- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Csak 15 ezret kérnek ezért az autós fejegységért - hát olyan is
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Jobb hajlítható kijelzőt gyárt a Samsung
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Pont, hogy a hagyományos, téli időrend szerint Magyarország közepén van a Nap delelőn 12:00 órakor.
Budapesten pl. februárban 11:57 perckor van a nap delelőn (a téli időrend szerint, a nyári szerint 12:57-kor lenne delelőn).
Magyarország közepe kb. a keleti hosszúság 19,5 foknál van, Bajorország (München) pedig a 11,5 foknál.
Ha azt vesszük, hogy 4 hosszúsági fokonként telik el egy óra, akkor Bajorországban 14:00 óra körül van delelőn a nap a téli időrend szerint. Nekik se jobb a nyári, mert akkor meg 15:00 órakor lenne a nap delelőn náluk.
-
viharhozo
addikt
válasz
Donki Hóte #191 üzenetére
Kit erdekel barmilyen "szimmetria"? Van az aktiv idoszak, ez egy atlagembernel jellemzoen a 7-22 ora kozti sav. Az a cel, h
1. ekkor minel tobbet legyen vilagos.
2. a idoszak szelehez a leheto legkozelebb legyen vilagos.Mire jo, h nyaron 4-6 kozott vilagos lenne, de 20-kor mar sotet? Szivem szerint meg egy atallitast beraknek, nyaron meg tovabb kene tolni a napfelkeltet.
-
woodworm
veterán
Bretagne-nak nem igazán kellene idetartoznia, ha a nyári maradna folyamatosan, náluk még jobban eltolódna a természetes életritmus a hivatalos időméréstől. Ez a spanyoloknál most is így van. Az időzónánk közepe valahol Prága és Bécs között található így fejből és a nyugati határszélünk delelési időpontjából kiindulva.
-
válasz
Donki Hóte #187 üzenetére
A téli időrend azért jobb, mert aszerint van 12:00 óra környékén delelőn a Nap Magyarország közepén
mármint az időzónánk (GMT+1) - ami Bretagne-tól Nyíregyházáig tart - hozzávetőleges közepén, tehát valahol Bajorországban.
-
Tikakukac
titán
Zéró értelme van. Annyira szét van hullva már a munkarend, hogy eddig sem mentünk vele sokra.
-
dabadab
titán
válasz
Donki Hóte #191 üzenetére
"akkor "dél" 13:00 órakor lesz"
Inkább olyan 12:43 táján, legalábbis itt az ország nyugati szélén.
-
válasz
viharhozo #190 üzenetére
mert a szimmetria a mindenuk.
Ennek a dolognak elég széles társadalmi beágyazottsága van párezer éve, ez nemcsak a szimmetriamániás kretének heppje.
Fogadjunk, hogy te is használod a 12:00 óra meghatározás helyett a "dél van" kifejezést, ami mögött nem nehéz felfedezni azt, hogy a közvélekedés szerint akkor van a nap a delelőn (vagyis a legmagasabb állásban).
Szintén merek rá fogadni, hogy te is használod a 24:00 óra (éjszaka 12:00 óra) meghatározás helyett az "éjfél van" kifejezést, ami szintén elég jól utal arra, hogy sok-sok éve ezt az időpontot azonosítjuk az éjszakai időszak felével.
Ha marad a nyári időszámítás, akkor "dél" 13:00 órakor lesz, "éjfél" pedig hajnali 1:00 órakor
-
viharhozo
addikt
válasz
Donki Hóte #187 üzenetére
> A téli időrend azért jobb, mert aszerint van 12:00 óra környékén delelőn a Nap Magyarország közepén, tehát a téli időrend ad szimmetrikus délelőtti és délutáni időeloszlást.
Ja, ez foleg annak a szeles retegnek jo, akik reggel 6-kor kelnek, es este 6-kor fekszenek, mert a szimmetria a mindenuk.
Az allando teli rohej, a nyari se sokkal jobb, faszanyosan ki van ez most talalva, de megint jonnek a 0th world problemek.
-
Cathfaern
nagyúr
Ugye az tiszta sor, hogy ez nem népszavazás, hanem vélemény felmérés volt?
Ezért nyilván nem is döntő érvényű, hogy mi jött ki a szavazásban, csak nyilván így egy politikus céljaival egybeesik a felmérés eredménye, szóval nyilván lobogtatni fogja. Tippre ellenkező eredmény esetén is ugyanígy az átállítás eltörlését nyomná, csak akkor nem csinálna ekkora médiafelhajtást köré.
-
updog
őstag
Azt hiszem megértettem elsőre is, amit írtak
Hadd ne legyek demagóg, hogy ha megkérdeznek x embert, és a 80%-uk egyetért vele, mihez vezetne bizonyos kérdésekben, mert a "megkérdezettek döntő többsége így akarja".
Talán ha a tagállamok 80%-ában lett volna egy-egy reprezentatív felmérés hasonló támogatással, ezek aggregált eredményeképp már esetleg indokolt lenne ilyen szintű mocorgás. Egyik depressziós, fáradt, panaszos embercsoport helyett lesz egy másik, pontosan ennyit érnek el.
Tudom, ez érzéketlenség, ellenben senkinek nem kerül se pénzbe se időbe, ellentétben a mostani hülyéskedéssel, a mostani rendszert meg már az is megszokta, akit amúgy zavar.
"Egyébként ez még mindig csak az EB, innen átkerül az EP-hez, annak is meg kell szavaznia." Sőt, aztán mehet tagállami szintre. Ezért írtam lejjebb, hogy még azt is el tudom képzelni, hogy a Brexithez hasonló kabaré lesz az egész, aztán (remélem) szépen elsikkad.
-
Kitöltöttem a kérdőívet, az óraátállítás eltörlését javasoltam és a téli időrend megtartását (az időszámítás Jézus születésétől számítódik, abban nincs téli és nyári
).
A téli időrend azért jobb, mert aszerint van 12:00 óra környékén delelőn a Nap Magyarország közepén, tehát a téli időrend ad szimmetrikus délelőtti és délutáni időeloszlást.
A nyári időrend azért rossz, mert télen sötétben fog kezdődni az iskola, tehát méginkább sötétben kell majd kiverni a gyerekeket az ágyból, hogy beérjenek az iskolába
Szóval a tavaszi-őszi óraátállítást a nyári időrend általánossá tételével lecseréljük arra, hogy télen 9:00-kor fog kezdődni a tanítás az iskolában, szóval marad az óraátállítás, csak a tanítás miatt lesz.
-
dabadab
titán
"ha <1% döntő többségnek számít."
Olvasd el újra:
"a megkérdezett uniós állampolgárok döntő többségének akarata"
Vagyis a 80% a döntő többség. Amúgy voltak más felmérések is, azok is azt mutatták, hogy az EU-s polgárok nem nagyon szeretik az óraállítgatást.
Egyébként ez még mindig csak az EB, innen átkerül az EP-hez, annak is meg kell szavaznia.
-
updog
őstag
válasz
Cathfaern #183 üzenetére
"Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének mai nyilatkozatából kiderült, hogy a megkérdezett uniós állampolgárok döntő többségének akarata alapján az óraátállítás eltörlését fogja javasolni a Bizottságnak és erről még ma dönt a testület."
- Portfolio.
Én biztos hogy soha többé nem panaszkodok, ha <1% (EU: 500 mill, kérdőív kitöltői 4 mill., ebből is "csak" 80% támogatta) döntő többségnek számít.
Ugyaninnen, melyik lábamat vágjam le effektus... reggel fél kilenckor üljek sötétben az irodában, vagy nyáron is depressziózzak este fél nyolckor, mert már sötét van. Ügyes.
-
Sanyi.mTs
addikt
-
updog
őstag
válasz
Cathfaern #180 üzenetére
Na ja. Hadd ne mondjam, mire/kire emlékeztet ez a "többségi döntés", csak itt még határozottan kevesebb ember szavazata alapján hirdettek többséget.
Az meg hogy ma mindenhol olyan cikkek születtek, hogy "megvan a határozat", "át kell térni" stb., mintha legalábbis nem egy sokéves
f....időhúzás venné kezdetét, ha egyáltalán lesz belőle valami (lásd pl. Brexit) -
-
woodworm
veterán
-
updog
őstag
Régen volt már ekkora vihar a biliben.
******ért nem jelentik be, hogy kész, eltöröljük, aztán viszontlátásra.
Komolyan, sokkal jobban idegesít, hogy mindenféle "érvet" próbálnak összeszedni mellette, meg elhanyagolható résztvevőjű, nem reprezentatív felméréseket puffogtatnak.
Töröljék el a vérbe, aztán legalább nekem lenne igazam, ugyanis én meg meg nem tudok sötétben felkelni télen. Ha akkor indítanék egy petíciót, legalább ugyanennyien támogatnák szerintem. Még az is lehet hogy visszaállítanák
Hihetetlen hogy mire van idejük (
) az embereknek.
Meg pénze az EUnak. -
törölt tag
Fejlemény: [link]
-
törölt tag
4,6 millió vélemény kiértékelése után dönt az Unió a polgárok felvetéséről.
Ezzel teljesen egyetértek:
Indoklásuk szerint, az állampolgári kezdeményezések azt mutatják, hogy a széles nyilvánosság fejezi ki aggodalmát egészségi okokra hivatkozva az évente kétszer, márciusban és októberben esedékes óraátállítás miatt. Ezzel szemben vizsgálatok azt állapították meg, hogy elhanyagolható mértékű az energiamegtakarítás, amit az óraátállítás eredményez.
Természetesen elfogadom, hogy nem mindenkinek olyan kellemetlen az átállás, mint nekem, vagy a kezdeményezést indító finn polgárok számára, cserében csak annyit kérek, hogy aki nem érintett, az ne szóljon le bennünket. Becsüljétek meg, hogy ti jól viselitek el és ha van bennetek csepp empátia, ne bántsátok azokat, akiknek ez rossz. Köszönöm. :-)
-
Sanyi.mTs
addikt
-
Silεncε
őstag
válasz
Depression #152 üzenetére
Reggel 8-tól este 8-ig egyetemen vagyok, munkában meg reggel 8-tol este 6-ig, így ugyanaz van nekem is mint neked. Mondjuk ezt a természetes fényért való kapálózást nem teljesen értem, de ezt elhiszem, hogy valakinek jó
-
törölt tag
válasz
cinemazealot #156 üzenetére
Teljesen egyetértek veled, mert tudom, hogy milyen élményt írtál meg. Szoktam én is így tenni, jó volt olvasni soraidat. 👍 😀
-
idegen lény
addikt
"Azt javasolják ugyanakkor, hogy ha lehet, észrevételeinket angolul fogalmazzuk meg..."
24 órás műszakokban dolgozom, 6-tól 6-ig. Akkor nekem mi lenne jó?
Amúgy meg az optimális megoldás azt jelenti, ami a lehető legtöbb embernek jó, eszerint szeretném kitölteni a kérdőívet. Úgy is ki lehet tölteni, hogy nemet mondok az óraátállításra, észrevételnek meg beírom, hogy amennyiben Magyarország csatlakozik a GMT+2-höz. Amúgy nekem kvázi mindegy, mikor elvesznek egy órát az életemből, azt utálom, mikor kapok egy órát, azt imádom. -
cinemazealot
addikt
Ami azt illeti, van a sötétben ébredésnek szépsége is: nyáron (de néha télen is) elvétve előfordul, hogy valami miatt felébredek hajnali 4-kor. Van, hogy ilyenkor nem alszom vissza, hanem kimegyek sétálni, kocogni és figyelem, ahogy ébred a természet. Eleinte tök kuss van és évszaktól függően korom sötét vagy derengés. Aztán kicsapódik a harmat a fűszálakra, elkezdenek énekelni a madarak, lassan megjelennek a színek, majd meglátom az árnyékom. Ilyenkor az jár a fejemben, hogy még csak most ébred a többség, de én máris mennyi mindennel előrébb vagyok.
-
Samott
addikt
válasz
Reszvetem, nekem legalabb reggel jut egy kis feny, mert csak 8-ra jarok melozni. De a sotetben keles igy is megvisel.
-
válasz
Akkor neked bármelyik megoldással csak jobb lesz
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
idegen lény #146 üzenetére
Akarsz télen délután sötétben haza botorkálni?
-
Samott
addikt
válasz
Akarsz telen reggel sotetben meloba botorkalni?
-
lev258
veterán
válasz
Olvasd el a kérdőívet. Nem az időzónaváltás a témája. Azt csak itt keverik hozzá.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Nem szükséges angolul leírni a véleményeket, a kérdőívnek van magyar változata is (a cikkbe is az van belinkelve). Egyébként pedig ne mástól várd a megváltó okosságot, hanem gondold végig, Te hogy érzed.
Mindenkinek megfelelő megoldás úgysem lesz, mert nem vagyunk egyformák.
-
idegen lény
addikt
Most látom, hogy a lényeg itt az unijós kérdőív kitöltése lenne. Ezeket az okos véleményeket angolul le is írjátok azokba, vagy csak itt pufogtatjátok őket kvázi a nagy semmibe? Nem olvastam végig az összes hozzászólást, van már valami kikristályosodott optimális megoldás? Az utóbbi pár hozzászólásból nekem az jött le, hogy tulajdonképpen nem lenne semmi baj az óraátállítással, ha csatlakoznánk a GMT+2-höz. Tévedésben leledzek vagy így töltsem ki a kérdőívet? Annyi mindenfélét írtok, hogy már teljesen elvesztettem a fonalat. S.O.S.!
-
Dr. Romano
veterán
bazzz az óraátállítástól egész a tehenekig.... ezért szeretem én ezt a leharcolt fórumot
-
válasz
idegen lény #140 üzenetére
annyira népszerű duma ez, csak semmi értelme. rengeteg állat inná más állatok anyatejét bármikor, ha az hagyná. inná, mert tele van tápanyaggal, amiért neki amúgy keményen harcolnia kell. a másik meg persze, hogy nem hagyja, amikor rengeteg tápanyag kell neki, hogy előállítsa -- az utódainak.
-
idegen lény
addikt
válasz
idegen lény #139 üzenetére
Megjegyzem, az ember az egyetlen faj, amelyik még felnőtt korában is más fajok anyatejét issza, és most ne jöjjetek nekem a házi macskákkal. [link] Úgyhogy lehet, hogy nem a tehenekhez kéne igazítanunk az idő járását.
-
idegen lény
addikt
válasz
Depression #138 üzenetére
Így van. Pedig fognak. Sőt, bőgni fognak! Kicsit irigylem is tőlük, hogy minden nap megfejik őket.
-
Depression
veterán
válasz
idegen lény #137 üzenetére
Azt írta, hogy nem fognak sírni, ha óra szerint 4-kor, vagy 5-kor fejik őket.
-
idegen lény
addikt
válasz
Hieronymus #136 üzenetére
Azt írtad, hogy a tehenek nem fognak sírni. De igen, sírni fognak. Csak a bárányok hallgatnak.
-
szipipeti
tag
válasz
Hieronymus #134 üzenetére
nem! A teheneknek főleg nem mindegy!
Rendkívül önérzetes állatok... bárki nem fejheti őket... van egy kb 20-30 perces "időablak" amikor a legkönnyebben leadja a tejet, napjában kétszer... ezen az időponton kívül mérhetően csökken a tejhozam....
(De jó néhány városi kutyát is megvisel, mert nem bírja tartani hajnalban a +1 órát)
A kakas kivétel... Ő a naphoz igazodik... a többi valódi (haszon) állat "szenved" 1-2 hétig, minden váláskor...Találtam egy kis linket is...
https://www.agrarunio.hu/hirek/3827-az-oraatallitas-csokkenti-a-tejhozamot-is -
Hieronymus
veterán
"de ne mondja már nekem senki, hogy emiatt hetekig zombizik.."
Nyilván nem hetekig zombiznak az emberek. Az "tavaszi" átállás első napjaiban, van gond. Korán reggel idiótábbak a vezetők.. Velem együtt. A őszi esetében jobb a helyzet. Nyilvánvalóan egy órával korábban ébredek a kelleténél, de ettől nem tarolok le senkit az úton.
Ha neked teljesen mindegy, akkor támogasd, hogy szűnjön meg. Gazdasági haszna vélhetően már nincs. A tehenek sem fognak sírni, mert vagy egy órával korábban vagy egy órával később kezdik fejni őket.
-
törölt tag
válasz
Depression #93 üzenetére
+1
-
Depression
veterán
Az elmúlt pármillió évben nem jártak időre az emberek dolgozni. Ha megnyerném a lottó ötöst, engem sem izgatna, hogy mikor kel, vagy nyugszik a Nap. De amíg 18 óráig egy zárt helyen kell lennem, igenis zavarna, ha legkésőbb este 8-kor sötétedik, de legalább hajnali 4-kor már világos van.
Sőt, még át is állok, ha megoldják, hogy reggel 5-kor nyitva van minden, vagy vígan nyírhatom a füvet. -
Samott
addikt
válasz
Depression #123 üzenetére
Touché!
-
Silεncε
őstag
Ilyenkor látszik mennyire jól élünk, ha ezek a legnagyobb problémák...
Megmondom őszintén, fogalmam sincs, mikor is van pontosan az óraállítás, annyira semmilyen hatással nincs rám. Értem én, hogy valaki érzékeny erre, de ne mondja már nekem senki, hogy emiatt hetekig zombizik... Mindenesetre kíváncsi vagyok, mi sül ki ebből, mégha nekem teljesen mindegy is
-
Arpee78
senior tag
válasz
idegen lény #126 üzenetére
Lesz 25 órás nap, ~5000 év múlva ha jól számolom. A Föld forgása ugyanis lassul.
-
idegen lény
addikt
Rendben, én támogatom a 25 órás napok bevezetését, nekem is kevés 24! Különben is felgyorsult az idő, ahogy azt a maják megjósolták. Az óraátállítást is nyugodtan eltörölhetik, engem nem zavarna, ha évente egyszer egy órát nem lenne áram. Persze nem a kórházakban és egyéb helyeken.
-
joysefke
veterán
válasz
És persze a 8 órás alvásigényed is az éjfélhez van igazítva: 20-04 óráig, ugye?
Hát persze, főleg ha az ember 6-7 órakor ér haza. Meg a nyolc órás munkarend is nyilván úgy van időzítve hogy optimálisan beleilleszkedjen az ember napjába. Ezért van reggel jó pár hulladék világos óra amit nem lehet értelmesen kihasználni, este meg már nincs világos Oh wait
-
válasz
Hát az elmúlt pármillió évben, óra nélkül, a nap alapján megoldottuk ezt, szerintem most is menne...
-
Arpee78
senior tag
-
Samott
addikt
válasz
joysefke #119 üzenetére
"Télen pedig inkább mennék be sötétben a munkahelyre és világosban haza, mint fordítva."
En meg nem. Meg eleve sotet van telen amikor vegzek (mindket zona szerint), azt a kis reggeli napfelkeltet is buknam a roman idozonaval ami jelenleg van. Szoval ez nem ilyen egyszeru.
-
Arpee78
senior tag
válasz
Cathfaern #118 üzenetére
Az emberek cirkadián ritmusa(alvása-ébrenléte) a napkeltéhez és napnyugtához kellene igazodjon. Mert a Nap és a Föld nem fog igazodni az emberi igényekhez.
A munkakezdésnek és bolti nyitvatartásoknak kellene igazodni az emberi cirkadián ritmushoz. Ez jórészt így is történik. Csak a jelenlegi cirkadián ritmus kicsit el van romolva az emberekben, aminek oka szerintem a hosszú téli éjszakákon használatos villanyfény. Ezt a télen elromló ritmust javítja valamelyest az óraállítást, mert rákényszerít a naphoz igazodásra.
Egyszer régen a cirkadián ritmust kutatták. A tesztalanyokat elzárták a napfénytől, de a villanyvilágítást engedték használni. Na ekkor ~25 óra jött ki egy ciklusra. Télen ilyesmi történik, a világítás miatt később fekszünk és később kelünk. De a rendes biológia óra is kicsit több 24 óránál, 24 óra 11 perc ±16 perc.
A kelet-európai időzónára váltva télen egy órával eltolódik a napkelte-napnyugta, ezt egy idő után megszoknák az emberek, emiatt megint eltolódna az a ritmus. Ugyanazt a reggel 6 órát fokozatosan egyre koraibbnak éreznénk.
"Óraállítás nélkül és maradva GMT+1 zónában mindenkinek át kellene kalibrálnia magában a reggel 6 óra, este 10 óra, stb jelentését." A mindenki alatt a munkahelyeket, üzleteket is beleértettem. Tehát nem 8-16-ig tartana a munkaidőd, hanem 7-15-ig. Csak ez sok adminisztráció, átmatricázás, stb. Azt én is gyanítom ez nehezen menne. Ha nem fontos az összhang az EU nyugati felével, akkor tényleg a GMT+2 a legjobb. De érdekes módon a szerbek is velünk vannak egy zónában, pedig ők keletebbre vannak valamivel.
-
joysefke
veterán
Azt nem értem miért számértékekhez akartok igazodni, miért nem a nap járásához?
Óraállítás nélkül és maradva GMT+1 zónában mindenkinek át kellene kalibrálnia magában a reggel 6 óra, este 10 óra, stb jelentését.
GMT+2 zónában nem annyira kell kalibrálgatni, de nem leszünk annyira EU kompatibilisek.
Azért mert nem tudod magadat csak úgy tetszőlegesen kalibrálgatni. A 9-17:30-as munkaidő nem lesz csak úgy átkalibrálva, mégpedig ha valaki 18:15-re ér haza, akkor nem mindegy neki, hogy a leghosszabb nappalon még egy vagy két órája van sötétedésig, vagy egyéb napokon (az év 2/3-ed részében) már sötétben megy-e haza vagy van-e még egy kis világos/szürkület.
Én nem azért élek, hogy dolgozzak, hanem azért dolgozom, hogy éljek. ennek megfelelően a munkámat akarom az életemnek, a jó közérzetemnek alárendelni és nem az életemet akarom úgy igazítani, hogy a munkát minél jobban kiszolgálja.
Igenis azt szeretném, ha a munkanapokon még minél több mindenre tudnám a megmaradt szabadidőmet értelmesen felhasználni. Az nekem nem értelmes, hogy hazamegyek este szürkületben és mire hazaérek már vége a napnak. Kinézek és sötét van. Nem, én este még futni, bicajozni, patak parton sétálni akarok.
Ha nyáron hajnali 4 kor vagy az előtt kel a nap (eltörlik az óraállítást és GMT+1-ben maradunk) és nekem 9-re kell beérni valahová (és minden amúgy is csak 8-kor nyit) akkor az én értékrendem szerint az 5-órányi elpazarolt napsütés. Télen pedig inkább mennék be sötétben a munkahelyre és világosban haza, mint fordítva.
nem leszünk annyira EU kompatibilisek.
Már most sem vagyunk EU-kompatibilisek földrajzilag és fizetésileg sem:
Mi vagyunk a legkeletibb ország az óriási GMT+1 időzónában. Az hogy tőlünk 1000-1500 Km-rel nyugatra tök boldogok ebben az időzónában csak azt mutatja, hogy nekünk ez nem lehet ideális. Annak hogy Nyugat Németországban, Kelet Franciaországban, a Benelux államokban olyan kellemesen hosszú, jól használható nyári nappalok vannak az az ára, hogy nekünk itt keleten munka után takarodó van (értsd: munka után hamar sötétedik és irreálisan korán kel a nap).Ha a hosszú nyári és téli nappaloknak az az ára hogy a románokkal ukránokkal egy időzónába kerülünk én nagyon szívesen megfizetem ezt az árat. És felőlem maradhat még emellé a nyári óraállítás, vagy a nyári időszámítás, télen-nyáron.
-
Cathfaern
nagyúr
-
Arpee78
senior tag
Azt nem értem miért számértékekhez akartok igazodni, miért nem a nap járásához?
Óraállítás nélkül és maradva GMT+1 zónában mindenkinek át kellene kalibrálnia magában a reggel 6 óra, este 10 óra, stb jelentését.
GMT+2 zónában nem annyira kell kalibrálgatni, de nem leszünk annyira EU kompatibilisek.
-
Depression
veterán
válasz
Hieronymus #112 üzenetére
Értem. Tehát neked fontosabb, hogy világosban dolgozz, mint, hogy világosban legyen a szabadidőd.
Nálam ez a gondolat meg sem fordul, ezért vagyunk ellenkező állásponton. -
joysefke
veterán
Óraállítás megtartása és egy időzónával keletre, ilyen opció miért nincsen? Tuti arra szavaznék
-
Hieronymus
veterán
válasz
Depression #105 üzenetére
"Tehát tényleg azért szavaztál a télire, mert a nyugatnak az a jobb?"
A keletnek is jobb.
De nem ezért. Én még emlékszem a bevezetésére. Számomra az eredetire visszaállás a logikus.
A másik okom is van. Tavasszal, amikor már világosban kezdek munkában indulni, bevágják anyári időszámítást és vissza tolnak a sötétbe. -
válasz
cinemazealot #99 üzenetére
"Viszont a spanyol/francia mintára felvetette valaki, hogy mi is áttérhetnénk a kelet-európai (GMT+2) időzónába az óraállítás megőrzésével."
Ez azonos a nyári időszámítás rögzítésével
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
cinemazealot #99 üzenetére
22:25-kor egész pontosan. A GMT+2 és órállítás megtartásának szerintem nem sok értelme van. Vagy óraátállítás megtartása és GMT+1, vagy megszüntetése és GMT+2 (vagy nyári megtartása, kinek hogy tetszik).
-
Arpee78
senior tag
Van itt egy KSH infografika.
Mint látható a magyarok legtöbbje este 10-től reggel 6-ig alszik. Tehát már most egy óra eltolódásban vagyunk a napfény adta ideálishoz, ha eltörlik az óraállítást és nem váltunk időzónát és napirendet, akkor az egy órából két óra lesz.
-
Arpee78
senior tag
Ha a természetes napfényt maximálisan ki akarjuk használni, a biológiai óránkat se nagyon akarjuk összezavarni óraállítással, de az óra számértékekhez igazodó napirendünket se akarjuk megborítani akkor az alábbi 4+2 lehetőségünk van.
1. A jelenlegi rendszerben este 9-kor fekvés és reggel 5-kor ébredés. Télen-nyáron, az év minden napján, évente kétszer a megszokott módon elviseljük az óraállítást(A). Vagy a téli időszámítás idején este 8-tól hajnali 4-ig alszunk (B).
2. Az óraállítást megtartva, de átlépve a GMT+2 időzónába este 10-kor fekvés és reggel 6-kor ébredés. Télen-nyáron, az év minden napján, évente kétszer a megszokott módon elviseljük az óraállítást(A). Vagy a téli időszámítás idején este 9-től hajnali 5-ig alszunk (B).
3. Óraállítás nélkül, maradva a mostani időzónában este 8-tól hajnali 4-ig aludnánk.
4. Óraállítás nélkül, átlépve a GMT+2 időzónába este 9-től reggel 5-ig aludnánk.
Mivel gazdaságilag, meg sok egyéb módon kötődünk a közép európai időzónát használó országokhoz, ezért a 2A, 2B és a 4-es verzió nem jöhet szóba.
A 3-as megoldással az embereknek, munkavállalóknak, munkáltatóknak, iskoláknak, üzleteknek stb kicsit igazítani kellene a napirenden és nyitvatartásokon. Különben a nyári estéken egy órával tovább égetjük a lámpát és reggel átalszunk egy napsütötte órát.
Az 1A-val évente kétszer át kell hangolni a biológiai óránkat. Az 1B-vel pedig a napirendeket kellene áthangolni, ezt nyilván az üzletek/cégek nem fogják megtenni, de a magánembereknek is gond lenne évente kétszer megszokni egy óra eltolódást a napirendben, ráadásul nem lennének szinkronban az üzletekkel/cégekkel.
Tehát az óraállítás eltörlésének
- előnye: Nem zavarjuk meg a biológiai óránkat
- hátránya: Vagy igazodnia kell mindenkinek egy órával. Vagy kevesebb a napsütés és több a lámpa. -
L3zl13
nagyúr
válasz
cinemazealot #104 üzenetére
Mint azt korábban írtam, bár mostanában nem kell korán kelnem, (és remélem, hogy ez így is marad) amikor kellett sokkal jobban éreztem magam attól, hogy már legalább elkezdett világosodni mikor elkezdtem dolgozni, és nem csak másfél órával munka kezdés után kelt fel a nap.
Mostanában későn kelek és későn is érek haza, de kevésbé zavar, hogy így többször érek haza sötétben, mintha egész évben GMT+2 lenne.
-
Samott
addikt
válasz
Depression #105 üzenetére
Nekunk is az a jobb, lenne nagy siras-rivas, ha telen fel kilenckor kelne a nap. De ebbe nem gondol bele senki. Csak azt nezik, hogy este tovabb lenne vilagos.
-
Depression
veterán
válasz
Hieronymus #94 üzenetére
Tehát tényleg azért szavaztál a télire, mert a nyugatnak az a jobb?
-
Sanyi.mTs
addikt
kiszámoló cikk: Nyári időszámítás: többet költesz?
-
L3zl13
nagyúr
válasz
Hieronymus #98 üzenetére
A hozzászólásod második részével kapcsolatban nem értem mire gondolsz.
A fenti hozzászólásokból (és a kérdőívből) kiderül, hogy a fix nyári időszámítás (GMT+2) ugyanúgy asztalon van mint a fix téli. Ha már megreformálják a rendszert egyáltalán nem biztos, hogy az alapértelmezett (téli) időszámítás lesz fixen.
Emellett én nem a téli vagy a nyári időszámítás ellen szavaztam, hanem az óraátállítás eltörlése ellen. Bár ha a 2 fix verzió közül kell választani, a téli jobban tetszik, de ez nem jelenti, hogy nyáron nem élvezem, hogy sokáig világos van. -
L3zl13
nagyúr
válasz
t72killer #97 üzenetére
Te mondod meg mikor kelsz nyaralás alatt, de ne mondd már, hogy egy 6+ órás eltérésnél nem kell igazítanod az életritmusodat az ottanihoz.
Mégsem hallottam még soha, hogy kerüljük a tengeren túli utazást, mert megzavarja a bioritmust.
Amikor gyerek voltam voltak 0. órás napjaink. Aznap egy órával korábban kellett kelnem/indulnom. És mindezt nem évente 2 alkalommal, hanem pár napos váltással. Az óraátállítás volt a legkissebb problémám.
Melóba most van, hogy korábban kell mennem, mert úgy van szervezve valamilyen meeting. Ilyenkor megint csak 1 órával korábban kelek, mint máskor.Amikor 3 műszakoztam, na az gáz volt. Azt elfogadom, hogy nagyon megterhelő a szervezetnek hosszú távon. De évente 2-szer egy óra? Haggyuk már.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Napi.hu cikk: Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a nyári és a téli időszámításról, és az ezekkel...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest