- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma
Új hozzászólás Aktív témák
-
tusi_
addikt
Halli
az lenne a kerdesem, hogy meglehet-e oldani azt, hogy egy domainban levo geppel hozzaferjek egy munkacsoportban levo eszkozhoz?
Van 2 ceges laptopom, mind2 domainban, de szeretnem elerni az itthoni megosztasomat, megpedig ugy, hogy letoltes nelkul tudjam nezni a filmeket rola.
Vmi extra program, trükk vmi ilyesmi erdekelne. Nem szivesen vennek egy laptopot, tok folosleges lenne, amikor van egy kozepes, meg egy "csucs" laptop itthon.köszi
-
tcsaba007
tag
Sziasztok!
Debianra csináltam egy samba megosztást. A mellette lévő dózer alól 30k-val tudok letölteni róla....
Hol keressem a hibát? -
gyga
senior tag
kellene egy kis segítség.
Ubuntu alatt akarok file servert csinálni adott 5 mappa megosztva és van 5 felhasználó.
1.mappa 1. felhasználó írhatja /olvashatja 2.mappa 2. felhasználó írhat/olvashat így tovább.
De ugyanakkor arra is szükség volna hogy 1.felhasználó belelásson és másolhasson a 2. felhasználó mappájából és fordítva de nem írhat/törölhet. Ezt hogy tudom kivitelezni? -
Vladi
nagyúr
válasz
atm*RefeeZ #28 üzenetére
Vaskéz kolléga ebben az inkarnációjában már semmit nem fog írni.
Kérdezd meg egy linuxos topikban. -
atm*RefeeZ
tag
hali.
nem szeretnél írni vagy mesélni legalább arról,hogy ez visszafelé miként működik? winfos szerveren szeretnék tartományba léptetni ubuntu linux+samba kombót. bárkinek van ötlete vagy tapasztalata..ossza meg velünk
-
CharlieDrop
veterán
Hülye kérdés, de jelszó meg usernév nélkül nem lehet tallózni?
elvileg a security = share opcióval jó ez, de akkor meg közli, hogy az erőforrás nem elérhető és a neten sem találtam rá semmit sem, pls help
-
-
sapka12
újonc
Bocs, de teljesen alap ubuntu felhasználó vagyok, és az a problémám, hogy mikor a fenti leírást próbáltam, akkor az /etc/samba/smb.conf -ot nem tudtam menteni ("nem sikerült a mentés"). Hogyan tudom menteni?
Előre is kösz a válaszért! -
Whaskes
senior tag
asszem az fstab kicsit késni fog, ha este nem lesz sörözés akkor ma megcsinálom, vagy holnap.
-
-
Vladi
nagyúr
noauto opciót megadod. Akkor nem csatolja fel. Illetve a user fel/lecsatolgathatja kedve szerint.
pl:
//ip.cim.valami/könyvtár /mnt/samba/ smbfs rw,noauto,users,userid=userneve,passwd=jelszó,uid=500,gid=500 0 0
eztán 2 skript a fel és lecsatoláshoz. Asztali parancsikon.
Jah még valami: /mnt/valami inkább javasolt. A /media-ba a rendszer rakosgatja az eltávolítható köteteket.
Ezmilyen:
"Copyright © Csillag Péter (2007)
Minden jog fenntartva"A vályog is?
Az én kiegészítéseim pedig CC 2.5 hu. Úgyhogy a származékos műveknek is követni kell ezt.
-
Whaskes
senior tag
-
Vladi
nagyúr
Nah, így már egészen jó.
Csak egy két apróság van hátra:
/-en kívül ne osszuk meg: /bin /boot /dev ... nem sorolom. Amit megoszthatunk:
/home/user/valamikönyvtár
vagy helyi fájlrendszer:
/mnt/felcsatoltpartícióCsatoláshoz még jöhet magyarázat. Nameg az fstabot még mindíg hiányolom.
(user mount)
Amúgy jó.
-
_Petya_
őstag
Hello!
Két linux között miért Samba?
Petya
-
Vladi
nagyúr
Természetesen sehogy, mert nem akarok. De a jelszó dolgot nem véletlenül tették bele a készítők. Ezzel véded meg az adatidat illetéktelen személyektől.
Ezt mindenképpen hangsúlyozd ki az írásban. Mármint, hogy jelszót tessék használni már ha lehet.Nameg: nem vagy benn rootként. Ezt is tessék elfelejteni.
-
Whaskes
senior tag
és hogyan nézel bele?
megértem, hogy az ember szereti a biztonságot, de nem hiszem, hogy egy otthoni kis megosztásnál 6 gépnél, amit amiből 3 windowsos, és a cégnél használják az autószerelők, meg az irodista, a maradék 3at meg te használod, bárki bele akarna pofátlankodni.félreértettél, nagyon köszönöm az építő jellegű kritikát. jelszót is belerakom, holnap szerintem megcsinálom a wines megosztást is. egész napom szabad. szóval nyugalom van
-
Vladi
nagyúr
1. rootként vagy benn, de hol? A root ubuntuban - már ha ragaszkodsz az ubuntuhoz - alapból le van tiltva. Persze visszaállíthatod, de egyáltanlán nem javasolt! (Ez megint tipikusan az "okosabb vagyok mint a disztró készítői" esete.) Ha meg terminálban akarsz root shellt:
sudo su -
De rootként grafikus felületen sose lépj be!
Illik megemlíteni, hogy van más szerkesztő is. Nem mindenki szereti a nanot...2. Ok, ezt az írásban is jelezd.
3. Ok. De tényleg ráértél volna kitenni amikor készen van.
4. Ha állandóra akarod felcsatolni: fstab. Még mindíg nem vagy benn rootként. (Lásd: 1.)
6. sambát elsősorban win és lin közötti adatátvitelhez találták ki.
nfsFélrevezetés: lásd fenn + félkész állapotban van
Tényleg csak segíteni akarok, de ha nem tartasz rá igényt...
-
Whaskes
senior tag
még hozzátenném, hogy otthoni kis megosztáshoz 100%-osan használható. mondok egy példát. ha van egy kocsmája az embernek és van egy laptopja, na meg wifije, aztán, ha nagyon kellene egy zene a benti gépről, csak bemountolja az adott gép meghajtóját, aztán mehete a másolás!
többször hangulatot mentett ez a dolog
-
lorcsi
veterán
elkéstél vele, ma vizsgáztam (ebből is)
a karketer kódolás UTF-8- legyen
ez miért jó?az első screenshot nagyon elmosott
-
Whaskes
senior tag
1. sudo-t minek írkálni elé, ha rootként vagy bent? és minek írjak le 100 féle szerkesztőt, ha a nano-val is müxik?
2. érdemes mind a 2 gépen be kell állítani, ha azt akarod, hogy mind a kettő lássa a másik megosztását és tudja ide-oda húzni a cuccot.
3. majd utána nézek és bővítem vele. azt hiszem benne volt a leírásba.
4. mit akarsz? mi történjen az fstabal? még mindig rootként vagy bent, minek a sudo?
5. lassacskán megcsiholom a wines megosztást is.
mi ebben a félrevezetés?
-
Vladi
nagyúr
Helyesírást ráhagyom a magyar szakosokra.
Jó ki írás. Lesz. Egyszer. Remélem.
0. Telepítés. Hmm.. nekem apt-get-re command not foundot mond.
1. sudo nano /etc/samba/smb.conf
Nano? Vagy gedit, vagy más 1-2 más dolog.2. Hol is állítjuk be? Kiszolgáló gépen? Kliens gépen? Melyiken mit?
3. Hogy is van azzal a jelszóval?
4.
"Miután megtudtuk a kívánt információkat akár be is mountolhatjuk, ami így fog kinézni:smbmount \\\WHASKES-DESKTOP\\megosztas /media/samba/
"Most mi van? Ha már ubuntu akkor ne sajnáljuk már azt a sudót!
fstabbal meg semmi sem történik?5.
ubi-ubi kapcsolathoz samba? No és hol a win?Elég lett volna akkor kitenni, ha már teljesen készen van. Nem kell az érdeklődőt félrevezetni félinformációval!
"Később még bővíteni fogom az írást még ezen megoldással."
Hajrá mert így kevés.
Hmm... hogy is szokták? :
No Offense -
Whaskes
senior tag
no jöhetnek a helyesírási és egyéb hasonló dolgok
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Viccrovat
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- sziku69: Szólánc.
- HTPC (házimozi PC) topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest