Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Crystalheart

őstag

válasz tkazmer #90 üzenetére

Az emelt szintű érettségi is túl általános, éppen ezért nem alkalmas arra, hogy az adott szakhoz mérje föl a tudást. Még ha a Neumannék korabeli érettségi-szint lenne, ami - egyetemi közgazdaság-tanárom szavaival élve - a mostani egyetemek legalább első évének felelt meg, de nem, érettségije már minden hülyének van. Volna még egy út, ha az OKJ-s képzéseket ráncba szednék, hogy alkalmasak legyenek az átmenetre, és a felsőoktatásba be nem jutók színvonalasabb szakoktatására.

BME-n gyakran nem a kevésbé okosak hullanak ki, hanem akik nem tudnak/akarnak puskázni. Én Eltére mentem pár éve, és azt láttam, hogy akinek jól működő puskamódszere volt, annak ment minden írásbeli hármas-négyesre, mint a karikacsapás (pl. elmebeteg magolósként visszakért diszkrétmatek), más meg örült, ha a kettese megvolt. Hol igazságos ez? De a tömegoktatással nem lehet kiszűrni.

Gondolkodtam még egy olyan rendszeren, ahol az első év/félév szándékosan egy felvételi év volna. Oda fölvennének mondjuk 10-20 férőhelyre 100 embert, és az első év végén elválna, kit is vesznek föl. De ez csak ötlet, mindenesetre a mai rendszer semmi másra nem jó, mint hogy a diploma értékét a tó mélyére küldje.

Új hozzászólás Aktív témák