- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Milyen okostelefont vegyek?
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Magisk
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nimrod
addikt
válasz
attila9988 #178 üzenetére
Azt nem tehetik meg, hogy csak az ő dolgaik legyenek rajta, mert ugyanazt fogják kapni, mint amit a Windows (miért csak IE van alapból, stb.).
Vladi: Azt hittem már nem is fejlesztik, mert úgy kellett vadásznom rá a neten. Régen meg alapból felajánlotta mint telepíthető GUI-t.
-
-
5h4rK
tag
Nemreg olvastam ezt a kifejezest es nagyon tetszik: "Linux is a way of life, not a clone of windows".
-
-
Sanyix
őstag
válasz
attila9988 #168 üzenetére
ubinak van minimal telepítője, 10 mega, egy kernelt, pár alap paranccsoros programot rak fel, meg apt-getet. Nuku gui, és bármilyen egyéb program. Aztán apt-get-el lehet építgetni
-
bambano
titán
válasz
attila9988 #174 üzenetére
No, itt egy bő lére eresztett, részletes debian telepítési kézikönyv:
- bebootol a cd
- telepítési nyelvet kell választani, ez ugye fogós ravasz kérdés, mert sok idegen nyelvű felirat van
- kell hozzá klavi kiosztást választani, itt már rendszerint elég elfogadni, amit javasol, ha a nyelvet jól választottad
- ezek után particionálni kell a diszket, ha nem tudod, mi a helyzet, válaszd az automatikusat
- kérdez gépnevet, ha be tudja konfigelni az ethernet kártyát dhcp-vel automatikusan, akkor ennyi volt a hálózat konfig
- megkérdezi, hogy legyen-e a rootnak jelszava, kérdez root jelszót, user nevet, user jelszót
- megkérdezi, hogy mire akarod használni a gépet, szervernek, asztali gépnek, fejlesztői gépnek.Ezen kérdéseket szinte mindet megkérdezi az xp is, ott rendszerint a particionálást nem firtatja, meg a gép felhasználási célját nem firtatja, illetve a telepítés rendszerint eleve magyar.
A particionálás is egyszerű, aki nem akarja elbonyolítani, az csinál egy fizikaimemóriamérete*2 méretű swapet, meg egy rootot, oszt jónapot.
Aki xp-t fel tud rakni és képes felfogni azt a kérdést, hogy szerver, desktop, developer gép, az tud debiant telepíteni. Aki nem képes, az ne is akarjon telepíteni.
-
bambano
titán
válasz
be szoktál rúgni?
-
attila9988
őstag
Abban teljesen biztos lehetsz hogy amit a google dobál össze, abba neked szinte semmi beleszólásod nem lesz.... Persze biztos ki lehet majd buherálni belőle mindent (végülis csak linux..
) de alap helyzetből egy komplett megoldást kapsz majd, minimális sallanggal.. A chrome is egy hulladék, mert túl van egyszerűsítve. Egy operához képest nevetségesen gagyi..
-
Nimrod
addikt
válasz
Én sajnos éppen attól tartok, hogy a Google-féle Linux is ilyen lesz. Úgy értem majd ő mindent felpakol, meg beállítgat, a felhasználónak csak kattintgatnia kell mint a Windowsban.
-
Nimrod
addikt
-
attila9988
őstag
be se bootol a Live CD csak ilyen színes vonalakat látsz.
A live cd az más kérdés. Azon nem fér el minden úgy, ahogy kell, és nem is a legfrissebb csomagokat tartalmazza. Az csak arra jó, hogy lásd, nagyjából hogyan is nézne ki ha feltelepítenéd... Az egyetlen jó live cd -s disztribúció egyébként (szervíz munkákhoz használom) a knoppix.
Nehéz egy Debiant telepíteni/konfigurálni?
Telepítésnél valamivel többet kell gondolkodni mint egy ubival, de megéri. Konfigurálás pedig elsőre bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen valójában. Talán a legjobban dokumentált linux disztribúció ezen a téren, és remek parancssori eszközöket is tartalmaz. A debiant azért szeretem, mert nem akar túlságosan egyszerűvé válni... Sok olyan disztribúció van, ami túl sok mindent akar maga eldönteni, és az ember agyára megy hogy csak utólagos buherával érhet célba (windows -okat idéző módon..
)
-
PuMbA
titán
válasz
attila9988 #171 üzenetére
Egyébként a legújabb Fedora se lett valami hűdejó. X200-as ATI-val ( nekem is ilyen van ) be se bootol a Live CD csak ilyen színes vonalakat látsz. Debiant még nem próbáltam,de betonstabilnak kell lennie. Nehéz egy Debiant telepíteni/konfigurálni?
-
válasz
attila9988 #171 üzenetére
Tényleg nem
Windowsról áttérőknek egészen biztosan Ubuntut ajánlok, informatikával ismerkedőknek meg Debiant.
-
PuMbA
titán
"Ubuntu esetén nem kell attól tartanom, hogy egyszercsak összeomlik, a végleges kiadások előtt mindig van 3-4 kipróbálható verzió, amik alapján mennek a bugreportok."
És még ez sem elég. Nekem a Jaunty RC hibátlanul ment,de a végleges már szanaszét fagyott (fogalmam sincs hogy engedhettek be ekkora változtatást megjelenés előtt 3 nappal ) és még mindig nincs rá megoldás. [link]. 8.04.3-at viszont már tényleg betonbiztosnak lehet mondani,nekem semmi bajom vele.
-
válasz
attila9988 #168 üzenetére
Ubuntu esetén nem kell attól tartanom, hogy egyszercsak összeomlik, a végleges kiadások előtt mindig van 3-4 kipróbálható verzió, amik alapján mennek a bugreportok. Nem állítom, hogy a véglegesben nincs hiba, csak azt, hogy nem fog megdögleni.
-
attila9988
őstag
Más a szemlélet..
Ubuntu: kattintgasd fel 20 perc alatt az instabil legfrissebb cuccokból, az előre összeállított asztalkörnyezetet, ne törődj semmivel, csak reméynykedj hogy működik, és használd...
Debian: Itt van egy stabil alap, telepítsd fel azt ami NEKED KELL, állítsd be úgy ahogy NEKED KELL, amire nincs szükséged nem lesz fent, és olyan lehet a végeredmény a te egyedi igényeidhez fog igazodni, ám ehhez nem 20 perc kell, és nem árt tudni hogy pontosan mire is van szükséged.Ubuntu mindenkinek addig érdekes, amíg nem ismerkedik meg a debiannal... Rendben, persze hogy az ubit is ki lehet gyomlálni, de az szerintem több meló, mint egy debian -t rendesen felépíteni.
-
DraXoN
addikt
Nem feltétlen neked szól, de a te hozzászólásod kapcsán gondoltam beírom az ATI vgak telepítésével kapcsolatban:
Csak annyi, hogy ha valaki ATI vga-t akar felrakni linuxra (a hivatalos driverrel) Itt elég jó leírást talál a telepítéshez több distribhez is(ez főleg azoknak szól akik nem ismernék, és ezért szenvedtek)
-
Jól tudod, de ahogy MiZY írta, a SID ágból - ahol olyan dolgok is vannak a rendszerben, amik a STABLE ágban nincsenek, vagy még nincsenek. Nagy valószínűséggel (bár ennyire nem vagyok tisztában a részletekkel) USB 3.0 támogatás előbb lesz Ubuntuban, mint Debianban - mármint a STABLE-ben. Azt pl. nem tudom, hogy Debianék tervezik-e kihajítani a hal-t, de Ubuntuban már udev-et terveznek helyette - hogy a Koalában, vagy majd csak az LTS-ben, még a jövő zenéje.
Kezdők alatt nyilván nem azokat értettem, akiket fullra nem érdekel, miként és hogyan is működik egy rendszer, de talán nem voltam eléggé egyértelmű: azokra gondoltam, akik Windows-ról térnek át. Szvsz egy érdeklődő, de tényleg kezdő informatikus talán többet megért a Linux működéséből, neki esetleg jó lehet egy Debian kezdésnek, de egy Windows-ról áttérő embernek szerintem egy Debian sok lehet.
Mark Shuttleworth azért ajánlott segítséget a Debiannak, hogy felgyorsítsa az "üzleti piacra termelést". Nyilván sokkal jobb esélyekkel nyomhatja a reklámhadjáratot, ha az Ubuntu összeállításakor neki csak a külcsínen kell változtatnia és nem kell belerakatnia plusz eszközök támogatását. Valamikor tavaly, vagy tán tavalyelőtt nyilatkozta, hogy az Ubuntunak 3-5 éven belül el kell tudnia tartania magát. Sajnos - mint a fenti cikk is mutatja - üzleti fronton egyelőre sehol nincsenek. Jó, hogy sikerült rávennie a Wikipediát, hogy álljanak át Ubuntu szerverekre, csak éppen supportot nem vásároltak wikiék. Egyszerűen el kell adnia magát az Ubuntunak, ebben pedig egyelőre gyenge.
Nem Neked: valaki írta, hogy kezdőknek a Mandriva, Fedora jobb választás. Nekem erről más a véleményem - ami persze szubjektív. Én azonban örülök annak Ubuntuban, hogy nem kell vacakolnom sem a korlátozott meghajtókkal - annak ellenére, hogy ATi VGA-m van -, sem kodekekkel. Fenti két rendszeren - amikor utoljára néztem őket (Mandriva 2009, vmi tavaszi kiadás volt, valamint Fedora 10) -, még mindig kézzel kellett ezeket hegeszteni. Nem mondom, hogy nincs meg ennek a maga szépsége, én is szeretem buzerálni a rendszert - a nem triviális dolgokban. Így azt az időt, amit a fentiek hegesztésével kellene eltöltenem, inkább fordítom tanulásra, vagy arra, hogy valamit visszaadjak a közösségnek.
-
Tikakukac
titán
Aranyos volt végigolvasni
Ma haverom megkérdezte mi a tököm van a laposon mert kicsit szét van cincálva. Naná, mire megértette hogy nem nincs startmenü alsó hangon fél óra volt. De ez is olyan Almás érzés, nem sok ember használ Linuxot main rendszerként a mindennapokban, bár már szifon nélkül nem is lesz ember lassan
-
MiZY
tag
Nem okoskodni akarok, de az Ubuntu a Debian SIDbol epitkezik (ha jol emlekszem). Tehat Debianban is megkaphatod kozel ugyanazt mint, Ubuntu alatt, max tenyleg nem lesz szines-szagos. Raadasul egy csomo fejlesztest tolnak vissza Debianba...
Ennek ellenere en is Ubuntuzok, szerveren Debian Stable. -
bambano
titán
Amennyire én tudom, az ubuntu lényegi cuccai a debianból vannak. Hogy is van az, hogy különbözik a hw támogatottságuk?
A hozzá szükséges utility esetleg, vagyis hogy a debianban nincs meg a szines szagos kattingatós, de attól még megy.
Nem véletlenül mondta a Canonical főnöke, hogy hajlandó embereket kölcsönadni a debianhoz, ha cserébe decemberben code freeze van. Azt szeretné, hogy az alap, amiből nyúlnak, elkészüljön, mielőtt kiadják a 10-es ubuntut.
Mit jelent, hogy a debian nem kezdőknek való? Milyen kezdőknek? Akiket egyáltalán nem érdekel a szoftver, csak klikkelni akarnak, vagy akik meg is akarják érteni, de a karrier elején tartanak? Mert még mindig magasan a debianban a legkevesebb az okoskodás, még mindig magasan a debian akarja legkevésbé megcsinálni helyetted. Ha tudni akarod, mi történik a gépeden, nincs választási lehetőséged, debiant fogsz használni.
-
LTS azért stabil, mert a Canonical erre akarja építeni az üzleti modelljét. Desktopon 3, szerveren 5 évig készülnek hozzá a frissítések - ez alighanem a világ legtöbb vállalkozása számára elég hosszú idő az előre tervezésnek.
#148 attila9988: nem tudom, mit értesz az alatt, hogy az Ubuntu nagyon össze van drótozva, de nekem pont az a bajom, hogy nem, ellenben úgy szét vannak aprózva a csomagok, hogy ihaj... A Debian meg éppen nem kezdőknek való disztribúció, ráadásul az újabb hardverek és szoftverek támogatásával (Ubuntuhoz képest) mindig le van maradva. Értem én, hogy ez a stabilitás ára, de mostanra a 9.04-es Ubuntu is eléggé stabil lett; ha azonban nem felel meg, ott a 8.04.3. Ezenkívül ha nem választod ki Debianban, mely csomagokat szeretnéd egyesével kiválasztani, ugyanúgy kapsz felesleges dolgokat, mint Ubuntuban.
A személyeskedést meg hagyjuk...
-
zoltanz
nagyúr
válasz
attila9988 #152 üzenetére
BSD -ből csak PCBSD -t használtam (nem túl bőséges számomra a szoftverkínálata), futólag szemügyre vettem már MAC -et, de az árát nem az én életszínvonalamra tervezték sajna.
Vegűl is forráskódok egyes részei megegyeznek a többi *NIX -al.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
attila9988 #152 üzenetére
Állítólag az Ubuntu LTS kiadások ott vannak ugyanúgy az élmezőnyben ha stabilításról van szó. A Kernel dolgokkal már foglalkoztam kevés vagyok hozzá, majd lehet elvégzek valami sulit, aztán megpróbálom, azért köszi.
-
attila9988
őstag
Azért nem annyira félelmetes dolog ez mint amilyennek hangzik. Elindítod a debian telepítőt, aztán gyakran használod a google -t, illetve a "man" parancsot (man+prog neve)
megtanulod a kernel, illetve modul fogalmát, sokat nézelődsz a /etc könyvtárban, illetve a telepítést követően az első parancs root -ként az legyen hogy:
apt-get install build-essential
erre előbb vagy utóbb szükséged lesz.
A neten pedig millió leírást találsz, még magyar nyelven is. Hidd el megéri olvasgatni. -
zoltanz
nagyúr
válasz
attila9988 #150 üzenetére
"Az igényeidet olvasgatva szerintem neked pont egy debian, vagy egy slackware linux lenne a legmegfelelőbb."
Csak én kevés vagyok ezt így megcsinálni, olyannal kéne beszénem aki el tudja magyarázni mit kell felraknom (mondjuk az Ubi révén a Debian progikat ismerem, az lenne a nyerő
), azt pontosan miképp kell bekonfigurálni.
-
attila9988
őstag
Hibája minden rendszernek van, ezt nem szabad elfelejteni. De ha egyszer jól összeraktad, és tényleg csak az van rajta amit használsz is (értsd: nincsenek számodra érdektelen háttérfolyamatok, meg egy zsák feleslegesen beütemezett program) akkor utána nem nagyon lesz gondod a linux -al. Az igényeidet olvasgatva szerintem neked pont egy debian, vagy egy slackware linux lenne a legmegfelelőbb. (ez utóbbi akkor pl a teljesítmény érzékeny felhasználóknak is kiváló, hiszen mindent forrásból telepít, aminek bizonyára ismered az előnyeit.) Ezeket messzemenőkig be lehet konfigurálni, megfelelően flexibilis, megbízható rendszerek. Az előre összepakolt ubuntu szerű disztrókat inkább hanyagold, mert nem érsz célba velük, csak ha beéred az álltaluk kínált alappal. Ha komolyabban testre akarod szabni, akkor arra alkalmasabb a fenti két os.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
attila9988 #139 üzenetére
Elvagyok azért, dolgozni PC -n szoktam, van egy konzol játékra, van egy okostelefon internetre stb mivel sokat utazom. Az lenne az igazi oksotelefonra lenne DOS emulátor féle és PC -re meg egy jó WINDOWS programokat indító DOS -os emulátor vagy ilyesmi.
Nekem semmibe, de az ismeretségi körömből hallok hibákról ill a fórumokat olvasgatva is beszámolnak ilyesmikről. -
attila9988
őstag
Az ubuntu project arra megy rá, hogy mindenből a leges legújabbat kapd, még akkor is ha az esetleg beta állapotban van (ff3 anno pl). Közben azt hirdeti, hogy a debian -tól örökölte a megbízhatóságát, de ez így csak részben igaz. Ráadásul túlságosan be van drótozva. Szerintem aki tanulni akar, egy debiannal sokkal jobban jár (nevetséges amikor ilyen "készíts saját ubuntut" tipusú leírások alapján kínlódnak az emberek, holott debian alatt a telepítésnél szépen megmondhatod mi kell, és célba írsz hamarabb, könnyebben, és tisztábban..
), desktop -on pedig egy mandriva, vagy fedora sokkal kényelmesebb.
Aztán persze ha az ubi aktuális kiadása vacak, akkor mindenki jön a "szar a linux" szöveggel, mintha az ubuntu lenne az egyetlen változat. -
bobsys
veterán
válasz
attila9988 #139 üzenetére
pedig azt nyomatjak
mindenhol azt hallom, hogy ha linuxozni akarsz akkor tegyel fel egy ubuntut -
bobsys
veterán
az van hogy a dbus (lujabb HAL) ami bekerul mondjuk egy mostani disztroban az a sima felhasznalot nem erdekli, mert nem latja, attol meg valtoztatas, fejlesztes, megsem ez van hangoztatva hanem hogy ezt meg ezt latod a kepernyodon
a win 7-nel is vannak olyan fejlesztesek ami baromira nem erdekli a sima usert, azokat hangoztatjak amit konnyen megert, ami nem neki szol az nem wikipedias cikkre kerul fel hanem a kulonbozo ms engineering siteokra
tehat a gui-s reteg fejlesztese onmagaban nem fedi a teljes os fejleszteset -
attila9988
őstag
Ki mondta azt hogy nem jobb? Azt mondom, hogy aki szerint a vista szar, és a w7 ezzel szemben überjó, az hülye, nem ért hozzá, divatmajom... mert max annyit lehet mondani hogy a w7 jobb.
Ezzel így egyet is értek..
m$ béna döntést hozott?
Igen, mert nem volt megfelelő a termék, még nem szabadott volna piacra küldeni..
Jön a w7. Ha abban meglépték volna ezt, akkor az lett volna a "szar", ennyi.
Ez ennél bonyolultabb. Mondjuk úgy, hogy a vista kisebbet hasalt volna, ha a vadi új szolgáltatások hozzák az elvárt szintet. Nem így lett. Sokminden fordítva sült el. UAC csak bosszantott, superfetch nem hozta a teljesítményt, de legalább bosszantott, indexelő feleslegesen sokat dolgozott, az egész lomha volt, nagyon erős gép kellett alá hogy kevesebb legyen a fejfájás. Volt persze rengeteg technikai újítás, ám ezeket rajtunk tesztelték le, és mára valamivel érettebb a gyümölcs. Ennyi.
Én sem mondtam hogy a vista használhatatlan szar, csak azt mondtam hogy xp -ről váltani több hátránnyal járt, mint előnnyel. És az olyan új szolgáltatások amiket ki kell kapcsolnom, nem felelnek meg a számomra.... Az is nagy hazugság, hogy a vista csak a superfetch miatt eszi a ramot. Valójában sokkal kevésbé volt optimális, mint az az elvárható lett volna. Csiszoltak rajta. (Egyébként van egy érdekes hiba, ami a win7 -ben is benne van. Bizonyos programok esetében a cache mehanizmus egy az egyben képes megenni a komplett ramot, akár 4gb -ot is, és esze ágában sincs felszabadítani belőle bármit is, amíg ki nem lép az ember az alkalmazásból. Pl bizonyos dvd író programokkal, ha ki akarsz írni egy image -et)
A vista egyszerűen béta korában került kiadásra, ez a véleményem.. -
-
Sanyix
őstag
válasz
attila9988 #128 üzenetére
Ki mondta azt hogy nem jobb? Azt mondom, hogy aki szerint a vista szar, és a w7 ezzel szemben überjó, az hülye, nem ért hozzá, divatmajom... mert max annyit lehet mondani hogy a w7 jobb.
A vistaszarozók meg anno pont azokba kötöttek bele, ami a w7-ben EGY AZ EGYBEN ugyanúgy van (superfetch "lefoglaaja a memóriát", csillivilli gui, új driver modell, dx10+), akkor még "fújszarminek" mostmeg "dekvajó" ugyanerre.m$ béna döntést hozott? Nincs új driver modell, nincs dx10, nincs csillivilli gui). hú tökjó nincs driverprobléma, nem foglalja le az erőforrásokat a csillivilli gui (amit ki lehet kapcsolni), nem gondolják újra a directxet. Hurrá mi is az újítás az xp-hez képest? hááát kb semmi. Jön a w7. Ha abban meglépték volna ezt, akkor az lett volna a "szar", ennyi.
-
zoltanz
nagyúr
Már régebb óta használok Dos -t és az bevált tökéletessen. A *NIX -ekről nekem nincs rossz benyomásom, de az ismeretségi körömben előfordúltak már nehézségek, hibák és a neten is van elég sok negatív tapasztalat, nekem ennyi elég. Aminek elég jó a szoftver kínálata az Ubuntu és a Pippy Linux Wine -vel, csak nem elég stabilak nekem. Fontosabb dolgokra használom a FreeDOS -t esetleg NC -vel.
-
attila9988
őstag
A mai Linux -októl BSD -ktől valahogy nem estem hasra stabilítás terén,
Ez érdekes, mert pl a linux fejlesztését is elsősorban nagyvállalatok pénzelik, és ezért pontosan a server környezetben fontos tulajdonságokban a legerősebb, és ebben a környezetben használják a leggyakrabban, ahogy a többi *nix rendszert is.
-
bambano
titán
Egy két-három éves linux disztróban jó eséllyel nem volt még dbus, udev meg hal. Nem üzengettek egymásnak olyan szorgosan a programok (most már felugrik egy kis felhőcske, ha új levelet kaptál, ha új sw update van, stb.), nem volt olyan automatikus hw felismerés, mint most, stb.
Ez a dolognak a tény része. A nem tény része meg az, hogy mindenki értékelje magának, hogy ez neki tetszik, erre neki szüksége van-e vagy sem...
-
attila9988
őstag
Akkor nem értem a 7 miért felel meg, ugyanis egy az egyben a vista folyatása, mindenben, azt leszámítva, hogy nem kell vlite-al kigyomlálni a hülye szolgáltatásokat, hanem már megtették az m$-nél, na meg fel van updatelve.
A vegyes megitélés mint mondtam nem véletlenül. A hülyeség, és a tévhitek amik táplálták,
Ez a mondatod seggberúgja az előzőt.... Tudod nem mindenki állítja be megfelelően a rendszerét, kapcsolja ki a szolgáltatásokat, és ennél is kevesebben fogják szét vlite -olni azt.....
Miért nem érted meg, hogy a win7 -ben javítottak olyan dolgokon, amivel pl nekem bajom volt, tehát számomra jobban megfelel, ha csak a kettő közül lehet választani.. Persze hogy a vista vonalon megy tovább a rendszer, de plussz 2 év tapasztalat, és finomhangolás áll mögötte. Nem csak láblógatás fojt ott az ms -nél ebben a 2 évben.
Fogadd el, hogy az ms is tud béna döntéseket hozni, és ennek köszönhető a vista bukása.......
Nem mondtam hogy a win7 megváltja a világot... de a vistánál jobb. (jól is néznénk ki ha nem lenne az..)
-
bobsys
veterán
azon a linken a usernek szolo valtoztatasok vannak benne
szakmai oldalakon az egyszeru felhasznalot nem erdeklo valtozasokrol hosszan irnak
engem nem erdekel mi valtozik egy linux kernelben vagy egyeb fontos rendszerosszetevojeben, vagyis mondjuk egy 2-3 eves disztro es a mai kozott egyszeru felhasznaloi szemmel nem sok kulonbseget lathatok, juthatok ugyanarra a konkluziora hogy 2-3 ev alatt nemjutottak elorebb, aztan megsem igy van -
zoltanz
nagyúr
Veszek inkább több PC (notit) kettő - három alkalmazásnál úgysem használok többet egyszerre.
A mai Linux -októl BSD -ktől valahogy nem estem hasra stabilítás terén, a Windows szóba sem jöhet. Esetleg ötlet mit próbáljak ki?. Az is elég ha megy a Firefox, Abiword, Openoffice -ból csak az adatbáziskezelő kell, 7Zip, Irfanview, Utorrent, Winmerge. Gimp, Foxit PDF Reader. -
Sanyix
őstag
válasz
attila9988 #119 üzenetére
Akkor nem értem a 7 miért felel meg, ugyanis egy az egyben a vista folyatása, mindenben, azt leszámítva, hogy nem kell vlite-al kigyomlálni a hülye szolgáltatásokat, hanem már megtették az m$-nél, na meg fel van updatelve.
A vegyes megitélés mint mondtam nem véletlenül. A hülyeség, és a tévhitek amik táplálták, és kicsit (tényleg csak kis mértékben) a nem elkészült driverek (amivel a w7-nek is baja lett volna ha az xp után jön vagy ott is drivermodellt váltanak, de mivel csak csiszoltak a drivermodellen, a vistán már kiforrott driverek készenálltak).
Persze hogy szemvillanás alatt eltűnik a piacról, mert a w7-et már hypeolják és az emberek nagy része csak a divatot követi, a vista meg el se terjedt a fent említett okoknak köszönhetően. De az xp még mindig maradni fog, mert a vállalatok nem váltanak, és van olyan sötét aki a hypeot sem veszi be, és marad egy elavult rendszernél.
-
zoltanz
nagyúr
Ha a freeDOS -ra ami már stabilnak mondható lenne mondjuk egy emulátor vagy hasonló amivel menne a Firefox, Abiword, Openoffice, 7Zip, Winamp, Mplayer vagy a VLCMediaPlayer, Irfanview, Utorrent, Winmerge. Gimp, Foxit PDF Reader nem is kéne más, csak azt használnám. De elég fapados a netböngészője még a médialejátszó elmegy meg van valami minimális szövegszerkesztő, tömörítő a többi meg gyerekcipőben jár.
-
attila9988
őstag
Igaz, csak winamp + képnéző + Windows Commander + pár kisebb progi + játékok tömkelege volt fent.
Persze.. azt a rendszert is használták páran megelégedéssel, ahogy a vista -t is... A vegyes fogadtatás arra is rányomta a bélyeget, a sok nem, vagy nem kielégítően működő funkcióval együtt...
Épp ez az amiben hasonlít a vista -hoz..... -
zoltanz
nagyúr
"Egy win95-ös program, ha normálisan volt megirva ma vigan elfut win 7 alatt, 15 évvel később."
Nem akkorod azt mondani te beveszed ezt az MS rizsát. Tele van az internet Win95 API kompatibilítási cumikkal, van ami kisebb nagyobb trükkökel elindúl, meg van ami meg sem mukkan.
Amúgy tökéletes oprendszer nincs, talán a Dos, annyira bonyolúlt és hosszú, szerteágazó a programkód, hogy egy embernek képtelenség átlátni, kb 100 ember csapatmunkában meg tudná csináni Linux vagy BSD alapokon, de úgy sem egy-két éves meló lenne.
Játékplatformnak meg ott a konzol, felesleges belekeverni.
-
attila9988
őstag
Akkor maradjunk annyiban, hogy nekem a vista egyáltalán nem felelt meg, mert bár voltak benne innovatív újítások, és biztonságosabban is üzemeltethető mint az elődje, ám számomra nehézkes, és lassú volt, és sok funkciót kikapcsolva tartottam, mert SZÁMOMRA nem felelt meg azok teljesítménye...
Most úgy érzem hogy a win7 egy szép nagy patch, a 2 év alatt összegyűlt problémákra reagálva, és szerintem ezt a küldetést teljesíti is...
Neked megfelelt a vista is, de nekem pl nem... Ez a vegyes megítélés lengte körül a rendszert a 2 év alatt, ami ugye nem véletlen, mert elhiheted hogy nem csak nekem volt vele gondom. Szerintem most egy szemvillanás alatt el is tűnik a piacról, mert az xp -vel ellentétben a vista -t szívesen eldobják majd az emberek.. (nyilván az oem, vállalati gépeken még ott lesz sokáig) -
Sanyix
őstag
Az hogy semmi érdemleges újítást nem hozzott (egyébként ebben hasonlít a w7-re), csak egy patch volt. De emellett még olyan instabil is volt, mint az állat, jól emléxem a telepítés után első induláskor felugró 10 hibaüzenetre, amiken xy hibákat, és hiányzó dll-eket írt. Majd ezt újracsinálva 2. alkalommal már nem volt hibaüzenet. Aztán később más telepítésnél megint volt, aztán megint ment, de ha ment akkor is gyakran darabokra hullott az egész rendszer.
-
Billu
aktív tag
válasz
Neil Watts #105 üzenetére
Azért nézhettél volna két hsz-el feljebb is.
marhák , begyepesedtek
-
Sanyix
őstag
válasz
attila9988 #112 üzenetére
me vs 98 összehasonlítani xp vs vista viszonyban nem kis hozzá nem értésre utal. Nézd meg mik voltak a különbségek, aztán hasonlítgass...
-
Sanyix
őstag
válasz
attila9988 #111 üzenetére
Nekem mondhatod, én 1,5 éve használom a vistát és a superfetch-el ilyen gond nincs, és nem is volt, soha sem lassít, mivel kis prioritáson fut. Ez van. Nem tesztről van szó, ez tapasztalat, és nem egyedi.
Az xp64bit használhatatlan, az is egy alaptalan marhaság, ahhoz is volt fél évig szerencsém. Semmi baja nem volt, és főleg JÁTÉKRA használtam... Minden támogatta.
"Az átlagember számára sem. Mert ő mennyit látott az egészből? Kap egy lassabb xp -t, amivel sok a baj.. Na ná hogy útálták."
Jaj nemár megint a hülyeség. Ott vannak a linkek a különbségekről olvasd már el... ha az átlagfelhasználó ennyit lát, az vagy vak, vagy nyugodtan visszatérhet a 3.1-re mert neki az is elég.
Az átlagember inkább annyit látott, pár vérpisti habzó szájjal mondja SZAR SZAR szar, mert azt se tudja mit csinál, és mert annyi igénye van, hogy mint mondtam egy 3.1-es win is bőven megfelelne neki. És az átlagembernek ez elég volt és akkor ennyi.
Ezek a vérpistik meg imádják a w7-et. A helyzet kb olyan hogy a sárga ferrari szövet ülésekkel SZARSZARSZAR, de a piros, bőrülésekkel már überjó
-
válasz
attila9988 #112 üzenetére
Sokáig használtam ME-t, és imádtam. Mi volt vele a baj?
-
attila9988
őstag
válasz
attila9988 #111 üzenetére
Még annyit hozzáfűznék, hogy papíron a win millenium is jobb volt a 98 -nál, de a rajongókon kívül minden józan ember érezte hogy nem igazán előnyös a használata. Nem is csoda hogy bebukott.
-
attila9988
őstag
Hát a superfetch az fail, mert alacsony i/o prioritáson fut,
Ismerem én ezt a szöveget, de a tapasztalat mást mutatott.... Igenis lassított. Ha egyszerre 3, 4 program fut, és pl egyikből kilépek, akkor vadul elkezdi telepakolni megint a ramot, és ezzel érezhetően lassítja a gépet. Engem nem érdekelnek a tesztek, az érdekel amit tapasztalok...
A win7 -ben ez a mehanizmus kevésbé zavaró, tehát biztos hogy csiszoltak rajta, különben itt is bosszantana... Jobban takarékoskodik az erőforrásokkal, és kissebb gépen is elfutkározik..... és igen, lehet hogy update -be is belefért volna sokminden, de ha pl a superfetch -et rendberakták volna a vistán is idővel, akkor kissebb lett volna az előnye a win7 -nek, ami rontotta volna az új rendszer marketing értékét.... ez már csak így megy..Teljesen alaptalanul utálta a vistát a vásárlőközönség, ez TÉNY.
Miért tény? Én is útálom a vista -t. Ahol használtam, ott is csak azért mert a 64bit -es xp használhatatlan, 0 támogatottsággal, és kellett olyan alkalmazás azokon a gépeken, amik linux -on nem léteznek, így kizárásos alapon maradt a vista. .. A win7 sem a megváltás, de bizony a vistánál jobb. 2 év javítgatás után, ez a minimum amit elvár az ember.
Más számára sem volt alaptalan. Az átlagember számára sem. Mert ő mennyit látott az egészből? Kap egy lassabb xp -t, amivel sok a baj.. Na ná hogy útálták.
-
Sanyix
őstag
válasz
attila9988 #107 üzenetére
Hát a superfetch az fail, mert alacsony i/o prioritáson fut, ergo bármi más fontosabb, tehát semmit nem lassíthat be(és nem is teszi). Mi az hogy rendbe rakni a memória tartalmát? Ez is a superfetchre vonatkozik? Nekem vista sp2-vel induláskor tölt bele, meg akkor ha kilépek egy memóriaigényes programból és felszabadul. Indexelőt sohasem használtam.
Start menü sohasem tökölt. Általánosságban a tesztek azt bizonyítják hogy a rendszer teljesítménye vista és 7 között tized százalékokban mérhető.Egyébként ha ennyi lenne az újítás w7-ben az még szörnyűbb lenne, mert akkor még service packnak se lehetne nevezni, hanem egy sima update-nek.
Teljesen alaptalanul utálta a vistát a vásárlőközönség, ez TÉNY.
Viszont a w7 egy igazi lehúzás. Persze aki nem vett vistát annak nem, de aki vett annak igen.
-
dark100
aktív tag
Te megnezted azokat a linkeket? Uj oprendszer uj tcp/ip stack, ami par %-al gyorsabb mint az elozo... Ez mashol egy patch nem egy uj OS... Uj DirectX? Most essek hasra mert tudnak interface-t irni a videokartya gyartok altal megalkotott eszkozokhoz? (Mert az te sem gondolod hogy az "ujdonsagokat" ok hozzak letre...) Az m$ a vilag vezeto szoftvercegenek tartja magat. Ezzel a teljesitmennyel ??? Sajnalom de nem hivom fejlodesnek azt, amikor valaki 0-ol ujrairja ugyanazt 3-5 evente. Azt meg undoritonak tartom, amikor valaki a penzet felhasznalva vesz politikai hatalmat es korlatozza a valodi fejlodest a sajat haszna erdekeben.
-
attila9988
őstag
A vistát meg azok a hozzánemértő marhák fikázták, akik szart se tudtak róla
Ez így nem teljesen igaz. A win7 -ben a legtöbb szolgáltatás egyszerűen hatékonyabban működik mint a vistában. A superfetch az idegeimre ment a vistában, és mindenkinél kikapcsolva tartottam. Már bejelentkezés közben is szétdarálta a hdd -t, ami jelentősen lassította az egyéb, elindulni alig bíró folyamatokat. Túl gyakran indokolatlanul kezdte "rendbe rakni" a memória tartalmát, ami szintén nem tett jót, és több terhelést jelentett mint lassító tényező, mint amennyit nyerhetek esetlegesen egy program elindításával. A w7 -ben legalább optimálisabban működik a dolog. Az indexelő szolgáltatás is gyorsult valamit, és a start menü sem tököl annyit. Úgy érzem jobban skálázódik a rendszer a körülményekhez igazodva, ha ugyanazt a software körítést, ugyanazon a konfiguráción vizsgáljuk. Általánosságban jobb a teljesítménye a rendszernek. Én még a grafikai hatásokat is beszabályozom magamnak. Az aero szép tud lenni, de pl nekem ne ússzon fel az ablak az asztalra, hanem legyen ott rögtön, és azonnal..
Ilyesmiket érdemes kicsit finomhangolni.
Lényegében az új kezelőfelület is nagyon jó. Azt kell mondjam, a vista a hibás tervezésnek köszönhetően egy alapjaiban lassú, nehézkes rendszer lett. Az ms -nél viszont hallgattak a kritikákra, és egész jól kikupálták az egészet.. A win7, egy jobb vista.
Bár a ms hívők számára nehéz beismerni, de a vista igenis a hibás elgondolásoknak, és az erőforráséhségének köszönhette a bukást. Persze az oem partnerek erőszakos terjesztésének köszönhetően lehet lobogtatni a papírt hogy milyen sikeres volt a vista, de ez nem azért lett így mert annyira szerették volna. A vista -t útálta a vásárlóközösség, és nem alaptalanul.... -
bambano
titán
Úgy látom, itt egy csomó embernek nem világos, hogy a linux kernel a posix szabvány vonatkozó fejezeteinek felel meg. Ez az előírás, ezt kell megtartani. Ha nem változik, azért nem változik, mert az előírás nem változik.
-
"Hogy néhány vallásos embert zavarnak a tények?"
1. A Linux nem vallas.
2. Alapelvek es itt goto:"a kulturált társalgást szembeötlően zavaró, agresszív, vulgáris, obszcén, hangulatkeltő hozzászólásokat (a hozzászóláshoz értve a nicknevet, aláírást és egyéb, a felhasználó által megadott adatot)." > Ez nem teljesul, mert beszeled a hulyesegeket, es FLAME-elsz.
"minden olyan hozzászólást, amely faji, vallási, nemzeti, nemzetiségi, nemi, politikai, egyéb hovatartozást sért." >
Üdv. Core2
-
Sanyix
őstag
És itt vannak a w7 változásai a vistához képest... látható hogy tömegre sem nagy, az újítások nagy része az ui-re vonatkozik, és arra hogy bizonyos komponensek újabb verzióban vannak fent (ami alap), és néhány olyan újítás ami egyébként vistában is lesz (pl dx11), meg pár marketing bullshit (pl dxva-hd, mintha eddig nem lett volna már xp-n is fullos hd-s hardveres gyorsítás).
-
Sanyix
őstag
hát igen, egy "n00b" nak aki még nem ismeri a wint, nem lesz nehéz a linux... csak olyanoknak nehéz akik begyepesedtek a winre, és mindenhol PONT ugyanazt akarják látni, nekik a más rendszer is azt jelenti hogy más, de ugyanaz legyen mint a win...
persze van akinek több esze van és win után is felfogja hogy más rendszer tényleg más.űA vistát meg azok a hozzánemértő marhák fikázták, akik szart se tudtak róla, és egyébként most éppen a win7-et hypeolják, holott annyira hasonlít egymásra a két rendszer, hogy akár vista sp3 lite-nak is lehetne nevezni a w7-et... Ugyanis pár kisebb hibajavítás, és módosítás van benne (aminek nagy része már a vista sp2-ben is megvan), + kigyomlálva belőle jópár fölösleges szolgáltatás, amit egyébként a vistával is meg lehet csinálni, ha kidobáljuk a telepítőből a nekünk szükségtelen dolgokat.
A 7 jobb mint a vista, de rohadtul nem annyival mint amekkora hypeot kap. Olyan firefox feelingje van...
-
-
PuMbA
titán
válasz
#40553216 #96 üzenetére
"és szerintem nem "igazi elszántság" kell hozzá, hanem egy csöpp érdeklődés, nyitottság, hogy ne fogalmazzak túl durván: nem fafej!"
Így van. Windows 3.1 óta használom a Win-t és ebben az évben tavasszal váltottam Ubuntu-ra. Már mindent meg tudok csinálni alatta ami nekem kell és nincs mellette Windows/Wine a gépen. Asztali gépen van Win7,de ugyanúgy elvagyok mindkettővel.
-
törölt tag
miért hülye a Linux "meghajtó" megoldása? ezt fejtsd ki kicsit bővebben, légyszi. nem kötekedésből, tényleg.
de ezzel a mondatoddal "Egy olyan usernek aki a WIN-en nőtt fel (meg régen a Basic V4.0 ala Commodore) nagyon nehéz elfogadnia." mindent leírtál>nem a Linuxszal van neked sem bajod, hanem a saját szokásaid nem engedik, hogy másképp gondolkodj. érdekes módon grafikus felületen is eljut sok komoly felhasználó oda, hogy az egérhasználat sokszor lassabb-kényelmetlenebb a billentyűparancsoknál. hát innen már nem olyan nagy ugrás a parancssor, amit ráadásul nem is kell kívülről fújni, mert van manuál. de ha sokat használja az illető, akkor értelemszerűen sok minden kívülről fog menni. nyilván van, aki erre rágyúr, de a legtöbben a használat közben természetes módon tanulják meg.
és szerintem nem "igazi elszántság" kell hozzá, hanem egy csöpp érdeklődés, nyitottság, hogy ne fogalmazzak túl durván: nem fafej!
egyébként meg van néhány hasonlóan elvakult - szerintem szánalmasan nyálas apple kifejezéssel - "switcher", másfél éve még fröcsögő nyállal fikázta a Linuxot, azóta meg gond nélkül használja (éppenséggel a Kubuntut, de ez most mindegy.) -
dark100
aktív tag
Mitol jo a Seven? Egy dologban igazad van. A win-t a 0 fejlodes tette sikeresse. Ha felteszel egy win 3.1-et es egy Win 95-ot (+91.9 verzio) vagy egy Win 7-et (-88 verzio) akkor ugyanazt a paintot tudod hasznalni rajzolasra, ugyanazt a wordpadot szovegszereksztesre. Gyakorlatilag az UI-n kivul nincs valtoztatas. A Linux is jarhatna ezt az utat, egy verzio, evtizedek ota ugyanazokkal a szolgaltatasokkal, es mindenki szeretne mert olyan megszokott. De inkabb ne ha lehet...
-
dark100
aktív tag
Erdekes, akkor en egy masik vilagban elek... Nekem ezek sohasem jelentettek problemat, talan mert nem is ezt az utat jarom. Sajat kernelt felhasznalonak? Eszembe sem jutna. Egyedi kernelt max virtualis gepre specialis diagnosztikai celokra, pl reszletes memoria hasznalat elemzes. Mit valtozik az API, en evek ota ugyanazokat a rendszerhivasokat latom? Es nem is kell kozvetlenul oket hasznalni, azert van az stdlib... Ezeket valoszinu innen onnan olvasgattad ossze, de magad meg nem dolgoztal vele, vagy valamit csunyan elbarmolhattal, es nem jott a sikerelmeny. Mas gondolkozasmodot igenyel. A kalapacs nyelevel is nehez beverni a szoget, de ettol meg a kalapacs egy jo talalmany...
-
törölt tag
akkor valószínűleg sem poweruser, sem komoly rg nem vagy: az M$ is biztos csak úri huncutságból találta ki a *nix-like PowerShell-t, hadd szívjanak vele.
"Miért nem használja ez a sok csúnya win user a Linuxot ami ugye ingyenes, szemben a csúnya fizetős Microsofttal?"
1. az emberek lusták, megszokták, nem váltanak
2. sok év és több száz millió PC előnye van, ennek minden hozadékával: minden program erre íródik, mert "mindenki" ezt használja, mert minden program erre íródik... írjam tovább?az erős ódzkodásod a konzoltól szintén csak divat: a window$ élete kezdetén komoly kampányt folytatott az m$, hogy átszoktassa az embereket a jól megszokott do$-ról az idegen, felesleges window$ra, egérre, grafikus felületre.
-
dabadab
titán
"Azt hiszem az utolsó IBM proci az a sárga P1-es sz.r volt a Cyrix-el párhuzamban"
Hat, CPU-k teren azert egy kicsit hianyos az ismereteid
Bar a Cyrix 6x86-ot tenyleg gyartotta az IBM is (es egyaltalan nem volt szar, mellesleg), de a sajat processzorai a POWER meg a PowerPC vonalban vannak (es ezeket a mai napig fejlesztik) na meg persze ott a Cell is.
Ja, es az IBM onmagaban joval nagyobb, mint a Microsoft.
-
attila9988
őstag
Árulja el nekem valaki.... Miért azonosítják újabban a LINUX -ot, az UBUNTU -val. Állandóan azt olvasom hogy "feltettem az ubuntu -t, de sz.r volt, tehát a linux sz.r, visszatettem az xp -t." Ráadásul ezt általában az első apró cseprő probléma után...
De amit még jobban szeretek, amikor azt írják, hogy aki linux -ot használ, az bunkó, mindezt csak azért, mert ő már találkozott valakivel aki bunkó volt, és történetesen linux -ot használt.. vagy legalábbis azt állította magáról..Tehát... az ubuntu véleményem szerint egy vacak disztribúció. A 8.04 -est egész jól összekapták, de általánosságban egyre csökkenő minőségi mutatókkal dolgoznak... NE ez alapján ítélkezzetek.. NE egy pár "nagyfiú" vegye el a kedveteket a kísérletezéstől, és legfőképp NE akarjatok windows -t csinálni belőle, mert annak csalódás a vége, és nem azért mert a rendszer használhatatlan lenne.
Azt szoktam mondani, hogy az okos ember a feladathoz választ programot, nem egy programból akarja kierőszakolni azt az eredményt, amire esetleg egy másik megoldás alkalmasabb lehet.Olyan területeken ahol egy linux is tökéletesen alkalmas adott feladat elvégzésére, általában meg is éri használni.
-
z77
csendes tag
Azzal valóban nem sok gond van. Szép is, vannak jó szolgáltatásai is, csak néhány dolgot piszok hülyén oldottak meg benne. Meghajtók, stb... Meg vannak olyan cuccaim amit az Istennek nem bírok ráerőltetni, ez is nagy baj, pedig azok az eszközök minden nap kellenek. Egy olyan usernek aki a WIN-en nőtt fel (meg régen a Basic V4.0 ala Commodore) nagyon nehéz elfogadnia. Igazi elszántság kell hozzá. A bagóról se tudok leszokni meg a Win-ről se
Lehet hogy a kettőt együtt kéne kipróbálni? Na jó éjt...
Szerk: Bagó: Jó neked, irigyellek.. GRAT. Valami 30 post volt mikor beszálltam, jól megnyomtuk
-
z77
csendes tag
Csak ezek tőkében tizedét sem tudják a Linuxnak nyújtani, mert magukkal is foglalkozniuk kell és mert a Microsoft e cégek össz vagyonának a többszörösével rendelkezik. A Microsoftnak csak magára kell koncentrálnia az általad felsoroltakkal szemben. HP vergődik, IBM-ről a mai tizenévesek már azt sem tudják, hogy övüké volt az első PC, azt hiszik, hogy az Intelé volt, stb... Azt hiszem az utolsó IBM proci az a sárga P1-es sz.r volt a Cyrix-el párhuzamban, amin meg lehetett főzni a vacsorát olyan hővel ment.. Szóval ez még mindig nagyon kevés a Microsofttal szemben
-
z77
csendes tag
Mindkettőnek megvan a maga előnye és a hibái is. Csak az egyiknek van hatalmas anyagi háttér a háta mögött, ezáltal nagyon komoly fejlesztői gárdája, míg a másik opensource, sokszor már a rosseb se tudja ki az igazi fejlesztője, kevesebb pénzből kevesebbet tudnak kihozni... Illetve ez a része lehet hogy nem igaz, annyiban módosítanám, hogy a Microsoft termékekre jól rá lett szoktatva az emberi faj, mert a linuxéknak ugye nincs annyi lóvéjuk promózni a cuccaikat. De hát ugye pénz beszél. Gates szigetet vett. Ő jókor volt jó helyen és ha ismeritek a sztorit, mikor indultak, még az IBM-mel mikor megkötötték az üzletet, hogy szoftvert raknak az első PC-kre, akkor valójában még semmijük se volt, 50.000 dollárért vettek meg egy kész DOS-t
(megjegyzem mostanában is volt egy ilyen, a Google egy magyartól 100.000-ért vette meg a google.hu domaint szegényhülyéje... Kellett karácsonyra a pénz) Aztán jött a verseny az Aplle Macintoshal, azokat is lenyomták, az erőszakos üzleti magatartás és a pénz győzött. Esélytelen velük szemben a harc.
-
5h4rK
tag
Szerintem kellene irni egy Linux/Windows osszehasonlito cikket a Logoutra ( NEM Linux vs Windows ). Pro es kontra. Kinek es mire jo.
-
z77
csendes tag
Soha nem temetném el a Linuxot. Hyper pozitív, hogy nem kell böngészővel keresgélni a progikat, ott van a beépített cucc rá ami leszedi és telepíti. Az Ubuntut azért próbáltam ki, mert olyan szép megjelenése más oprendszernek nem volt, megfogott. De nekem kevés volt.
Aláírom, HA egy tényleg átlagos felhasználónak teszed a gépére aki csak netezik meg szövegszerkesztőt használ, képeket nézeget, stb.. arra az Ubuntu nagyon is megfelel. Ja meg nem említem a totál Linux fanokat (gurukat) akik kenik vágják a parancssoros részét is, na őket nem beszéled rá a WIN-re soha. De az megint más. Nekem viszont több téren is hiányos volt. Mindig hozzá kellett nyúlnom WIN progikhoz, aminek aztán az lett a vége, hogy meguntam és ment vissza az XP.
-
rollins
őstag
Logikát keresel az emberek viselkedésében?
Elhiszem hogy vannak hiányosságai, nem tudhatja azt, amiért máshol (elvileg) nem is kis összeget kéne leperkálni. De mit csinál egy átlagos, hétköznapi ember, hogy neki már nagyon nem alternatíva? Megszokás talán, nem mennek a kedvenc akármijei, nincs ideje babrálni vele, szal nem tudom. Nekem aztán édes mindegy amúgy ki mit használ, de ne temessük el egyiket sem. -
5h4rK
tag
-
z77
csendes tag
Kérdésedben ott egy nagyon nagy igazság
Visszafordítom ok?
Miért nem használja ez a sok csúnya win user a Linuxot ami ugye ingyenes, szemben a csúnya fizetős Microsofttal? Pedig ugye a Microsoft termékekért akár meg is büntethetik őket. Itt rejlik ám a nagysága a Windowsnak
Hogy a Linux hiába ingyenes, felhasználó még büntit is bevállal az openoffice meg a linux helyett.
És ne gyertek azzal, hogy majd ha megbüntetik akkor majd Linuxot fog használni, mert élő példából tudom, hogy nem igaz. Még ment a tárgyalás mikor a srácnak ismét jogtalanul futkározott a gépén a Win és még pofátlanul a jogtalan MS Office-al írogatta a bíróságnak a levelet
-
z77
csendes tag
Igazából elmondom neked hogy nekem mint a Windowst favorizálónak mi nem tetszik úgy Isten igazából a Linuxban. Soha nem úszom meg a parancssorozást benne. Attól vagyok rosszul. Még ubuntu alatt is használnom kellett. A hideg kiráz tőle. Na meg a 3 db rendszerpartíció is ki tudna kergetni a világból a meghajtónevekkel együtt.
-
5h4rK
tag
Az Athlon XP -kidejeben amikor szorongattak rendesen a P4-et akkor is az Intel allt jobban. Hogy miert? Beidegzodes. Reflexbol mar az Intelt valasztottak. Pont igy van a Linuxal is ... valaki hall a Linuxrol anelkul, hogy ismerne azt mondja, hogy hat azt nagyon nehez kezelni, alig lehet valamire hasznalni, csak szerverre jo stb stb. A Microsoft-nak az is nagy elonye, hogy tobb szazmillio $-t fektet a marketing-be es hogy a gepek nagy reszet pedig mar egyenesen Win-el szallitjak. stb stb
-
z77
csendes tag
Te azt akartad sugallni ha nem értettelek félre, hogy az Intelnek kisebb a részesedése a VGA piacon mint az Nvidia és ATI gyártóknak. Ebben a viszonylatban igaz is, de ha nem csak a VGA gyértést nézed, akkor az Intel magasan veri (sajnos) az AMD-ATI-t. Tehát ezért nem jó példa ez Linux VS Windowsra.
Ha félreértettem az előző postodat akkor bocs
De részemről ezt az egész vitázást feleslegesnek tartom, aki a Linuxot szereti szeresse azt, aki a WIN-t az szintén szeresse azt, nem kell megtéríteni senkit, aki van annyira felnőtt, hogy eldöntse mi tetszik neki és mi nem. Én ebbe csak azért szóltam bele, mert bombano kollegina nagyon tudta mi a pálya a Win7-nél és írt pár akkora ökörséget, hogy meg lehet kapálni. Pl amikor a Win7-ről beszéltem ő előjött a Vista notebookra telepítésével, szal ebből is látszik hogy Win sevent sosem látott még és nem tudja miről is beszél. Ég és föld a Vista-hoz képest. A 7-est még egy P3 800-ra is felpakolhatod ha van 512 MB ramod. A Vistával próbáld meg ugyanezt. Csak pár óra különbség lesz a telepítésnél, ugyanis próbából egy p3 800-ra is felraktam a Win sevent és arra is felment 40 percen belül.
Linuxosok használjanak Linuxot Winesek meg Wint.
-
z77
csendes tag
Rossz a példa.
Az Intelnek kedves Uram a chip gyártásból és a processzor gyártásból is van bevétele. A Linux az oprendszeren kívül nem gyárt mást. Az Intelt az egész számítástechnikai piacra kell kivetíteni az AMD(ATI)-vel együtt, míg a Linuxot csak az Oprendszer piacon szereplő résztvevőkkel vetheted össze. Az Intelt piaci részesedését nem tördelheted le úgy, hogy csak a VGA gyártást nézed, mert az ATI ami ugye már AMD is meg újabban az Nvidia is gyárt mindent, tehát az Intelt ne VGA gyártóként tekintsd.
-
bambano
titán
Ha olvastad volna a régebbi hosszászólásaimat más topicokban, tudnád, hogy engem aztán rohadtul nem érdekel a világuralom meg a linux, sőt, sokszor mondtam már azt is, hogy akkor meszeltek a linuxnak, ha világuralomra jut..
Nem azt kellene megindokolnod, hogy debiant használsz, hanem azt, hogy ennyire utálod és azt használsz. Mondhatnék rá két szólást is, hogy a kutya sem harapja meg azt a kezet, amelyik eteti, meg nem sz-runk magunk alá, de te ezen két dologban eléggé elöl szerepelsz. Pont olyan hülye dumád van, mint aki xp-ről verte a nyálát a linuxra (lásd a saját példádat), csak fordított felállásban.
A bix munkahely is. Meg lehet, nem tudom (nem is érdekel), hogy a munkahelyeden milyen szervert használsz.
Nekem is a számok beszélnek, az én gépeimen debian van és nekem megfelel. Más nem is érdekel. Pontosabban annyi érdekelne, hogyha én vagyok annyira kultúrlény, hogy nem járok át összef-sni a windowsos topicokat, pedig tehetném, akkor nektek sem kellene idejárni nyomni ezt a linux ellenes szöveget.
Kapiske? Én nem szemetelem össze a te telkedet, te ne szemeteld össze az enyémet. Ennyi lenne az össz-elvárás.
-
z77
csendes tag
Most komolyan indokolja mmeg miért debiant használok a szervereimen? Csak mert az oldalaim hátterének több szerver kell és nem akarok Windows 2003 szervert vásárolni azért.
A BIX meg nem egy munkahely hanem egy szerverpark a Victor Hugo utcában, oda azért teszik be a szervereket, mert 50 centis csöveken jön be a net. Nem munkahely.
Aztán meg nekem hiába Linuxozol, nekem a számok beszélnek. Csinálj egy oldalt amin van jó sok látogató, php-ben kérd ki a böngésző adatokat userek gépétől a getenv("HTTP_USER_AGENT"); -el aztán csinálj belőle statot. Elárulom elég látogatott oldalamon mindent statisztikázok, Firefox, IE, Oprendszer, felbontás, stb.... A felhasználóim 2%-a használ Linuxot. 500.000 oldalletöltés / hó az oldalon. Nem egy iwiw de elég user van ahhoz, hogy a számok megmutassák a linux helyzetét Magyarországon. Off vége én nem foglalkozom már veled bombano
Csak kicsit jó lenne ha te is engednél, a Linux nagyon messze van még a világuralomtól, az még jó darabig a MicroSoft kezében lesz. Most menj és sírd tele a párnádat.
-
JColee
őstag
-
bambano
titán
csak tudnám, hogy Vladimir kolléga mikor született...
-
bambano
titán
Ja értem, munkahelyre jó a trágya, otthonra nem. Miért nem raksz windows szervert, ha ennyire utálod a linuxot?
Ha meg linuxot használsz, miért nem tiszteled meg annyival a linuxot és magad is, hogy nem fudolsz vele kapcsolatban?
Ez olyan hanyat fekszünk és felfeleköpködünk eljárásnak tűnik a szememben...Szerk: én szóltam, ha tényleg meg akarsz sérteni, jobban szedd össze magad.
-
z77
csendes tag
De te tényleg gigatroll vagy
A szerverre Debiant teszek ez az én dolgom. Mert mikor ott hagyom a BIX-ben, legközelebb akkor látom mikor tönkremegy benne valami vagy mikor fejlesztem. Az Ubuntu nem kifogott rajtam hanem hányingert kaptam tőle. Ténsleg szövegértési problémáid vannak. Az előbb is írtam, hogy szerverre csak Debian De otthonra nem kínzom magam ilyen trágyákkal.
-
bambano
titán
Akin két nap alatt kifogott az ubuntu, arról mit mondjak?
A szervereidre miért raktál debiant, ha utálod? egyébként meg ez lol.
Az, hogy a szervereiden debian fut, már ok arra, hogy te meg egy-két kollégád téves dolgokat irkáljon ebbe a topicba?Attól, hogy láttál már linuxot, a vitastílusod is javult?
-
anulu
félisten
bleh, de jo nektek, h mehettek aludni... reggel 7-ig meloban vagyok... :S
-
z77
csendes tag
Most hogy te 77-ben osztályfőnöki intők garmadát birtokoltad mert trollkodtál az órán az senkit nem érdekel. Nem a kor a lényeg. De ezt ne téveszd össze egy Linuxos fórummal. Mert ez nem az. Neked vannak problémáid a szövegértéssel, meg némi fogalomzavarban szenvedhetsz. Ez egy Linuxos cikkhez tartozó hozzászólási lehetőség és nem csak a Linuxosoké.
Shark én nem akarok megtéríteni senkit de amikor valaki a Win7-et még csak nem is látta, ne trollkodjon hülyeségeket róla. Tényleg jó8.
-
5h4rK
tag
Nem rad celoztam ... olvasni meg tudok
Valamit elfelejtettel: mi csak vedjuk a Linuxot ... a Win-esek kezdtek az okoskodast. Nem ugy kezdodott a vita, hogy fujj MS, kocsog 7. Tok mind1. Igazad van ... ebbol senki nem nyer semmit. Ha a Win-t szeretitek, hat hasznaljatok egeszseggel, csak ne probaljatok megteriteni masokat. Jo8
-
bambano
titán
Höhö, 1977-ben nekem már három teljes garnitúra osztályfőnökim volt... Azért tegezhetsz, nem gond.
Én azt látom a fejlécben, hogy téma: jól áll a Linux szénája. Azoknak, akik a 80-as években jártak általánosba, már nem tanítottak olvasást? A szövegértésre rá se kérdezek, arról van tapasztalatom.
-
z77
csendes tag
Remélem rám céloztál, bár lehet nem jött le, a z betű után a nickemben az évjáratom szerepel. Én már akkor Windowsos gépeken dolgoztam, mikor a Linux még sehol sem volt.
Na de mindegy is, sokasodnak a pingvinek, magatokra hagylak bennetek, nekem ennyit nem ér hogy itt vitázzak veletek, linkelgessek meg cikkeket keresgéljek.
Bombano én meg egy nem is olyan régi cikkben azt olvastam, hogy a Linuxos Netbookok a kutyának se kellenek. Erről ennyit. Sziasztok, jó E-penis növelést a Linuxos gépetek előtt. Még akkor is MS a király, MicroSoft forever....
Ez egy linuxos fórum? Nem is tudtam Ez gigalol volt.
-
bambano
titán
Azt, hogy valaki nem olvasta a kernel coding style howto-t, elfogadom. Azt, hogy valakinek fingja nincs a posixról, elfogadom, ez is lehet életkor függő. No meg nyilván hatalmas nagyvállalati rutint takar az a feltételezés, hogy nagyvállalati szoftvernél csak úgy belehekkelnek a kernelbe és az kikerül az userekhez... ez annyira rotfl...
Akinek a vitatkozás alapvető elvi szabályairól sincs lövése, az minek jön ide trollkodni? Idejön, mond pár elementáris baromságot meg fudot, utána visszamegy a windowsos topicjába verni a mellét, hogy de jól megmondta? Az egész kerületben világhírű helyi menő csávókkal tele van a padlás...
-
5h4rK
tag
Szerintem az adatlapra fel kellene legyen tuntetve az is, hogy ki hany eves. Amikor elojon a Win - Linux "csata", egyszer-egyszer van egy olyan erzesem, hogy az osztja az eszt aki akkor latott eloszor szamitogepet amikor en mar Linux szerveren dolgoztam ...
-
törölt tag
-
z77
csendes tag
A Win7 témádhoz meg tudod mit mondok? Ha kell adok róla képet milyen driver van az egyik őskövületemen a Win7 alatt ok? Elárulom 2004-es NVIDIA Gef2 32MB-os cucc és csont nélkül felment. Gyors is a gépen, aero meg nem kell rá. Szóval amit nem próbáltál még ki arról pls ne alkoss véleményt. Athlon XP 1600+ -os gép 32 MB VGA karival 768 MB DDR 266 MHz rammal, CPU kihasználtság 12% Ram 43% és tökéletesen megy rajta az RTM. A 2004-es XP-s driverrel. Emlékeztetnélek, azóta volt egy VISTA is és még mindig ráment a 2004-es GEF2 diver
-
z77
csendes tag
1. Én nem sértegettelek, de most megteszem. Te ugye szőke bombanő vagy?
2. A pártközpontban nem félnek a Linuxtól. Miért tennék? Szerverre Linux, otthonra Win. Ennyi a történet. A Microsoft max a szerver piacon gyengélkedik a Linux-al szemben.
Ne írj marhaságokat pls. Linkeld is a pártközpont jelentését mert én egyelőre azon amit írtál csak mosolyogni tudok. Kösz.
-
bambano
titán
Ha már ilyen marhaságokat irkálsz, legalább arra figyelhetnél, mint mondanak a pártközpontban. A linux alternatíva, az ms-nek van félnivalója tőle. Forrás: a microsoft által az amcsi tőzsdefelügyeletnek leadott éves jelentés.
Nem én mondtam, az ms mondta. Ha valakinek emiatt anyázni támad kedve, Ballmernek címezze, ő az illetékes.
-
z77
csendes tag
A Linux nem alternatíva. A pingvin sosem lesz komoly ellenfele a Windowsnak. Egy dologra el kell ismerni jó. Felteszem a szerverre, beteszem a gépet a BIX-be egy gigás vonalra és ott tök jól el van magában. Ja még valamire jó. Azt mondani rá hogy alternatíva. De az már mindegy, hogy WINE minden linuxos gépén van
Nem offolás. Vagy az lenne a tök jó, ha a linuxosok fórumába nem lenne alternatíva? Akkor mi lenne az értelme? Egymás buksiját simiznétek, hogy jaj de jó a linux, ezzel kelek ezzel fekszek
Hagyjuk. Nem offolás
-
bambano
titán
Nem akarok a szakmai dolgokba belemenni, mert nem vagy vitapartner.
Azt kérdezném meg csak, ha te ilyeneket írhatsz a windowszal kapcsolatban:
"nem kéne összekeverni a user szintű alkalmazásokat a kernel szintűekkel. " akkor linuxszal kapcsolatban miért kevered össze a kernel és az user dolgokat?
lásd #9: "belebarmolsz a forrásba, forgatsz egy új kernelt (modult, bármit)"ezzel az a baj, hogy nemcsak szakmailag buktál meg, hanem vitastílusból is. linuxra lehet rossz példát felhozni kernel kérdésekben, windowsra nem? egyenlő esélyek, hasonló csacskaságok?
"A szó veszélyes fegyver, van aki fegyvertelen"...
-
bambano
titán
ugye jól látom, hogy egy linuxos fórumot megint a windows fanok offolnak szét?
hozzáteszem, marhaságokkal...Menjek be én is valami windows fórumra és küldjek el mindenkit az anyjába, függetlenül attól, hogy szakmailag igazam van-e vagy sem? Parasztos lenne, mint ahogy fordítva is az.
Ennyire frusztrálja a windows usereket, hogy van már alternatíva?
-
DraXoN
addikt
Úgy nézem az utóbbi időben megnőtt a "linuxos" hozzászólók aránya (meg a pingvines avatarok mennyisége.. hmm.. én majd akkor egy GNUsat kérek
).. hogy ez pozitív vagy sem majd az idő eldönti.
Magam részéről szerintem nincs jobb vagy rosszabb rendszer, mindnek van előnye és hátránya.. no meg persze az összes "más", így nem feltétlen kell mindet ugyan úgy kezelni, vagy megpróbálni kezelni.
Sokan egész biztos, hogy csak azért maradnak windows mellett mert azt szokták meg. Az aki sose használt és látott korábban PC-t jó eséllyel szerintem manapság egy egyszerűbb desktop GNU/Linux rendszert pl. Blackpanther, Ubuntu, Mint (ezt érdemes lehet megnézni) vagy sok más hasonlót találna jobbnak, már csak a csomagtároló miatt is (nem kell neten keresgetni programokat különböző feladatokra), a videó és audió kodekekkel az említett distribekben nekem sosem volt gondom, ami szintén pozitív.
Driver hiány egyre ritkább, de sajnos előfordulhat még manapság is, de ha figyel az ember arra, hogy mit vesz, akkor gond sem lehet, ugyan így figyelni kellett anno a Vista által támogatott eszközökre.. csak annak nagy a fejlesztője, így többnyire hamarabb lett driver (már ha lett, de linuxon is az a tapasztalatom, hogy ha valami nem ment akkor egy félév vagy egy év múlva jó eséllyel működőképessé vált, bár nem mindig tökéletesen megy).
Egyébként nem egy ismerősöm van akiknek mutattam már a linuxot, és megfogta őket az egyszerűségük és a sebességük a régi gépükön.
Az egyik esetben egy régebbi gépre (1800+os Athlon 512mb-ram) került egy Ubuntu. A gépen eredetileg XP volt. A gépet kb. fél évente teljesen újra kellett telepíteni, mert teljesen bootnet géppé vált (hiába minden védelem rá.. ráadásul akkor már komolyan visszafogta a sebességét a sok "védelmi" szoftver).. Már úgy volt tervezve, hogy lesz véve egy új gép, mert a jelenleginek a sebessége már siralmas volt (a bekapcsolás vagy 5-6 percre nyúlt miután felett telepítve az összes program, és eltelt kb. egy hónap, plusz a böngésző is vagy egy percen át "nyílt meg".. hiába, régi 20GBos vinyó van a gépben).
Miután próbakép felkerült az Ubuntu valahogy rajtamaradt.. azóta felett ajánlva neki egy másik "leselejtezett" erősebb gép, újra windowsal, de hallani sem akart róla, mert neki (állítása szerint) megfelel a jelenlegi. a barátommal (aki a gépet adta volna) csak néztünk. Egy egyszerű embernek aki csak netezik, és a youtubeon videókat néz, és a fényképezőgépéről átrakja a képeket a számítógépre, jó lehet tehát az Ubuntu.
Vírus miatt sem vált a gépe bootnet részévé mint korábban (pedig a tartalmak ugyan azok, mint korábban). Feltételezhetőleg a fiai miatt történt a "rendszeres" fertőzés, mert ha nála vannak, akkor többnyire az interneten játszanak különböző "flash" játékokkal, a fene se tudja hol (én legalábbis nem tudom).
Ennek már több mint 1 éve, persze voltak problémák időnként, főleg eleinte, de segítettem bennük. Eddig egyszer omlasztotta össze a gépet, de azt se ő, hanem az Apeh adóbevallás programja, amit eltávolítva és rendesen feltelepítve (ki hitte volna, hogy az adóbevallás programjuk megy linux alatt is) megoldódott a probléma (nem tudom miért, de valami olyan baja volt, hogy a könyvtár ahonnan telepítették tartalmazott egy szóközt.. ezért nem települt, de nem is volt használható a rendszer.. emlékeim szerint újraindulás után akarta magát telepíteni, de nem boldogult a telepítője a szóközzel a könyvtárnévben ahol a telepítőfájl volt..). (állítása szerint a gyerekei egyébként imádják az Ubuntuban lévő beépített játékokat)
Minden rendszernek meglehet a célközössége.
-
Imho
csendes tag
Aki nem hiszi, hogy a w7 api szinten kompatibilis a win95-el, annak javaslom töltse le innen az acdsee 1.0 for windows 95 nevű programot 1995-ből és telepitse w7 alá. Vigan beépül az új w7-es start menübe, magához rendeli a kiválasztott filetipusokat, nyomtat és tökéletesen végzi a dolgát...
Ugyanez linuxal? Viccnek is rossz, ott az csoda, ha fél évvel későbbi verziót még fel tudsz rakni. Ha mákod van és a repo karbantartója érdemesnek tartja a programot, akkor helyetted újraforgatja a programot, helyrerakja a függőségeket, akkor esetleg fel tudod telepiteni stb...
-
z77
csendes tag
Elmondok egy sztorit a linuxos keménycsávóról
Van egy weboldalam. Azon meg egy chat. Ott meg a keménycsávó éltette fél órán át a Linuxot. Na mondom megnézem milyen oprendszert használ, mert kíváncsi voltam melyik disztró ami ilyen jó lehet.
Elmondom mit láttam a böngésző infók közt
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; hu; rv:1.9.1.2) Gecko/20090729 Firefox/3.5.2 (.NET CLR 3.5.30729)
Nálam a menő linuxosok valahogy nem tudnak meglenni az XP nélkül. Persze mikor kérdeztem hogy miért használ XP-t ha a Linux olyan menő akkor meg elkezdett mindenféle hülyeséget írkálni, azt se tudta mit kamuzzon. Szvsz csak ezzel akart menőzni, mint a nagyszájú Linuxosok többsége.
A témához: Ubuntut kipróbáltam, két napot ért meg a gépemen. Az Openoffice-szal megnyitottam egy Excel 2003 alatt írt komolyabb táblát, az Openoffice elsírta magát rémületében. Aztán beléptem a Pidgin varázslattal a Live azonosítómmal, eredmény: Az összes letiltott felhasználó letiltása feloldódott. PHP szerkesztés: Nincs egy normális program rá. FTP kliens alternatíva: Filezilla meg a linuxos izé. Attól meg majdnem én sírtam el magam. Nem sorolom tovább. Professional usernek semmit se ér legalábbis az Ubuntu. Lehet hogy annak jó aki csak böngészik vele meg néha egy-egy fotót leszed a kamerájáról (már ha talál drivert hozzá), de komolyabb feladatokra nem nagyon lehet rábírni. Ja hogy írogassam a kernelt? Azt meghagyom az önsanyargatóknak. Microsoft is hibázik sok helyen de jobbat még nem írt senki, ez az igazság. Különben akkor miért nem azt használják többen? Akinek tetszik a Linux meg élteti, tegye a szívére a kezét... Soha nem használ MS programot? Vagy esetleg WINE-t? Mindenre jó a linux? Ide azt ír amit akar de ha azt írja hogy soha nem használ wint vagy WinE-t és a Linux mindenre kiszolgálja akkor vagy hazudik vagy nem használ mindent. Barátikörre belépkedni meg jó bármi.
Sorry a hosszúért.
-
Imho
csendes tag
Ehh, pedig nem bonyolult a dolog...
Egy többmillió soros oprendszer fejlesztése, amire aztán külső programok tizezreit irják egészen más fejlesztési metódusokat igényel mint egy párezezer soros kis opensource utility, amit fejleszt kb féltucat ember és semmiféle ráépülő programnak nem kell lekövesse a kódban történt változásait."Mar nem tudlak kovetni ..."
Sajnálom pedig ennél értetőbben nem tudom kifejteni... Ha a "jól megirt", "szabvány api-t használó", "nem rendszerprogram" kifejezések valamelyike magyarázatra szorul, akkor nekiugrok mégegyszer, hátha, de ha ismered ezeket a fogalmakat és mégsem érted milyen esetben kellhet az opcionális xp mode kiegészitő a win7-be, akkor passzolok...
-
5h4rK
tag
Ha nem tunt volna fel NEM a Linuxot vedtem hanem az open-source-ot. "ezernyi kiváló opensource alkalmazás van" es opensource alkamazasra mondtad, hogy "belebüffent valamit". Akkor dontsd mar el, hogy az opensource az jo vagy nem. Ujra hangsulyozom, hogy NEM Linuxra gondolok.
Ja igen, a vallasos ember az azt mondja, hogy CSAK Linux a jo es semmi mas. En sosem mondtam, hogy a MS az fos. Lasd a 3# hozaszolasom. -
Imho
csendes tag
válasz
Sweet Lou 6 #19 üzenetére
Akarod mondani, nem véletlenül tölheti le kiegészitőként bizonyos verziókhoz az, aki valamilyen rosszul megirt, régebbi programot akar futtatni...
-
Imho
csendes tag
Hogy mibe gondoljak bele? Hogy néhány vallásos embert zavarnak a tények? Azért ne irjam le a tapasztalataimat a linuxról, mert az esetleg megzavar valami hittéritő szektát a munkájában?
Egyébként ezernyi kiváló opensource alkalmazás van, amit nagy megelégedéssel használok (jórészt winen) és az otthoni routeremen is linux fut, ettől még nem erőltetem olyan területekre amire tökéletesen alkalmatlan...
Ja és persze tényleg mindenki azt használ amit akar, csak hagyjuk már el az ilyen szakmai butaságokat, mint hogy a fejlesztők álma a linux vagy az opensource szabadsága és a többi agymosás...
-
Imho
csendes tag
"a win7 kernele teljesen más"
nem kéne összekeverni a user szintű alkalmazásokat a kernel szintűekkel. A win7 kernele valóban teljesen más mint a win95-é, csakhogy kernel hivásokra néhány speciális programot leszámitva (viruskereső, driver stb) a programoknak semmit szüksége. És bármilyen hihetetlen is, a win32 api a win7-ben kompatibilis a win95-el.
"kétlem, hogy a kódhoz nyúlás nélkül menne a program simán."
Akkor javaslom, hogy próbáld ki, a nem rendszerprogramok 90%-a kiválóan működik rajta.
"Nem véletlen, hogy a vállalatok nagy része kihagyta a Vistát és felmérések szerint sokan a Win7-től is távol tartják majd magukat."
És ez szerinted azért volt mert inkompatiblis volt a vista a régebbi programokkal? Vagy esetleg inklább azért, mert erőforrás pazarló volt és sok idő kellett mig az új driver framework-öt elkezdték használni a hw gyártók? (amely driver framework egyébként ugyanaz a sokat hypeolt w7-ben is)
A w7-től "távolmaradás" témájáról azt hiszem elég sokat elárául, hogy már béta állapotában lekörözte az összes linux-ot elterjedtségben, amazonon a toplista élén van előrendelésben stb-stb.
Sokakkal ellenétben én win-t is és linuxot is használok aktivan, vállalati környezetben...
-
anulu
félisten
mplayer alatt akadozo hang, video driver ossze-vissza nyul magahoz, nem talalja a doksijait, nem tud docx es xlsx-t szerkeszteni, nem tudja ugy megcsinalni a prezentacioit, ahogy szeretne (tudom, ez nem linux, hanem openofffice baj).
nincsenek nagy igenyei, csak hasznalni szeretne a gepet... anyukam is teljesen ki van bekulve vistaval. ha ossze van rakva, es oda van figyelve ra, akkor igenis lehet stabil rendszert osszerakni windowsbol is.
-
Ha már ennyire belementél, akkor szólok, hogy akármennyire jól megírhatott valaki win95-re egy programot, a win7 kernele teljesen más, kétlem, hogy a kódhoz nyúlás nélkül menne a program simán.
Hoztad a kompatibilitást, mint érvet, de e területen a Windows-t, mint "etalont" emlegetni, csúnyán marhaság. Nem véletlen, hogy a vállalatok nagy része kihagyta a Vistát és felmérések szerint sokan a Win7-től is távol tartják majd magukat.
-
Ez emberfüggő.
Édesanyám pl. nagyon szereti az Ubuntut, pedig egy jó lassú gépen megy itthon.
Azt mondja, hogy (az XP-nél) szebb, könnyebb programot installálni, mert nem kell keresni, és amit a repo-ból felrak, az egyből tökéletesen műxik, nem kell foglalkozni azzal, hogy csak trial, demo, shareware, vagy akármi verzió.
Nyilván nem túl bonyolult dolgokat használ, de tök magától felrakott mindenféle doksinézőt, amire nekem nem volt időm telepítéskor.Szóval ízlés dolga.
-
5h4rK
tag
Hmmm ... az egy dolog, hogy fikazod a Linux-ot, te dolgod, senki nem kotelez a hasznalatara, aki pedig hasznalja az sztem tudja, hogy mit csinal. A nagyobb gond az, hogy te az egesz open-source-t fikazod ... "belebüffent valamit" ... Gondolj csak bele meg egyszer abba amit irtal ...
-
-
Imho
csendes tag
"A fejlesztok imadjak, mert nincsenek korlatozva,"
Az azért egy kissé merész... A fejlesztők sugárban hánynak tőle, mert iszonyatosan átgondolatlan az egész. Nincsenek normális konvenciók benne, ahány ember belebüffent valamit annyi féle stilus és elgondolás keveredik benne, nincsenek meghatározott célok, eljárások, mint egy normális projektnél. Ezen kivül a teljes linux api folyamatosan változik, iszonyatos mennyiségű munka megy el arra hogy a folyamatosan toldott foldott, a kompatibilitásra mit sem adó apit kövesse az ember. A teljes bináris inkompatibilitásról már ne is beszéljünk. Egy win95-ös program, ha normálisan volt megirva ma vigan elfut win 7 alatt, 15 évvel később. Próbáld meg ezt egy linuxos binárissal. Nemhogy disztrok között, de még disztron belül sincs kompatiblitás. A főggőségek káoszáról már ne is beszéljünk, én egy időben havonta többször forgattam újra a vmware-t ubuntun, mert minden egyes kernel patch hazavágta az egészet és restart után leállt az összes vm...
A "szabadság" is csak egy urban legend. Tegyük fel, hogy fejlesztesz egy vállalati szoftvert linux alá. Rájössz, hogy valami csúnyán el van rontva a kernelben, vagy nincs is elrontva, de a te általad fejlesztett programhoz kényelmetlen valamelyik része. Ott a forrása a kezedben, tegyük fel, hogy akkora ász vagy, hogy az általad tervezett változás összes függőségét, következményét átlátod az egész rendszer szintjén és belebarmolsz a forrásba, forgatsz egy új kernelt (modult, bármit) majd kiszórod a usereknek. Onnantól van egy teljesen egyedi oprendszered, amire még a gyári patchek sem jók, mert jó esetben fel sem mennek rá, rossz esetben olyan káoszt okoznak, hogy öröm lesz nézni... Szóval ez az egész, az otthoni pistikék szintjén kivül szóba nem jön. Lehet vagizni a haveroknak, hogy beleirtál az oprendszered forrásába, de a valóság az, hogy ez komoly, vállalati környezetben kutyagumit nem ér, ennek hiánya a windowsos világban a userek 0.00000000001%-át ha érinti. Persze winen is van mindenféle probléma amire oda kell figyelni, de ha értesz hozzá, akkor vigan kézben tartható akár hatalmas rendszerek is. A programozása meg nem is emlithető egy lapon a linuxal, ég és föld a win javára.
-
dark100
aktív tag
Megjegyeznem hogy a Linux altal termelt bevetel joresze nem eladot licenszekbol all. A desktop csak egy aspektusa az egesznek. Ma mar mindenki hasznal Linuxot igy vagy ugy, meg ha nem is tud rola. A fejlesztok imadjak, mert nincsenek korlatozva, es akahogy nezzuk a fejlesztok hozzak letre a programokat es eszkozoket amiket mindennap hasznalunk.
-
5h4rK
tag
Csak az fikazza a Vistat ( kimondottan CSAK a Win userek korere gondolok ), akiknek nem sok fogalmuk van az egeszrol. A Vista SP 1 az XP -hez viszonyitva kimondottan jo. Az elejen tenyleg voltak vele gondok, de nem olyan veszes. A Vista es a 7 kozott azert nincs ilyen nagy kulombseg.
Mod: a Linuxal is igy van ... az fikazza aki nem ert hozza.
-
Tikakukac
titán
Hajrá Pingvinek
-
A vista botladozása sokat segített a linuxok terjedésében SzVSz. A csapból is az fojt, hogy a vista ilyen sz@r meg olyan sz@r, h jajdegáz, neked vistád van, stb. Most megfordult a széljárás, a windows 7 nagyon menő, még béta/RC korában kb annyian használták, mint az összes linuxot együttvéve.
Ez még gondot okozhat a linuxok térnyerésének ("végre egy stabil+megbízható M$ rendszer" mondják) - bár én nem vagyok M$ ellendrukker sem, örülök, hogy végre ők is előálltak 7év elteltével egy épkézláb oprendszerrel.
-
ngabor2
nagyúr
ezt miből gondolod? ugyan nem reprezentatív felmérés, de pl. szomszédom lányának a win mellé tettem egy linuxot. most inkább azt használja. pedig absz nem hozzáértő, sőt, ő a tipikus egyszerű felhasználó.
másrészt 1% 26%-a mindössze 0.26%... ami nem sok. főleg, ha a bevétel alapján akarjuk nézni, egy fizetős és egy (általában) ingyenes oprendszert elég érdekes összehasonlítani. bevételi oldalon esélytelen, hogy bármelyik leterjedt kereskedelmi oprendszert megverje. de ez nem is baj.
-
Killing
addikt
Egyszerű userek nem fogják ezt szeretni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- i3-8100 + ASUS H310M alaplap + 8GB RAM egyben (félkonfig)
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- Sony PlayStation 5 Fat 825 GB eredeti doboz, gyári kontroller
- Dell XPS 3K Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- AKCIÓ!!!Acer V3,FullHD core i5 6200u(4X2,8Ghz),8GBRAM,nVme
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest