Új hozzászólás Aktív témák
-
80hun
addikt
Azért szívesen kipróbálnám a kicsikit. Most egy A6000-et használok és király lenne a szenzorstabi a manuál obikhoz. .-)
-
MC Pite
veterán
-
FEDman
addikt
válasz
Stauffenberg #132 üzenetére
Köszi, javítottam!
-
Stauffenberg
nagyúr
Került egy tárgyi tévedés a cikkbe. Ez az állítás téves:
"Ezzel e technikával először 2014-ben, a Hasselblad H5D-200c fényképezőgépben találkozhattunk."
A H5D-200c nem az első Multi-Shot (MS jelölésű) hátfal, hanem az első amit CMOS szenzorral láttak el (a hagyományos CCD helyett). A Hasselblad már 2000-ben bemutatta a Multi-Shot technológiát és 2007-ben jelent meg a H3DII-39MS, 2008-ban a H3DII-50MS, 2009-ben a H4D-50MS és 2011-ben a H4D-200MS. Szóval a H5D-200c-nek van egy CCD verziós közvetlen elődje is.
Más technológiára épülő multi-shot hátfalakkal meg aztán tele volt a digit középformátumú hőskor (pl: három expós R-G-B hátfalak), de ez a felbontás növelős móka sem most kezdődött.
-
Ijk
nagyúr
Érdekességképp csináltam egy kis összehasonlítást a rendszerek között és hova máshová dobnám be mint egy m43-s topikba.
Szóval 3 fix obis rendszereket legóztam, amelyikeket magamnak összevásárolnék újonnan. Nyilván nincs teljes analógia közöttük, Nikon APSC-re mivel nincs nagylátó fix, oda zoomot dobtam aminek megvan az előnye (nem kell cserélgetni) és a hátránya (bitang nagy). Sony FE-re nem tudtam portréobit bedobni, a sony apsc-t és samsungot meg sem próbáltam. Tükrösből azért e Nikont tettem be mert ősnikonos vagyok.
Zárójelbe minden fényérték mögé beírtam az ekvivalens értéket DOF-hoz FF-re számítva.X-T1 440g/400k, 18 f2 (f3) 116g/180k, 35 f1.4 (f2.1) 187g/180k, 56 f1.2 (f1.8) 405g/330k = 1090k/1200g
EM-1 497g/450k, 14 f2.5 (f5) 55g/122k, 25 f1.8 (f3.6) 136g/130k, 45 f1.8 (f3.6) 116g/100k = 710k/800g oly-s cuccokra 15% kedvezményt számoltam
D750 750g/600k, 28 f1.8g 330g/215k, 50 f1.8g 185g/58k, 85 f1.8g 350g/138k = 1011k/1600g
D7100 675g/268k 18-35 f1.8 (f2.7) 810g/240k, 50 f1.8g (f2.7) 185g/58k = 566k/1700g
A7 390k/600g: 28 f2 140k/200g, 55 f1.8 310k/281g, ? = 840 + ?k/1081+?gLegnagyobb obikkal egymás mellett.
DXO: FF-14.5EVS/iso3000, APS-C-13.7EVS/iso1300, 4/3-12.7EVS/iso750Szóval amatőr használatra számomra egyértelműen a m43 a győztes, illetve a Nikon APSC az árakból kiindulva. FF-es tükröst ehhez a rendszerhez nem éri meg, kifejezetten profi zoomok mögé vennék csak, profi használatra. A Fuji és a Sony FE a prémium kategória, ha kell a szűk DOF, minél jobb teljesítmény rosszabb fényviszonyok között. Jelenleg a Fujit választanám, jobb váznak tartom az X-T1-et és az 56 f1.2 megkérdőjelezhetetlenül felé billenti a mérleget, kérdés milyen portréobit hoznak ki a Sony-ra a jövőben.
Ha most kellene magamnak egy rendszert összerakni akkor m43-at választanám, közben lehet hogy a Fujiról álmodoznék. -
konyi79
addikt
Csak érdekesség, de talán ide illik legjobban. Emulálva a az EM-5mkii képességét, lényegében bármivel összehozható. Érdekelne az itt leírt módszer, és a beépített között a beleölt munkán kívúl végeredményben mi a különbség.
Angol ismerettel érdemes átmenni az eredeti oldalra, részletesebb a leírás. -
Lassú Víz
addikt
Általában úgy kezdődik, hogy beesik valaki, hogy ennyi pénzért már FF is van. Csak ezért jellemző. Az Olys manus meg próbál vevőt szerezni. Attól még a világ tudja, hogy mi az a helyzet ahol az mFT versenyképes és ahol esélytelen.
Igéretes a technológia de annyit nem ad, hogy szaladnék az E-M1 helyett venni. -
FedMan cikkében is hangsúlyos szerepet kap a Full Frame-hoz való hasonlítás
Igen, de a prohardveres cikkben egyáltalán nem hangsúlyos, 13 oldalon mindössze egyetlen egyszer sikerült egy ponton egy hasonlítást megtenni.(#122) Parci
Igaza van, az ő szemszögéből nézve nem jó cucc. Ezért is vett Sonyt. Bár egyszerűbb és gyorsabb lett volna annyit írnia a bejegyzsében, hogy "Nekem Sonym van". Abból is értettünk volna mindent -
Először is szögezzük le, hogy ugyancsak a fórumról ismerlek, de fel sem merült bennem, hogy marketing szövegek alapján írtad a cikket. Rég olvastam ennyire alapos, kimerítő, az átlag teszt színvonalat messze felülmúlót.
Az mFT és az FF közti sokszor modorosságba hajló összehasonlítást nem alapvetően a cikkedre értettem, hanem próbáltam rámutatni egy az mFT topicokra (itt most nemcsak a PH topikokra gondolok!) erősen jellemző tulajdonságra. Ami alapvetően nem negatív dolog, csak egy erős jellemzőMondjuk amíg Mr. Ogawa interjúban is 9szer hangzik a full-frame kifejezés, addig azt hiszem nem szólhatok erre semmit sem.
-
törölt tag
Madgie, én akkor az f1.8 fényerejűekről írtam éppen, de neked valamiért nyerőbb ötletnek tűnt volt úgy tenni, mintha nem.
Aztán mentek utánad a topiclakók - még szerencse, hogy feltalálták a csoportdinamikát és a szociális igazodást, különben mi lenne velünk? :-)
No de mindegy is, mentem.
-
válasz
#31733248 #112 üzenetére
elmondtad, hogy van olyan nézőpont, ahonnan ez egy gyenge váz. elmondtam, hogy van olyan nézőpont, ahonnan az egy gyenge rendszer. mindkét állítás igaz, megférnek egymás mellett. véleményem azért csak lehet épp annyira, mint neked, nincs abban semmi kényszeres.
az más kérdés, hogy a sony userek nem szívesen hallgatják, hogy mennyire gáz az obi kínálat. hát, én sem szívesen írom, az a6000 amúgy nagyon tetszene, elég sokszor elmondtam már.
-
törölt tag
Másik rendszer és másik gép (A6000) felől nézve, a saját igényeim és ízlésem alapján vizsgálva ez egy nehéz, drága, gyenge videójú, alacsonyabb felbontású gép, ami a pozitív tulajdonságaival sem tudja kompenzálni a hátrányait. Ennél egyértelműen többre számítottam. A képstabilizátor és a nagy felbontású kereső viszont nagyon jó lehet.
-
Fél pixelnyi átlós eltolás kell a felbontás növeléséhez. Megfelelő szoftverrel több, mint duplájára növelhető így a felbontás. Egy 35Mpixel simán kijönne belőle, persze debayer nélkül. Tudom, hogy mi a lényeg ebben a megoldásban, de pont azt mondom, hogy ez a "lényeg" ilyen áron, ahogy most működik nekem nem hiányzik. Nincs szükség debayerre, ha nagyobb a felbontás. Visszaméretezve az is felér egy kvázi debayerrel.
-
Ijk
nagyúr
Igaz, nem tudom miért lövi meg duplán az egészet, utána kellene keresni a pontos válasznak.
szerk: Gondolom akkor egyben felbontást is növeltek, ebben az esetben tényleg lehetett volna egy "RGB" és gigh-res módot külön belerakni. Mondjuk ugyanúgy állvány kell 4 eltoláshoz is.schawo: Két expóhoz 2 pixelnyi eltolás kellene, itt meg az a lényeg hogy teljes RGB pixeleket épít fel pixelenkénti eltolásokkal.
-
-
Ijk
nagyúr
Szerintem nem azért csinál 8 expot mert annyira nagyot akartak durrantani, hanem bayer pixelek eltologatásával ennyi lövésből állítható össze egy kép. Tulajdonképpen nem nagyobb felbontás a cél, hanem a bayer érzékelő mozaik pixelei miatti részletveszteség kiküszöbölése. Ezért is dobtam be rögtön a DP2m-et, mert elvileg a foveon részletességét" hozza.
A zajt nem keverném ide, mert teljesen más a gyakorlati jelentősége. Állványról fotózáskor azonnal nő a szabadság, hosszú záridő, több expóból HDR, hosszú záridő miatt alacsony érzékenység ezáltal kevesebb zaj, és most egy új lehetőség ami a bayer szenzor nyavalyáját küszöböli ki. -
Oké, elfogadom, hogy annyira hasznos és fontos funkció még így is, mint a live composition. De annál semmiképp sem jobb. Nekem egyik se nyújt semmit, de azért vannak páran, akiket érdekel.
lövök a fujival 1000 képet és mind ilyen
Ahhoz pont nem hasonlít. Mert lősz ezer képet az M5-2-vel, és vagy egyik sem lesz ilyen, vagy csak néhány. -
felőlem bárhogy csinálhatja. ha a végén van egy darab raw fájl, akkor érvényes, ha jpg-only, akkor már erősen véleményes, egyébként meg nem vacakolok vele. ennyi erővel a fuji exr szenzora is semmi, mert ugyan 2 fé hdr hardverből és működik is és egy darab raw a kimenet, de ezt bármilyen más gép is "tudja". hát, nemtom, ízlések és pofonok, lövök a fujival 1000 képet és mind ilyen. nem szívesen lőnék 2000-et és hakkolnék aztán (és mégegyszer: akkor sem kapok egy raw-t egy képből, holott ha már a minőségre megyek, az az igazi megoldás, ott már tudok non-destructive editálást stb. stb.).
-
b.vr
őstag
"az autofókusz is minden gépben benne van hasonló logikával, mert odatekered az obit kézzel és pontos lesz."
ez frappáns érv _lenne_ ha az autofókusz az lenne hogy kézzel állítok élesre
Mindegy, számomra ez pont hasonló minthogy a fényképezőgép saját maga teszi össze a hdr-t vagy "valami spéci programmal izélek vele" és az előbbit sem nevezném olyan új "módnak" amitől javul az ilyen fényképezők dinamikatartománya (mert az a technikátó javul, amit azokkal a gépekkel is el lehet érni amelyek nem maguk teszik össze belőle a képet)
De végülis mindegy, csak azért linkeltem megint a cikket hogy tényleg mindenkinek egyértelmű legyen, a zajredukció nem abból következik ami ebben a gépben tényleg új (tehát a szenzormozgatás) hanem egyszerűen a többszörös expóból (amit bármilyen géppel meg lehet csinálni - feltéve ha valaki hajlandó egy spéci programmal még izélni vele
)
-
az autofókusz is minden gépben benne van hasonló logikával, mert odatekered az obit kézzel és pontos lesz. nem, ilyen mód nem volt eddig más gépben, hanem viszont lőhettél 8 képet, aztán valami spéci programmal izélhettél vele. és egy darab raw fájlod sosenem lett belőle.
de nem isteníteni akarnám ezt a megoldást mindenekfelett, csak azért picit átesett itt a topik a ló túloldalára.
-
konyi79
addikt
Hihetetlen mi megy itt megint. Van egy marha jó gép, amit sikerült tovább javítani.
Emellett kapott egy új, valójában nyilvános bétateszt alatt álló funkciót, melynek bármennyire is kompromisszumos a használata, vagy ebben a formában még kevés helyen alkalmazható, akkor is hozzáadott érték.
És még az lesz a vége a tesztelő hülye, mert kipróbálni sem volt érdemes... -
törölt tag
ROBOTER: Akinek nem inge...
Lassú Víz: Nyilván fórumra gondoltam. Fórum technokraták, idézőjelbe kellet volna tennem.
Átolvastam a hsz-m, tartom amit írtam.
Kivele. Csak bátran!
-
b.vr
őstag
"könyörgöm, ha van a gépben egy mód, amivel 2 fé-t javul az érzékenység"
Ezt már régebben, a bejelentéskor is írtam, szerintem kicsit félrevezető ezt az érzékenységre (ha ez alatt a zajt értetted) kiemelni. A felbontást valóban megnöveli, és visszaméretezve ezzel zajt is csökkentesz, de amikor azt írod "van a gépben egy mód" azzal az a helyzet hogy a zajcsökkentésnek (de nem a felbontásnövelésnek) ez a módja (ugyanezekkel a hátrányokkal, lehetséges artifactekkel) régesrégóta minden gépben "benne van"
hiszen csak több expozíciót kell készíteni. Linkelem az egyik cikket megint: Noise Reduction by Image Averaging
-
Lassú Víz
addikt
Ahogy a lánclevél küldők tanfolyamában olvashattuk, a tudatlanoknak nem elég megmondani, hogy tudatlanok, hanem el kell indítani őket az okosok felé vezető úton.
technokrácia:
Elmélet, amely szerint az ország vezetőinek mérnököknek és más műszaki szakembereknek kell lenniük.technokrata:
1. A technokrácia híve.
2. Az ország vezetésében kulcspozíciót elfoglaló műszaki értelmiségiek egyike.Szerk: ROBOTER, ne add fel!
-
törölt tag
Ez a funkcionális analfabetizmus egyik fajtája. ( Nem értik, amit írsz.) Nyakon öntve a fórumok szokásos manírjaival. Pedig az írással semmi baj, jól kifejező, pontosan láttató. Értelmezni kellene megtanulni páraknak. Meg a „fórumlakó” technokrácia hajlamos még ma is azt hinni, h a technikán fog múlni egy jó kép. Csak a fotózás lényegét nem látjuk.
-
arn
félisten
En sem ertem a problemazast, van egy kicsi jol hasznalhato geped, ami bizonyos korulmenyek kozott kiterjesztett felbontassal hasznalhato. Mi ez, ha nem elony? Jobb, mint a semmi... Lehet vki epp ebben talalja meg a szamitasat, mert nem akar ket rendszert.
-
én is csak fogom a fejem... egyszerűen nem értem a sok elméleti fejtegetést, hogy akkor ez igazából egy teoretikus szituációban akkor hány fé egy fx vázhoz képest stb.
gyerekek, ott van az a szar a vázban! leírtuk, hogy mennyit hoz és milyen körülmények között használható. azt is lehet, hogy az ember egyáltalán nem használja, nem kötelező, egy plusz feature. mondom, pont olyan, mint az első liveview volt pár éve. döcögött a maihoz képest, de attól még sokan használták. én is használtam, e-3-nál hogy imádtam, kihajtható lcd-vel együtt fotóztam a földről ezerrel.
-
FEDman
addikt
Jól van srácok, azt hiszem én mára leléptem..
-
Értem én, hogy van 2 fé előny, de ez a valójában 8x-os megvilágítás miatt van. Tehát összesen a teljes sorozat során 8x annyi fény éri a szenzort, ebből a feldolgozás után marad 4x (2 fé) előny.
Ha teljesen fel is gyorsítják a műveletet, akkor is legalább 8x lassabb lesz, mint az 1x expós mód. Tehát összzáridő alapján tulajdonképpen a kiírt ISO200 megfelel valós ISO25-nek. Ha pedig így nézzük, akkor bizony egy plusz fényérték elveszik, nem pedig kettőt nyertünk.
-
FEDman
addikt
Hát ezt tőled, mint szintén "senior" nem vártam volna. Persze lehet csak nem olvastad el elég alaposan a tesztet.
Mindenesetre már-már sértő a feltételezésed, hogy a marketing szövegek alapján írom amit írok.
Főleg úgy hogy ha valaki, akkor én mindig is meghúztam az éles vonalat az mFT és az FF között. Nem egy kategória a kettő.
Most ebben a tesztben pedig azért merült csak fel a párhuzam, mert nagyfelbontású módban gyakorlatban sikerült kimutatni 2 FÉ előnyt és nem azért mert bármelyik Olympusos fejes ezt adta volna a számba.
És igen, a tesztben és a konklúzióban azt is leírom, hogy ez így ebben a formában még igen kompromisszumos. Ahol használható ott csodálatos és sok szempontból joggal vethető össze akár full frame gépekkel is, de ettől még persze a jelenlegi sok megkötés miatt az egyenlőségjelet semmi esetre se lehet kitenni.
-
És még senki nem mondta, hogy ennyi pénzből milyen CaNikon szettet tudna összerakni használtból. Pedig ennyi hsz-ből már reménykedtem. Egyébként nagyon jó és jól megírt teszt, élmény volt olvasni.
-
andris1602
aktív tag
Remek kis teszt volt, köszönjük szépen.
Remélem a Pentax tanul egy kicsit az Olympustól, és felhasználja hasonlóan okos dolgokra a vázstabit
-
törölt tag
Haverom bútor restaurátor. Három órakor berendelte a gépet. FEDman-t csókoltatjuk.
-
Amacs
aktív tag
A 40 mpx-es módban el tudja menteni a gép 16 mpx-es jpeg-be, vagy csak utómunka játszik? Lehet figyelmetlenül olvastam, ebben az esetben bocsánat a kérdésért.
-
macman507
aktív tag
Jó cuccnak tűnik, olyan mindenes féle, de nem rossz értelemben.
Hiányolom amúgy az esti képeket -
ROBOTER
addikt
Az egyikőtök nem régi DP2-ről beszél, a másik meg merrilről?
-
arn
félisten
válasz
#40935168 #51 üzenetére
nem mas a szenzor, csak a beegesek elkerulese miatt alulexponaljak, majd felhuzzak. szvsz ez a dinamikakompresszio az oka a hivatalosan 200as isonak. ez egy nagyobb dinamikaatfogasu sony lapkanal nem volt szembetuno, de a korabbi verszegenyebb pana szenzoroknal eleg jo kulonbseg lehetett a raw es a jpg kozott. akkor meg volt 100as iso is a vazakban, de nem volt semmilyen elonye a 200al szemben, igy eltuntettek.
az xz1nel meg orditott a differencia - a felhuzott arnyekos reszek zajosak voltak jpgben.
-
Ijk
nagyúr
Nekem tetszik ez a 40MP mód, feldobva egy állványra egy jó fix obival jó tájképfotó masina válik belőle.
Mondjuk a dp2m-emmel még szerintem így sem veszi fel a versenyt. -
Fandango
veterán
Jó kis teszt, érdekes volt végig olvasni. A teszt fénypontja amit kiemelnék, a plüss gorilla!!!!
-
törölt tag
Nem tudom, a ferdén beeső fény mennyire gond m4/3-nál, A7-nél már az. Itt talán kisebb a szög, de a bázistávról gőzöm sincs, lehet az még a Sony A7 szériánál is kisebb. Bayer helyett bármi is lenne, támogassa rendesen az Adobe. Ez tart-tartana vissza a Fujitól is..
A kiolvasás és az erősítés, meg ami azután megy, az Oly-n múlik sztem. Mennyibe kerülne iso100-ra optimalizálni egy szenzort ? Annyi van belőle mint a nyű, szomszédéknál, APS-C és fullframe-nél is. Csak körbe kell vágni egy "kisollóval"
(nagyon-nagyon leegyszerűsítve) m4/3 méretre és kész. Szerintem nem technikai oka van az iso200 natívnak, hanem szimplán nem akarnak újratervezni, vagy venni licenszeket, vagy passzolok.. de már a Nikon is leállt az ISO200 alapról, Canon régóta 100-ason ül, Sony-k is, itt is lehetne. Vagy úgy gondolták, nem elég fényérzékeny / nincs elég dinamika benne 100-on, ilyen pixelsűrűséggel ?
-
k1csi
senior tag
válasz
#40935168 #47 üzenetére
Bár ez pont nem az Olympuson múlik (hanem Pana/Sony) de pont a szenzorban várnák több fejlődést.
Gyorsabb kiolvasás, ami a teljes elektronikus zárhoz is kell meg, hogy jobban használható legyen a nagyfelbontás mód.
A Bayer szűrőzés helyett pl. hatékony színszétválasztás.
A ferdén beeső fény jobb hasznosítása.
stb. -
törölt tag
A következő OM-D széria szerintem a szenzortilitoliról fog szólni és pár új fícsörről, de számottevően nem lesz jobb sem a video képesség (amit én nem bánok, de ez ízlés dolga), sem a szenzor nem megy át komolyabb fejlődésen. Majd a mark III-ak.
Sokáig fog a meglévő E-M10 szolgálni - engem legalábbis. A cikk nagyon jó, de nem forradalom a mark II és a maradék két OM-D mark II-je sem lesz az sztem.
-
törölt tag
Eléggé sweet spot. A cserélhető szenzor omg, durva lenne. Vagy egy pixel binning technológia, bár erre inkább a fullframe nagyfelbontású vázaknál csorgatnám a nyálam.. onnan van hova "visszaesni", bár pixel binninges fullhd-re (picit nagyobbra, de croppolva később) még a mostani OM-D széria is képes lenne.
A Canon most ugye 50MP körül jár, hát .. az sem kéne. A natív 8K UHD felbontás 16:9-en 33.2 MP, a Nikonra is mérges voltam, miért nem tudta a D800 szériában legalább a szélességet a 8K 7680-jára tenni (D800: 7360 pixel), ha már ilyen ipari trendek vannak + a 4K és fullhd egészséges kerek törtrészei ennek (szoftver resize esetén, vagy natív felbontáson video esetén, stb)..
Van egy rakás jó tech vagy ötlet, de értelmes újítás kevésbé jön. Az M5-II-vel már stúdió is nyűgös, ha a modell haját meg akarjuk fújni egy ventillátorral. Azonnal mozog .. Szóval ilyen vegyes kép nekem.. Tökstatikusra szuper, ha nálam az állvány, vagy ki tudom stabilan támasztani, kőre, akármire.
Na, szóval nem a szent grál (valszeg nem is annak készült).
Kiv leszek az E-M1 mk2-re (az jön igencsak) és a végén az új E-M10 mk2-re. Reméljük, legutóbbi kiskütyü is egy sweet spot marad, nekem pl. az öttengelyes stabi hiánya nem fáj, de tök jó, hogy nincs AA filter, borotva a kép és szenzorilag azt tudja, mint a nagytesó E-M1 (leszámítva a PDAF-et).
E-M10 for president.
Szerk.: még valami: esélyes, hogy ha az M5 mk2-ben nincs natív iso 100, akkor ezt a szenzort meghagyják még a másik két OM-D mk2-ben is majd. Örülnék, ha mégis tévednék, és újat kapnának, de erre nem tudom, mennyi esély van. Kevés sztem.
-
Gondoltam,.hogy remek gép lesz ,de azért arra nem gondoltam,hogy ennyire jó lesz.Van félnivalója a konkurenciának.
-
k1csi
senior tag
http://www.eoshd.com/2015/03/olympus-e-m5-mark-ii-love-and-hate-at-first-sight/
A lényeg kiemelve:
"Then for a filmmaker it all comes collapsing down like a house of cards. Not only is video quality downright amateurish by 2015 standards, it’s worse than the E-M1. It’s softer and suffers from much more severe moire & aliasing."
A 60p miatt talán még érdekes is lehetett volna videó szempontból ez a váz, de az Oly a videót elég látványosan hanyagolja (sajnos)...
arn
Tárgyfotónál ahol a fényeket te szabod meg ill. állvány is játszik több okból is min. ISO-t szokás használni. -
válasz
#40935168 #42 üzenetére
om-d vázat én sem cserélnék az újra, az tuti, az e-m10 még mindig eléggé "sweet spot". natív alacsony iso meg kéne, mint egy falat kenyér, én spec simán lemondanék a 6400-ról is, ha cserébe az iso 50 is böcsületes lenne. ezért sem volna hülyeség a cserélhető szenzor, lehetne csinálni magas érzékenységűt, alacsony izzósat, ütős b&w-t stb.
a ricoh gxr lett volna a világ legkirályabb dolga, ha csinálnak bajonett modulokat is
-
törölt tag
Hát igen, az igazi profik a Várkert lépcsőin tesztelik a stabit video közben, háttérben mondjuk a bejárati kis csobogó, előtte 4 meztelen Playboy nyuszi. Minimum...
@ schawo: +1 hegyek, engem is hülyére bosszantana a mostani 40MP mód. Elmegyek nyaralni tengerre, Maldívra, mozog minden... a belógó pálma, a tenger felszíne.. csak egy példa a sok közül, ahol én spec. nagyon akarnám a nagy megapixelt kihasználni. Szóval ez így még elég limitált felhasználású. Első fecskének nem rossz, de kevés ahhoz, hogy dobjam az E-M10-et..
A másik az iso 100 natív érzékenység dolog. ISO 200 és 1/4000 (a mostani vázban) elég nagy handycap sokszor, lehetne inkább ezirányban is gyúrni kicsit, pixelszámnövelés helyett. (Így is 60MP körüli fullframe-nek felel meg a pixelsűrűség, nem csoda, hogy már az alap iso is "zajos").
-
MrChris
nagyúr
Végig olvasva a tesztet van egy fő hiányérzetem! A 40mp-es mód ki lett vesézve, viszont a videó képesség tesztelése, összehasonlítása a régivel szinte teljesen kimaradt. Pedig ezen a téren nagy változás történt, ha nem a legnagyobb a videó bevezetése óta és többek közt a stabival való használata miatt is érdekes. Jó, utóbbi egy snitt erejéig meg lett mutatva. Viszont hogy a 3X-os bitráta növekedés és egyebek mennyit javítottak továbbra is homály fedi.
Örülök, hogy végre nem a mompark és környékének virágai van a képeken, meg bemozdult lila bőrök!
Bár kicsit lehangolóak ezek a szép panelházak. Lehetne máskor egy kanyart tenni a városban.
-
Mumukuki
aktív tag
Tetszik a gép, a vakuval együtt jöhetne i!
(Végre egy M43 teszt, ahol a galériában nem furcsa szemű gyerekek néznek rám.)
-
mindenképp ennyiért adnák szerintem, akármi miatt is ő az utód. én inkább úgy vagyok vele, hogy ez egy nagyon bitang feature lesz idővel, és egyáltalán nem baj, hogy most kilőtték, legyenek meg a tapasztalatok, javítsák, fejlesszék. a liveview is egész jó most, oszt az első gépeken anno meg tök rossz volt. szidta is mindenki, hogy minek az.
videónál dettó
(azt én is szidtam)
-
hibavissza
veterán
-
FEDman
addikt
Majd elfelejtettem, Studinak külön köszönet két fix obiért!
Nélkülük nem lett volna az igazi. -
arn
félisten
Amugy hol van kitben 14-150el? Megneztem az eus arakat, csak 12-50el es 12-40el latom.
-
Abban az esetben valóban nem kér enni, ha enélkül is ugyanennyiért adnák.
De én kütyübuzi is vagyok. Ha valamit nem tud a masina, az nem zavar, de ha valamit rosszul, attól a falnak megyek, bosszant a gondolat. Főleg akkor kapna el az ideggörcs, amikor majd megjelenik a használható változat mondjuk az M2-ben.
-
"Szerintem nem szabadott volna kiadni ebben a formában"
szerinted. de most komolyan, miért fáj? nem kötelező használni, sok esetben nem is lehet, de aki akarja, miért ne? például egy mozdulatlanabb makróalanynál miért is nem jó? meg egyáltalán, plusz feature és kész, enni nem kér.
-
Peat;)
veterán
A stylus 1 szép és jó, de átlag user képeket nézve én úgy találtam, hogy a "régi" 14-150 obival jóval könnyebb minőségi képeket készíteni már a pl1-el párosítva is. Én is nagyon szemeztem vele, de nem alakult ki a must have érzés(és egy időben nagyon jó áron is adták..). Pedig sosem lesz más obim a 14-150 mellett, tök fölös nekem a cserélhetőség okozta méret és tömegtöbblet. Remélem nem hal el a vonal (nem tudom mennyire lett sikeres) és lesz stylus 2 látható fejlődéssel és persze nem sony rx10 méretben.
-
A már említett tárgyfotózás lehet például ilyen terület.
Igen, ez jó lehetne, de az a szintű tárgyfotózás, amit mondjuk én csinálok egyáltalán nem a felbontásról, hanem a fényekről szól. A tárgyfotózás csak nagyon szűk szegmense számára, a pró próinak számít a felbontás ilyen mértékben. Azok pedig nem Olympus E-M5-öt fognak venni erre a célra, bármennyit is álmodozik erről az Olympus.
Ha gyorsítani tudnának a folyamaton, akkor rendben, de ez így most egy techdemó, fizetős béta. Szerintem nem szabadott volna kiadni ebben a formában. Inkább csiszolták vona, tartogatták volna, és belerakták volna az új M1-be (M2?), ha már használhatóra faragták.
-
FEDman
addikt
Egy korábban csak 45 000 $-os Hasselbladban megtalálható technika került bele ebbe a vázba. Ilyesmi azért nem gyakran történik, már csak ezért is úgy éreztem ezt most érdemes komolyabban körbejárni. Ennek ellenére akik végigolvasta a cikket tudják, hogy jelenlegi formájában én se értékelem túl a nagyfelbontású módot. A kezdő cím se lett véletlenül forradalom küszöbén és nem forradalom.
Ami a magas iso-t illeti, teljesen egyetértek azzal, hogy állvány mellett szinte sose lesz ennek jelentősége. Az Olympus viszont saját bevallása szerint már azon dolgozik, hogy mindezt az egészet 1/60s belül lezavarja. Na az úgy már nagyon más lenne. És nem is feltétlen az E-M5 II miatt, hanem a jövőre nézve gondoltam érdekesnek, hogy milyen előnyökkel jár majd mindez, ha majd mindezt kézből is ki lehet tartani.
Más részről meg, aki elég ügyes és talál is rá megfelelő terepet annak a jelenlegi formájában is néha nagyon jól fog jönni. A már említett tárgyfotózás lehet például ilyen terület. És az a 2 FÉ előny ugye nem csak magas, de alap iso-n is jelentkezik. Iso200-on is elég rendesen javul a képminőség. És nem csak a felbontás, de jobb jel/zaj arány miatt jobb lesz a dinamika az árnyékokban, szebbek az átmenetek, még jobb színek, stb.
Mindent összevetve és nem túlértékelve a jelentőségét, én ezt most izgalmasnak találtam az E-M5 II-ben is.
Aztán ha mindez majd kitartható lesz kézből is..
-
.mf
veterán
"Most komolyan kit zavar (annyira, hogy pl. álványozzon stb.) a mostani újabb m43 szenzorok ISO1600-as zaja és mit old meg, ha úgy fog kinézni mint az ISO400-as?"
Jelen
1600 azért már zajos, bárhogy is nézzük. Nálam az auto-iso 200-800, de ha csak lehet, alap-isora törekszem. S igen, ezért képes vagyok állványt is magammal vinni. Tájképnél a mozgás nem annyira jellemző, hogy rövid záridőhöz magas iso kelljen, alacsony zaj és saroktól sarokig élesség cserébe nem árt. -
valahogy kvantifikálni kell a tényt, aztán meg elhelyezni az eredményt az ismert gépek skáláján. a kommentet érzem erőltettebbnek, nem állított olyasmit a cikk, mint amivel "vádolod". egyszerűen csak tesztelte FEDman a 40 mp-es módot és beszámolt az eredményekről, sehol sem hangzik el, hogy akkor el is lehet adni a ff vázakat stb.
a cikk a realitások talaján maradt, nincs erőltetett és értelmetlen hasonlítgatás, szerintem egyszerűen ez a kritika rossz.
-
arn
félisten
Targyfotozasnal erdekes lehet, vmi jobb fixszel... Amugy is kitobival 20as melleje (turakhoz) meg 25os (csalad), esetleg a 45os (jo obi olcson), es kesz
Ha nem lenne az xt1, erre orientalodnek. Az ibis a fixekkel felelmetesen jo volt kirandulasokon statikus temaknal. Konkretan nincs meg egy rendszer, amivel meg lehetne csinalni azokat a zaridoket kezbol, fenyeros obival.
-
k1csi
senior tag
Ez a nagyfelbontású mód jel/zaj arány 2 Fé javulás enyhén szólva erőltetett, olyan peremfeltételekkel/speciális esetben jön ki aminek egyáltalán nem látom bármiféle gyakorlati jelentőségét.
Most komolyan kit zavar (annyira, hogy pl. álványozzon stb.) a mostani újabb m43 szenzorok ISO1600-as zaja és mit old meg, ha úgy fog kinézni mint az ISO400-as? Ez max. megszállott pixelvadászoknak lehet érdekes.Full frame-hez meg pláne kár hasonlítani. Tipikusan mozgó témához kell a magas (6400-12800) ISO ahol önmagában a fényerős üveg kevés és itt meg ugye a nagyfelbontású mód egyáltalán nem játszik a mozgó téma miatt meg eleve is max. ISO1600 ha jól értem.
Szóval érdemes lett volna inkább a realitások talaján maradni ilyen értelmetlen és eröltetett FF hasonlítgatások helyett...
A m43 nincs és nem is kell, hogy a FF-el legyen egy ligában. -
konyi79
addikt
Iszonyat munka lehet benne, de meg is lett az eredménye. Rég olvastam ilyen jó tesztet.
Köszönjük! -
hemaka
nagyúr
Jó cucc, bár én asszem elvagyok még egy ideig az EM10-zel is.
-
andersen10
aktív tag
Alapos dolgozat, gratulálok és köszönjük!
-
Kár, hogy az eddig készült képeim jó, ha 1%-át tudtam volna meglőni a Mark II nagy felbontásán.
-
spacer
aktív tag
Én arra lennék kíváncsi, hogy éjszakai, hosszú záridős képeken milyen zajt produkál dark frame nélkül.
-
Tin_Shield
őstag
Jó lett a teszt, köszi.
3 éves lesz májusban az E-M5-öm, jövőre - barátságosabb áron - jöhet az mII -
FEDman
addikt
Köszönjük!
Nem terveztem ilyen hosszúra, de aztán végül így sikerült.
-
.mf
veterán
Köszi a részletes tesztet - teljesen kihűlt a kajám, mire átolvastam
Jó kis szerkezet, elfogadnám, de az előd mellé nem venném meg, legfeljebb csak ha már az is olyan árakon megy. A kezdőára pedig, kissé vaskos... Lehet, hogy az előd is anno magasan kezdett, de azóta más gépek is kijöttek hasonló fícsörökkel (EM1, A7m2).
Szoktam néha én is a több kép összefűzése trükkhöz folyamodni, ha elég statikus a téma több képhez, egyik Mysetre +- 0.6 EV 3-képes bracket van állítva; otthon meg mehet Huginba. Élesebb ezzel a megoldással ugyan nem lesz, de ezzel is szépen lehet a random pixelzajt csökkenteni, simítani (plusz egy leheletnyit a dinamikát növelni). -
madgie
titán
13 oldal... na ez teszt
-
mrobes
tag
Atya Úr Isten!
Citromlében még oké, na de.... mindegy -
|AP|
veterán
Köszönjük a tesztet!
A stabi pedigMéltó folytatása az elődnek, kíváncsi vagyok az E-M10 MII mit kap meg az újításokból.
szerk: a gyakorlati példákon való bemutatások pedig igazán hasznosak, ilyen egy igazán jó teszt!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi A1 32 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest