- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
Új hozzászólás Aktív témák
-
oszi666
őstag
Én most csak arra reagálnék, amit nekem írtál:
A liberális kormányok szerintem nem nevelik a népet abban az értelmeben, hogy nem irányítják őket egy ideál felé. Szabad választást adnak a népnek, mindenki egyénileg eldönheti, hogy kékhajú genderfluid femináci, vagy templombajáró hetero abortuszellenes paramilitáris szuperhím, vagy valami értelmes a kettő között legyen. Nem erőlteti rám a saját elképzelését. Azt mondja, hogy figyelj öregem, tényleg csinálj amit akarsz, amíg másokat ezzel nem zavarsz. Nyilván vannak túlkapások, és kilengések, mint minden társadalmi berendezkedésben.
Számomra a katonai kiképzés, cserkészkedés stb, ezek akkor elfogadhatóak, ha ezek lehetőségek, és nem kötelességek.
Engem jelenleg nem fűt a haza szeretete. A mostani kormány amelyet az állampolgárok igenis megválasztottak harmadjára is, tökéletesen tükrözi a honfitársaim 50%át. Nem akarom őket megvédeni. Nem tartom őket magaménak, és magamat sem tartom közéjük valónak. Rosszul vagyok tőlük. És nekem ne jöjjön senki azzal, hogy félrevezetik szegény magyarokat a csúnya fideszes médiumok. Lóf@szt. A magyarok hatalmas része igenis szeret ebben a posványban dagonyázni. Ahol az újságírókat konkrétan kitiltják a parlamentből, és a sok idióta még tapsol is hozzá.
Én városi patkány vagyok, nekem maga a föld sem jelent túl sokat, hogy most a Kárpátok bércein egy szál géppuskával Wass Albertkedjek, és védjem a mittudomén milyen földet. Lehet, hogy mások szemében én emiatt rossz ember vagyok, vállalom.A számomra fontos magyar értékek, mint pl a tudomány és oktatás (Nobel-díjasok, Erdős Pál, a rengeteg találmány stb) a multikulturalizmus, többnyelvűség, kelet-nyugat kapuja ilyesmik, nem fontosak a magyaroknak. Egy olyan ország, ahol Semmelweis Ignác dolgozott, képtelen rendben tartani a kórházakat. Szánalom. Van helyette Kövér meg Németh, meg a többi futóbolond. Védje a halál meg Magyar Légió, gyíkok én leléptem. -
Vesa
veterán
"hanem az életben való helytállásra, szülők közvetlen segítsége nélkül."
Csak azt nem fogod fel, hogy az életben való helytállás ma egészen mást jelent, mint 1000évvel korábban!
Ma már -jobb helyeken, a fejlett országokban legalább is-, tudással, ésszel, szorgalommal kell helytállni az életben, nem a puszta állatias ösztönöktől vezérelt testi erővel (bár lehet azzal is, elvégre fegyveres erők és más, őrző-védő munkahelyek is léteznek ahol karriert lehet befutni). Ezzel együtt nem az utóbbi jellemző, hanem előbbi. Persze számomra is szórakoztató megnézni egy lovagi-show keretlben a lovasíjászt, ahogy lóhátról célba talál, csak ez ma már ennyit tud és nem többet, a hagyományőrzés szintjénél tovább nincs realitása, mivel más világban élünk és nincs szükség a mindennapokban lovasíjászokra. Szükség van viszont egyetemet végzett emberekre, tudósokra, mérnökökre, orvosokra stb. akik megoldják az emberek -és tágabban az emberiség- valós problémáit.Imával és melldöngetéssel nem mész semmire ha mondjuk nem esik az eső, ellenben öntözőrendszerrel, hidropóniás termesztéssel igen. Azt kéne megértenetek, hogy a világ változik, generációról, generációra, és hiába nosztalgiáztok egy 600évvel korábbi társadalmon, az ott látottak ma már nem relevánsak, a gyakorlatban nem működnek.
A becsület meg olyan dolog, hogy vagy van, vagy nincs. Már egészen kis gyerekeknél látható, hogy melyik csibész és melyik becsületes, felnőtt korban ezt Te át nem neveled már semmivel sem. A többi pedig szimplán marhaság, semmiféle uralkodót nem tűrrök meg magam felett, kizárólag arról lehet szó, hogy tiszteljek egy embert, de azt ki kell érdemelnie tettekkel, életművel, tudással! Meggyőződésem, hogy csak az ilyen tiszteletnek van értelme, mert emögött valós teljesítmény és elismerés van, ellenben kényszer, megjátszás, seggnyalás, alázkodás érdekből nyelvcsapkodás viszont nincs! Az nem elég, hogy "pont oda született", mint anno a nemeseknél a félhülye hercegekl Választásokkal meg egyéb módon fölém helyezett emberek számomra nem léteznek, mert nincs semmi alapja!
-
bambano
titán
amiről te írsz, az normális világban soha nem volt erény.
a becsületesség igen, de a többi? alázat? mifelé? lovagi erény? a lovagok azok az emberek voltak, akik valamiféle hűbérúr (időnként király) csettintésére ész nélkül elrohantak csatába, odadobták az életüket valamiféle értelmetlen célért. egyébként meg "hűséget esküdtek" a hűbéruruknak, vagyis volt fölöttük egy segg, amit nyalni lehetett.mi, hozzád képest, felvilágosultak vagyunk, nem tűrünk el semmiféle királyt, pápát, önkényurat magunk fölött. nekem nem parancsol egy önjelölt diktátor se, mert felrúgom az égbe.
ne keverd össze a tényt, hogy szépirodalmat vagy történelmi szöveget olvasunk (tehát van szövegértésünk) azzal, hogy követendő példának gondoljuk-e.
a másik hszedre: az ország két választási lehetőség előtt áll:
1. összeszerelő gyarmat, szalag-rabszolga munkások országa lesz, mások érdekeinek a kiszolgálójává válik. ebben az esetben hasznos lehet az általad imádott tömeghadsereg, ahol arra nevelnek, hogy ész nélkül nyeld be az összes marhaságot, amit a vezetőd rádtukmál és legyél vele boldog. mint a komcsi időkben, kis engedmények az életben, cserébe kussolj.
2. normális, modern országot szeretnénk, ahol magasabb hozzáadott értékű munkákat is lehet kapni, van kutatás-fejlesztés, tudomány, az emberek viszonylag szabad légkörben élhetik a saját életüket.ha az elsőt választod, akkor legyél boldog, jól haladunk ebben az irányban. láthatóan befutottad már a szervilis karrieredet, elégedett vagy vele.
ha meg úgy gondolod, hogy elég főnök uralkodott már felettünk, és a gyereked jobbat érdemel, akkor elvileg a másodikat választod. nem véletlen, hogy a mostani vezetés nem ezt preferálja, még a végén kinevelnének egy korosztályt, amelyik érdemi kritikákat tudna megfogalmazni a mostani vezetés ellen.
-
Tikakukac
titán
Visszavonom, a Mátrixot. Te a Sekiroban ragadtál fejben és mosod össze a valóságot egy játékkal.
De amúgy zseni. Lovagi erények, jesszum pepi
Visongatva röhögök ezeken. Még valami hasonlót írhatnál a világháborúk eseményeiről is, gondolom azt is egy érdekes szűrőn látod. Majd összehozlak dédivel, utolsó erejével is verné a bottal azt a fura mozgású buksidat
-
Reggie0
félisten
Mert a tarsadalom nem tudas menten szervezodott, hanem a hatalom altal osztogatott kivaltsagok alapjan, igy a gyokerebb emberek valos tudas nelkul tudtak jobb pozicioba kerulni. Amugy a heroizmus nem veszett ki, csak nem latod lepten nyomon megnyilvanulni, de pl. onkentes tuzoltosag meg mindig van, szoval nyilvan nem lehet igaz amit mondasz. Akit meg allandoan olyan gondolatok nyomasztanak, hogy fel kene aldoznia magat valamiert vagy valakiert annak kezelendo psziches problemai vannak.
-
Reggie0
félisten
Annyi a kulonbseg, hogy azok kb. 10-en vannak, mig a haptak es mas hatsojanak nyelvvel valo tisztitasa nagyjabol nemzeti hagyomany.
A szabadsag es nemzeti ontudatnak azert vannak sokkal egeszegesebb formai, lasd francia, kanada, sved, usa. De mondjuk az azert egy into jel, hogy a militarizmus az alsobb tarsadalmi retegekre jellemzo.
-
Vesa
veterán
Aha, tehát voltál egy olyan közösségben, ahol mindenki ezt akarta csinálni és mindenki eleve kb. azonos beállítottságú emberként érkezett, és ebből levontad a (nyilvánvalóan téves) következtetést, miszerint a kényszerített sorkatonai szolgálatban is így működne. Világos..
Az utolsó mondatoddal pedig világossá tetted, hogy write only módban futsz. Senki nem beszélt ugyanis arról, hogy nem kell katonaság, de nem írom le ismét, hogy mi a baj a vízióddal és mi lenne a reális megoldás, mert téged láthatóan nem érdekel, csak a magadét hajtogatod. Elég sok konkrét érv elhangzott már, mégis képtelen vagy túllépni a kliséiden, érvelni meg egyáltalán nem tudsz.
-
Reggie0
félisten
A katonasag nem nevel semmire, egyedul a csicskahajlamot erositi vagy probalja meg kialakitani a szemelyiseg szandekos rombolasaval. Ezert is tobbnyire a csicskalelkuek rajonganak erte, mert ugy erzik, hogy nekik mindenaron szolgalniuk kell es akkor mar mas se maradjon ki belole.
-
Vesa
veterán
Tehát mégegyszer: A kötelező sorkatonai szolgálat NEM nevel (és nem is nevelhet) sem hazaszeretetre, sem becsületre! Ezt csak Te képzeled így a fotelből, mert életedben nem láttál közelről kiképzést.
A militarista nevelés minden, csak nem érték. Nyilvánvalóan más az értékrendünk...
"Arról beszélek, hogy mit kellene tenni,"
Nem erről beszélsz, mert számtalanszor el lett már magyarázva neked, hogy az ország megvédéséhez nem a sületlen civilek erőszakkal besorozása a megoldás, hanem egy profi, jól képzett és jól felszerelt, a modern kor kihívásaira reagáló hadsereg. Ezt kellene tenni. Amiről Te beszélsz, az a realitással köszönő viszonyban sem lévő, múltba révedő (rém)álom.
-
Tikakukac
titán
Nem voltál itt az Auróránál te is okoskodni? Láttam a társulatot, sajnos nem lakom messze, itt is mindenki akkora turbómagyar volt, hogy hajaj, voltak itt hagyományok meg értékek.
Ész az mondjuk nem sok, tudás sem, de hang, az volt.
Globális társadalmi összeomlás is lesz? Most nézem. Jól hangzik. Majd a saját ürülékében és hányásában fetrengő, kemény katonai szolgálatot teljesítő rétegnek elmagyarázom ha hazaértemMama, ments ki innét.
-
oszi666
őstag
Ez tisztára olyan mint amikor Civ6-ban government formot választok
hogy akkor most legyek oligarchy mert +4 damage
Az én családomba csak senki ne akarjon belenevelni semmit. Jóég, és akkor még a konzervatívok akik minden baromságot akarnak belémnevelni, még hőbörögnek hogy a coca cola miatt lesz meleg a gyerek mert a két ölelkező hipszter beléjük neveli.
Ha oktatás meg ilyesmi, abban látnék egyedül rációt, hogy valami minitúlélő tanfolyamra vigyék el a purdékat minden nyáron, vagy ilyesmi.
Csúcs -
bambano
titán
benned nincs militarista szellem és fegyelem (gondolom, mert katona nem voltál, tehát nem volt hol tanulnod). akkor minek erőlteted?
már megbocsáss, de én piszkosul nem szeretnék egy olyan társadalomban élni, amelyik militarista, ahol az oktatás meg a kultúra is ahhoz idomul. én már csökött liberális maradok vénségemre, a karlendítést nem akarom már megtanulni.
egyébként is érdekelne, mire használnád a militarizmust? masírozni a cigánysoron?nem. csupán arról van szó, hogy próbáljuk veled megértetni, hogy az ilyen ócska gondolkodásmódot elsöpörte a történelem, maradjon is a szemétkosárban örökre. szerencsére nincs rá társadalmi igény.
-
Vesa
veterán
"Pl. valaki nem csak a családját szeretné így nevelni, vagy magát kiképezni, hanem szeretné, ha hazájában a fiatalokban lenne egy kis militarista szellem és fegyelem"
Ez már diktatórikus vonás! Ilyen alapon valaki más pedig valami mást szeretne "belenevelni" a fiatalokba, a lehetséges verziók száma kb. végtelen, ideológiáktól, erkölcsi, kultúrális és egyéb normáktól függően. Mi és ki dönti el, hogy ezek közül mi helyes és mi nem? 1-2 ember -még hatalmi pozícióban is- biztosan nem... Illetve kényszerrel és fegyveres erőkkel a háta mögött bármit meg lehet tenni, de azt pontosan tudjuk, ez hova vezet. Láttunk már rá éppen elég példát.
Nagyon jó volt a Fahrenheit-es péda itt korábban. Úgy könnyen pofázik egy vezető, ha nem az ő gyerekének kell harcba indulni, pedig bőven lehet, hogy az, akit harcba kényszerít, k*rvára nem is osztja a nézeteit.
A magyar történelemből is lehetne mazsolázni az olyan alakok között, akik külföldről osztották az észt, de a harcba mások gyerekeit küldték. Vele értek egyet! -
bambano
titán
"Egyébként egy országos felmérés kellene mindenekelőtt, hogy megtudjuk, a lakosság többsége hogy gondolja, majd eszerint alakíthatná a programot a kormány": meg is van oldva minden, gratulálok, nevezz béke nobel díjra.
próbáljuk a fejedbe verni, de kőkeményen ellenállsz, hogy a sereget a várható fenyegetések szerint kell fejleszteni. átfogalmazom: a sereget sem a te álmodozásod, sem egy népszavazás eredménye szerint nem szabad fejleszteni, mert az valószínűleg elhibázott fejlesztés lesz.
vaaaaagy: ebben az állításomban tévedek, vagyis a fenyegetés pont olyan lesz, mint amit a népszavazás győztesnek hoz ki, ebben az esetben csak azt kell elérni, hogy a népszavazás a tartós békét, szükségtelen hadsereget hozza ki nyerőnek, és minden meg lesz oldva.
egyébként, mivel prejudikálom egy népszavazás eredményét, szerintem is meg kellene tartani. legyen két választási lehetőség:
a: ne legyen sorállomány
b: név, értesítési cím, telefonszám, ide küldjék a behívót.vagy még egyszerűbb: ne a hagyományos formátumú népszavazás legyen, hanem aki szerint kell sorkatonaság, írja rá nevét, értesítési címét egy papírra, és dobja be a megyei hadkiegészítési parancsnokságok postaládájába. aki szerint meg ne legyen, az maradjon otthon a szavazás ideje alatt.
mert más kontójára mindenki bátran pofázik.
-
cskamacska
addikt
"legalább 1944 óta nincs magyar érdekű kormány"
'44 márciusa, vagy legvége óta?
Viszont ha így van, akkor végül is miért is óhajtod a sorkatonaságot, biztos vagy benne hogy "jó fele" nevelnék a fiatalságot? Mondok jobbat, ha nagyon belejönnének a fejek rendbe tételébe, és a teljes felnőtt lakosságot átneveltetné a Királyi Nemzetképző Főhatóság, te is csápolva rohannál az általuk ideálisnak tartott képességek, személyiségjegyek, és ideológia felvételéért az Népnevelő Központokba?
-
csak hogy tisztában legyünk azzal, hogy mit is nevezünk franciaországban sorkatonaságnak.
ez náluk jelenleg egy kéthetes önkéntes intenzív tréning. 2021től annyi változik, hogy az önkéntest kiveszik belőle. sornak sor, mert általánosan a 16éves korosztálynak szól. hogy katonaságnak mennyire lehet hívni, azt már megkérdőjelezem, mert nem a fegyveres erőkhöz vonulsz be kötelezően, hanem ahová akarsz. lehetsz önkéntes civil, ápoló, katona, tűzoltó, rendőr, vadakat terelő juhász... ha letelik a két hét, aláírhatsz 3, majd 12 hónapra. ha katonának vonulsz, a két hét alatt fegyvert nem adnak a kezedbe.
szóval ha azt mondom, hogy ez egy kéthetes nyári tábor 16éveseknek, akkor szerintem közelebb állunk a valósághoz. -
Vesa
veterán
Semmiféle személyeskedés nincs ebben. Olyasmiről fantáziálsz, amiről a gyakorlatban fogalmad nincsen. Állítasz valamit elvben, ezzel szemben pedig áll a tényszerű konkrét gyakorlat, amit mindenki átélt, aki (kényszer)katona volt Magyarországon. Te nem voltál az, tehát period! Éppen ezért jelenthető ki, hogy a hazai viszonyokat bizonyosan jobban ismeri az, aki át is élte, az pedig esetünkben nem Te vagy!
-
bambano
titán
a tartalékos sorkatonai szolgálat annak az évnek a december 31-éig tart, amelyikben a tarcsis betölti az 50-et.
elvileg én nagyjából 50 nap múlva megkapom az obsitot és végleg kiszolgált baka leszek.hmm. megnéztem. 2011. évi CXIII. törvény 5. par. k. bek. annyiban pontatlanul fogalmaztam, hogy a törvény hadkötelezettségnek hívja. a többi stimmel.
-
-
bambano
titán
Az az állítás, hogy az oroszokat segítette a sorkatonai szolgálat, abban az esetben számít, ha ukrajnát orosz sorállomány rohanta le. oh wait...
Szerintem teljesen egyértelmű, hogy a svájciak és az osztrákok is tévedésben vannak a sorkatonasággal kapcsolatban. Kismértékben enyhíti a tévedésüket, hogy hivatalosan semleges ország mind a kettő, és nem nato tagok, tehát ha őket megtámadják, akkor nekik nem segít a nato.
De akkor megkérdezném, hogy a németek és a franciák is tévedésben vannak, hogy ott nincs sorkötelezettség? vagy a svédek tévedésben voltak, amikor 2010-ben megszüntették a sorkötelezettséget? ráadásul a svédek most vissza akarják állítani, de nem kötelező, hanem önkéntes alapon, így az sokkal kevésbé sorkötelezettség, mint inkább szerződéses katonai szolgálat.
az, hogy ostobenkó oroszoknál van sorkatonaság, teljesen természetes döntés egy világuralmi terveket dédelgető agresszor hódító állam esetén. nincs ok meglepődésre.
hogy érvelhet-e valaki egy jövőbeni sorkatonaság mellett úgy, hogy sose volt katona, vita tárgyát képezheti, de azért a nem felé hajlik a mérleg nyelve. hogy érvelhet-e valaki a "régi szép idők" sorkatonasága mellett úgy, hogy nem volt katona, az természetesen hülyeség. ha te sajnálod, hogy nem voltál katona, akkor jelentkezz szerződéses honvédnek. te dolgod. a normálisakra viszont ne akard rákényszeríteni a téveszméidet.
-
Vesa
veterán
Valóban, ha igaz lenne, hogy ebből bármi megvalósul egy kényszer-sorkatonai szolgálat alatt! De NEM igaz!
Egy becstelen emberből nem lesz becsületes attól, hogy Kis Pista őrmester szivatja naphosszat! Maximum Te haluzod ezt otthon, a fotelben. A realitás valami egészen más! -
bambano
titán
merugye mennyit segített az ukránokon a kiképzés, így nem is rohanták le őket az oroszok... akár 3 perccel is tovább tartott megszállni a krímet, mert volt egy csomó jól kiképzett sorállományú, majd utána egy óra alatt visszafoglalták, mikor beértek a tartalékosok a hadkiegészítési parancsnokságra.
egyébként meg biztos elkerülte a figyelmemet az a hsz-ed, amiben leírtad, hogy mikor voltál katona és hol.
-
cskamacska
addikt
"nagyságrendekkel nagyobb bevásárlás kellene"
És minek a terhére?2015-ben úgy tartott ott az oktatás és az egészségügy, hogy rekord alacsony 0,76 százalék GDP volt a hadi kiadás. Most ezermilliárdokat fognak hadseregre költeni, az valahonnan el lesz véve(vagy majd nem lopnak, tippelj melyik fog bejönni
), és ez is éppen csak arra elég, hogy ne vágjanak ki minket a NATO-ból, ill a mostani 10000 fős haderő ne nagyon-borzalmasan, csak közepesen legyen lemaradva a világszínvonaltól.
Akkor hogy akarsz, de főleg miből, egy 200000-es tömeghadsereget összeállítani?
Csak hogy az arányokkal tisztában legyünk; ha egy átlag magyar vagy saját lakással, akkor ha mindened azonnal pénzzé teszed( !), akkor sem jön ki belőle egy felszerelt új HMMWV vagy jobb esetben egy JLTV ára, ami egy szem 4-5 személyes jármű egy szem nehézgéppuskával. És akkor ez még nem egy jobb MRAP, ami dupla ennyi.
-
Vesa
veterán
Értem, tehát nem olvasod a topikot!
miresz
Milyen csapatban? Dolgozzon együtt csapatban a fizetett, jól képzett katona, aki eleve ezt akarja csinálni és a képességei is megvannak hozzá! Akkor talán lesz valami értelme. De mit akarsz itt csapatozni kényszerből besorozott, az ország hatvan szegletéből összecsapott, teljesen más értékrendű, élethelyzetű, érdeklődésű, képességű emberrel?
Próbálj lejátszani egy focimeccset úgy, hogy az egyik csapatban 11 profi játékos van akiknek ez az életük, a másikban pedig 11 jött-ment falábú az utcáról akiket csak kényszerválogattak, majd pár hónapnyi öltöző felmosás, üvöltözés és napi 8 óra villanyoszlop festés után, megtanítottak arra is, hogyan kell belerúgni a labdába. Te kire fogadnál?Picit szálljatok már ki a fotelből és járkáljatok kicsit a valóság, a realitás talaján is, mert ez a sok levegőbe beszélős, pátoszos, közhelyes maszlag még egyetlen IRL közeli, komolyan vehető érvet sem villantott, a problémát pedig végképp nem fogja megoldani.
-
bambano
titán
a lakosság soha nem fog harcolni háborúban. tehát erre felkészíteni őket pazarlás.
a háború arról szólhatna egy ilyen hadseregnek, hogy kivezénylik a hadszíntérre, ott a fejükre hajítanak egy olajos bombát vagy valami hasonlót, esetleg egy lőszerkonténerből egy komolyabb sorozatot, és akkor az egész hadoszlop eltűnik a földben. itt-ott repkedhetnek leszakadt végtagok. ezért érdemes kiképezni? egyáltalán kiküldeni bárkit is?vagy a másik lehetséges harci helyzet, hogy vonultok szépen hármas oszlopban egy olyan terület felé, amiről a főnököd azt hiszi, hogy ott lesz a harc. oldalról meg közétek lök egy kismamának látszó terrorista egy babakocsit, ami jól felrobban és szétrepíti az egész miskulanciát a pitylibe. szintén itt-ott repkednek leszakadt végtagok.
és akkor még nem beszéltünk arról, hogy a magyar hadi beszerzéseknél tapasztalt szédületes volumeneket figyelembe véve várhatóan lesz nagyjából 30 páncélozott szállító harcjármű. pont annyi, mint anno nálunk egy századnyi bmp-1. elfér benne 300 katona. a másik behívott másfél millió meg sorban áll? esetleg über sofőrök viszik ki a harctérre? vesznek párszáz fegyvert. a maradék másfél millió sorkatona meg fotókon, tárlókban megtekintheti, hogy mivel kellene harcolnia.
két tanulság van:
- ma Magyarország a békefenntartó missziókhoz adott minimális hozzájárulását tudja csak finanszírozni, annál többet nem. vagy azt se.
- hiába ölnél tetszőleges mennyiségű pénzt a *SAJÁT* hadseregedbe, az ellenfeled harcmodorán nem tudsz változtatni. tehát te hiába akarsz tömeghadseregre jellemző módon harcolni, és ezért tömeghadsereget építeni, ha az a gaz ellenség meg gerilla módszereket alkalmaz.egy harckocsi soktízmillió forint. pártízezer forintból összeraknak egy ied-t, amivel hatástalanítják. akarna ő nagyon harcolni, csak felrobbant, van belőle itt is, meg ott is.
és attól, hogy a fotelben te mást hiszel, ez nem fog megváltozni.
-
Narxis
nagyúr
Nem jobb, nem fognak téged beültetni a milliókat érő tankba vagy helikopterbe vagy akármibe. Arról nem is beszélve, hogy nem elég valamit megtanulni, azt gyakorolni is kellene, rendszeresen. Azok az idők már elmúltak, hogy kihajtunk egy rakás embert valahova aztán lövöldözzenek egymásra.
-
8th
addikt
"Ezenkívül rengeteg előnye van a cca 1,5 évnyi katonaságnak, és minimális hátránya."
Például mi? Komolyan kérdem. Mert az alapkiképzés nagy része nálunk alakizás volt. Jobbra át, balra át, hátra arc stb... f@szom droid képző. Lövészeten összesen kilenc azaz kilenc! darab lőszert lőhettünk ki aztán szevasz. Már arra sem emlékszem hogyan kell szétszedni és összerakni egy AMD-t. Harcászat összesen egy délelőtt volt ahol kb. sírva röhögtünk egymáson mert egy két idegbeteg dzsonrambót leszámítva mindenki poénra vette az egészet, még a kiképzőtiszt is. Vegyvédelmi felszerelés a fele századnak hiányos volt a gázálarcomban konkrétan nem volt szűrő amikor jeleztem az volt a válasz, hogy minek az magának nincs háború... Aztán alapkiképzést követően beraktak tűzoltó rajparancsnoknak ahol olyan felszerelésünk volt, hogy inkább hagyjuk is. Egyetlen vitathatatlan előnye volt az egésznek mégpedig az, hogy össze voltunk zárva és az antiszociális kis ki ha én nem seggfejek is rá voltak kényszerülve, hogy leadjanak az arcukból és alkalmazkodniuk kellett mert ha nem akkor qrva szar életük volt. Sorkatonaság abban a formában szart nem ért, nettó pénzkidobás volt úgy ahogy volt és közben elraboltak az ember életéből akár éveket is (ki mennyit volt ugye) a semmire. Akinél gyerek is volt az duplán szopott. Hülyeség az egész és a világ pénzét elpazarolta rá egy kis csóró ország. Az egész kiképzést össze lehetett volna sűríteni nagyon max. 3-5 hétbe aztán elzavarni mindenkit haza a dolgára. Ehelyett ott xoptunk bent bámultuk a plafont meg a leszerelő öregektől megörökölt szexújságokra recskáztunk és kb. nem csináltunk semmit. Döglöttünk naphosszat heti 1-2x az unatkozó ütiktől kaptunk egy-egy próba riadót az ütiszoba elé és annyi. Hülyére unta magát mindenki, nem csináltunk az ég világon semmit. Ja, de. A tisztek frissen épült salak teniszpályáját locsolgattuk a tűzoltóautóval, a tiszti lakótelepen szedtük a szemetet meg a laktanya fennállásának ötvenedik évfordulójára kifestettük az egész hóbelebancot. Felmosni ruhát hajtogatni és zombi módjára trappolni megtanítottak de semmi másra. Tényleg de jó is volt. Ja, nem.
-
Vesa
veterán
Te olvasod is a topikot, vagy csak ismételgeted önmagad? Minden _vélt_ előny meg lett már cáfolva. Semmiféle előnye nincs, nem nevel csak megfélelmlít, nem tanít tiszteletre csak kényszerít rá, satöbbi.
Nem a civilek feladata a háborúzás. A lőfegyver használatát meg lehet tanítani pár nap alatt, akár iskolai keretek között is, kiszervezett programok keretében. Ehhez nem kell szétb*szni mindenki életét. Aki pedig akar, elmehet katonának most is, pl. ha Te ennyire támogatod, csak hajrá, bevonulhatsz bármikor!
Értelme tehát konvergál a nullához, cserébe elvesznek a fiatalok életéből 1-1,5évet, ami vagy az egyetemi tanulmányait vágja haza, vagy -ha lehet is halasztani-, a munkakábaállását és a karrierjét, makro szinten pedig az országot is, mivel az a többszázezer ember csak viszi a pénzt amíg tök feleslegesen ott csücsül a laktanyában, miközben aktív termelő munkát is végezhetne ami hasznot hoz.
Nyitott tehát a sereg kapuja, lehet jelentkezni annak aki erre izgul! A többiről meg le lehet szállni!
-
Vesa
veterán
-
Snoop-y
veterán
A svajcit el tudom mondani. Vagy leszolgalsz 1 evet egyben vagy evenkent 2-3 hetes turnusokban.
Az osszes felszerelesed otthon tarolod a fegyvered is beleertve (municio nelkul)
Velemenyem szerint penzkidobas. Egy modern hadsereg beszantana svajcot a betonba kb 1 oran belul... -
bambano
titán
próbáld megérteni végre, hogy a tömeghadsereggel nem az a fő baj, hogy nálunk nem tudták megcsinálni.
az a fő baj, hogy NINCS RÁ SZÜKSÉG.
gerilla hadviselés ellen nem jó a tömeghadsereg.
nem úgy harcol az ellenfél, hogy tisztán, jól kivehetően felsorakozik ellened, és akkor harcoltok. úgy harcol az ellenfél, hogy titokban, fedett módon robbantgat, mérgez, babakocsit lök eléd, messziről rakétákat lövöldöz. 9/11 sem úgy zajlott, hogy felálltak egymással szemben egy nagy síkságon, hanem úgy, hogy rejtőzködő sejtek belopóztak a repterekre, leverték a pilótát és leszálltak a 200. emeleten.az ilyen harcmodor ellen nem mész semmire a tömeghadseregeddel, próbáld felfogni végre. az amcsik se jutottak semmire a gerilla harcmodor ellen, pedig nekik van rendesen kiképzett nagylétszámú hadseregük.
-
bambano
titán
próbáld meg értelmezni, amit olvasol: azt írtam, hogy a tömeghadsereggel, az 1990 előtti hadsereg formákkal van bajom. ebből ki kellene következtetned, hogy igen, a sorkatonasággal van bajom, az is beleértendő ebbe a körbe.
te voltál katona? tapasztalatom szerint csak azok szoktak ilyen súlyos tévedésbe esni a sorkatonasággal kapcsolatban (hazaszeretetre nevel, rotfl), akik nem voltak katonák.
Hogy miről beszélek? Magyarországnak jelenleg nincs forgószárnyas képessége, most próbálják pótolni alapszinten. Alig van merevszárnyas képessége, bérelünk pár grippent, meg van 1-2 vegyesen kormány és katonai felhasználású repülőnk. szállítási feladatokat nato szövetségesi rendszeren keresztül több más országgal közösen oldjuk meg, saját ott sincs. Mondjuk legalább Globemasterekkel, azok nem trabantok meg összerozsdált bontószökevények. Nem nagyon van tüzérség, nincs páncélos képesség (király t-72-esekből lehetne torlaszt építeni, arra kb. még jók), nincs páncélozott szállítási képesség, majd lesz pár német harckocsi. A laktanyáink zömét bezárták és privatizálták, a gyakorlótereket szintén.
A jelenlegi hivatásos haderőfejlesztés gyakorlatilag a ruhacseréről szól. Szerinted ha erre a rendszerre ráborítanának 3 millió sorkötelest, mi maradna belőle? nyugodj meg, '56 mintájú mzárolt készletből 60 éves bakancs, meg 1960-ban lejárt szavatosságú gyíkhús. Hogy a francba működne úgy egy sorkatonaságra alapozott tömeghadsereg, hogy *SEMMID* sincs ahhoz, hogy kiképezd, ellásd a katonát? A katonaság jelenleg azon a szinten áll, hogy autópályán meg tud halni a katona. Autópályán, érted, ami vízszintesre van aszfaltozva, le van zárva a zavaró tényezők elől. És te ezekkel mennél szembe a konténerben ülő gamerekkel, akik műholdon keresztül felfegyverzett drónokat irányítanak. Egészségedre, tedd azt, engem meg hagyj békén.
Velünk már azért nem szövetkezne a nyugat, mert ha beindítod a haditechnikádat (mind a hármat!), akkora környezetszennyezést csinálnál, hogy széttépne a polgármester...
-
bambano
titán
ne beszélj mellé, ez szándékos ferdítés, amit csinálsz.
válaszd szét a hadsereget és a tömeghadsereget. a hadsereg az szerződéses katonákból álló profi haderő, a tömeghadsereg meg az a verzió, ami a 1990-es éveket megelőzően itt volt.Igen, a tömeghadsereg fullosan értelmetlen. Nincs rá szükség. Következésképpen semmilyen olyan kiképzésre, tanulásra sincs szükség, ami a tömeghadsereg igénye. Beilleszkedni sem kell, mert nincs hova. Ha nincs tömeghadsereg, nem kell a tömeghadseregbe beilleszkedni. pont.
A profi hadsereg egy másik tészta, de azzal az átlag civilt hagyják békén. Aki szerződéses katona akar lenni, az menjen szerződéses katonának, aki meg nem akar menni, azt ne vigyék sehova.
Az embereket arra kell felkészíteni, ami őket elérheti, és normálisan belátható, hogy tudnak ellene tenni. Tehát fel kell készíteni őket arra, hogy baromagyak mustárgázt tolnak szét a metróban. Fel kell őket készíteni arra, hogy 2vh vagy új lőszerek kerülhetnek elő a földből. fel kell őket készíteni arra, hogy egy meteorológiai katasztrófa esetén kitelepítésre kerülhetnek és akkor mi van.
ezekre fel kell készíteni. arra, hogy hivatalos hadüzenet után jön többszázezer román vagy orosz, és az Alföldön arcvonalba rendeződve szabályos rohamot intéznek ellenünk, nem kell felkészíteni, mert ilyen nem lesz. ez az időszak elmúlt, ez a hadviselési forma idejétmúlt lett. Ráadásul ha például menetelnél egy zászlóaljban oszlopban, akkor nem állnának neki egyesével géppisztoly golyót pazarolni rád, hanem odahajítanának egy oxigénelvonó bombát, oszt kicsengettek. Másodperceid se lennének éles katonai helyzetben. Nem tök mindegy, milyen felkészülés után telik le az a 3 másodperc? Tény, hogy a lyukas bakancs legalább nem lenne pazarlás ebben a helyzetben...
-
bambano
titán
A képzett fegyverforgató lakosság mire is ment a szomszédháborúkban? Semmire, halomra lőtték őket.
Annak is qrvára sok értelme van, hogy behívjanak katonának, a lábamra húzzanak egy 1956-os tervezésű surranót (ami jó eséllyel lyukas), kapjak egy 72 mintájú gyakorlót, meg egy 65 mintájú gépkarabélyt, és megtanuljam a használatát. Majd kimenjek a terepre, 8 darab lőszerrel, és lelkesen alacsonyan szálló légi célt ugráljak a közeledő ellenséges drónok láttán, akik mindenféle tömegpusztító bombákat meg kazettás bombákat, rakétákat szórnának a nyakamba.
A lónak a... részletre. Azért nem leszek katona, hogy az ország védelmére semmilyen hatással ne lehessek az alkalmatlan kiképzés és taktika miatt, de legalább 2-4 perccel a hadba lépésünk után szétszóródjak a csatatéren.
A beilleszkedésről: anno a hadseregben a tisztek, tiszthelyettesek zöme nagyságrendekkel butább volt, mint a táposok. Teljességgel kizárt, hogy baráti viszonyt akarjak ápolni egy őrmesterrel, aki éppen estin küzd az érettségiért, de legalább hatalma van. A másfél éves katonák zöme sittes volt, de legalább pszichopata. Voltak tápos haverok, akikkel nem azért lettem haver, mert együtt húztunk surranót, hanem azért, mert jófej villanytanos tápos volt, meg hasonló, és civilként is összehaverkodtunk volna.
Úgyhogy sajnálom, de aki a tömeghadsereget pozitív példaként meri felhozni, azt ki fogom röhögni, mint atom. álmodozz a saját károdra, engem meg hagyj békén.
A hazaszeretet meg az a szó mostanában (a kokárdával egyetemben), ami mögé bújtatva a legnagyobb elementáris baromságokat tolják az emberek elé, rosszabb esetben le az emberek torkán. Ha tényleg ez a hazaszeretet, akkor én piréz vagyok.
-
Pötyi
őstag
Kissé nehéz lesz a szó klasszikus értelmében vett "hazaszeretet" belenevelni azokba a generációkba, akik úgy nőttek fel, hogy már lassítás nélkül hajtanak át az Unió országainak határain, vagy az újgazdag faternak van nyaralója egy másik országban, vagy fillérekért átrepülhet fapadossal a szomszéd országba. Ahogy terjed és egyszerűsödik a kozmopolita életmód, úgy kerül háttérbe a nacionalista alapú hazaszeretet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gitáros topic
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Linux kezdőknek
- Nintendo Switch 2
- VR topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest