- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Magisk
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Fejlődik az okosóra piac, csak visszafelé
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
Új hozzászólás Aktív témák
-
julius666
addikt
Szerintem egy halandónak sokkal többet számít a HDR jóval nagyobb dinamika tartománya az SDR-hez képest, mint a több megjeleníthető diszkrét színárnyalat az új szabványoknál. Azért a dithering kb. azóta létezik, mióta számítógépes grafika. Az emberi szem lényegesen több színt tud látni egy mezei SDR képen/videón is ennek köszönhetően, mint amit a bitszám "elméletileg" lehetővé tenne... (Az előttem írt FRC is jó példája ennek, az egy hardveres dithering lényegében). Átlag néző számára a magasabb bitszám nem sokat tesz hozzá a dologhoz.
A HDR neve nem véletlenül az, ami. A lényege az az, hogy szépen le lehet vele fedni nagy dinamikatartományú helyzeteket is, ahol SDR-nél komoly kompromisszumokat kellene kötni. Pl. ha egy szobában fotózol, ahol az ablakon besüt a nap, akkor mezei SDR-nél választhatsz, hogy az ablak égjen be, a szoba legyen használhatatlanul sötét, vagy - ha a fényképeződ széles dinamikájú és azt kell a pipeline végén SDR képre leképezned - akkor valami tone mappinggal "összepréseled" a dinamikatartományt, jellemzően baromira természetellenes képet kapva. (Utóbbira jó példa, amit a fényképezőknél/utómunkánál hívnak HDR-nek. Lehet szép képeket kapni így, de baromira nem természetes a kinézetük.)
Rendes HDR megjelenítőnél meg mind a szoba részletgazdag tud maradni (nem lesz túl sötét), mind az ablakon kilátsz (nem ég be), bármilyen elborult grafikai varázslat nélkül. Egyszerűen természetesebb képet kapsz.
Funfact: a HDR és a 10+ bites színleképzés annyira két külön dolog, hogy - elméleti szinten - bele lehetne simán préselni HDR tartalmat 8 bitbe is, csak igen intenzív dithering kéne a banding artifactek elkerüléséhez. Sok értelme persze nem lenne bevállalni ennek a kompromisszumait, ezért egyszerűbb volt magasabb bitszámot használni a szabványok kitalálásakor (a dithering ugye zajosabb képet jelent, ami vájt szeműeknek bizonyos esetben zavaró lehet, illetve a tömöríthetőséget jelentősen rontja).
-
Dester31
tag
És akkor itt jön be az FRC, mint játék, hogy gyorsan villogtatja a monitor a példádban 166,0,0-t és 167,0,0-t, amitől 166.5-nek fogod "érezni". Nekem is pszeudo 10bit (8bit+FRC) a monitorom, HDR400.
Akit érdekel, itt van kis leírás az FRC-ről: https://www.isolapse.com/true-10-bit-vs-8-bit-frc-monitor-what-is-the-difference/Rátérve a HDR-re, az összes PH tesztben leírják, hogy a HDR 400 esetén a HDR "effekt" nem látványos, de mégis, ha nálam ki van kapcsolva, akkor eszméletlen "döglött" lesz a kép a bekapcsolt HDR-hez képest ugyanazon a monitoron.
Ahogy írtad is, az OLED tévéken még jobban kijön. LG OLED tévém van, és az Expanse ötödik évadát már HDR-ben sikerült "streamelni" (shame on me), és el voltam teljesen alélva a képminőségtől a negyedik évad nem HDR változatához képest. Úgy, hogy mindkettő 4K volt, ráadásul a negyedik évad kétszer akkora bitrátával. -
dokanin
aktív tag
Köszi az infót.
És mi van azzal, hogy állítólag az ember szeme max 2 millió színt tud megkülönböztetni. Anno ezt mondták, amikor bejött a 24 bit-es megjelenítés.
Ezek szerint ez nem igaz?Ja és, hogy lehet egyáltalán megjeleníteni HDR tartalmat mezei kijelzőn? Gondolom nem lehet csak simán levágni azt a pár plusz bitet. Ilyenkor van valami konvertálás a háttérben?
-
törölt tag
-
törölt tag
HDR-nél szerintem nem lehet megúszni a színteret, a színmélységet és az EOTF görbét, mert ezek, illetve az egészet leíró metaadatok miatt lesz más, mint az SDR.
Jó kijelző tényleg "kell" hozzá. Én OLED tévén szeretem, többnyire amúgy is HDR megy rajta, az auto HDR óta méginkább.
-
törölt tag
"A bitmélység, amiről kisfurko is ír, az kb. annyit jelent, hogy a fényerősség skálázása mennyire finom. Tehát hogy a legkisebb és legnagyobb fényerő között hány részre van osztva a skála."
A bitmélység a lehetséges színárnyalatok számát adja meg (ezt írod is később), a fényerő viszont egy másik dolog. HDR-ben az EOTF görbe írja le a fényerőt, és SDR-rel ellentétben itt abszolút fényerőről van szó.
-
kisfurko
senior tag
Nem, a HDR csak annyi, hogy a 8 bites egész ábrázolás helyett egy pontosabb formátumot, pl. FP16 használnak leképezéskor. Mivel régen a monitorok csak 8 bpp felbontással tudtak képet adni, ezért ezt valami tone-mappinggel lekonvertálták 8 bpp-re.
Nincs általános megoldás, mindenki olyan tone-mappinget használ, amilyet akar, plusz ott van még a bloom effekt is, ami bezavarhat a végső képen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO RL valódi bőr Gamer Szék
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest