- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Aurát vált a Vivo V60
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Magisk
- HMD Skyline - jó szerelés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Neovenator
senior tag
válasz
Raysen623 #146 üzenetére
Ja, persze, igazad van a tartalmat illetően (szerintem), de én nem is ebbe kötöttem bele, hanem abba, hogy ott munkaköri leírásként nem csatolhatják a személyes véleményüket a forrásanyaghoz, de ettől még nem lesznek automatikusan komolytalan újságírók.
Az is szakmai elvárás lenne (szerintem), hogy ez egy nívós szakmai IT portálon is így történjen, amennyiben a leadott anyag formája nem engedi meg a fantáziálást, de nem így történik, és ez a gond. Te, én, a cikkíró és bárki más is szabadon morfondírozhat bármiről egy kötetlen formában, véleményként, blogban, esszében (hál istennek), de egy hírben...NEM. Pláne nem ilyen módon, ilyen eszköztárral, ha úgy tetszik. Attól függetlenül, hogy sokszor nem kevés igazság van vagy lehet abban, amit ír. Tehát nem feltétlenül a tartalommal van gondom (néha azzal is, sokszor meg egyáltalán nem), hanem a megvalósítással (azzal szinte mindig).
Forrásokra hagyatkozva spekulálni, majd ezt kvázi tényként elkönyvelve leírni (egy olyan keretben, ami nem igényli, vagy rosszabb esetben nem engedi meg ezt) egy szakmai újságírónak 2018-ban...amatőr. Ojjektíve. Szujjektíve meg idegesítő. Szakmai portálon. Amúgy tök érdekes, gondolatébresztő meg csemegézni való lenne...bulvárban. De ez egy szakmai portál...
-
Neovenator
senior tag
válasz
Raysen623 #140 üzenetére
Egy átvett cikk vagy még inkább egy hír ne tartalmazzon véleményt és pláne ne úgy, mintha nem vélemény, hanem tény lenne.. Egy vélemény tartalmazzon véleményt.
Az az újságíró, vagy publicista aki képtelen a saját véleményével kommentálni valamit komolytalan.
Akkor mondjuk az MTI-nél csupa komolytalan újságíró dolgozik? Ne sarkítsunk...
-
Neovenator
senior tag
Egyik sem igaz, sem a médiaközleményekben (amik "természetesen" elfogultak), sem az újságírók kutató munkáiban...mert azok is elfogultak sokszor...legalábbis itt. Törekedni viszont lehet(ne) az objektivitásra újságírói szinten, csak ilyen módon nem, ahogy az itt folyik. Amúgy nem tudom mennyi idős vagy és mennyire tudod átlátni azt a tendenciát, ami mondjuk az elmúlt 20 évben a külföldi források cikkeinek minőségét érinti (itt most szigorúan IT területen, semelyik másikban)...hogy mennyire tudták kiirtani azt az egészen egyszerűen dekódolható (és ezért kurva bosszantó), nyers propagandát az írásokból vagy korrektségre, valódi objektivitásra való törekvéssel (ami vagy sikerül, vagy nem, vagy csak részben...de a lényeg az elv, a törekvés, nem pedig annak totális hiánya ami egy óriási különbség), vagy pedig rutinból megszerzett ügyeskedéssel, elkendőzéssel, vagy ne adj isten mindkettővel egyszerre...érdekes téma mindenesetre...a fájó az, hogy itt idáig még nem jutott el a dolog...ameddig olyan mondatok kerülnek egy hírbe (nem véleménybe), hogy "márpedig ez így van, ez emiatt volt, az meg azért történt" (nyilván nem szó szerint, mielőtt belekötnél), addig nem is fog. Sajnos.
Politikai korrektségnek meg nincs helye az újságírásban.
Észak-Koreában tárt karokkal várnának sajtóreferensnek...
Nem elég felismerni, hogy mi zajlik, és egy vállvonással konstatálni, hogy "háá evvan, nincsen mit tenni", a szemléletváltáshoz az olvasóközönség is köll(ene). Lenne helye. De ha NINCS, akkor nem is LESZ.Meg amúgy kb sehol sem, mert a PC hazudik.
Ez politika. Szakmai újságírásba hadd ne vegyítsünk genderbenderkedést meg trumpolást, plíz.
Akkor értsd úgy a szakmai PC-t, mint mondjuk az ártatlanság vélelmét, mint egy kiváló demokratikus eszközt...igaz, hogy a bűnösség vélelmével dolgozó Japán rendőrség tudhatja magáénak a világ legkiválóbb igazságszolgáltatási rátáját...de ez azzal is jár, hogy az ártatlanul elítéltek száma is itt a legmagasabb a világon...ugye így már érthető, hogy miért szisszenünk fel sokan az ezekben a hírekben felbukkanó "márpedig ez így van" típusú fantáziálásokra...mert nagyon emlékeztet valamire, amire már nagyon nem lenne szükség...se a világban úgy globalice (de hát ugye ez egy k*rva bonyolult kérdéskör), de egy 2018-at élő szakmai újságírásban meg aztán pláne nem (ami egy sokkal egyszerűbb, de ha még itt se...). -
Neovenator
senior tag
Nem a szándékaival volt gondom, hanem a módszereivel.
Tiszteletre méltó ez a fél-idealista, erőt-energiát nem kímélően "beleásom magam a témába", "tisztán a fejlődést tartjuk szem előtt a piacgazdasággal szemben és ennek tükrében bárkit ostorozunk, aki sunnyog és innováció-ellenes" hozzáállás...de az nem szakmai újságírás, ha a saját fantáziálásunkkal kerekítünk ki egy forrásanyagot. Akkor sem, ha az évek múlásával egyre jobb az "elágazásbecslője" és egyre inkább relevánsnak tűnik az, amit hozzákanyarít. Akkor sem, ha én magam is egyetértek sok mindennel, amit leír, mert egyetértek. Ezek a hírek így, ilyetén formájukban leginkább vélemények, amire még módot is ad(na) a Ph! egy külön plecsnivel...vagy nyithat ez ember egy szakmai-közösségi blogot, ahol mindenki szabadon elmorfondírozhat azon, hogy az egyes IT történéseknek milyen következményei lesznek, lehetnek a jövőre nézve...de itt, ilyen formában ezek a fantáziálások csupán egyszerű spekulációk, EGY értelmezései valaminek, és konkrétan kijelenteni dolgokat spekulációból egy hírben, hogy márpedig ez ÍGY VAN...az manapság már régesrég...jobb szó híján amatőr...vagy inkább nem polkorrekt megvalósulása a szakmai újságírásnak. Bulvárban és uszító politikában szoktak így kijelentgetni dolgokat és szerintem ez a módszer itt, ezen a platformon nem célravezető (eddig igyekeztem objektív lenni), szubjektív véleményem szerint pedig sokszor rém idegesítő annak ellenére is, hogy tök jó nyomon jár a cikkíró egy rakás esetben, amivel magam is totál egyet tudok érteni.
-
Neovenator
senior tag
Nos, elgondolkodtam egy pillanatra, hogy offtopic legyen-e vagy sem, de mivel a cikk szubjektumot próbál objektív valóságnak beállítani, így szerintem témába vág az, ha felfortyanok rajta, mivel a forrásanyag lényegét torzítja az abból itt született hír.
Amúgy ha megengedsz egy észrevételt, akkor pont a te posztod tűnik semmi egyébnek, mint trollkodásnak... -
Neovenator
senior tag
Kábé már ezredszerre ütközöm bele abba a jelenségbe, hogy mennyiben profi(nak gondolt) szak-újságírás (tehát nem műkritikus pölö) az, ahol a cikkíró a szubjektív véleményével narrálja a forrásanyagot, objektív valóságnak beállítva a végeredményt függetlenül attól, hogy igaza van-e vagy sem...?
999 alkalommal az ember még elnézi, megszokja, elkönyveli azt, ha valaki alig titkolt propaganda módszereket alkalmaz tényfeltárás címén, de néha már túl sok...egyszerűen túl sok, bántó, irritáló, hülyének néző...és összesenjében nagyon emlékeztet az újságírás bizonyos más területeire, melyekből már jópár éve tán túl sokat is kap a jónép, borzasztóan színvonaltalan módon...én kérek elnézést a kifakadásért ugyanakkor.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Milyen légkondit a lakásba?
- EAFC 25
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Parkside szerszám kibeszélő
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Vicces képek
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- További aktív témák...
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- HP EliteBook x360 830 G8 Stílus, Erő, Rugalmasság egyben!
- Felújított számítógépek/merevlemezek Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- BESZÁMÍTÁS! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB W11
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest