- Samsung Galaxy Z Fold3 5G - foldi evolúció
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Jobb hajlítható kijelzőt gyárt a Samsung
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Android szakmai topik
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
workin
senior tag
válasz
#16820480 #45 üzenetére
a mail -ra szerintem van alternativa, youtube fut böngészőből... a maps az igen, veszteség...
de a többit nem érzem megvalósíthatatlannak.
speciel engem annyira nem zavarna.. el tudnék lenni nélküle (hozzáteszem, van youtube premium + egyéb). Ha pedig az eladások még azt is muztatnák, hogy bejött az új OS , akkor a nagyobb cégek pl spotify is simán lehet rá alternativa -
eladogeppc
veterán
Annó volt a Samsungnak a Bada. Az sem volt rossz az ő idejében. Például az akkori Bada készülékek kapták a jobb kamerát és kamera szoftvert is. Plusz a műanyag telefonok mellett az már fém volt.
Appokban kompatibilis volt valamennyire az akkori androiddal, de sajnos a fejlesztők nem biztos hogy szeretnének megint egy új platformra fejleszteni.
Legnagyobb érvágás a Maps, a Play áruház a megvásárolt szoftverekkel.
Biztos lesz alternatív megoldás is, de valószínűleg most a Huawei telefonok árai azért lejjebb fognak esni.
Ennek örülök valahol, mert pofátlanul sokat kértek el az utóbbi időkben a Flagship-ekért.
Nem beszélek a Mate Book-okról, amik szintén pofátlanul drágák lettek. -
snorbi82
senior tag
Egyébként arra vagyok kíváncsi, hogy melyik nagy (SAMSUNG??) fog kihozni valami "akciót" - gondolok itt ha behozod a Huawei telefonod, akkor az új készüléked árából 50e Ft jóváírunk!
-
törölt tag
Ha tényleg külön oprendszer lesz rajta akkor tuti veszek ilyen telefont.
Túl nagy a függés a google termékeitől. -
workin
senior tag
Azért azt tegyük hozzá zárójelben, hogy ez a google és az usa számára rettentő rosszul is elsülhet.
Ha a nagy kínai gyártók beállnak egy általuk fejlesztett USA -tól független OS mögé, akkor simán ki tudják váltani az android függőséget. -
stellaz
veterán
Máshol írták, hogy főleg az 5G technológia miatt félnek az amcsik a hauweitől, mert ha mindenhol az ő rendszerük lesz, azzal nagyon komoly veszélyt is jelenthetnek majd egyben.
Illetve az elmúlt 2-3 évtizedeiben annyi technológiát szereztek meg, hogy már az amerikai és a globális piacon jelentenek fenyegetést. IT, vasút, gépjármű, stb, stb. területén is. -
justmemory
senior tag
Nem az új OS a kérdés most már, mert az van... Ott van a Sailfish OS, postmarketOS, purism - csak hogy a leghamarabb eszembe jutottakat soroljam. Ezeken kívül van még, persze, de azok már méginkább közösségiek, aminek tudjuk mi a hátránya. Pont ami az előnye is. A gond az, amit itt is többen feszegetnek - az app-ok azok, amik ilyenformán megkerülhetetlenek. Ez persze ebben a formában nem igaz, hiszen a felhasználók azok, akik nem hajlandóak ezeket megkerülni ilyen vagy olyan okokból (kényelem, tényleg jó, megszoktam, fizettem érte, nemisértemmitcsinálokdeezjó, stb.). Ügyesen van a legtöbb felhasználó szeme elől eltakarva az, hogy bőven lehetne mást is használni, csak esetleg az nem, vagy nem ebben a formában színes-szagos... Mindegy, ezt hagyjuk is; a lényeg, hogy lenne alternatíva, de ezekről a felhasználókat és a fejlesztőket kellene meggyőzni, ami ugye nehéz, mert 1. "fejlesztenék én rá, ha használnák sokan", 2. "használnám én, ha elérhető lenne rá ez meg az". Puff, kör bezárult...
-
S3 óta nem játszottam romokkal. Már nem megy, hogy egy AOSP rendszerre ráflesseled a play-t?
-
dssport
tag
Huawei szorongatás ide vagy oda, szerintem nagyon ideje lenne már egy NORMÁLIS konkurens rendszer kifejlesztésének. Szerintem az android már nagyon régóta árnyéka önmagának... Legtöbb ismert készülék már gyárilag tele van szeméttel, a Play megérett egy szőnyegbombázásra, nem normális, hogy ha valaki ki akar törni a legismertebb alkalmazások használatából (Waze, Shazam Insta stb...) akkor simán elb@sz 1-1,5 órát hogy találjon egy megfelelőt ami nem gyilkolja az agyát reklámokkal, nem bugos, nem meríti az akkut, nem trójai, nem omlik össze 2 frissítés múlva és még sorolhatnám.... Mindezt úgy, hogy nem történt csoda csak mondjuk felmerült egy új igény (pl hívásrögzítés) ha már egyszer okostelefon meg személyre szabhatóság... Tudom, hogy ez leginkább az alkalmazásfejlesztők sara de könyörgöm lehessen már közéjük csapni és rendet tenni... Majdnem kihagytam az erőforrásigényt amin soha nem sikerült túllépni... Vicc az egész... A wp-t hagyjuk. Véleményem szerint még az iOS ami többé kevésbé nem okoz földhözb....... érzést 2 óra használat után, (bár a frissítések néha tudnak átmeneti galibát okozni) de ott meg a készülékek relatíve drágák. Mondom ezt úgy, hogy nincsenek földöntúli elvárásaim, csupán annyi, hogy bekapcsoláskor gyorsan álljon fel a rendszer, ne akadozzon egy szimpla görgetés 3 év után sem, és ha rábökök arra a nyomorult hívás ,,gombra" akkor azonnal emelhessem a fejemhez ne kelljen 3 másodpercet várnom, hogy jaj tényleg elindult a hívás vagy még gondolkozik egy kicsit.... Mindezt úgy hogy elvből max 100k-t szoktam telefonra költeni (független ár). Nagyon bánom, hogy korom és korábbi anyagi helyzetem miatt a BB fénykorából kimaradtam mint felhasználó... Az öregebbek azt mesélték a tábortűz mellett, hogy a legjobb volt...
-
kekedi
senior tag
igen 100-ból 1 embernek élhető (ezek szerint te is benne vagy)
De a többi juzernek nem lesz élhető akik használják a play szoftvereit.
Ebből viszont nagyon sok van. (Sőt egy átlag juzer csak onnan tölti le a progikat)
persze, egy csomót lehet használni a böngészőből, de az nem túl életszerű. Főleg mondjuk egy mobilbank, vagy egy Waze. A facebook, messenger és viber se úgy működik ahogy az átlag juzer megszokta. És akkor tényleg csak pár dolgot soroltam fel. -
q2w3
senior tag
válasz
#24536576 #24 üzenetére
Pont ez a lényeg, hogy érinti. Mindenkit aki azért vett Huawei telefont az utóbbi időben, mert
1. Tetszett a termék
2. Bízott abban, hogy megkapja a 2-3 év szoftver támogatást és legalább 2 nagy verzió frissítést androidból.A második pont jelen állás szerint kukázva lett ha a Google nem fogja az Android Q-t kiadni a Mate20 és P30ra. Az a kérdés, hogy ez jogi szempontból lehetséges vagy sem.
Én szeretem, ha megvannak az új funkciók a telefonomban de ha nem jön rá az android Q akkor ez számomra egy hatalmas érték veszteség. -
Dhampir
félisten
válasz
justmemory #17 üzenetére
szóval az a kérdés, hogy Google nélkül mennyire élhető egy Android
Még az is érdekes lehet, hogy Android nélkül mennyire élhető a Google. -
nozs23
addikt
Biztos, hogy nem fog. Legfeljebb Kínában.
Az egyetlen értékelhető része szoftver részen a Huawei-nek az, hogy Android fut rajta. Az Emui egy hányadék.
Mielőtt a fanok betámadnának, ez az én szubjektív véleményem. Szörnyű, hogy ezt ki kell hangsúlyozni.
Én nem örülnék neki ha eltűnnének, kamerás fronton hoztak érdekes dolgokat. -
utomi
senior tag
Az a legnagyobb gond ,hogy hiába a saját operációs rendszer ha semmilyen app nem lesz rá ami USA székhelyű ! Tehát se Facebook se Twitter se Google termékek stb. Most mégis így kinek kell Kínán kívül ???! Ilyen értelmében mindegy , hogy az AOSP Androidot használja-e vagy egy saját rendszert mert appok hijjan senkit se fog érdekelni. Egyébként a BB OS10 is tudta a vége felé a natív Android app futtatását de az se mentette meg. Én egyébként még mindig azt gondolom , hogy lesz egy kiegyezés Kínával a 90 nap végére de ez akkor is óriási pofon volt (sajnos megérdemelten ) a Huaweinek amiből hosszú idő lesz míg feláll a cég !
-
Dhampir
félisten
Várhatóan kevésbé lesz vonzó, de az egyéb saját fejlesztésű mobil operációs rendszerektől való lényeges különbséget a cikk leírja:
A Huawei operációs rendszere minden Android alkalmazást natívan futtatna, jövőbemutató mikrokernelével azok pedig 60%-os teljesítményjavulást könyvelhetnek el.
-
jUUh
addikt
Sosem volt Huawei készülékem, de nagyon sajnálnám, ha eltűnnének a piacról. Márpedig szvsz. saját operációs rendszerrel nem fog működni a dolog. (Symbian,Bada,Windows Phone, Tizen, Firefox OS ).
-
törölt tag
válasz
Kamikaze75 #10 üzenetére
Lassan kéne egy külön cikk, amibe csak az lenne leírva, esetleg képpel illusztrálva, hogy a jelenlegi modelleket ez NEM érinti.
-
batai15
félisten
Tehát most akkor ha jól értem ,mégsem az lesz hogy nem bántják a mostani készülékeket ,hanem jön rájuk új os ?
Utóbbi esetén eléggé nagy az aggodalmam,hogy mennyire lesz használható, illetőleg biztosan sok kedvenc app nem fog futni ,vagy nem lesz a storeban .
Windowsnál egyszer már át mentem ezen ,úgy hogy inkább kihagyom ez esetben. -
janos68
aktív tag
válasz
justmemory #17 üzenetére
"szóval az a kérdés, hogy Google nélkül mennyire élhető egy Android."
Tökéletesen. -
ProEvoFan
nagyúr
Ezért jó a többszereplős verseny.Google monopóliuma durva nagy.Semmi közöm az amcsikhoz, de beleköpnek a levesembe.Középső ujj felmutat.
-
Obyboy
addikt
válasz
tothmaxy182 #3 üzenetére
Leírtad a legrosszabb forgatókönyv szerinti legoptimistább várakozást. Nem ismerem a Huawei rootolási és bootloader nyitási lehetőségeit de jelenleg nem sok eszközükre (P20Pro, Honor View10, 4x, 5x) van Official LineageOS, bár ettől függetlenül Custom ROM lehet több eszközre.
Szerintem a Huawei/Honor használók igen kis százaléka fogja rászánni magát a telefon mókolására és a romok telepítgetésére így szerencsés esetben bejöhet a várakozásod. -
mizoli
addikt
válasz
tothmaxy182 #3 üzenetére
"...és rengeteg OP-rendszer készül majd hozzájuk (pl Lineage OS)..."
Ezidő szerint a Huawei ezt erősen akadályozza.
Rula
De igen. -
Mr.Silkó
veterán
válasz
tothmaxy182 #3 üzenetére
Csak ez annak a többségnek nem lesz feltétlenül vigasz, akik már beruháztak egy drágább Huawei/Honor mobilba, amiknek most valószínűleg hirtelen zuhanni fog a piaci értéke.
-
justmemory
senior tag
Ha már ennyi helyen felmerült az új OS gondolata, arról azért ne feledkezzünk meg, hogy jelenleg sok olyan nyílt forráskódú projekt fut, amibe akár a kínaiak is beleakadhatnak. Pl. Sailfish (ezt említette is valaki egy másik fórumon), de különböző, linux alapú megoldások is vannak. Ezekből értelemszerűen hiányzik a Google (kivéve talán a Sailfish, de ott valamilyen jogi dolog is van mögötte - pl. community portokból is hiányzik...), szóval az a kérdés, hogy Google nélkül mennyire élhető egy Android. Én magam - mivel nem használom - nem tudom. Azt tudom, hogy azért bőven vannak élhető és használható megoldások a Google appjain kívül is; itt leginkább ugye a felhasználói bázis nagysága lehet fájó (értsd: sokan mondjuk csak ezt vagy azt a Google app-ot használják, ami mondjuk egy - maradjunk Sailfish OS-nél - másik OS-re nem érhető el vagy nincs mondjuk nyílt API, hogy lehessen sajátot írni hozzá...)
Na ez így jó bonyolult lett, de azért remélem érthető kb.
-
Rula
tag
válasz
tothmaxy182 #3 üzenetére
A Huawei teloknál nem az van már egy jó ideje, hogy nem lehet bootloadert se nyitni?
-
dorten
tag
Na akkor ez volt az utolso Huawei keszulekem.
-
Juhaszatti
addikt
-
Zuzer
csendes tag
Hátha ezentúl normális áron lesznek tőlük telefonok. Bár a kotyvasztott kínai android klón nem tűnik túl bizalomgerjesztőnek...
-
stilo18
addikt
válasz
Permet Elek #9 üzenetére
Pár nap aztán meglesz az az ár :)
-
joey04
titán
válasz
Permet Elek #9 üzenetére
Hát lassan ott lesznek az árak. 130-ért már láttam aprón.
-
Kamikaze75
tag
Világszerte de főleg európai vásárlók zöme akik megvették 300 ezerért ezeket a mobilokat.....
A google szerintem rengeteg polgári perre számíthat,nem beszélve a hivatalos forgalmazókat akinek a nyakukon marad..... -
Permet Elek
senior tag
Én 100ezerért átveszek egy mate 20 prot. Valaki?
-
Rotyi
aktív tag
Szerintem az általad említett op. rendszereke bukásának oka 70-80%-ban keresendő magában a szoftverben. Igen sokat hozzátettek hardveres és marketinges oldalról is.
Jó példa erre a BB OS10 rendszer is, ami messze köröket vert az összes többire, mégsem fejlesztettek rá, és emellett inkább a készülékek árazásaink következtében is állt be a földbe, mint a rendszer miatt.
A Huaweinek meg a jelenlegi állás után létszükséglet a saját op, amit marketing oldalról igencsak meg tudnának tudni tolni. Jó példa erre a telefonjaik kameráinak a marketingje.Dhampir: +1
-
Dhampir
félisten
Azzal a különbséggel, hogy azok natívan nem futtattak androidos appokat.
Ez biztatónak tűnik, kérdés, hogy megvalósulhat-e:
A Huawei operációs rendszere minden Android alkalmazást natívan futtatna, jövőbemutató mikrokernelével azok pedig 60%-os teljesítményjavulást könyvelhetnek el. -
Mr.Grincs
veterán
Oké, hogy fejlesztik a saját szoftverüket, csak nehogy úgy járjanak mint a Windows Phone, vagy a Bada, Symbian.
-
Bossyy
tag
Van akkora ország Kína és van akkora a piaca, hogy átvészelje a Huawei ezt az egészet, de a globális terjeszkedésnek jó eséllyel lőttek (hacsak nem lesz vmilyen megállapodás és ez az egész csak rossz álom lesz a Huawei részére). Nyilvánvalónak tűnik egy saját oprendszer kifejlesztésének szükségessége. Csak annyi a bökkenő, hogy ebbe belebukott a Samsung, Blackberry, Nokia is és további kisebb halak. Amúgy ezzel demonstrál is szerintem az Államok, hogy ezt bármikor megteheti bárkivel. A többi kínai gyártó és a koreaiak is meghúzhatják magukat.
-
tothmaxy182
őstag
Mivel nem ismerem a részleteket, így meg sem próbálok egyik, vagy másik oldalra állni, és igazságot tenni.
Viszont ha már így alakult, és esetleg a legrosszabb forgatókönyv szerint mennek tovább a dolgok, akkor valószínűleg jelentősen esni fognak a jelenleg forgalomban lévő Huawei és Honor telefonok árai. Nah, akkor tuti veszek valami frankó telefont, mert a közösség úgysem hagyja majd sorsára ezeket a készülékeket, és rengeteg OP-rendszer készül majd hozzájuk (pl Lineage OS). Szóval akkor majd jó áron vehet az ember egy jó telefont.
-
törölt tag
Akárhogy is lesz. Ezekután sokan nem fognak majd venni Huawei termékeket
Új hozzászólás Aktív témák
ma A sencseniek állítólag gőzerővel dolgoznak saját operációs rendszerükön, natív Android alkalmazástámogatással. Erősen kérdéses, mikor készülhet el, a nagypolitikában mindenesetre pörögnek az események.
- AKCIÓ BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256GB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB 6GB RAM Dual Sim Független ajándék üvegfólia és tok
- új bontatlan iPhone 16 Pro Max 256GB black titanium fekete titán független Apple 3 év garancia
- új bontatlan iPhone 16 Pro Max 256GB natural titanium natúr titán független Apple 1 év garancia
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- iKing.Hu- Apple Macbook 13 M1 Pro Touchbar - 2020 - Használt, karcmentes, 22 töltés
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest