Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Major Major

senior tag

válasz cucka #28 üzenetére

A DVD-vel (és a blu-ray-jel) a gond nem az, hogy pénzért árulják, elmondta, hogy pl. ő pl. CD-n szokta a zenéket beszerezni. (vásárlás útján) Ezekkel a formátumokkal a beépített DRM a gond.
    És lehet jönni, hogy a DRM így az alkotókat védi, meg úgy halnak éhen szegény kiadók, de azáltal, hogy egy általad vásárolt termék megmondja neked hogy milyen készüléken nézheted meg, ad absurdum hányszor, vagy meddig, az teljes egészében kimeríti a szabadságjogaidtól való elidegenítés fogalmát.
    Ezért alkalmazta RMS a blu-ray vásárlókra a horrible sucker (ha jól értettem) kifejezést.

• bambano

titán

Több szoftvergyártó cég is átalakította már a vállalkozását szolgáltatás alapúra, ingyen utánadhajítják a szoftvert, de ha segítség kell, akkor pengesd a lét és ez a módszer működik. Ilyen alapon minek fizetni a windowsért?

A dvd-k ára pedig irreálisan magas, ebben szerepet játszik a túl magas szerzői jogdíj és a sok felesleges terjesztési lépcső is. Pár éve úgy elszaladt a ló a hüjevagyok boltban, hogy 5-6-7 ezer volt minden rendesebb film. Hogy ez mennyire irreális volt, semmi sem mutatja jobban, mint az, hogy ma már nagyon sok új, 1-2 hetes filmet rögtön 3 ezerért kezdenek el árulni, gondolom, mert nem fogyott elég korábban. A régebbieknek meg rendesen zuhan az ára az idő múlásával, akár 900-450 forintig is. Ebből nem lehet más következtetést levonni, csak azt, hogy korábban az ár 3000 forint fölötti része indokolatlan volt.

A szoftvernél a választási lehetőség, a filmeknél a kereslet csökkenése hozta, hozza el az árak csökkenését.

Szóval, szerintem, RMS ezen irányú mondatai igazak.

• 3psilon

aktív tag

Nem tudhatod, amíg nem próbáltad. Egyébként igen, mindehhez bizonyos alapfokú műveltségre és intelligenciára (erkölcsre??) van szükség az emberek részéről, ami megintcsak nem elérhető (VEGYÉ' SOKAT MOST). Pont az a lényeg, hogy annyira benne vagy ebben a rendszerbe, hogy egy ettől gyökeresen különböző szinte elképzelhetetlennek tűnik.

A DVD formátumnál arról beszélt, hogy maga a kódolás volt titkos, nyilván ma már feltörték és elterjedt a szabad felhasználása a dolognak.
    Egyébként meg nem tudom nagyon, miről beszélsz, mert a jó filmek még a moziban behozzák az árukat, ha kis magyar film, meg ha háromszázmilliós szuperprodukció, akkor is.

Öcsém tegnap vett egy PSP-t, és ott is látszik mindez. Hiába van benne szuper proci, kijelző stb., nem lehet rá programokat tenni, csak feltörés után. Egyrészt az illegális, gari bye-bye, másrészt meg ez valami új változat amit meg (még) nem sikerült feltörni :)

Más kérdés. Szerintem súlyos probléma a relatíve szűk vevőréteggel rendelkező szakmai szoftvereknél pl. CAD rendszerek, hogy a cégek csak Windowsra fejlesztenek. És itt nem érné meg szabad szoftverre időt, pénzt áldozni. Szerintem ez egy súlyos probléma, mert sokakat pont ez akadályoz a Linuxra (bocs, GNU/Linuxra :U ) váltásban.

Új hozzászólás Aktív témák