jön például játék, akkor valószínűleg nagyobb hang is lesz, így nem zavar majd két lassú 12-centis venti az adig passzív bordán
További részleteket ebben a témában légy szíves a vízhűtéses topicba írni [link]
-
rudi
nagyúr
válasz
Csaba_20_ #139 üzenetére
Egyelőre nem tudok semmi érdemit mondani a témában. Ha a Zen nem hozott volna ki 0-t, akkor kapásból rávetem volna a mérőműszerre. Mondjuk így is a félremérés a sanszos, de majd meggyőződöm róla. Nem lennék meglepve, ha a mérőre dugott sima kábelen is előjönne pár watt.
-
rudi
nagyúr
Könnyen lehet, hogy az is. Ha leszeded róluk a matricát, akkor az AOpen tápjai is FSP-k. Persze ez egyáltalán nem baj, sőt nagyon jó! Az FSP sokmindenkinek gyárt, és nem produkál szemetet. Egy 400 W körül ''Zen'' érdekes lehet, de látni kellene a belsőt, hogy bármilyen következtetést levonhassunk.
-
rudi
nagyúr
Ami jó trendencia mostanában, hogy a gyártók kezdik követni az igényeket és az akármennyi wattot úgy rakják össze, hogy gyengébb 5-ös és 3,3-as ágat csinálnak, de erősebb (vagy akár több) 12-est. Erre jó példa a Zen vagy a 380-as Antec NeoHE [link], ami 380-as létére három 12 voltos ágat kapott egyenként 15 A terhelhetőséggel, és közösen 336 wattot tudnak, ami 28 A-nak felel meg. No, erre például minden aggodalom nélkül rá merném kötni az általalad felvázolt baromi SLI-s konfigot. A 430-as NeoHE pedig 384 wattot tud leadni 12 volton, ez 36-tal több, mint a 430-as Seasonic S12 (ez 3 A-t jelent), és csak 12 wattal (1 A) kevesebb, mint az 500-as Seasonic S12!
-
rudi
nagyúr
Megnéztem, tényleg csak az 5 voltos ág van bekötve a VGA-s PCIe konnektorba (megesküdtem volna rá, hogy az egyik föld hiányzik és nem a 12-es...).
Saját méréseinkből kiindulva, nyugalmi állapotban kétlem, hogy túlterhelés lenne Nálad. Jól multimérd (vagy mulitméresd ki), hogy nem ingadozik-e az 5 vagy a 12 volt. Ha ungadozik, az lehet akár amiatt is, hogy kezdenek a tápod kondenzátorai kiszáradni. Ebben az esetben csere, vagy szakemberhez fordulás ajánlott. A másik dolog, hogy lehetőség szerint próbáld ki a gépet egy hasonló táppal mint a Tiéd. -
rudi
nagyúr
Ott a kismilliószor linkelt Silent PC Reviewes cikk [link], abban le van írva minden.
Modernebb tápoknál a következő feltételezéseket lehet használni:
Ott a PH-s tesztekben egy csomó konfig felvett teljesítményadata, de ezt otthon is ki lehet mérni konnektorba dugható fogyasztásmérővel. Ilyet talán az elektromos művek is tudnak köcsönadni (tán kötelességük is, ha kéred; ennek utána kell járni). A felvett adatnak a jobb tápok megközelítőleg 80 %-át használják fel, vagyis ennyit vesz ki belőlük egy konfig. Manapság a 12-es ágról veszik le a legtöbb áramot, akár az összteljesítmény 90%-át is. Biztonságból számolhatsz a teljes terheléssel a 12 voltra. A legtöbb tápon fel van tüntetve, hogy 12 volton mennyit tud leadni, bár gyakran csak a maximumot írják ki.
Példa:
Itt egy 7800 GTX SLI konfig fogyasztása: [link]. A mért felvett érték 234 W (legyen 240 W), ennek 80 %-a, amit ténylegesen igényelt a rendszer, vagyis a fullos SLI-s gép teljes játékos terhelésben 192 wattot evett. Ha ez mind a 12-es ágon jött volna, akkor oda pontosan 16 A kellett volna. Ha folyamatosan 16 A fölött tud leadni a tápod 12-es ágon, akkor nincs miért aggódnod még keményebb konfig esetén sem. -
rudi
nagyúr
Nem kell ám csodát várni egy 2,5 éves táptól, lazán kezdhet kiszáradni. Fölöttébb furcsálom, hogy a GTX csak 5 voltról eszik, ezt hogyan állapítottad meg? Biztos vagy továbbá abban, hogy a tápod azért nem bírta, mert több mint 400 wattot kellett leadnia, esetleg a 12 voltos ága lett túlterhelt, vagy csak egy újabb ruban legend van születőben? Nem lehetséges szerinted, hogy egyszerűen elfáradt a táp és egyedi esetről van szó (ezt alátámasztani látszik, hogy már kvázi idle-ben is bajok voltzak)?
-
rudi
nagyúr
Ez marhaság! Senki nek kötött bele érdemileg a cikkbe, nekem volt pár elírásom (lásd áramfelvétel és watt, vagy nem írtam ki szóval a OVP/UVP stb. rövidítéseket). Inkább a sok okoskodás megy, mert táp témában nagyon sok a férejátékozódás (lásd. 400 W fölötti tápok igénye).
-
rudi
nagyúr
No, Te vagy a sokadik nagyokos, aki olvasás nélkül ír
Lécci nézd meg, mennyi volt a GF7800GTX konfig maximális felvett terhelése (megsúgom, 240 W alatt), azt szorozd be a táp hatásfokával (megsúgom 80% körül) és kijön, hogy egy csúcs SLI-s konfig sem fogyaszt 250 W (sőt 200 W) fölött. Persze valami sönt ellenállással ki lehetne hajtani belőle akár 300 wattot is, de van értelme?! Jó lenne már felébredni végre a 400 W fölötti rémálomból!
-
rudi
nagyúr
Jól írtam, mert ahogy Csaba_20 is írta, mi csak azt tudjuk mérni, amit a táp kiránt a konnektorból (felvett teljesítmény).
Lényeg, hogy az olvasók lássák (még ha nem is akarják), hogy egy SLI-s csúcskonfig csúcsra járatva is kevesebb mint 200 wattal terheli a tápot. Ha ez mind 12 volton jönne ki, akkor sem kellene több 17 ampernél. -
rudi
nagyúr
No, most tesské büdösgyorsan abbahagyni a tápokról ''szakértést'', mert egyre több badarság hangzik el! A Chieftek külső gyártóktól vásárol, úgy, ahogyan a gyártók többsége is. A 410-as sorozata nem éppen szerencsés, sok gond volt vele, de pontosabbat nem lehet tudni a témáról, minden más csak urban legend, de a biztonság kedvéért kerüljük ezt az egy Chieftec modellt, vannak a piacon biztonságosabban ismert modellek is.
Többi, nem Zen-nel kapcsolatos tápos kérdéssel tessék más fórumtopicokba menni, esetleg a nagy általánosságok meg sejtések meg belemagyarázások előtt tessék áttekinteni a tesztjeinkben feltüntetett felvett teljesítmény adatokat, és elolvasni a tényleges mérésekkel alátámasztott áramfelvételi teszteket [link]. -
rudi
nagyúr
Tán a legnagyobb SLI már necces lenne, de egy 7800GTX és jópár drájv még biztosan nem okoz neki gondot. 22 amperes maximum van a 12-es ágon.
Füstölgős mode ON
Eccer nézné meg valaki a GF7800GTX SLI konfig kimért áramfelvételét [link], szorozná be 0,8-cal, hogy megkapja a táp leadott teljesítménylét mielőtt bármilyen táp teljesítményéről véleményt mondana. Ó, hogy eltördelném annak a bugyutának a kezét, aki azt a baromira túlszámoló wattkalkulátort csinálta, amit minden birka előszeretettel használ...!
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen egeret válasszak?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Milyen videókártyát?
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- ASUS routerek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Túra és kirándulás topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Akció! Hordozható GAMER Monitor! MSI MAG162V ! 15.6 1920x1080 FULLHD! Bolti ár fele!
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest