Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• DraXoN

addikt

válasz sh4d0w #165 üzenetére

Nem feltétlen neked szól, de a te hozzászólásod kapcsán gondoltam beírom az ATI vgak telepítésével kapcsolatban:
    Csak annyi, hogy ha valaki ATI vga-t akar felrakni linuxra (a hivatalos driverrel) Itt elég jó leírást talál a telepítéshez több distribhez is :)) (ez főleg azoknak szól akik nem ismernék, és ezért szenvedtek)

• DraXoN

addikt

Úgy nézem az utóbbi időben megnőtt a "linuxos" hozzászólók aránya (meg a pingvines avatarok mennyisége.. hmm.. én majd akkor egy GNUsat kérek :DDD ).. hogy ez pozitív vagy sem majd az idő eldönti.
    Magam részéről szerintem nincs jobb vagy rosszabb rendszer, mindnek van előnye és hátránya.. no meg persze az összes "más", így nem feltétlen kell mindet ugyan úgy kezelni, vagy megpróbálni kezelni.
    Sokan egész biztos, hogy csak azért maradnak windows mellett mert azt szokták meg. Az aki sose használt és látott korábban PC-t jó eséllyel szerintem manapság egy egyszerűbb desktop GNU/Linux rendszert pl. Blackpanther, Ubuntu, Mint (ezt érdemes lehet megnézni) vagy sok más hasonlót találna jobbnak, már csak a csomagtároló miatt is (nem kell neten keresgetni programokat különböző feladatokra), a videó és audió kodekekkel az említett distribekben nekem sosem volt gondom, ami szintén pozitív.
    Driver hiány egyre ritkább, de sajnos előfordulhat még manapság is, de ha figyel az ember arra, hogy mit vesz, akkor gond sem lehet, ugyan így figyelni kellett anno a Vista által támogatott eszközökre.. csak annak nagy a fejlesztője, így többnyire hamarabb lett driver (már ha lett, de linuxon is az a tapasztalatom, hogy ha valami nem ment akkor egy félév vagy egy év múlva jó eséllyel működőképessé vált, bár nem mindig tökéletesen megy).
    Egyébként nem egy ismerősöm van akiknek mutattam már a linuxot, és megfogta őket az egyszerűségük és a sebességük a régi gépükön.
    Az egyik esetben egy régebbi gépre (1800+os Athlon 512mb-ram) került egy Ubuntu. A gépen eredetileg XP volt. A gépet kb. fél évente teljesen újra kellett telepíteni, mert teljesen bootnet géppé vált (hiába minden védelem rá.. ráadásul akkor már komolyan visszafogta a sebességét a sok "védelmi" szoftver).. Már úgy volt tervezve, hogy lesz véve egy új gép, mert a jelenleginek a sebessége már siralmas volt (a bekapcsolás vagy 5-6 percre nyúlt miután felett telepítve az összes program, és eltelt kb. egy hónap, plusz a böngésző is vagy egy percen át "nyílt meg".. hiába, régi 20GBos vinyó van a gépben).
    Miután próbakép felkerült az Ubuntu valahogy rajtamaradt.. azóta felett ajánlva neki egy másik "leselejtezett" erősebb gép, újra windowsal, de hallani sem akart róla, mert neki (állítása szerint) megfelel a jelenlegi. a barátommal (aki a gépet adta volna) csak néztünk. Egy egyszerű embernek aki csak netezik, és a youtubeon videókat néz, és a fényképezőgépéről átrakja a képeket a számítógépre, jó lehet tehát az Ubuntu.
    Vírus miatt sem vált a gépe bootnet részévé mint korábban (pedig a tartalmak ugyan azok, mint korábban). Feltételezhetőleg a fiai miatt történt a "rendszeres" fertőzés, mert ha nála vannak, akkor többnyire az interneten játszanak különböző "flash" játékokkal, a fene se tudja hol (én legalábbis nem tudom).
    Ennek már több mint 1 éve, persze voltak problémák időnként, főleg eleinte, de segítettem bennük. Eddig egyszer omlasztotta össze a gépet, de azt se ő, hanem az Apeh adóbevallás programja, amit eltávolítva és rendesen feltelepítve (ki hitte volna, hogy az adóbevallás programjuk megy linux alatt is :)) ) megoldódott a probléma (nem tudom miért, de valami olyan baja volt, hogy a könyvtár ahonnan telepítették tartalmazott egy szóközt.. ezért nem települt, de nem is volt használható a rendszer.. emlékeim szerint újraindulás után akarta magát telepíteni, de nem boldogult a telepítője a szóközzel a könyvtárnévben ahol a telepítőfájl volt..). (állítása szerint a gyerekei egyébként imádják az Ubuntuban lévő beépített játékokat)

Minden rendszernek meglehet a célközössége.

Új hozzászólás Aktív témák