- iPhone topik
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mobil flották
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kicsit lekéstem a topicról, sajna új hír nincs a témában. Vajon mikorra várhatók az első fecskék? (DP 1.3-as vidkarik, notebookok?) Gondolom először a VGA gyártók fogják implementálni.
Más: most vettem egy DP(1.2)->HDMI (1.4) aktív átalakítót. Vajon ez menni fog az új DP/HDMI párossal is?
-
dual link dvi kébelt érdemes lecserélni dp kábelre egy 30as monitornál?
én is 27-es, 8k-s monitort szeretnék! parancssoros linuxot fogok rajta használni!
-
ViiiiktorOC
senior tag
Jöjjön csak!
De ezt is meg a HDMI 2.0-át is egy kicsit későinek tartok. Megkéstek vele picit.
Jó nekem még mind a kettőből a régi. Mire elkezd terjedni az jó pár hónap. -
madgie
titán
válasz
VaniliásRönk #45 üzenetére
igaz, sajnos
-
VaniliásRönk
nagyúr
A többség azt se tudja, hogy ilyesmit be lehet állítani (vagy simán nem érdekli, nem tököl vele), notebookokon nincs is rá lehetőség, max. a VGA driverével lehet software-esen bohóckodni, szóval itt leginkább a gyártók a hunyók, hogy az alapértelmezett beállítások eleve sz@rok.
-
madgie
titán
válasz
VaniliásRönk #42 üzenetére
A legtöbb LCD user sz@r fényerő/kontraszt beállítással használja a monitorát... jól le lehetett ezt szűrni a legutóbbi PH! arculatváltásnál is.
-
-
VaniliásRönk
nagyúr
Ez hagyományos CRT monitorokról szól, amiknél egy sor olyan tényező van, ami fárasztja és károsítja a szemet, a többségük LED-es LCD-nél nem áll fenn. Pl. a kép nem vibrál, nincsenek elcsúszva a színkomponensek, nincs probléma a fókusszal, nincs sugárzás, nincs "beállíthatatlan" fényerő és kontraszt, stb. Ezek mind olyan tényezők, amiknek semmi köze nincs a képátlóhoz, ezért nem is tesznek róla említést.
Régen valóban sokszor fájt a szemem, és a korai LCD-ket is fárasztó volt sokáig nézni, de ezeknek a problémáknak a túlnyomó része már nem létezik. -
Kaiku
senior tag
Nem csak idegesítő, hogy a csatlakozónál hibásodnak meg az olcsó kábelek. Itt ne arra gondolj, hogy elkopnak az érintkezők. Ha nem "fehér szemcsére" illetve kikapcsol illetve újra indul a monitor. Ugyan ez van a HDMI-nél is mivel magas minőségű jelátvitelhez normális alapanyagra, s mi több gyártástechnológiára van szükség. Persze a sok anyas meg van győződve, hogy a DP illetve a HDMI vagy jól működik vagy egyáltalán nem!
-
Reggie0
félisten
Szoval akkor nem a DP dragitja a piacot, hanem a gyarto. Micsoda meglepetes.
(#14) mintAdarab: De 144Hz-en mar nem viszi az FHD-t a HDMI-t. De meg a 120-at se. Arrol nem beszelve, hogy ezeket a bitratakat tobbszorosen felulmulja egy 5000 forintos FPGA is, ugyhogy egyertelmuen az akartat hianyarol vagy az emberek szivatasarol van szo a HDMI eseteben.
-
válasz
VaniliásRönk #31 üzenetére
Kicsit rágugliztam:[link]
Igaz itt nem veszi figyelembe a képernyőméretet, de abban én is szinte biztos voltam, hogy olyan közelről fárasztó a szemnek.
Szóval ha lehetőség van rá, akkor ülj pár tíz centivel távolabb és állíts a nagyításon! -
Kaiku
senior tag
Egy valamit mondjon már meg valaki, hogy normális DP kábelt mikor lehet már kapni? Nem Hamát... Ahol lehet is kapni ott is csak max az 500 Ft-os alap sz@r van.
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #16 üzenetére
Köszi, ezt nem tudtam.
shark300:
Jobban belegondolva, ilyen nálam is előfordult. Bár ez akkor a saját hibámnak tudtam be. Viszont USB-ből használok rengeteg gagyi kábelt, de ott az egyszem toldón kívül minden rendben ment.DP1.3 for President!
-
VaniliásRönk
nagyúr
A 1,5-szeres távolság a TV-khez lett kitalálva, de egy monitornak használt kijelző esetében ez túl sok, az is ártalmas, ha folyamatosan erőlteted a szemedet, hogy el tudd olvasni a feliratokat. (nálam a szorzó annak fele)
Ettől függetlenül ezt a retina marhaságot nem értem, pláne úgy, hogy a legtöbb OS pixelgrafikát használ, nem vektorgrafikát (persze tudom lehet variálni a méretet bizonyos lépcsőkben, de mivel arra nincs optimalizálva a GUI ezért úgy néz ki mint a hányadék), némi élsimítással sokkal többet lehetne javítani az élményen, mint őrült felbontású, méregdrága panelekkel. Csak ugye előbbivel munka van meg némi kiadás, utóbbi meg tiszta haszon, mert a paraszt boldogan megfizeti a drága kijelzőt, had vakuljon. -
Jester01
veterán
Szerintem éppen azért az a távolság mert a fullhd ott jön ki. Nem azért mert valami felbontástól független tényező miatt a 23"-as monitort 90cm-ről kellene nézni. Tehát ha 45cm-ről nézed (ami szerintem egy átlagos érték) akkor 4k felbontás pont jó. Ha pedig nagyobb monitorod van, akkor bizony a 8k is szükséges lehet (ha feltesszük, hogy 4k és 8k között nincs más fokozat).
-
bteebi
veterán
Tudod ki fog ennek utána számolni?
Egyszerűbb elfogadni, de szerintem nagyjából stimmel(het)nek a számok
. Mondjuk ez (számomra) a 4K létjogosultságát is megkérdőjelezi a monitoroknál (elég lehetne a 3-3,5K is
), annál ez a távolság kb. 27 centi lenne (feltéve, ha jól számoltál, és én jól szorzok 2-vel). Ez kicsit azért vicces, mert nem túl ideálisan most kb. 25-30 centiről bambulok az U2312HM-em elé, szóval ebből a távolságból még "jó esetben" ki tudnám szúrni a pixeleket
.
-
nednez
tag
jöhet
-
CrusherW
tag
Ezek a számok annyira érdekes voltak, hogy megpróbáltam felhasználni őket. Persze csak egy idealizált modellben, ahol a pixelek pontszerűek, de csak netről összevadászott adatokkal tudtam dolgozni, szóval javítsatok bele ahol csak lehet.
Adott:
Képarány: 16:9
Felbontás: 7680 × 4320
Képátló: 27" = 68,58 cmA képátlóból és az oldalarányból kijön, hogy:
Kijelző mérete: 59,77 × 33,62 (cm)Vízszintesen 59,77 cm-en 7680 pixelnek kell elférnie, pontszerű pixeleknél ez 0.00778289717 cm, vagyis:
Pixeltávolság: 0.00778289717 cm
Az emberi szem felbontóképessége 1 szögperc = 1/60 fok = Pi/10800 rad. (via wiki)Ez kiad egy derékszögű háromszöget, aminek az α szöge Pi/5400 és az rövid befogója (a) a pixeltávolság fele.
A hosszú befogója (b) adja meg azt a maximum távolságot, ahol még két külön pixelt látunk.Ennek megfelelően b = 13.37 cm, vagyis maximum 13,37 cm nézheted a 27 colos idealizált 8k-s TV-det.
Ezt az értéket össze lehet vetni:
- mondjuk azzal, hogy egy fiatal és egészséges emberi szem közelpontja 10 cm körül alakul, valójában egy átlagos felnőtt embernél ez lényegesen rosszabb, vagyis ha 13,37 cm-ről nézed a képernyőt, akkor már focus távon belül (avagy túl) vagy, és életlen lesz a képed
- vagy azzal, hogy a view-frustrum mekkorát vág bele a képedbe (nem álltam neki projekciós mátrixot gyártani, de a gyakorlati tapasztalatom az, hogy 13 cm-ről már nem látok be egy 60*30 centis téglalapot).Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a modellem mennyire helytelen, de például ha 100%-os hibahatárral dolgozunk, még mindig 26 cm-ről van szó. Nem látom be, mit kezdesz a 27 colos 8k TV-del, de nagyon érdekelne, szóval ha már ennyit fáradtam, áruld el!
-
HaZse
őstag
Biztos kína gagyi HDMI kábelek vannak. Nekem itthon 10m-es HDMI kábel van behúzva nappaliba. Tökéletesen megy rajta a FullHD DTS-HD hanggal. Persze Blue-Ray forrásból. Semmi hibája sincs. De ugyanez a DP porttal is. Ott sincs semmi gond.
Persze, ha meg van törve a ábel, akkor lehet bármilyen digitális kébel is, abból csak hiba keletkezhet. (Széteső kép, akadozó hang stb.)
-
madgie
titán
válasz
VaniliásRönk #16 üzenetére
Ráadásul egy kanyarral mindig el van maradva a DP mögött.
-
Jester01
veterán
Azt se felejtsük el, hogy a displayport láncolható, tehát ha nem is 8k-ra akarod használni de 4x4k-ra lehet. Ha jól tudom.
-
bdlackoo
tag
az oke(bar szerintem az se sima utp). de ugye egy monitornak 1,5-2A re is szuksege lehet (30as montornak ~1,8A). azt atkuldik +ba a vgan vagy hogyan? gyanitom lesz valami hatar
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #13 üzenetére
Miért rugdalja mindenki a HDMI-t? Nálam csak full-HD-t visz át és nem találkoztam problémával.
szerk:
Vagy az a gond vele, hogy jogdíjas? -
VaniliásRönk
nagyúr
Jó lenne, ha ez kisöpörné végre az HDMI-t...
#11 Patice: Azért, mert feleslegesen megdrágít egy sor egyéb komponenst. Szép gondolat a kevesebb kábel, de a soknak a fele sem kevés, és több ampert átzavarni hajszálvékony vezetékeken szerintem nem éri meg a kockázatot, de sajnos ez az új dili.
-
Patice
nagyúr
Igen.
pontosan.
Már most is vannak olyan monitorok, amiknek csak egy LAN csatija van és azon kap mindent. Üzleti megoldás , nem, tudom otthoni felhasználásra miért nincs már ilyen.
DP fejlődése biztató. Csak így tovább!
Kíváncsi leszek házmimozi erősítőkön mikor jelenik majd meg. Vagy ne adj isten TV-ken, projektorokon....
-
mzso
veterán
2015 előtt amúgy sem éri meg UHD TV-t venni.
-
satz18
őstag
Nagyon helyes. Amilyen robbanásszerű fejlődésnek indult a kijelzőpiac, van is rá nagy szükség. A HDMI-nél csak a tökölés megy.
-
bdlackoo
tag
" . A tervek között egyéb
funkcionális változások is szerepelnek, mint
például a komolyabb energiaigény kiszolgálása
magán az interfészen keresztül"ez mennyit jelenthet? kiszolgalna a monitort? en ezt nem nagyon ertem...
-
Nova96
őstag
A gyártókat ettől függetlenül ez nem érdekli, mivel több haszon. Új "név" amivel el lehet adni. Cserélje le az előzőt, mert ez jobb stb.
8k az még nem felesleges, kb. 27 colnál az felbontás ami, majdnem "retina". És lehet sok embert nem zavar, a mostani felbontás, de engem igen az biztos.
Szóval, ha értelmes áron lesz nálam biztos vétel lesz.
+ Így hátha a kedves Windows felkészül 2015-re a rendes felbontás kezelésre és a monitor gyártóknak nem kell trükközni, mivel is tolják ki a felbontást. -
Nova96
őstag
2015-ben lepik majd el a piacot.
És drágítják meg újra a piacot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bittorrent topik
- Xbox Classic / Xbox 360
- Filmvilág
- iPhone topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Hardcore café
- 24 Hours of Le Mans
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 5 Ultra-I7/64GB/512SSD/Érintőképernyő/garancia
- Lenovo ThinkPad T14 G3 I5-1245U/32GB/1TBSSD/Érintőképernyő/Garanciás.
- Dell Precision Munkaállomás 7750 17.3" i7-10850H/32GBRAM/1TBSSD/RTX3000/WIN11PRO
- EREDETI Apple Watch ULTRA óraszíjak (BLACK TITANIUM) - 49mm
- Apple Watch ULTRA 2 49 mm - Black Titan, Black Ocean Band - MAKULÁTLAN! - 3 ÉV GARANCIA
- Az ASUS TUF Gaming B550-Plus csak rád vár! Kamatmentes rèszletre is!!
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest