Kikerült a Mate 20 az Android Q programból, készül a Huawei operációs rendszere

A sencseniek állítólag gőzerővel dolgoznak saját operációs rendszerükön, natív Android alkalmazástámogatással. Erősen kérdéses, mikor készülhet el, a nagypolitikában mindenesetre pörögnek az események.

Két hete még minden rózsás volt a Huawei és az Android kapcsolatában: a Google I/O-n elstartolt, friss Android Q fejlesztői tesztváltozat a Mate 20 Próra is elérhető lett, a gyártó pedig 8 Huawei vagy Honor logós készülékre ígérte a nyár végi, hivatalos start után hamar elkészülő, saját szoftverváltozatát. Aztán múlt pénteken a gyártó és több vezetője felkerült az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium azon 270 oldalas listájára, amelyen olyan személyek és vállalatok szerepelnek, amelyek valamiféle biztonsági kockázatot jelenthetnek az USA-ra nézve (ez az entity list). Így a helyi vállalatok csak külön engedéllyel kereskedhetnek az említett illetőkkel és cégekkel, és mivel a Huawei az Egyesült Államok szerint biztonsági kockázatot jelent, ezt az engedélyt jó eséllyel nem fogják megkapni, ha egyáltalán folyamodni kívánnak érte.

Rövid ideig volt a Mate 20 Pro az Android Q béta programban
Rövid ideig volt a Mate 20 Pro az Android Q béta programban [+]

A hétfői, 90 napos ideiglenes tiltásfeloldás annyiból enyhített a dolgon, hogy a Huawei a már megköttetett szerződések értelmében hozzájuthat a hálózatkiépítésben és mobilgyártásban esszenciális komponensekhez és szoftverfrissítésekhez a jelenlegi hardverpark üzemeltetéséhez, akár amerikai vállalatoktól, akár olyanoktól (mint pl. az Infineon) van szó, amely amerikai alkatrészeket, technológiákat vagy licenceket használnak. Új termék, hálózati eszköz viszont nem jöhet ki amerikai technológiával, szoftverrel vagy szellemi tulajdonnal. Azt egyébként a Google (pontosabban az Alphabet ernyővállalat) is bejelentette, hogy a 90 nap során továbbra is küldeni fogja a meglévő mobilokra a biztonsági frissítéseket. Ám ez csak augusztus 19-ig esedékes, és addig várhatóan nem kerül piacra az Android 10 Q, aminek a béta teszteléséből ugyebár a Mate 20 Pro is kivette a részét – egészen idáig. Tegnap ugyanis kikerült a Huawei telefon a fejlesztői béta programból, ami nem vetít előre túl fényes jövőt.

Kameralukkal és saját operációs rendszerrel érkezik a Mate 30 Pro?
Kameralukkal és saját operációs rendszerrel érkezik a Mate 30 Pro? (forrás: GizmoChina)

Persze, tavaly a ZTE helyzete is rendeződött (bár az sokkal szimplább menet volt), úgyhogy augusztus végéig akár le is kerülhet a Huawei a tiltólistáról, és minden visszaállhat a régi kerékvágásba. Ám ezzel együtt vagy ettől függetlenül kijöhet a gyártó az állítólag évek óta tervezőasztalon lévő, saját operációs rendszerével. Egy weibós forrás szerint arra célzott Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának vezetőjére, hogy a sencseniek már ősszel, de legkésőbb jövő tavasszal elkészülhetnek vele, és az a telefonoktól kezdve a számítógépeken, a tévéken és a hordható eszközökön át a járművekig elérhető lesz. A Huawei operációs rendszere minden Android alkalmazást natívan futtatna, jövőbemutató mikrokernelével azok pedig 60%-os teljesítményjavulást könyvelhetnek el.

Az EMUI felület Huawei fejlesztés, az Android viszont, amelyre ráhúzták, nem
Az EMUI felület Huawei fejlesztés, az Android viszont, amelyre ráhúzták, nem [+]

A PhoneArena úgy hallotta: HongMengOS néven készülhet a rendszer, amit Kínában már szűk körben tesztelgetnek, és a Mate 30 Pro akár már vele startolhat el. Ez sokak szerint ugyanakkor erősen optimista forgatókönyv, és bár Kínában eleve nincs jelen a Google a szolgáltatásaival és a Play Áruházzal, ezek nélkül a többi ázsiai, európai, afrikai és amerikai piacon valamit kellene kezdeni, és nem könnyű mondjuk a Térképet vagy a Keresőt csak úgy helyettesíteni. Nem beszélve a Gmailről, a Drive-ról vagy a YouTube-ról, és a többi amerikai fejlesztésű szoftver telepítése is kérdéses, gondoljunk mondjuk a Facebookra vagy az Instagramra.

Jelen állás szerint nem lesz Play Áruház a jövő Huawei telefonjain
Jelen állás szerint nem lesz Play Áruház a jövő Huawei telefonjain [+]

A The Informationnek Yu elismerte: meglepetésként érte őket az amerikai döntés és az Android efféle korlátozása, hiszen egy felhasználói terméknek semmi köze az állítólagos hálózati biztonsági kockázatokhoz. A lap szerint messze nem áll még készen a Project Z néven futó operációs rendszer, amire az 5G-s termékek széleskörű elterjedésekor terveztek átállni, és az Android licenc elvesztésével nem számoltak a fejlesztéskor, nem beszélve a kapcsolódó ökoszisztéma felépítéséről. Egyébként 90 nap ide vagy oda, a Huawei már most tapasztalhatja a tiltólista áldatlan hatásait: a Nikkei szerint a SoftBank és KDDI is elhalasztotta a legfrissebb Huawei zászlóshajók piacra dobását Japánban, és az elmúlt szűk hét eseményei, illetve a jövő bizonytalansága biztosan nem tesz majd jót máshol sem a pénztáraknál.

Cui Tiankai, a Kínai Népköztársaság amerikai nagykövete
Cui Tiankai, a Kínai Népköztársaság amerikai nagykövete (forrás: Reuters)

Az elmúlt napok eseményeinek a hátterében természetesen az Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság egyre kiélezettebb gazdasági háborúja áll, persze arról sem szabad elfeledkezni, hogy az USA-ban közelednek a választások, és a kampányt egy-egy patrióta lépéssel szépen meg lehet tolni. A fegyver persze kétélű, a Huawei feketelistázásával ugyanis a kapcsolódó amerikai vállalatok is jelentős bevételkieséssel számolhatnak. Cui Tiankai, a Kínai Népköztársaság amerikai nagykövete pár órája viszont azt nyilatkozta: Kína kész a május 10-én befagyott gazdasági tárgyalások folytatására. Azt is megjegyezte: a Huawei nem állami, hanem magáncég, és az Egyesült Államok döntése teljes mértékben politikai indíttatású volt, bármilyen bizonyíték és megalapozott gyanú nélkül.

Azóta történt

Hirdetés