Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• MaUser

addikt

válasz Acta@ #810 üzenetére

Hello! Az aktuális példánál nem volt munkaköri leírás és nem szerepeltek a kitételek a munkaszerződésben sem. Ilyenkor mi a helyzet? Egy sima munkaszerződésem volt, benne semmi ilyesmi. A munkaköri leírás is csak két év után jutott eszükbe, de akkor már felmondás alatt voltam.

Azaz mi a helyzet ilyenkor a szerzői joggal? Maradva a példánál, felvettek egy sima munkaszerződéssel (nincs benne semmi, a korábban már általam idézethez hasonló kitétel, csak sima munkaszerződés, ami ránézésre egy fizikai melósokra tervezett szerződés átdolgozása volt). Tfh, írtam pl. egy sw modult (így ugye már számíthat szerzői jogvédelem alá eső sw-nek a szerzői jogi trv. szerint), aminek vagyoni szerzői jogairól a hiányos munkaszerződés miatt nem mondtam le, a személyhez fűződőekről pedig nem is mondhatok le. Az általam eddig átolvasott trv-ek szerint, emiatt most szerzői jogsértés forog fenn. Kérlek javíts, ha hibás az okfejtésem.

(Nem perelek, senki ne reménykedjen ingyen sörben. :) )

Mod.: Lemaradt, hogy természetesen köszönöm a felvilágosítást, valamint megtennéd, hogy az előbbi válaszod alapjául szolgáló trv. megírod mindannyiunk okulására? :R

• MaUser

addikt

válasz arnyekxxx #780 üzenetére

Hát ezen ne múljon, akár kettőre is. :DDD Na mentem futni, mert úgy érzem rámfér a fejem kiszellőztetése.:)

• MaUser

addikt

válasz bambano #767 üzenetére

Közben megtaláltam a törvényben, hogy a vagyoni jogok átruházhatóak szoftver esetén a munkaszerződésben, tehát ez megoldva. Ráadásul "valamely ötlet, elv, elgondolás, eljárás, működési módszer vagy matematikai művelet nem lehet tárgya a szerzői jogi védelemnek. " Azaz ezzel a szoftverkérdés nagyrésze megoldva, de akkor kérdem én hol itt az egyenlőség. Egy hangjegy többet ér mint egy cseles Laplace-trafó? Programozók az utcára!

(Mostmár tényleg abbahagyom. :C )

Mod.: Mégsem hagyom abba: mi a helyzet, ha egy modult fejlesztettem a fékrendszerben? A törvény eddig elolvasott részei alapján, ez már szerzői jogi kategória lehet? Persze a vagyoni jogokat átadtam (előző cégemnél ugye ez lemaradt), de a személyhez főződőek még az enyémek, hiszen azokról le sem mondhatok.

• MaUser

addikt

válasz arnyekxxx #766 üzenetére

Hát persze, de most szóltam.:) És mivel törvénysértésről értesültél, arról köteles vagy értesíteni a hatóságokat és a felhasználókat, hogy holnap már ne követhessenek el ilyen gyalázatos törvénysértést. Remélem megtudva ezt a hatalmas törvénytelenséget már senki nem ül autóba és inkább biciklivel fog járni mindenki és remélem a törvény teljes szigorával lecsap a jogosulatlan fékezőkre és azonnal visszarendelnek minden rendőrt Ózd-ról, mert nem ott van rájuk szükség, hanem ahol a féket nyomják. ;]

(Mostmár felfüggesztem az iróniát, de azért remélem ebből is látszik, hogy mennyire ingatag lábakon áll ez az egész szerzői jog.)

• MaUser

addikt

válasz bambano #756 üzenetére

Hmm, ez érdekes, mert mindenütt aláíratnak veled egy papírt, hogy "amit a cégnél fejlesztesz az a cégé". De ez érthető is, mert akkor most (az előző példámnál maradva) minden autós fizessen egyenként az összes sw mérnöknek, akik pl. egy ESP-t programoztak?

Megnéztem a linkelt törvény elejét, és ezt írja "2) Szerzői jogi védelem alá tartozik - függetlenül attól, hogy e törvény megnevezi - e - az irodalom, a tudomány és a művészet minden alkotása. Ilyen alkotásnak minősül különösen:

...

c) a számítógépi programalkotás és a hozzá tartozó dokumentáció (a továbbiakban: szoftver) akár forráskódban, akár tárgykódban vagy bármilyen más formában rögzített minden fajtája, ideértve a felhasználói programot és az operációs rendszert is, "

Utánanéztem: A fentieket ezzel kerülik ki (nem szó szerinti idézet adatvédelmi okokból): "a fizetés tartalmazza a szellemi alkotások kifejlesztéséért és annak megszerzéséért, valamint felhasználásáért a dolgozónak járó összes ellenértéket"

Ebből nekem az jön le, hogy ők használhatják az én kódom, de az továbbra is az enyém marad. Vagyis a nem megfelelő munkaszerződés hiányában, bizony senki ne lépjen a fékre, mert perelek, sőt! Mivel éppen most nyitok karosszérialakatos hálózatot, az elmaradt haszon alapján számolok! (Vagyis Magyarországon van kb. 2.000.000 autó, azokat hetente egyszer használják, azaz hetente összetörnék, ami autónként átlagos 1.000.000Ft kár, mindez szorozva 52-vel, az annyi, mint.... Igen évi 104.000 milliárd forint.) Szóval holnap megyek és ennyire perlem Magyarországot. Életszerű, nem? :W

• MaUser

addikt

válasz arnyekxxx #745 üzenetére

Ne keverd a szezont a tudodmivel. ;) Amikor felvesznek a Suzuki-gyárba szalagos melósnak, ott van egy munkaköri leírásod, az alapján dolgozol és pont, ugyanaz igaz beállítósra is. Ellenben, amikor elmész sw-t fejleszteni vagy fejlesztőmérnöknek, új szellemi terméket hozol létre, amik a tiédek alapesetben, amíg le nem mondasz róluk (ismerős valahonnan?). Normális esetben ezt már belépésnél megteszed egy formanyomtatvány aláírásával, sőt ilyenkor általában lemondasz a később szabadalmaztatandó szellemi termékeidről is (ez cégenként eltér, általában kapsz némi jutalmat szabadalmanként).

Mod: Természetesen fizikai melóban is megvan az ilyen szellemi terméknek a megfelelője. Ezt "jobbító/gyártásjavító/stb. javaslat" formájában kezelik a cégek (gyak. a melóst jutalmazzák valamilyen szinten, aki ezért cserébe azt átadja a gyárnak) elkerülendő a jogi herce-hurcát.

Mod2: "Ha egy cégnél dolgozol, akkor szvsz amit te létrehozol az a cégé lesz nem a tied, ezért kapod a fizetésedet, vagy tévedek?" Tévedsz, amíg a munkaszerződés ezt nem rendezi, addig az a tiéd. (Ezért van pl. benne sok munkaszerződésben, hogy amit a munkahelyen létrehozol az a cégé, stb. és ezért kell a lemondó nyilatkozat.) A mondatod igaz volt '90 előtt itthon (bár már akkor sem teljesen), de ma már nem.

• MaUser

addikt

válasz arnyekxxx #736 üzenetére

Ezennel megkérnék minden, a szoftverek letöltését lopásnak gondoló egyént, hogy kocsit vezetve soha ne lépjen a fékre, mert valószínűleg olyan általam írt szoftvert fog ekkor használni, amihez én nem járultam hozzá. (Jogi háttér: a cégem elfelejtette aláíratni velem a készített sw-ekről való lemondást, így jogi értelemben még az én tulajdonom azok egyes része. Természetesen én nem állok neki ezen izmozni, de jogi szempontból haszonszerzéshez használnátok fel a tulajdonomat (elmaradt kár = haszon), ha fékeznétek, tehát ne tegyétek. Köszönöm és remélem megértitek, hogy a fékezés LOPÁS és illegális felhasználás lenne, ha meg szeretnétek állni a járművetekkel. Én szóltam és előre is köszönöm!;] )

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés