- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- MIUI / HyperOS topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 10 Pro - majdnem minden stimmel
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Felkészült a Redmi 15C
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
Kb mint amikor felvilágosítottak, hogy a T61-esben attól még nem megy a trim windows alatt, hogy az állapot lekérdezés szerint mennie kéne, mert az csak azt jelzi, hogy alkalmas rá... aztán kerestünk egy drivert, amivel valóban megy. Az egyik desktop gépeknél felsorolt driver volt a megoldás. Zseniális.
Tegnap kicsit játszani támadt kedvem (steam akciók). Na elővettem a desktop gépet. Először csak integrált hd3200 grafikával... beletelt két órába mire rájöttem, hogy a microsoft féle driver aktív, hiába telepítettem a legfrissebbet. Persze azért jártam így, mert a catalyst telepítő nem szól, hogy tati, ez a kártya már a legacy driverrel megy, tedd fel azt. Hanem szépen feltelepült az ms féle kasztrált verzió mellé az új vezérlőpult és meg néztem, hogy miért nem tudom beállítani, hogy ne fekete kerettel mutassa a képet natív felbontásban. Ez utóbbi mondjuk azért van, mert az ati/amd azt gondolja, hogy a buta felhasználók nem tudják beállítani a tv/monitoron, hogy ne nagyítson bele a képbe, ezért az az alapértelmezett, hogy kicsinyíti a kiadott képet. Ez ótvar képminőséget ad natív felbontáson is. Rendes driverrel persze utána már át tudtam állítani, minden felbontásban külön-külön. Mondjuk ez utóbbi úgy tudom linuxon is megvan. Teljesen idióta hozzáállás a cég részéről.
Nameg a windows szokások hülyeségei: mikor drivereket cserél kérdés nélkül. A driverek elvileg opcionális frissítések, de néha mégis rátolja, ha be van kapcsolva az automatikus frissítés. Szereztem már pár ősz hajszálat amd és nvidia gpu-val szerelt gép kapcsán is ezzel a hibával. Sebaj, egyre több játék jelenik meg linuxra is.
-
azbest
félisten
válasz
joysefke #281 üzenetére
Valószínűleg jobban járnátok asztali voip készülékkel. Bruttó 15-ért már kapni alap Cisco/Linksys SPA901-et, faja kis webes felülete van, ahol szépen bekonfigolható. Kijelzős változat talán 25 alatt van, mondjuk azt nem tudom szöveggel tud-e kezdeni valamit. Négy éve én is sokat szívtam a softphone-okkal, mire találtam olyat ami megy. Azért akad néhány [link]
-
azbest
félisten
OpenGL: a win által telepített driverekből kasztrálják az opengl támogatást. Ez már win98as időkben is így volt. Ez a hosszútávú stratégia része, amivel próbálják kiirtani a DirectX konkurens OpenGL-t. A gyártó driverét kell feltenni, akkor is ha ugyanaz a verziója, mert abban van opengl. Az intel nem akarja kiadni ezeket a driverket, amikből az opengl mentesített verziót a win8 magától felrakja. Szívatnak.
A DirectX: hát, 8 alá nem tudom ugyanúgy fel kell-e telepíteni a dx9-es pakkot is, ami a grafikán kívül még egy csomó dologhoz kell (akár spécibb egér vagy gamepad támogatáshoz is, de régebbi programok hangkezeléséhez is nélkülözhetetlen).
Webkamera: a gyártó valsz fejjel lefelé építette be, mert úgy jobban elfért. Emiatt csak az ő általuk készített driverrel fog jól menni. Lelhet próbálkozni win7-es driverrel, ami vagy megy 8on vagy nem. Mivel négy féle kamera is lehet benne, így az eszközkezelőből kiolvasható hardverid alapján rákeresve lehet kiválasztani, hogy melyik való hozzá [link]
A funkciógombokhoz is külön kell telepíteni a drivert, ott van a letöltő oldaon win7 alá, 8 alatt vagy megy vagy nem. Ha gyárilag win7-tel vetted, akkor erre azért nem volt szükség, mert előtelepítve ők már felraktak mindent.
Egyébként ezekbe a problémákba akkor is belefutnál, ha tiszta win7 telepítést végeznél. Akkor is fel kéne telepíteni millió és egy apró drivert és utilt. Ne tudd meg milyen ideg voltam, amikor egy notinál minden egyes funkciógombhoz külön kis driver volt. Vagy 30-40 telepítést kellett letolni rajta, mire minden ment. Win 8 alatt annyiban súlyosabb a helyzet, hogy sokkal erőszakosabban tud viselkedni a rendszer. Amikor például feltettem egy gyártói driver a tévé tuneremhez, akkor másodpercek múlva automatikusan átcserélte a win8 beépített driverére, ami persze régebbi, de legalább nem működött miatta a tuner.
Le is szoktam arról, hogy ismerősöknek windowst telepítgessek... öregszem, már sokra értékelem a nyugalmamat
Pro és kontra is tanulságos a hozzászólásod. Egyrészt mutatja, hogy win alatt sem olyan egyszerű az élet, mint ahogy néhányan beállítják. Ezen kívül win alatt is szükséges némi hozzáértés, ha valaki gyári előtelepített szinten, minden részében működő rendszert akar használni (mondjuk a tucatnyi shareware szemét nélkül, amit gyárilag ráraknának).
-
azbest
félisten
válasz
sing1ep1ayer #104 üzenetére
Ja igen, az lemaradt, hogy akkor nem mountolja a linux automatikusan, ha például sérült a particiós tábla. Ráférne egy ellenőrzés arra a pendrivera, nehogy kellemetlen meglepetést okozzon. (linux alatt gépbe dugás után megnézve a logokat valsz kiderül mi a baja, win alatt a loggolás nem ad túl sok támpontot az esetek többségében).
Egyébként a hardvertámogatás kapcsán sok esetben jobb egy linux. Éppen a régebbi hardverek kapcsán szokott előfordulni az, hogy nagyobb eséllyel lehet még használni őket linux alatt, mint win alatt. Persze ez nem minden konkrét eszközre igaz, mert van aminek sosem volt jó támogatása.
-
azbest
félisten
válasz
sing1ep1ayer #50 üzenetére
a pendriveval kapcsolatban: egyszer jártam így. Egy samu pendrive-nek plusz pereme van az érintkezők előtt, ami megakadályozza a noti usb aljzatában az érintkezést. Kénytelen voltam hosszabbító kábellel használni, mert azon kicsit másabb kialakítású az usb aljzat, mint a T61-esen. Egyébként viszont pont linux alatt több a szabadság pendrive és memóriakártya kezelésben. Win alatt nem tudok mit kezdeni, ha több particiót használnék rajta. Persze lehet valami külső fizetős programmal menne.
-
azbest
félisten
válasz
sing1ep1ayer #14 üzenetére
Mondjuk amiket soroltál azok szerintem főleg az ismeretek hiányának tudható be. A vga közti váltás valsz jogos. A wifi drivert jogi dolgok miatt nem mellékelik.
Az ssd trim-et alapból használja telepítéskor, ha winyóról másolt lemez akkor fstab-ban lehet megadni.
A winyó egészségéről infót az ezer éve létező smartmontools is ad, de ubuntun a disk util is kezeli a smart adatokat.Az energia gazdálkodásról nem tudom mennyivel más, az biztos hogy más az alapértelmezett (régebben olvastam róla). A thinkpad-eknél kellemes meglepetés volt hogy linux alól is meg lehet adni az akku töltés paramétereit (talán thinkwikin olvastam és működött).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Xiaomi Redmi Note 12s 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest