Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• dezz

nagyúr

válasz all6atos #52 üzenetére

Mint írtam, van olyan belőle, ahol maga a QD az elsődleges fényforrás, de még csak kísérleti fázisban és az persze nem ugyanez az anyag lesz, mint amit most bevetnek az LCD "feljavítására".

Nem, én éppen attól tartottam, hogy szigorúan egy bizonyos hullámhosszon adja le az energiát, amit a szem úgy érzékel, mintha nem is kapna túl sok fényt, miközben már szinte kisüti. Lásd színes LED-ek.

• dezz

nagyúr

válasz ddekany #50 üzenetére

A szögletes zárójeles részbe inkább ezt tedd: xvYCC/x.v.Color-t, ami a wide-gamut egyik olyan átviteli szabványa, amiben az sRGB színtér színkódjai változtatás nélkül haladnak át, de értelmezettekké válnak az ezen kívüli színkódok is. Más szóval, az sRGB tartalom sRGB marad, de mellette megjelenhet nagyobb gamutos tartalom is, ha az utóbbit valamilyen program "úgy akarja".

Azt nem tudom, hogy ezt a mai OS-ek és programok mennyire és hogyan tudják kihasználni. De pl. ilyenek, hogy ha egy videodekódert nem hülyít meg, ha a Cb/Cr kódok nem 16-240 tartományban vannak, akkor simán lejátszható egy x.v.Coloros videó.

(A DeepColor révén pedig mindez mehet 8 bitnél nagyobb precizitással is.)

Az Dell U2410 mindkettőt támogatja.

• dezz

nagyúr

válasz Lompos48 #47 üzenetére

Igen, kicsit hasonlít arra. Terveznek is piacra dobni QD alapú fehér LED-eket, mármint egyelőre hagyományos kék/UV LED alapon, kimondottan hétköznapi világításra (szóval eleinte valószínűleg drágább lesz, mint a sima fehér LED).

Aztán majd valamikor lesz olyan is (világítás is és megjelenítés is), ahol maga a QD lesz a fényforrás, nem csak hullámhosszakat fogja "babrálni", de úgy tűnik, az még erősen kísérleti fázisban van.

Szerintem lesz még egy közbülső fázis, amire all6atos is utalt (csak talán nem teljesen helyesen), hogy nem lesznek külön színszűrők, hanem pl. UV LED-ek fényét a szubpixeleknél fogják vörös-zöld-kékre alakítani. (Bár ha ezt nagyon szűk spektrumokban teszik, az nem feltétlen jobb a szemnek, mint széles spektrumos fehér fényből kiszűrni kevésbé szűk spektumú részeket.)

• dezz

nagyúr

válasz all6atos #19 üzenetére

Tudom ajánlani pl. ezt: http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_dot

A cikkben említett QDEF-fel kapcsolatban ezt találtam: [link]

"To create QDEF, Nanosys' engineers suspended a blend of quantum dots within optical film and applied it to a blue LED, which helped get the nanocrystals excited. Once they started hopping around, the dots emitted high-quality white light and a rich, wide color gamut, without consuming as much power as white LED-based materials."

(#25) Lompos48: Lásd a fenti linken.

(#28) ddekany: Nem mondanám, hogy akár a hétköznapi felhasználásban nincs értelme, pl. nagyon "tuti" mozifilmnézésre! (Szerintem a moziban sem sRGB-nek megfelelő színtérben mennek a filmek, szal jobban visszaadja így a mozi-feelinget.) A HDMI amúgy már most támogatja a széles gamutot: xvYCC/x.v.Color. Az újabb videokártyák is. Előbb-utóbb tartalom is lesz (mármint szabványos), főleg ha nagyobb lesz a wide-gamutos megjelenítők piaci részesedése.

(#29) lapa: A "kevesebb fogyasztás"-ról nekem az ugrik be, hogy a fogyasztók (emberek) kevesebbet vásárolnak. :D

(#45) Findzs: Most nehogy már egy a saját monitorotokon megjelenő kép alapján próbáljátok megítélni. :P

Ma is van IPS-ből wide-gamutos. Pl. U2410 és a legtöbb grafikus monitor -- külön sRGB és Adobe RGB támogatással. Apropó, az Adobe RGB is jóval szélesebb, mint a szokványos sRGB!

Az sRGB vöröse valójában téglavörös, wide-gamutban valódi vöröset kapunk. Az sRGB zöldje is inkább sárgászöld, wide-gamutban szintén valódi tiszta zöldet kapunk. Ugyanez a kékkel, az is jóval mélyebb kék. (Minél szélesebb a gamut, annál tisztábbak az alapszínek.)

• dezz

nagyúr

válasz oO7 #14 üzenetére

Érdekes, de legfőképpen drága lenne több, mint kétmillió (full HD-nál) LED-et pakolni oda... :) Mint írtam, párezer LED-ről van szó, tehát néhányszáz pixelenként egy.

(#13) lapa: Azért az "alacsonyabb fogyasztás" csak jobban hangzik, mint a "kevesebb fogyasztás"...

Ja, cikk: "A vállalat kutatói egy vékony optikai filmet hoztak létre, amelyben egy szabadalmaztatott új anyagot (erre utal a Quantum Dot elnevezés) rendeztek polimer mátrixba. Ezzel helyettesítik a „hagyományos” folyadékkristályokat"

Nem, nem a "hagyományos" folyadékkristályokat helyettesíti (akkor már nem is LCD-ről beszélnénk). Lásd előzőben, miről van szó: lényegében egy újgenerációs háttérvilágításról.

• dezz

nagyúr

Ez az új réteg az LCD mátrix (ami lehet TN, VA vagy IPS is) mögé kerül, és a lényege, hogy egyszerű, olcsó kék LED-ek fényét széles spektrumú fehér fénnyé alakítja, ráadásul jóval hatékonyabban is, mint a mai fehér LED-ek.

Ez végülis extra széles gamutossá teszi az LCD-ket. Csak ott a bibi, hogy a legtöbb tartalom az sRGB színtérhez van igazítva, így az ilyen megjelenítőknek rendelkezniük kellene sRGB színtérrel is, amihez erősebb elektronika kell (mivel át kell számolni a képet real-time), mint ami pl. az összes TN-es monitorban van, a jobb panelos széles-gamutosak közül sem tudja mindegyik.

Bár első körben bizonyára tévékbe és mobil cuccokba kerül majd -- az elsőnél tudni fogja az elektronika, a másodiknál meg ilyenekkel nem nagyon foglalkoznak.

(#7) oO7: "másrészről meg a LED Backlitnek köszönhetően kb AMOLED szintű kontrasztot lehetne elérni (a fekete valóban fekete lenne)"

Sokezer LED-es zone dimminggel sem lenne olyan jó, mint az AMOLED.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés