Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dany007

veterán

válasz Crystalheart #78 üzenetére

Őszintén szólva én nem gondoltam sehogy sem.
    Csupán kifejeztem ezen házak iránti nemtetszésemet :)
    A képen a háttérben lévő ház is ócska, lepusztult. Az a legdurvább, ha eltakarnánk az autókat, meg az embereket a képről (a villamost nem is muszáj), akkor nem tudnánk megmondani, hogy a kép valamikor ~ a 70-es (60-as?)években készült, mert ma is pont így néz ki Pest egyes részein.

Nem tudom mi lenne a megoldás, de szerintem Tildynek igaza van abban, hogy ezt Londonban is szépen sikerült megoldani. Igaz annyira nem ismerem a várost, csak képekről hébe-hóba, de tényleg megférnek a régi stílusú de felújított épületek a modernekkel.

Nem vagyok járatos Pesten, csak a múltkor volt szerencsém egy napot eltölteni egy rokonnál. Sétáltunk vagy 2 órát délután, estébe nyúlóan és elképedtem. Van tényleg sok gyönyörű épület, amihez akár kirándulásokat is lehetne szervezni annyira szépen és monumentálisak. Viszont az ezeket körbevevő házak - mint a linkelt képen is - rémisztőek. Az utca ahol voltunk merőleges az Andrássy-ra. És kb, mint egy sikátor. Két autó alig fért el egymás mellett, mindkét oldalon autók parkolnak félig a járdán. És az utca két oldalán ilyen - mint a képen - 4-5 emelet magas régi stílusú koromfekete házak ágaskodtak. A napnak esélye nem volt besütni. Az alsó szinteken gagyibbnál gagyibb üzletek egymás hátán... Na, és onnan elsétáltunk az Országházig meg valami másik úton vissza. A lényeg, hogy a "nagy nevű" utak kivételével az összes kisebb utca így nézett ki - mint a képen - . Szóval nagyon nyomasztó volt.
    Persze az Andrássy már jobban tetszett, de az megint más kategória.

Hogy mit lehetne tenni ellene fogalmam sincs. De azokban a kis utcákban, ezekkel a magas ódivatú fekete házakkal körülvéve olyan érzésem volt, mintha visszacsöppentem volna a háború utáni évekbe...
    Aztán arról is lehetne vitázni, hogy melyik épület a gazdaságtalanabb. Mert nyilván a panel sem gazdaságos, de ezek sem.
    A panelek eltávolítása meg azért necces, mert ott több ezren, talán több százezren is élnek. Jóval többen, mint az ilyen régi bérházakban. Terület meg nincs annyi, hogy azt a paneldzsungelt ami helyenként Pesten van kiváltsuk családi házakkal vagy akár csak pár emelet magas társasházakkal.

• Dany007

veterán

válasz Crystalheart #75 üzenetére

"te most komolyan arról beszélsz, hogy a neobarokk és egyéb eklektikus palotákat cseréljék le futurista épületekre? "

Nem. Nekem tetszenek ezek az épületek.
    Ami nem tetszik, azok a múlt század eleji lakóépületek. Tudod, amiket mutogatnak a Tv-ben, átriumos kialakítás, 4-5 emelet, szűk terek stb...
    Na pár hete ezek között volt alkalmam sétálni egyet. Ez minden csak nem művészet. A falak otrombák, szűk sikátorok mindenfelé, a színe pedig - v.színű az autóktól - koromfekete és sötétbarna árnyalat között mozog. Minden 2. épületről hullik vagy már félig le is hullott a vakolat... Egyszerűen gusztustalan...
    Namármost én ezekről beszéltem az elején. És amit linkeltem panorámaképet, azon is látszik, hogy a pesti belváros nagyrészét ilyen és hasonló épületek borítják. Persze a képen leginkább csak a tető látszik. Ilyesmi házakra gondolok. Igaz ez egy régi fotó, de voltaképp ha nem látom meg az embereket és az autókat észre se veszem, hogy nem épp tegnap délután készült. Ettől függetlenül a házak ma is pont ugyanígy néznek ki. Múltkor volt szerencsém jó nagy sétát tenni Pesten. Ilyen házakkal övezett utcákban. Nemsemmi élmény volt.

Szóval ezek helyére kéne valami modern lakóépület. A régi műemlékstílusú épületeket pedig ahogy írod is, fel kellene újítani és megőrizni az utókornak. De ebből nincs sok. Legalábbis a lakóépületekhez képest.
    A futurisztikus épületeket pedig el lehetne vegyíteni a már most meglévő 1-2 modernebb épület köré. Pl Duna pláza... Vagy akár ez Bálna... Így szépen lassan növelni a modern környezetet.

• Dany007

veterán

válasz tildy #72 üzenetére

Na, akkor mégiscsak megvan :)

Jaja, asszem ezt láttam, éjszakai fotón is és több előzetes tervet is :)

"hogy egy-egy épület csak elvan magában, és nem kapcsolódik szervesen a környezetéhez. "

Hát de mihez kapcsolódjon? Ahogy te is írtad a Pesti belváros legtöbb épülete még jóval háború előtti... Akkor mégis hogy kapcsolódhatna egy modern építészeti stílus a több, mint 100 éveshez? : S
    Sz.tem épp az lenne a lényeg, hogy az ilyen ezeréves házakat / épületeket előbb-utóbb lecseréljék hasonlóan modern kivitelre.

• Dany007

veterán

válasz Crystalheart #68 üzenetére

Tényleg szép lenne! :C Tetszik.

Asszem az infopark volt az, amiről láttam tervezeteket még anno az indexen, már nemtalálom.
    Na ott ilyen térhálós szerkezetű külső borítás, alatta full üveg. És az egész ilyen kagyló-szerűen íves formában. Este pedig az egész színes fényekben úszik.
    Az épületek között még egy félépületnyi hely teljes zöldterülettel.
    De ez is csak egy terv a sok közül. Az elmúlt években sok sok jó tervet láttam a hírekben, de megvalósulni egyet sem =/

• Dany007

veterán

válasz #20196435 #60 üzenetére

Lehet vegyíteni a kettőt. Nem kell felhőkarcoló-dzsungel, én sem arra gondoltam. Sőt, a felhőkarcoló nem egyenlő a modern építészettel.
    Már születtek igenjó tervek 1-1 Budapesti beruházáshoz, de a megvalósítás még várat magára.
    Nemtom, talán az indexen lehetett látni 1-2 brutáljó design-t! Ha valaki esetleg tudná mire gondolok belinkelhetné :)

@Ivan15: Veszprémi vagyok :) Igen, a Zöld is hiányzik...
    Na, mindjárt megkeresem a képeket, amire gondoltam. Az nem felhőkarcolókról szól, hanem szép design-ról. Zöldövezettel.

Persze Pesten nehéz lenne mégtöbb zöldövezetet létrehozni, elvégre minden be van építve. Ergo, csak úgy lehet a belvárosban zöldövezetet kijelölni, ha pár házat szépen lemószerolnának a picsbe.

• Dany007

veterán

válasz tildy #58 üzenetére

Egyetértek.
    Múltkor láttam valami panorámaképet Budapestről. Azt hiszem talán a Gellért-Hegyről lett fotózva.
    Hát mit ne mondjak, ami tényleg csodaszép látvány, az az Országház és a vár voltak. A többi, amíg "a szem ellát" ~ 5-6 emeletes fekete, barna, szürkés házakból állt, mindegyik kb a múlt század eleji stílusban épült. Aztán a látóhatár végén meg már látszódtak a 10 emeletes paneltömbök.

Valami ilyesmi kép lehetett.

Ezen is látszik, hogy a váron és az országházon kívül alig van 1-2 tényleg szép régi épület. A Lánchíd még gyönyörű! Főleg este! :)
    Az összes többi ezeréves agyonújíthatott "tömbépület". Egymást érik a csúnyábbnál csúnyább háztetők és házak, java részén látszik a múltszázad eleji, vagy még korábbi építészet.
    Aztán a háttérben meg már végig a tipikus 10 emeletes panelházak sorakoznak...

• Dany007

veterán

válasz cucka #29 üzenetére

Jah, de legalább fejleszti a technikát...
    Ennél is, meg a pálmaszigeteknél is rengetek olyan új technológiát és eljárást kellett kifejleszteni amit addig sehol máshol nem alkalmaztak stb stb...

• Dany007

veterán

válasz _tori_ #20 üzenetére

Ja, csak ha megfigyeled a terrortámadások kb 0%-át hajtják végre arabok / muszlimok ellen...

• Dany007

veterán

válasz jorden06 #13 üzenetére

Az szép. Erről nem hallottam :) De hajrá!

Lenry: én is hallottam, hogy e miatt és a válság miatt majdnem csődbe ment az arab főmufti :)

• Dany007

veterán

Na igen, reméltem, hogy valaki majd ír róla.
    Én már jóideje nyomonkövetem a dolgot. Nemsemmi.
    Amúgy a neve ha jóltudom Burj dubai.

4mrd $, amúgy régebben én is egyet hallottam de nem lényeg... Szal 4 milliárd $ és az egész világ róluk beszél... turisták milliói fognak csak azért odautazni, hogy ezt lássák. Az cirka 800 milliárd forint... Nekünk is valami hasonló 'nagy' dolgot kéne építeni... Lehet jobbat tenne a turizmusnak mint bármilyen ország imázs program / reklámfilm...
    Bár mondjuk amíg mi felépítünk egy fél 4es metrót, addig ezek összehoznak egy 1km-es felhőkarcolót... Szal ebből kiindulva esélyünk sincs... Gondolom a kezdeti 800mrd os költségvetésből 3 hónap alatt lenne 1600, és a 8 éves határidő meg kitolódna mondjuk 80-ra. És nem poén sajnos...

Amúgy Amerika igencsak lemaradt ilyen téren... =/ Pedig én reméltem, hogy a wtc helyére valami hatalmasat építenek... hátdenem...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés