- Fotók, videók mobillal
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fényképek a Honor Magic V5-ről
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Yettel topik
- Mobil flották
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
#79335424 #757 üzenetére
Bizonyos rejtett mappákat látni Linux alatt, de a rejtett mappák megjelenítése / külső fájlkezelők mutatják a másik rendszeren is. Na meg sokan eleve nem is választják le őket normálisan, meg egyéb cifra dolgokat csinálnak. Az ilyennél pedig nem meglepő, ha egy idő után egyes fájlok sérülnek / eltűnnek. Bár külső programok simán hozzáférnek a fizikai drive-hoz, a korábbi fájlokhoz stb., ha esetleg adatmentésre kerülne sor. Plusz nem beszélve arról, hogy egyes silányabb minőségű pendrive-oknál egy idő után gyakorta előfordul az ilyen, még ha rendeltetésszerűen is használják őket.
-
válasz
#79335424 #749 üzenetére
Nekem már ez a része nagyon kimaradt, mert win7-tel csuktam be az ablakokat, de annyira tetszene, ha az OS kommunikálna a saját kedvére és én fizetnék érte!
Persze érthető, a mi
pénzünkből
még jobb OS-t akar nekünkfejleszteni
, amit majdismét eladhat
nekünk!Korrekt. Hiszen mindent értünk csinál.
-
King Unique
titán
válasz
#79335424 #750 üzenetére
Hétköznapi dolog, de másoknál a topikban javasolt opció bekapcsolása mondhatni megoldotta. Illetve itt az ilyen adatkorlátos mobilnet eleve szívás, mert azon úgysem lehet komolyabban torrentezni, meg egyéb, nagyobb adatforgalmat generáló dolgokat csinálni. Ennyi erővel pl. okostelón már a puszta netezés, néhány YT videó megnézése, pár alkalmazás frissítése is leszívhatja rendesen a keretet. Na de azért korántsem mindenkinél csak ilyen lehetőség van, ha netezni akar.
Az AV-ket illetően azért manapság van nem egy, amelynek elég kicsi az erőforrásigénye és szinte észre sem venni, hogy fent van. De ilyen téren a beépített megoldás is elmegy. Na meg egyes letöltött fájlokat, e-mail mellékleteket, vagy idegen helyről származó USB-s háttértárakat amúgy sem árt átvizsgálni.
-
törölt tag
-
King Unique
titán
válasz
#79335424 #730 üzenetére
Attól még leírhatja és megoszthatja a tapasztalatát, még ha nem is teljesen hétköznapi használattal kapcsolatos, De tökmindegy egyébként hol írja le, ugyanúgy nekiugrottak volna. Ahogyan fentebb a másik kollégának is egy hétköznapibb példánál. Aki egyébként leírta a lényeget erre vonatkozóan.
Olvastam a másik topikban ezt a mobilnetes problémádat. Ott javasoltak ezt-azt, de ha nem vált be, hát akkor használd az általad inkább preferált rendszert, mint tanácsolta más is.
-
válasz
#79335424 #743 üzenetére
Azt azért gondoltam, hogy nem kamionból szedted össze a félisten-t! De nem tudtam kihagyni, bocsi
Amúgy én a 736-os hsz-ből elég sok mindent megtudtam a Puppyról, többet, mint az eddigi olvasmányaim alapján!
Az Ubunturól például nem tudtam meg többet a cikk alapján.
(ez persze nem a cikkírót minősíti)
A sors fintora, hogy a cikk után pár nappal ki is végezték a fő DE-t.
-
válasz
#79335424 #741 üzenetére
Nem kritika volt részemről, fura is lenne, mivel én sem írok semmiről, igaz a Mintről vannak jó irások szerencsére!
Inkább szelíd rábeszélésnek szántam, amit írtam, de teljesen érthetőek a technikai nehézségeid is emellett!
Migránsbusz vezetése mellett nem lehetett egyszerű a félisten rangig eljutni!Hátha valamit összehoztok S-kamival mégis!
-
válasz
#79335424 #738 üzenetére
Ahogy látom, azért a majd egy év alatt eléggé belaktad a Puppy-t és egy saját topik inditásához egy indító ismertetővel kezdve szerintem már bőven elég lenne.
Ahogy az előző hsz-ben leírod röviden, mi is a Puppy és hogyan használható, szerintem a cikkednek lenne olyan olvasója, aki rákattanna a Puppy lehetőségeire, úgy látom elég hasznos és sokoldalú kis disztró ez.Ez a memóriából futtatás és a perzisztens pendrive-os lehetőségek bővebb leírása kifejezetten hasznos lenne és ez esetben talán még érthetőbb is, ha nem egy profi írja le, hanem egy lelkes amatőr, aki már jó ideje használja.
Nézd meg ezt vagy a másik Ubuntus cikkét a szerzőnek vagy akár Syl Képregényét, pont ők tudnak kezdőknek is érthető leírásokat csinálni könyen! A guruk írásaiban sok esetben elvesznek a totál kezdők, azok annak valók, akik már kicsit ismerik a rendszer működését.
-
válasz
#79335424 #734 üzenetére
Ubuntu a mindennapokban lenne a helyes cím, mert az Ubuntu az Linux, viszont a Linux az nem Ubuntu.
Én is ezzel kezdtem itt az első hsz-emet, de nem nagyon értem el a célomat, igaz ha én Ubuntu ügyben bármit is mondok, azt támadásként értékelik. Pedig kifejezőbb címmel szerintem is többekhez elérne, így kissé félrevezető, de ez a cikkíró döntése, akármi is lehetne a címe, bár címlapos írásnál szerintem, ha hozzáértő a korrektor, akkor javasolta volna, hogy a cím harmonizáljon a tartalommal.
Nálam, Puppy -n teljesen más a megjelenés, "telepítés"
Sok nem Ubuntu disztrónál teljesen más a telepítés metodikája egyébként, ezt a Kezdő topikból elég jól le lehet szűrni.
Írsz majd cikket a Puppy telepítésről?
-
válasz
#79335424 #730 üzenetére
Telemetria!
Az a Formula One-ban jól szuperál, csak hát drága dolog. A Winx is megfizetteti az emberrel többszörösen az árát!
A tesóm is azért használ wint, mert profi 3D-s dolgokkal dolgozik, de amúgy Linuxot használna, mert ismeri a kettő között a különbséget. Aki nem látja be, mire sokkal jobb a Linux, az csak használjon Wint. Megnézném, hány embernek lenne jó akkor a Linux, ha nem lehetne lopni az oprendszert! Az adna jó képet a statisztikáról! Jönnek itt a 2,x %-kal a winesek, ugyan már....lopott holmival ne dicsekedjünk már!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx OFF
Látom a topik egész jól elúszogat ugyanazon a megrekedt szinten, pedig nem erről kéne szólnia, hanem az új érdeklődőkről, de mindig ez van. Amiről a cikk szól, az pedig elég jól körülhatárolható!
-
King Unique
titán
válasz
#79335424 #722 üzenetére
Most egyszer desktop Linuxot említesz, máskor Androidot, érdekes ez. Egyébként ki mondta, hogy nincsen. De ő pl. leírta az esetét, illetve hogy milyen igényei lennének. Szóval, neki kellene inkább magyarázni, hogy mit hogyan oldjon meg. Bár gondolom nem kell, mert el tudja dönteni magától is, illetve biztos kipróbált már ezt-azt.
-
King Unique
titán
válasz
#79335424 #718 üzenetére
Mármint mi nem? Egyrészt nem is rólad volt szó... Másrészt a sok "egyéb" hsz között elfér az övé is és valamilyen szinten kapcsolódik a témához. Bezzeg, ha az ellenkezőjét írta volna, meg azt, hogy inkább meg tudja oldani Linux alatt, akkor már mindenki tapsolt volna neki. Androidra mi minden? Ja, sok szoftver, csak épp nem mindegy, hogy milyenek. Az általa említett tevékenységet, illetve programokat vsz ő sem azon végzi és használja.
-
-
zso73
veterán
válasz
#79335424 #680 üzenetére
MC , és a Krusader minenre jó. Nincs emulálós bohóckodás....
Amúgy meg a konzol nem konzol témához.- A linux megfertőződés után mindenki átszokik a konzolra egy idő után. Én ki voltam akadva a linux programozó barátomon, hogy miket csinál, és mennyire nem praktikus. Akkor még csak Win felhasználóként.
Mára rájöttem, hogy sokszor egyszerűbb, és gyorsabb úgy telepíteni a dolgokat. Nincs frissítéskezelőre várás Kubuntu. Opensuse Google Chrome vacakolás. Ha kimentem a parancs sorokat magamnak,akár CTRL+C, CTRL V technikával telepítem a hiányzó dolgokat.....
-
válasz
#79335424 #659 üzenetére
De van, pl. cuttlefish. Ezeknek a programoknak csak az a hátrányuk, hogy csak azt tudod velük megcsinálni, amit az adott program fejlesztője belerakott. Ha a udev-vel játszol, gyakorlatilag csak a fantáziádon múlik, mit és mennyire automatizálsz.
Persze a udev-es mókának meg az az ára, hogy tisztában kell lenned a szükséges jogosultságokkal, különben kézi tesztkor lefut a scripted, automatán meg semmi pénzért sem, mert nem írhat/olvashat/hajthat végre vmit, amire szüksége lehet.
-
válasz
#79335424 #590 üzenetére
Nem gondoltam én konkrét korlátozásra, de azt nyilvánvalóan látnunk kéne, hogy a desktop Linuxok live módja nem azt a célt szolgálja, mint az általad is használt Puppy.
Nekem is van ilyen Snowden-féle live usb-m itthon, az live-ra van kihegyezve, nem is fogom telepíteni soha, de sok esetben fenn van például a live-on a gparted mondjuk és nem lesz fenn telepítve, okát sejtjük, mivel kezdőknek is szóló desktop Linuxról van szó. Azt én is nehezem tudom elképzelni, hogy a netes eléréshez szükséges driverek ne lennének meg live módban, ahogy részben ezt King Unique ft is kifejtette.
A fórumtárs által való hebrencs módú megítélésről már sok szó esett itt is, szerinte emiatt mondják, hogy szar a Linux, szerintem más a helyzet, de erre részben már utaltam, viszont most nem fejtegetem tovább, mert néha olyan hosszú szofisztikáltan leírni a véleményemet az 1 bit humán módban történő használatáról!
Nem kifejezetten desktop célra készült Linuxokkal már nekem is volt gondom, például a Wheezyvel anno egy-két hetes kezdőként, még a hálókártyát sem ismerte fel! Szerinted mennyire volt könnyű működő rendszert csinálni így belőle!? Ha én akkor meg tudtam csinálni, akkor egy desktop Linux nem okozhat gondot senki emberfiának!
(#591) Perdedor
Egyébként elég sokan nagyon figyelmetlenül használják fel a kapott segítő infókat és utána meg nyekeregnek! Ha meg rádörrensz, hogy a fenéért nem olvasod/értelmezed, amit írtak, akkor meg nem vagyunk segítőkészek....
-
Frawly
veterán
válasz
#79335424 #590 üzenetére
Pár hozzászólással feljebb írtam az okát. Néhány Wi-Fi-kártya igényli plusz firmware feltételét. Ezeket a Mint jó eséllyel szokta is tartalmazni, de mivel a Live rendszer hiába bootképes, telepítés nélkül működőképes, mégse tartalmaz minden csomagot telepítve (mivel mégis csak egy minimalista összeállítás, rá kell férnie egy CD-re vagy DVD-re, és bele kell férnie a RAM-ba), ezért ezek a spéci kártyák lehet nem mennek rajta. Viszont ha feltelepíted, akkor a telepítő felteszi a Wi-Fi firmware-ek csomagját, és lám, jó eséllyel működni fog az, ami a Live módban még nem ment.
Ergo ilyen korlát nem azért van, hogy a felhasználóval kicsesszenek vagy mert a fejlesztő lusta. Egy alap linuxos telepítőmédián 2 ezer, egy átlag linuxos tárolóban kb. 20 ezer csomag van, nem látni előre, hogy mi fog kelleni a usernek, Live-módban csak a legszükségesebbek vannak telepítve.
-
King Unique
titán
válasz
#79335424 #545 üzenetére
A Windows, illetve a beépített eszközei a 32 GB-nál nagyobb köteteket eleve nem engedik / tudják FAT32-re formázni. Ellenben kezelni akár a 2 / 8 TB-os FAT32-es partíciót is tudja a rendszer. Valóban kissé fura dolog, de ez van. Viszont annyira azért nem para, mert van rá egy rakás szoftver, többek között külső particionáló programok is. Azok már nyilván megcsinálják, illetve sok egyebet is tudnak. De USB-s eszközöknél pl. a népszerű Rufus is megformázza FAT32-re a > 32 GB partíciókat.
-
hunluki
senior tag
válasz
#79335424 #485 üzenetére
Szerintem teljesen felesleges ezekbe belemászni azoknak akiket nem érdekel különösebben. Nekem is több számítógéphez full nulla tudású ismerősöm használ linux desktopot anélkül hogy tudná hogy mi a franc az a sudo vagy ext4. Nincs rá szükség és ez szerintem igenis jó irány. Asztalon/menüben kint az ikon, van home mappa, van chrome, vlc, ha egy jó skint húzol rá észre se veszi hogy nem windows, annyit szoktam hozzáfűzni hogy a frissítéskezelőt nézegessék és ha van valami új akkor simán nyomjanak rá hogy tegye fel, jelszó és kalap.
És csak hogy ne maradjon ki az örök és elcsépelhetetlen autós példa: Ahhoz hogy vezess semmi szükséged nincs arra hogy ismerd a motorvezérlés bármelyik pillanatát is, az autó anélkül is menni fog. Ha valami elromlik elviszed valakihez aki ért hozzá és sanszos hogy töredéke alatt helyrehozza ahelyett hogy te szépen fogod és szakszerűen tönkreteszed. Az hogy hobbiból beleásod magad az egy másik témakör, de erre az embereknek csak töredékének van ingerenciája.
-
válasz
#79335424 #437 üzenetére
Az XP Puppy nem egy lightos pupplet.
Bocs, felületes voltam, most már rémlik, hogy mi ez. Olyasmi lehet, mint amit sd card-ra lehet tenni, egyszer olvastam cnc gépekről, azokra is hasonlókat raknak.
Ez a XP Puppy is egyszerűen zseniális, ekkora méretű és gui-val használható.
-
válasz
#79335424 #423 üzenetére
Amikor ráeszméltem, hogy abban a laptopban gyakorlatilag a lehető legkevesebb fizikai memória van, próbáltam a light verziók irányába indulni, ezt az XP Puppyt nem is tudtam, hogy van egyébként, de egyetlen iso-ról tudtam bootoltatni és az a Mint XFCE volt. Meg sem lepődtem, az OK, hogy Mint-fan vagyok, de valahogy nekem mindig a Mint az, ami mindent megold.
(#424) Chimpi
Nem írtad, milyen disztrót és DE-t használsz, csak azt, mik az elhibázottak az Ubuntunál. Radeon driver nem is hiányzik, az amdgpu teljesen jó már, felesleges hozzá az fglrx helyett valami más.
Az Ubuntu topik Összefoglalójában található PPA-kból lehet frissíteni a VGA drivereket, mesa, etc.amit pl. a közmédia is használ...így annyira nem köz az a média.
Milyen közmédia? (közpénzből fenntartott, az igaz) Azért aztán nagyon nem kár...
Ezt az Áruház/Szoftverközpont nevű valamit nagyon nem javallanám senkinek, a synaptic használata azért nem bonyolult, igazából a terminal is kezessé válik kis ismerkedés után, annyira egyszerű vele dolgozni, hogy az már durva, persze az alapvető parancsokat ismerni kell valamennyire, vagy egy Linuxos parancstáblát tartunk kéznél. Kezdők akár háttérnek is berakhatják.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Elektromos cigaretta 🔞
- Path of Exile (ARPG)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen házat vegyek?
- Fényképek a Honor Magic V5-ről
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
- Bomba ár! Dell Latitude 3540 - i5-4GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest