Hirdetés
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Xiaomi 12 - az izmos 12
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Redmi Watch 5 Lite - filléres fitneszfelügyelő
- Honor X8c - nem csap nagy cécót
- Előrendelhető a Nothing Phone (3a) Pro
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
<Adamsky>
nagyúr
válasz
Dare2Live #28 üzenetére
"Gyártóknak semmi érdekük nincs erre annyi volt a válasz, hogy akkor beperlik googlet erőfölénnyel való visszaéléssel."
Hmm... ez a sztori nincs meg, de készséggel elhiszem. Viszont azóta szerintem némiképp változtak az erőviszonyok. Ma már sokkal nagyobb eséllyel indulhatna a Google egy ilyen kezdeményezéssel. Én változatlanul állítom, hogy jobbára tényleg csak rajta, az "akaráson" múlik a dolog. -
Dare2Live
félisten
válasz
<Adamsky> #26 üzenetére
"Az Android használatát nem korlátozhatja, de azt mondhatná, hogy az a gyártó, aki nem felel meg az szabályoknak nem kap Google licencet"
Anno google evvel akarta kikényszeríteni a 2 verziófrissítés +3év sec patchet. Gyártóknak semmi érdekük nincs erre annyi volt a válasz, hogy akkor beperlik googlet erőfölénnyel való visszaéléssel. Google erre elfelejtette az egészet.
-
fatpingvin
addikt
engem személy szerint az androidos baszakodásnál sokkal jobban érdekel hogy mennyire lesz ezeknek a SoC-oknak tényleges teljes lefedettségű mainline Linux supportja. más szavakkal hogy mennyire maradnak a gyártók a hülye szokásuknál hogy egy adott főverzióhoz kötött blobokkal teli SDK-t dobnak ki dokumentáció nélkül.
-
<Adamsky>
nagyúr
válasz
aprokaroka87 #25 üzenetére
" ... a Google nem szeretne mindent megszabni ... "
" ... a gyártók benyújtanák a Google felé a feature listát ... "
Akkor nem ment át a mondandóm lényege. Alapvetően nem az a bajom, hogy a gyártók "pimpelik" az Android-ot, hanem az, hogy alapfunkciókat írnak át vagy tesznek tönkre.
Szóval nyúljanak bele, tegyék jobbá, de mikor pl. azt tapasztalom, hogy az adatforgalom fordulónapját nem lehet átállítani adott rendszeren, míg ez a stock droid-ban simán megy, akkor ráncolom a szemöldökömet." ... lehet hogy ott van az is hogy jogi szempontból is támadható lenne az a Google előírná ... "
Az Android használatát nem korlátozhatja, de azt mondhatná, hogy az a gyártó, aki nem felel meg az szabályoknak nem kap Google licencet ( → viszlát GMS). -
aprokaroka87
nagyúr
válasz
<Adamsky> #24 üzenetére
Egyszerű a képlet pedig a Google nem szeretne mindent megszabni a gyártóknak.
Meg hogy nézne ki a dolog, ha a gyártók benyújtanák a Google felé a feature listát, hogy mi ezt és ezt szeretnénk.. :)
A Google-nek ez a rendszer azért is lehet előnyös mert nekik azért kell vállalni a " felelősséget ", amit ők adnak meg.
A gyártói dolgokért meg a gyártók.
Vannak dolgok amik eleve nem kötelező dolgok, meg ugyebár vannak dolgok, amiket a gyártók fejlesztenek és találnak ki.
Aztán lehet hogy ott van az is hogy jogi szempontból is támadható lenne az a Google előírná azt hogy pl a Samsung vállaljon 3 év támogatást a telefonjaira, minden esetben.
Nyílván valamilyen megállapodások lehetnek, esetleg vállalások is.
De ahhoz szerintem az is kell, hogy OS szinten ne legyenek drasztikus változások...
Pl ne találja ki azt a Google, hogy mondjuk az Android 13, minimum 256 gb-os tárhelyel rendelkező telefonokra frissüljön..
Mondjuk ez a megállapodás is jelentheti azt hogy a Google nem tervez drasztikus változást a droid kapcsán kb Android 15-ig...
-
<Adamsky>
nagyúr
"Nem mindegy, hogy új főverzió van minden évben vagy alverzióznak?"
Alapvetően mindegy. Én csupán oda szerettem volna kilyukadni, hogy a rendszer megfelelő átszervezésével - ld. "Project Treble" kiterjesztése - talán (?) meg lehetne oldani, hogy ne kelljen mindig mindent a "pincétől a padlásig" cserélni." ... nem adnék úgy GPS licencet gyártónak a google helyében, hogy nincs garantálva a legalább 3 főverzió (+biztonsági frissítés) support."
Ezt egészíteném én ki azzal, hogy az utolsóra pedig addig jöjjenek a javítások, amíg azt a Google támogatja." ... azt tartanám fenntarthatónak hosszú távon, ami a konzoloknál megy ... "
Nem tudom, hogy mi megy a konzolokon (sose volt), de azzal egyetértek, hogy ez ami most megy - 4-6 havonta egy új (ami néha alig különbözik az előzőtől) model - , igazából senkinek sem jó. Nekem pl. a stabilabb rendszer, a hosszabb támogatás sokkal többet vetne a latba, mint egy X. lencse a hátlapon.#9 aprokaroka87
Persze, mutogatni tényleg lehet, de ha a Google akarná (vajon miért nem akarja?) akkor pikk-pakk rendet vághatna a renitens gyártók között." ... sok Soc gyártó eleve nem is tud olyan hardvert gyártani, ami garantálja azt hogy azon pl 3 főverzióval későbbi oprendszer is normálisan fog futni ... "
Már jó ideje eljutottunk oda, hogy még egy közepes SoC kb. mindenre elég. Persze lehet nem lesz annyira "snappy" a rendszer, mint a legújabb vason, de az átlag felhasználó számára szvsz. bőven elég lenne. Memóriából - ami pl. az én első készülékváltásomnál (HTC Desire → Xiaomi Mi2s) játszott utoljára igazán szerepet is annyi van már, mint a szemét.
Szóval ez szerintem rossz kifogás.#11 fornettisuti
"Hardeverhez készül a szoftver, nem fordítva."
Na, ez az! Csak manapság a lekvár teszi el a nagymamát.#21 aprokaroka87
"A gyártók által kiadott Android " mutációk" igazából azért vannak, mert a Google szerintem inkább a " vázat " fejleszti."
Fú, ez megint lehetne mit írni. Röviden: funkcionalitásban nem kicsit (és ezen van a hangsúly) a stock droid sajnos mind a mai napig a "mutánsok" mögött kullog. Viszont a mutánsok pedig egy jó Lineage-hez, CrDroid-hoz v. AOSPExtended-hez képest vannak lemaradva, és akkor az Xposed / EdXposed-ról már ne is beszéljünk.
Az utóbbi pár évben egyébként volt szerencsém egy ilyen igazi mutánst - az Emui-t - kicsit közelebbről is megismerni. Sajnos ez a rendszer már nem csak külsejében nem hasonlít az Android-ra, hanem már belül sem. Mikor alap Android funkciók hiányoznak v. nem úgy működnek, akkor én arra azt mondom, hogy ez a rendszer nyomokban Android-ot is tartalmaz. És ezt - sem - kellene a Google-nek engedni. Viszont ők szemlátomást inkább a mennyiségre hajtanak mintsem a minőségre. Jó ez a dagonya így nekik. -
SkyLine3000
addikt
válasz
Dare2Live #20 üzenetére
Nekem az LG felülete jött be. Ettől függetlenül az első dolgom volt akármelyik LG-nél a root, Titanium, utána a rendszer kipucolása. Most nem nagyon tudom, mi a helyzet (gondolom rosszabb), de a G3, G4-nél még nem volt telesz(a)órva bloatware-el a rendszer. Bár, ahogy olvasgatom a Xiaomi topikokat divat lett a rendszerszintű reklám felugrálás náluk...
Persze egy saját felülettel nagyobb a meló, de ennek nem azt kéne jelenteni, hogy telebsszuk minden hülyeséggel, ami csak a helyet foglalja. -
Dare2Live
félisten
válasz
SkyLine3000 #19 üzenetére
A gyártónak addig a pillanatig vagy fontos amíg eladja neked a készüléket. Pont. Tény.
Itt bukik el. És ezen nem segít az sem, hogy mindent a gyártók segge alá raknak legyen a szétválasztás, treble vagy a mostani hw szintű támogatás.
A helyzetet nagyon jól jellemzi, hogy amikor pár éve google rá akarta GTSel kényszeríteni gyártókra a 2év főverzió, 3év secre akkor aszem samsung befenyítette, hogy keresetet nyujtanak be ellene erőfölénnyel való visszaélés miatt...
A saját felületet viszont nagyon fontos. Aki megszokta a one ui, miui, emui.... felületet annál vásárlásnál ez szempont lehet. ÉS anélkül ha leszednek a logot 99% egy vakteszten meg se tudná mondani ki gyártotta a készüléket. Én sem. Honnan is tudnám. Gondolom érthető ez gyártói oldalról mért baj. Vicces amikor a fő/egy tényező a felület (meg a ráírt márkanév) ami indokol két készülék közt 50-100.000Fts difit.
Szóval ezért fáradoznak a felülettel. Meg mert a bloatwareból is van pénz, legyen az csak egy előre telepített letörölhetetlen FB. -
SkyLine3000
addikt
Ja. Szinte látom magam előtt, ahogy csinálja a Samu, meg a Sziamiaú a főverziót és felsóhajt a szoftverfejlesztő: - Basszus. Egy hétig éjszakázni fogunk, mire ezt a sok szart még beletesszük...
Nyílván kevesebb meló van egy pucér droid rommal. Jobban is szeretem, mint ezt a sok teletömött vackot. Bár, ha van root, attól is meg lehet szabadulni.
-
Az emberek nagy többsége azt se tudja mi az a biztonsági patch. Működik a telefon lehet vele telefonálni, megy a fb meg a többi szar és lehet vele fényképezni.
Pont leszarjak, hogy januári, vagy decemberi a patch... -
mad823
őstag
És akkor itt jön a képbe a sokat fikázott Nokia és az Android One, ahol még a leggagyibb telefonokra is kapsz 2 év főverzió frissítést a havi sec.patchek mellett. És itt látszik, hogy nem a SoC-on múlik, hanem a gyártón. A sok customizált bloatware miatt nyilván sokkal nagyobb meló kiadni egy főverziót egy pl. Samsung vagy Xiaomi esetén, mintha minimális hardver optimalizálással kéne kitolni a közel gyári OS-t.
-
Ricardo
titán
válasz
aprokaroka87 #9 üzenetére
"Ha pl Az Android 10-ben találtak valami biztonsági bakit, arra kinek a felelőssége kiadni a patchet?"
Mindkettőé.
Ha a google nem adja ki, nincs mit feltenni a gyártóknak, de hiába adja ki, ha a gyártó nem építi bele a saját rendszerébe."Mutogathatnak is egymásra..."
Mutogathatnak, de ez nemolyan bonyolult. Ha a a google kiadja az adott biztonsági rés javítását ( megjelenik pixelen, és több gyártónál), de az adott márka telefonjain nem , akkor az nem a Google sara. Ha a pixelek sem kapják meg, és egyi gyártó telefonjain sem tűnik fel, az valószínűleg viszont a Google mulasztása. Nehéz integrálni a saját rendszerbe ha meg sem jelenik.
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
Schuler888 #14 üzenetére
A 835 kistestvérének mondott Snapdragon 660 is elboldogul az Android 10-el.
Ez a Snapi 66x meg úgy néz ki hogy elég nagy siker széria.
Lehet hogy nem hivatalosan már akkor vállalták a 3-4 főverzió supportot...
Mert hogy még most is jönnek ki telefonok Snapi 665 vagy 662-vel, amik jó részben igazából Snapdragon 660-ak, és fut rajtuk a droid 10 is.
-
Schuler888
senior tag
válasz
aprokaroka87 #10 üzenetére
"Ha ezen múlna akkor akkor a középkategória most mondjuk a Snapdragon 835 lenne"
Nekem speciel a a Tab S-emben pont 835 van, android 10en es oktoberi security patchel, rendesen jonnek(mar csak) negyedevente ra, es porog a rendszerUi. Teszem hozza innen is fck u samsung, mert amikor kihoztak mint aktualis csucsmodel, a 845os volt az elerheto csucs, erre az 1 eves 835 kerult bele...
szerencsere meg nem erzem hatranyat, ugy sem, h rendszeresen a tabon jatszok a merete miatt, nem a noteon... es nem is a PS-en.. elado ps4 vkinek?
-
dilajoska1
őstag
Addig még bizonyos gyártók 1 év alatt kiadnak vagy 20-30 féle modelt addig nem lesz változás.
-
dilajoska1
őstag
válasz
Ezek a Soc-ok pl. még egy Snapdragon 820 is kibír 3-4 főverzíót de lehet még a 660 is.
Nekem annó 6-os androiddal jött ki a volt telefonom és főzött romból már 10-es is van hozzá. Hibamentesen, gördülékenyen fut rajta minden. -
fornettisuti
veterán
válasz
Hardeverhez készül a szoftver, nem fordítva.
-
aprokaroka87
nagyúr
A dolog pikantériája ott kezdődik hogy szerintem nagyon sok Soc gyártó eleve nem is tud olyan hardvert gyártani, ami garantálja azt hogy azon pl 3 főverzióval későbbi oprendszer is normálisan fog futni.
Ha ezen múlna akkor akkor a középkategória most mondjuk a Snapdragon 835 lenne, vagy esetleg a 660.
-
ShadowX
őstag
Nem mindegy, hogy új főverzió van minden évben vagy alverzióznak? Aki nem frissít rendszert semmilyen formában, az egyiket sem frissítené amúgy sem.
A havi biztonsági frissítéseket sem adja ki a legtöbb gyártó (vagy tömbösítve negyedévente, vagy csak csúcskészülékekre, vagy mindig kitalálnak valami indokot miért ne tegyék). Én eleve nem adnék úgy GPS licencet gyártónak a google helyében, hogy nincs garantálva a legalább 3 főverzió (+biztonsági frissítés) support. Ezzel meg lehetne szűrni a gyártókat és végre véget lehetne vetni a xiaomi/redmi féle agymenésnek, hogy lépten nyomon új készüléket adnak ki + ezeket a semmitmondó alsó kategóriás használhatatlan (és support nélküli) chipseteket sem kellene tovább gyártani.
Egyébként én továbbra is azt tartanám fenntarthatónak hosszú távon, ami a konzoloknál megy (nyilván nem olyan léptékben). Kiadnak egy hardvert, majd arra 7 évig készülnek a játékok, közben a hardver gyártása egyre olcsóbb lesz, kiadnak belőle egy új revíziót, ami az olcsóbb gyártás miatt olcsóbb, mint a premierkori ár (de tudásban kb. ugyanaz). Itt is lehetne ezt. Nem kellene áttérni az egy évben több termékciklusra. 2 évente bőven elég lenne telefont kiadni (ha ugyanaz a hardver lenne benne, max olynaokkal lehetne variálni, hogy teljes kijelző, nagyobb akku, esetleg újratervezett külső, stb.) és akkor tovább lehetne a készülékeket támogatni, mert a hardver lényegében ugyanaz.
-
<Adamsky>
nagyúr
válasz
aprokaroka87 #6 üzenetére
" ... amiből aztán a felhasználó is kap valamit."
Ezt kiragadnám, ha nem haragszol. Ugyanis erre a legritkább esetben látok példát.
Ez a "Project Treble" sem hozott semmilyen áttörést. Szerintem - emiatt - egy perccel nem lett tovább támogatva egyetlen készülék sem.És, még egy dolog! Ami nem kevésbé fontos, sőt!
Mindig a főverzióról van szó, pedig - ami szerintem igazán számít - az a sec. pacth szint naprakészsége. Ugye mindannyian láttunk már olyat, hogy egy régebbi Android újabb sec. patch-el rendelkezett, mint egy másik, újabb főverziós.Én spec. teljes lelki nyugalommal átugranék akár két főverziót is, ha közben szépen jönnének a biztonsági frissítések.
-
<Adamsky>
nagyúr
Talán nem kéne minden évben új Android főverziót kiadni?
... főleg, ha érezhető változás nem történik. Arra persze jó, hogy lehet rá mutogatni, na ezt, ez meg ez a készülék már nem kapja meg.
Ja, és - ahogy azt a cikk is említi - ki kellene terjeszteni a "Project Treble"-t, hogy egy eszköz addig maradhasson életben míg a hw. bírja. Nem pedig addig amíg support-ot ad rá a gyártó.
Szóval szerintem igenis tehet róla a Google, hogy - még mindig - ilyen az Android, amilyen. -
De jó hogy nem vettem idén telefont, még egy ok, hogy várjak egy jó sd888-as telóra...
-
joey04
titán
Remélhetőleg lesz érdemi előrelépés.
-
bollokcs80
Korrektor
Kérdés, hogy ebből az ismert Androidos tényezők miatt mennyi jut el ténylegesen a felhasználókig.
Ebben egyelőre az Apple a nyerő.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ma A Snapdragon 888-tól kezdve a félvezető óriás négy évig hibajavító frissítéseket is biztosít hardverszinten.
- GoodSpeed: Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- Akciókamerák
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Peugeot, Citroën topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- Nők, nőügyek (18+)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- EA Sports WRC '23
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- További aktív témák...
- AKCIÓ BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256GB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető
- iPhone 13 Pro 128 GB Sierra Blue, Független! Karcmentes! Akkumulátor kapacitás: 87%
- ÚJ Bontatlan! Független iPhone 15 Black 128GB! 1 Év Apple garancia!
- Samsung Galaxy S22+ mobiltelefon eladó
- Samsung Galaxy A04S /// Újszerű // 27%-os ÁFÁS számla + 1 Év Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest