Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• dqdb

nagyúr

válasz #16820480 #15 üzenetére

Amúgy a kurzorgombos 60%-ot nem 65%-nak hívják?
    Nem, a 65%-os egy oszloppal szélesebb.

A 60%-os billentyűzet szélessége 15u, ami megegyezik egy teljes méretű billentyűzet központi részével. Egy 65%-os ezzel szemben 16u széles, mint sok laptopnál. A 75%-os is 16u széles, csak az 6 soros az 5 soros 60%-ossal és 65%-ossal szemben.

• dqdb

nagyúr

válasz dseres #3 üzenetére

Inkább az a problémája, hogy vagy a /? költözik át a jobb Shift túloldalára, vagy a lépcsőt rontják el, és az egész alsó sor 0.25u-val balra kerül. Emellett a jobb Shift összemegy és arrébb költözik, így aki használja, az szívni fog vele, és rendszeresen nyomja a felfelé gombot Shift helyett. A Space-től jobbra lévő 5×1u sem túl szerencsés, túl zsúfolt lesz tőle a jobb alsó sarok.

Építettem ilyen kiosztású 60%-ost, mert praktikusnak tűnt, de az első pillanattól kezdve utáltam használni, és végül elajándékoztam. Érdekes módon Ázsiában nagyon népszerű ez a kiosztás, míg az USA-ban és Európában közutálatnak örvend és a cursed layout a kedvelt megnevezése a custom világban :)

A modtap nevű feature sokkal jobb szerintem (és a szerintem alatt rendszeres használatot kell érteni), amikor a kiosztás változatlan, azonban a jobb alsó sarok billentyűi kettős működésűek: önállóan lenyomva kurzor, módosítóként lenyomva pedig módosító. Ilyet a custom billentyűzeteken előszeretettel használt QMK firmware-en és az Anne Pro 2-n kívül máshol még nem láttam.

A Menu gomb használójaként eléggé kisebbségben vagy(unk), sok ember azt sem tudja, hogy mire való az a gomb, ezért is áldozzák fel a gyártók előszeretettel Fn-re még nagyobb billentyűzeteken is. Pedig hasznos tud lenni, Fn+M-re szoktam bekötni és használni.

Az már eléggé személyes preferencia, hogy szerintem az Fn billentyűnek sokkal jobb helye lenne az alsó sor helyett jobb Shift jobb szélén, mert sokkal biztosabban leüthető.

Új hozzászólás Aktív témák