Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Crystalheart

őstag

válasz #20196435 #63 üzenetére

A belvárosban elég sok park és fás sétány van, Budáról nem is szólva. Az már más kérdés, hogy az utakat a zöld sávok rovására kellett szélesíteni, mikor megindult a gépjárműforgalom. A fővárost egyszerűen nem gépkocsikra tervezték, hanem lovaskocsikra. Azon kívül a kommunizmusban elég sok kiskertet lebetonoztak, és a dunaparti zöldövezetet is beépítették... (Igen, az a hotelsor helyén ártéri zöldövezet volt, ami szerintem az egyik legszebb növénytársulás.) A Nyugati körül látsz ma parkot? Nem, mert lebetonozták. Nem kérdés, mikor szúrták el.

Mert ami Trianonig épült, az egyszerűen ragyogó összhangja volt a természetnek és az építőművészetnek.

Dany007: Messziről nem látni a bérpaloták fenséges díszítését. A II. világháborúban pedig nagyon sok kupolát és tornyot bombáztak le, amiket a kommunizmus szocreál irányzatában a haszontalanságra és túldíszítettségre hivatkozva nem építettek vissza. Amiket ma látsz, pl. a Blahán, vagy a Klotild-paloták, csak szerencsésen megmenekültek. Sajnos a Magyar Királyi Palota nem volt ilyen szerencsés.

tildy: Csepelen szerintem is elférnének felhőkarcolók, de nem a tiltás, amiért nem épülnek. Budapest egyelőre nem olyan nagy üzleti központ, hogy egy önkényesen kijelölt, félreeső területen ki lehessen alakítani egy jó kihasználtságú felhőkarcoló-városnegyedet. A belvárosba értelemszerűen és nagyon helyesen nem engednek a Parlamentnél magasabb épületeket, máshova meg nem éri meg. A Kálvin tér borzadványaira - a nem oda illő épületeket és a káoszt, koszt is beleértve - pedig nem kérdés, milyen sors vár, azokhoz ne viszonyítsunk... :)

• Dany007

veterán

válasz #20196435 #60 üzenetére

Lehet vegyíteni a kettőt. Nem kell felhőkarcoló-dzsungel, én sem arra gondoltam. Sőt, a felhőkarcoló nem egyenlő a modern építészettel.
    Már születtek igenjó tervek 1-1 Budapesti beruházáshoz, de a megvalósítás még várat magára.
    Nemtom, talán az indexen lehetett látni 1-2 brutáljó design-t! Ha valaki esetleg tudná mire gondolok belinkelhetné :)

@Ivan15: Veszprémi vagyok :) Igen, a Zöld is hiányzik...
    Na, mindjárt megkeresem a képeket, amire gondoltam. Az nem felhőkarcolókról szól, hanem szép design-ról. Zöldövezettel.

Persze Pesten nehéz lenne mégtöbb zöldövezetet létrehozni, elvégre minden be van építve. Ergo, csak úgy lehet a belvárosban zöldövezetet kijelölni, ha pár házat szépen lemószerolnának a picsbe.

Új hozzászólás Aktív témák