Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• 5leteseN

senior tag

Abban esetleg van valakinek infója, hogy a 2673v3-at a 3,1GHz maximumját lehet-e emelni.
    Azért tenném, mert szerintem -60mV-tal alulfeszelve a "Összes magos túlhajtás"(AllCoreHack) mellett is el tudna menni az összes mag 3,6GHz-is, ami összesen már nagyjából az eredeti teljesítmény (2-3-mag turbó(3,1GHz), +a többi 2.6GHz) 130%-os CPU teljesítménye lenne!
    Ezért már érdemes lehajolni, még akkor is, ha önmagában nem költséghatékony(AI-MI-re tervezem használni), de nagyon jól jön, mikor a berakott VGA(-kat) kell kiszolgálni azzal a +30% teljesítménnyel és 64(128)GB DDR3 RAM-mal.

Vissza kanyarodva a lényegre, lehet-e vajon és hogyan a 2673v3-as szorzóját emelni az eredeti 3,1GHz-ről (kb 3,6GHz-re)? :F

• 5leteseN

senior tag

Ha bal alsó sarokban látható képet látom a HWiNFO-n akkor az AllCoreHack rendben van nálam?

• 5leteseN

senior tag

Megjöttek a (valószínűleg korábban CISCO-szerveres) DDR3 PC3-14900L-es RAM-jaim.

A HWiNFO64 szerint "mind megvan" (4x32GB= 128GB), eddig jó! :C

...majdnem, a várt 51e MBps körüli RAM teljesítmény nincs meg még(csak 35,5 MBps körüli eredmények):

:O :O

Ránézek a BIOS-ra, ott lehet valami fixre állítva.
    A négy RAM-csatorna is megvan. :F
    Az előző (PC3-8500R-es) RAM-okkal gyorsabban indult a vas, valószínűleg a BIOS-ban Automata-n van a RAM valamilyen azonosítása, és ott megy el a dolog.

A körmére nézek! ;]

[ Szerkesztve ]

• 5leteseN

senior tag

válasz 5leteseN #25 üzenetére

A következő lepésként szeretném levinni az alaplap üresjárati fogyasztását 30-35W alá egy CPU- és RAM-alulfesszel.
    Ez a szerver-CPU az asztali CPU-k követelményekhez képest 1000%-os szerver-elvárások miatt durván magas feszültségekkel megy(szerintem, a külföldi oldalakat is nézve), pedig a sok mag szinte a kortárs mobil-CPU-k frekvenciáin megy(csak dupla-tripla számú CPU-maggal). A kortárs 4-magos mobil-CPU-k a turbó miatt ugyan 45W-osak, de Turbo nélkül(és az integrált VGA-juk nélkül) 30 Watt körülire becsülöm az elérhető üresjárati fogyasztást, tehát reálisnak tartom a 35W körülit az L-es (kis fogyasztású) DDR3-akkal és a kikapcsolt(nem szükséges) alaplapi szolgáltatásokkal(esetleg még a kikapcsolt CPU-magokkal is).

Az az AI-khoz szükséges szükséges "VGA-tégla" nem akar tudni az 5-10W-nél kevesebbet (üresjárati-)fogyasztani. :O

Be kell vetnem szerintem majd azt az általam nem túl kedvelt Windows-os hibernálást (vagy altatást) :O , hogy ne legyen szükség egy laposra is mellette a "szükséges" ;] netezgetés miatt!

• 5leteseN

senior tag

válasz 5leteseN #24 üzenetére

Megjött az új "munkatársam" és eddig elégedett vagyok vele.
    A négy-csatornás üzemmódban a leggyengébb-leglassúbb PC3-8500(1066MHz-es) RAM-ok lazán megverik a 2400-as kétcsatornás DDR4-jeimet(26.300MBps körüli eredmények a Latitude 3500-as "laposban", a DDR4-2666-ot tudja 2400-esként hajtani, "gyárilag").

Az X99-8D3 RAM-tesztek eredményeim alább.
    Egy-csatornás üzemmód:

Két-csatornás üzemmód:

Három-csatornás üzemmód:

Négy-csatornás üzemmód:

Mint írtam, a Latitude 3500-asban 26.300MBps-ot tudott a kétcsatornás DDR4-2400-asként. A CPU ezt tudja max hajtani.

Nekem is meglepő módon tudja a három-csatornás üzemmódot.
    A tápcsatlakozások felőli narancs-sárga RAM-aljzatokat kell feltölteni, először ezeket a színű aljzatokat.
    Ha a narancs közötti feketébe kerül a harmadik(-negyedik ?, ezt nem próbáltam, csak hárommal), akkor bár a HWiNFO két csatornásat ír(a CPU-Z pedig hármat), de csak egy-csatornásként megy, azzal a sebességgel 6.500MBps körül, csak!
    Elfogadja, látja, de lassú lesz!

Egy E5-2670v3-mal megy most a lap. Ez AI-ra nekem lazán elég lesz, a VGA adja a teljesítményt, ezen a területen, a CPU-knál 5-10-15-ször hatékonyabban!

Az "vas" jelenlegi alapjárati fogyasztása 50-60 W körül van a Radeon VEGA 56-os 5-10W-jával együtt. Még nem találom a CPU-mag kikapcsolást ebben a kezdeti ismerkedési fázisban, bár érdekel, hogy mennyit számítana, ha a 12 CPU-mag helyett csak 4 menne. Szerintem elképzelhető, hogy a tervezett AI-s programjaimnál ennyi CPU-mag is elég lenne! Majd...

Még nem cseréltem a legfrissebb 2023. 04. 21-i gyári BIOS-t.
    ITT lehet a sok jó infó között keresgélni, találni. Nem kell megijedni az orosz nyelv miatt, én Firefoxban az egész oldalt áttettem angolra, és onnan a Firefox Kiegészítők-ős fordítókkal már lazán és érthetően lehet a magyar "világnyelvre" ferdíteni! :DD

Kíváncsi leszek, hogy a folyamatban lévő DDR3csere okán rövidesen érkező 14900-es DDR3L-ek milyen sebességet tudnak majd négy-csatornás üzemmódban! ;)
    Ha valakinek van esetleg gyorsabb DDR4, vagy átlagos körüli DDR5 RAM-ja, érdekelne 2-4-
    csatornás üzemmódba az eredmény! Terminálban(Rendszergazdaként) a "winsat mem" parancs(idézőjel nélkül :P )

Előre is :R ...

[ Szerkesztve ]

• 5leteseN

senior tag

Gondolkozom egy ilyen beszerzésen, mert bár (papiron) leszállóágban van ez a vonal, de AI-MI-re nekem pont elég lenne, mert itt a CPU (szinte) nem számít, ellenben jól jön a sok PCIe csatorna a multi-GPU-khoz.
    Kicsit kiábrándultam a gyári szerverekből az idle alatti 100+Watt-os körüli fogyasztásukkal(kb legkevesebb), az jelenleg fontosabbá vált áramszámla miatt 0-24/365 üzemmód esetén.

Valami 2011-3-as kínain gondolkodom, 4(-8 ?) csatornás RAM-móddal, 9 RAM-lehetőséggel, ebből is lehetőleg DDR3-mal(amiből van pár "kiló"), és több VGA lehetőséggel(hasonlóak) és v+ CPU-val(jééé: szintén van(ak) ;] ) .

Van ilyen kínai alaplap megfizethető áron?
    Megbízható BIOS-módosítás lehetőségével bónuszként( ;] ) ?
    Megbízható eladótól?

A viszonylag lassú DDR3-ak, és a v3-ak bőven meglévő húzási tartalékainak lehetőségeivel élnék, amikor szükség van rá.

Új hozzászólás Aktív témák