- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Google Pixel topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Egy óra, két rendszer
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vajon milyen játékok mennek majd ezen?Nekem is elkelne egy ilyen terem otthon
-
bambano
titán
válasz
Felhasznalo9 #54 üzenetére
Valami olyasmi a megoldás, hogy nagyon sok atomnál ki kell számolni, hogy hol van, merre mozog, milyen sebességgel, hogyan hat rá a többi atom. Emellett a neutronokat is modellezni kell, mert azok hasítják az atomot. Mi folyamatos dolgokat nem tudunk modellezni, ezért próbáljuk időszeletenként elvégezni a modellezést és folyamatosan csökkenteni az időszelet nagyságát. Minél kisebb az időszelet, annál pontosabb a szimuláció. Minél több atomra számolod ki, szintén annál pontosabb. Ergo a pontosítás egyre nagyobb számítási kapacitást igényel. Minden proci rendes nagy adag differenciál egyenletet kalkulál újra, periodikusan. A diffegyenletek megoldása adott időintervallumra adja az atomok következő paramétereit, amiből a szimuláció következő lépése indul.
De ez csak konyhanyelven fogalmazva igaz. -
bambano
titán
Miért nem vallják be, hogy ez a roadrunner sima álcázott playstationt jelent és játszani fognak rajta?
Szerk: bocs, most már látom, hogy volt ilyen ötlet
[Szerkesztve] -
rii
nagyúr
akkor ez a gép egy fele 4000 db System x3755-ből fog állni?
és akkor ez hasonló mint egy beowluf-fürt? -
Nimda
addikt
válasz
RadeonExClÛB #12 üzenetére
Szerintem a bekapcsolása több idöt venne igénybe mint 10 másodperc...
-
törölt tag
Ilyen hajtóművet építettek és ki is próbáltak az amerikaiak (Kiwi-project). Viszont nem tudom miért kellene sótalanítani? A tolóerőt leginkább kétféle képpen lehet növelni:
1. Nehezebb részecskéket dobsz ki.
2. Nagyobb sebességgel lököd ki az adott részecskéket.
Egyébként az igazi veszélyt nem azok az országok jelentik, akiknek viszonylag sok (>50) nukleáris fegyverük van, hanem azok akiknek kevés, illetve fanatikusok.
A témához közvetlenül kapcsolódva: a nukleáris fegyverek működésének szimulálása jelentős mértékben hozzájárul pl a részecskekutatáshoz is, szóval azt mondani, hogy értelmetlen felhasználás...
És hogy miért kell ekkora gép ehhez: mert rettenetes mennyiségű részecskével kell számolni és nagyon komplex módon. Ennek a gépnek van értelme, a PhysX-kártyának viszont nincs. -
LeC
addikt
biztos kis gép lesz
-
Kraptor
őstag
válasz
kiskegyed #67 üzenetére
[link]
Tenger alattiak is voltak, na azok jól szennyezték is a környezetet és óriásiat robbantak, nem is csináltak sokat belöllük. Ha érdekelnek ezek a dolgok, akkor lehet letölteni vagy megvenni eredeti ''declassifed'' katonai dokumentum filmeket. Nagyon érdekes és nem is tudtam, hogy ilyen sok tesztet csináltak, több mint ezret.. Ez a híres Nevada Test Site, aszem Area 51 is közel van hozzá, meg itt álomásoznak a Fighting Falconok(nem tudom a pontos nevüket) az az osztag ami F16-al bemutatóznak, elég jól lehet látni őket és elég sokszor gyakorlatoznak is.
Ha érdekel, hogy pontosan milyen tesztek voltak: [link]
[Szerkesztve] -
Slax
senior tag
válasz
#95561216 #69 üzenetére
A lényeg, hogy a lemerült (de nem nullára, mindben marad valamennyi) nukleáris elemekkel, amik hulladékok is egyben, létre lehetne hozni egyfajta hajtást (ionhajtóműre utalsz ugye?) ami a világűrben, akármilyen kicsi is a hajtóerő, de éppen elég a null ellenállású térben a nap felé elindítani a járgányt. Egy idő múlva a nap úgyis maga felé rántja. Asszem abba kéne hagynom az offolást, pláne, hogy logikázom, de ész nuku.
-
törölt tag
A konkrét Orion terv az volt, amit leírtam. Lehet működne az is, amit írsz, bár kétségeim vannak a szükséges víz tömege miatt. Tudtommal már alkalmaznak nukleáris meghajtást, ahol ionokat lövelnek ki a hajtóműből, ez egy rendkívül gyenge, viszont sokáig tartó gyorsító erőt ad, ami összességében nagyobb sebességet eredményezhet egy hagyományos kémiai hajtőművel szemben. Emlékeim szerint egy napszondát szereltek fel hasonló meghajtással.
-
Slax
senior tag
válasz
#95561216 #63 üzenetére
Nem inkább úgy működne, hogy a nukleáris rekció folyamán termelődő hővel egy közeget (mondjuk sótlanított tengervíz) hevítünk, ami hátul pölö fúvókán hatalmas nyomással kilökődik, és máris hajtás? Ahhoz, hogy ez működjön, csak a világűrig kell eljuttatni, onnan már ez a hajtás is megfelelne. Szvsz csakis. De ez már nagyon OFF, bocsesz.
[Szerkesztve] -
Kraptor
őstag
De az amcsik nem teszt robbantásokat végeznek hanem csak specifikus teszteket amit csak földalatt lehet elvégezni. JA és igen voltam ott mielött kérdeznéd és láttam, nem-nem a teszteket csak a maradványait, amik elég érdekesek. Ha valaki kijut egyszer Nevadába érdemes elmenni, ingyé lehet egy jó félnapos túra. Egy hónappal elötte kell jelentkezni, hogy background checket végezzenek az adataidon.
[Szerkesztve] -
feka007
veterán
1 petaflop??? ó' máj gád!
-
törölt tag
A koncepció lényege egy lökéshullámot felfogó ''tányér'', vagy ernyő az űrhajó hátulján, ami felfogja a hajó mögött felrobbantott atomtöltet lökéshullámát, ezzel meghajtva a hajót.
Korrigálni például ahhoz kell, hogy ahigy írod ''csak egyenesen a nap felé menjen''
Nem lenne kellemes, ha olyan nap körüli pályára állna, ami ütközőpályán van a Földdel. Aztán egy féltekét beterítene nukleáris hulladékkal visszatéréskor. -
Kraptor
őstag
-
törölt tag
Sajnos csak addig működik, amig minden bombával rendelkező fél ország. Pl vallási fanatikusok tesznek az elrettentérse, viszont ők sem a jelenlegi atomhatalmaktól szereznének bombát, hanem pl Irántól (irónikus mód az atomfegyver ellenzői és akik elleneznének egy Irán elleni háborút elég nagy közös metszettel rendelkeznek), vagy hasadóanyagot lopnának, amiből a közkeletű tudással megépíthetnék. Ehhez meg már meg kéne szüntetni az atomerőműveket, a gyógyászati nyomjelzést és a daganatok sugárteráoiáját is. Nem pont neked szól, csak leírom, mielött valaki ezt a fantasztikus ellenérvet húzza elő a kalapból
Akinek meg nem tetszik, hogy a legtöbb újdonság a hadászatban jelenik meg, az kapcsolja ki az internetet, mert az is az atombomba hozadéka.. -
SAMYka
senior tag
Nem is rosz ötlet. Úgy is mindig azt mondják mekkora energia van benne akkor meg mért ne repíthetné saját magát.
Nehéz konrolálni????:Minek??? Az a lényeg hogy egyenesen a nap fele menjen meg magától ne robbanjon fel, és ne hagyjon maga után ''sok'' szenyeződést. A többi meg kit érdekel
-
Dassler
őstag
válasz
BCS CORPS #57 üzenetére
Irónikus, de ez az igazság. Eddig mondjuk nem volt olyan elvakult vezető, aki használta volna ezt az ezközt, de manapság eléggé fennt áll a veszélye, hogy valami debil kezébe kerül valami.
Amúgy mint minden dolog, az atom is kétélű. Csodálatos dolgokat lehet elérni vele, mivel egy tudás, de igen rosszra is lehet használni, mind2re volt példa bőven a történelemben egy találmány kapcsán aszem.
Másrészt, mióta világ a világ, minden új dolog/elképzelés hadászati alkalmazhatóságát vizsgálják először, aztán viszik ki a civil életbe, ahol visszajön a kutatás ára...régi, jól bevállt recept.
[Szerkesztve] -
BCS CORPS
csendes tag
L3zl13 : mert több milliárdba kerülne
minnél erősebbfegyverek vannak annál kevésbé merik az országok megtámadni egymást
ez az ami igazán megalapozza a békét
[Szerkesztve] -
Felhasznalo9
tag
Valaki arulja mar el, hogy tudjak szimulalni ezeket a dolgokat?! Atomrobbanas, reszecskeutkozes bla bla... Meg ekkora teljesitmeny is keves nekik? Mekkora adattal dolgoznak ezek a gepek szimulacio alatt?
Meg hogy viszik gepre? Sok suket kerdes, de fingom nincs rola es erdekelne.
-
L3zl13
nagyúr
''ja, aztán ha jól csináljuk, párszáz év múlva 1 csillagászati egyégnyi távolságból lehetünk szemtanúi egy szupernóva-robbanásnak''
Nemhiszem, hogy a nap nagyon megsínylené, ha akár az egész Föld belehullana. Tehát a Földön bányászott minimális mennyiségű anyagoktól sem lesz baja. Ez nem a Bill a galaktika hőse című könyv...
''majd ha már automatizált gépek intézik az egész űrutazást''
Miért? Szerinted az űrszondákat manapság mivel lövik fel? -
M@trixfan
addikt
A Napba gyorsítás jó poén, de felesleges ekkora többletenergiával gyorsítani hulladékot. Remélem az világos, hogy nem lehet egyenes vonalban belelőni valamit a Napba, hanem vissza kellene fékezni a szemetet egy olyan pályára amiről szépen a Nap magába vonzaná egy spirálpályán. Ez óriási gyorsítást igényelne és marhára nem érni meg.
-
L3zl13
nagyúr
Igen, szerintem szükség van a visszatartó erőre, ami a nukleáris ellencsapástól való félelemből ered.
Arról nem is beszélve, hogy ha valamilyen nem háborús indíttatású célból egyszer sürgősen szükség lenne nagy romboló erőre, akkor nem biztos, hogy jó volna, ha még akkor kellene elkezdeni megépíteni a szükséges infrastruktúrát, és magukat a fegvyereket, amikhez ráadásul senki nem ért...
Tudom, a lehetséges okok, amiért szükség lehetne ilyenre kicsit futurisztikusak/hollywoodi moziba illők, de azért valamennyi eshetőség van rá. -
L3zl13
nagyúr
válasz
#95561216 #45 üzenetére
Megértem a megelőző csapás elvét a hadviselésben. Csak éppen miután már az azonnali, kivédhetetlen válaszcsapás lehetségessé vált, emellett kardoskodni elmebetegségre vall szerintem. Tekintve hogy a megelőző csapás végeredménye semmiben sem különbözik attól, mintha az ellenfél mért volna ránk megelőző csapást.
-
orbano
félisten
ja, aztán ha jól csináljuk, párszáz év múlva 1 csillagászati egyégnyi távolságból lehetünk szemtanúi egy szupernóva-robbanásnak
egyébként nagyon macera felvinni a radioatív hulladékot a világűrbe. nem kevés szigetelőanyag kell, aminek iszonyat tömege van. a legénység pedig valszeg megsínylené. majd ha már automatizált gépek intézik az egész űrutazást, akkor esetleg... -
REDeath
őstag
''. Akkor valójában ezért késik a PS3 premierje''
Nem, a PS3 az oldalon is említett blue-ray diódák miatt késik. Az egész PS3 halasztás is azért volt mert úgy határoztak hogy belépítik a Blue-ray olvasót.
''1 Petaflop? Waze, a Venice magos 3000+-om feszültségemelés nélkül tudja ezt egy AC64Pro hűtővel, de én alapon járatom, mert így halkabb.''
No comment...
(viszon azt szeretném kérdezni hogy ekkora baromságot hogy találtál ki? Egy egyszerű példa: 4 atombomba többet pusztít mint 1! na it ugyanez a helyzet, 32 000 processzor többet tud mint 1...) -
törölt tag
Csak nem a Teller Ede bombáját?
A katonai vezetők nem azért katonai vezetők, hogy babázzanak, hanem hogy terveket készítsenek háborús helyzetekre, valamint figyelmeztessék a döntéshozókat a fenyegetettségre. Márpedig a szovjet/amerikai bomba fenyegetés volt, ami ellen vagy megelőző csapással, vagy az ellencsapás elkerülhetetlenségének biztosításával léphetnek fel. Volt példa mindkettő mellett érvelő főtisztre, hisz ez volt a dolguk, mintegy tanácsadói szerep az elnök/szkp kb főtitkár felé. Szerencsére/racionális okokból a választás mindkét esetben a kölcsönös elrettentésre esett. Másrészt egy megelőző csapás mellett kardoskod parancsnok nem fog meginogni, ha megindul a szovjet támadás, és megkapja a parancsot a válaszcsapásra, ettől még nem kellett a politikusnak egyet is értenie vele. -
L3zl13
nagyúr
válasz
#95561216 #42 üzenetére
Tegnap láttem egy dokumentumfilmet erről.
Az USA-nak volt néhány tábornoka, akik állandóan (Kubai válság előtt is) azt szorgalmazták, hogy első csapást kéne mérni az oroszokra. Oroszoknál gondolom hasonlóképp.
Hogy a vezetők végül nem hallgattak rájuk az mák. De az, hogy ezek az emberek ott maradtak a vezető pozicióikban nekem azt mutatja, hogy a vezetők nem vetették el teljesen ezt az opciót.
Enszes ötlet. Tudom, hogy nehezen kivitelezhető. Egyrészt az ENSZ jelenlegi hozzáállásával értelmetlen. Másrészt meg akinek most van atomfegyvere, az hülye lenne lemondani erről a kiváltságról.
[Szerkesztve] -
válasz
macilaci78 #7 üzenetére
De most miért? Mert nem kell robbantgatni, csak szimulálnak?
Milyen szar, demagóg szöveg ez a részedről. -
L3zl13
nagyúr
válasz
#95561216 #40 üzenetére
És te belegondoltál, mennyire voltunk párszor a világméretű pusztulástól?
Az hogy most nyugisabb a helyzet, még nem jelenti azt, hogy mindig így lesz.
Nukleáris fegyverek tartására szerintem is szükség van, de én jobb szeretném, ha egy ENSZ-hez hasonló világszervezet birtokolná őket. -
törölt tag
Jó hát te csak ezt a hírt olvastad, engem meg korábban is érdekelt a téma.
Milyen idil lenne szerinted? Az ember (ugye nagyrészt magyarok) megalkották az első fegyvert, ami el is érte alkotója célját, nevezetesen akkora pusztító ereje van, hogy sosem vetik be (külön vettem a hasadási és a sokkal hatékonyabb termonukleáris fegyvereket), erre semmisítsék meg, hogy újra kezdődhessenek a világméretű háborúk? Arról nem is bestélve, hogy több millió ember van szinte a világon, akik az alapelv ismeretében építhetnének bombát, és egy leszerelés utáni világban arra dobja le akire akarja megtorlás veszélye nélkül. Te ilyesmikbe néha belegondolsz? Vagy tényleg ekkora problémád, hogy fél napokat görcsölsz csak fejedre ne essen egy atombomba?
-
PazsitZ
addikt
válasz
#95561216 #38 üzenetére
''az elöregedő fegyverek biztonságossá tétele'' Szerintem a biztonságossá tétel és a naprakészentartás nem teljesen ugyanaz ''atomfegyver-arzenáljának naprakészen tartásához''
Ha csak biztonságot akarnának, elég lenne egy technikus csoport aki szétszereli
S még mielőtt kötözködésnek vennéd, nem vagyok pacifista, csak belegondoltam abba az idill-be ha nem lennének ilyen fegyverek.[link]
-
törölt tag
Bírom, hogy mindenki szakértő a témában. Először is a szimulált robbantás sem okoz földrengést, ahogy az igazi sem. Másrészt a felhasználási területe - mint elöttem írták - az elöregedő fegyverek biztonságossá tétele. A sugárzás csúnya dolgokat tud művelni a fém alaktrészekkel is, pl a paksi erőmű felújításának részeként a reaktorköpenyt olvadáspont közelire hevítéssel ''újraformázzák'', kijavítva a neutronok okozta szerkezeti változtatásokat.
Harmadrészt meg az egységsugarú agyú pacifisták elgondolkozhatnának, vajon miért is nem volt közvetlen konfliktus még két atomhatalom között, köznapibb példával miért nem lett meleg a hidegháború.
[Szerkesztve] -
föccer
nagyúr
És miért kellett 2 külön platformot egybeszugerálni? Túl sokat gyártottak a PS3 procikból, és a felesleget itt sózzák el? Így valyon mekkora számítási teljesítményt emészt fel az a speciális szoftver.. ...amely a két platform között osztja el a feladatokat ?
Nem lett volna egyszerübb 32.000 opteront belepakolni? -
SAMYka
senior tag
Szuper ezt nagyon jó ujabb milliárdos sőt billiárdos katonai vacak. Az atombombából csinlnának inkább atomerőművet aztán meg a sugárzó hulladékot elküldenénk a napba és mielőtt odaérne hamubasült pogácsa lenne belőle. Ezt a hiper-szuper-mega-giga gépet meg fordíthatnák valami értelmes dologra is. Van más probléma a földön mit hogy egyre biztonságosabban tudjuk egymást megölni. Vagy éppen lehet hogy direkte hagyják az ilyen betegséget ''szaporodni'' ami ellen ''nincs gyógyszer'', hogy ''fentartsák'' az egyensúj meg hogy ne népesedjen túl a bolygó. Végülis igaz azt atom hatékonyabb mint a rák vagy az AIDS.
-
simonzé
addikt
A Superpi. exe-re történő duplaklikk második klikkje előtt elkészül.
A fegyverkezési verseny csak bizonyos emberek/cégek zsebének jó. A politika meg ehhez asszisztál. Itt jön a képbe az egyik örökérvényű mondásom: ''A politika olyan mint a sz*r. Már attól büdös leszel, hogy a közelébe mész.''
Köszönöm a tapsot. -
Legolas
senior tag
Most láttam az atomfegyverekről egy dok filmet.
Igazából ez azért kell, hogy a már meglévő fegyverarzenál biztonságos legyen és ne robbanjon fel váratlanul semmi.
Nem ilyen hosszú időre tervezték ezeket a fegyvereket és már be vannak tiltva mind a földfelszíni, mind a földalatti robbantási kísérletek és szuperszámítógépekkel próbálják ezeket szimulálni a mérnökök, hogy biztonságban konzerválják a megtartandó arzenált, anélkül, hogy robbantgatni kelljen.
Szóval ez a dolog még inkább jó, mint rossz. -
sTERNI
senior tag
Roadrunner... ez jó
-
simonzé
addikt
Kommentjeim:
1. Akkor valójában ezért késik a PS3 premierje
2. 1 Petaflop? Waze, a Venice magos 3000+-om feszültségemelés nélkül tudja ezt egy AC64Pro hűtővel, de én alapon járatom, mert így halkabb.
3. Roadrunner - ez a Kengyelfutó Gyalogkakukk neve angolul. Tehát ez a gép a farkasokat szivatni fogja. -
az építők nem álmodoznak hogy milyen lenne rajta valami gém-et elindítani?
nagyon érdekelne, és mellesleg ezeket egy külön erőmű hajtja? vagy direkt-connect van atom erőműbe? -
LSL1337
őstag
uyge-igye a nemes cél...
vki tudna mondani egy supepi 1M-es eredményt hozzá -
ftc
nagyúr
Miért nem lehet ilyet rák kutatás stb-re használlni? nagyobb haszna lenne az emberiségnek..
-
Ste
addikt
''A Roadrunnert a minisztérium olyan szimulációk futtatására fogja használni, amelyekkel kiválthatók az USA atomfegyver-arzenáljának naprakészen tartásához szükséges földalatti kísérletek.''
szomorú tényés akkor csodálkozunk miért van annyi földrengés és tsunami. nem feltétlenül természeti csapás mindegyik. lehet a fele ilyen eredetű ''kísérlet'' következménye
-
PazsitZ
addikt
Azért megnyugtató, h ''atomfegyver-arzenáljának naprakészen tartásához szükséges földalatti kísérletek''-et Nem win alatt futtatják.
Egyébként, tényleg lehetne értelmesebb célra is használni, nem vagyok egy nagy pacifista, de ennél már a legnagyobb prím keresése is értelmesebb felhasználásnak tünik.
Ugy néz ki sose megy ki a divatból a ''több szobát'' elfoglaló számítógép.
[Szerkesztve] -
sbazsi
veterán
Készül belőle hordozható változat is?!
-
Retekegér
MODERÁTOR
Egyszer talán megéljük, hogy nem katonai célra használnak mindent...
-
macilaci78
nagyúr
Éljen a fegyverkezési verseny.
Azért temérdek pénzt és energiát meg lehetne spórolni a jószomszédi viszonnyal, atomfegyvereken, terrorizmuson és az ellene való törekvéseken... Azt hiszem, nem ott tartana ma a világ, ahol.Milyen csodálatos is az emberi elme...
-
Tessék... már megint a háború meg a fegyverek miatt kellenek ezek a monstrumok, mondjuk tényleg lenyűgoző amire ezek képesek, de egy kicsit elszomorító a feladatuk.
Üdv,
Vikthor -
Iginotus
addikt
Jáccani lehet ezekkel?
-
ody42
senior tag
Az öreg fazon meg tartja a szekrényt, hogy el ne buruljon
mindenesetre szomorú, hogy ilyen f*szságra fogják használni. Persze annál jobb mintha tényleg robbantgatnának, nem csak szimulálnák, de pl. egy UD projectet keresztbe lenyelne egy ilyen gép...
[Szerkesztve] -
Dassler
őstag
Nem gyenge...az IBM nagyon benne van ezekben a szuperszámgépekben, be se fejezik az egyiket, má kezdik a másikat
A többiek milyen alapú rendszert szándékoznak összehozni (Japán, Kína...) ?
Új hozzászólás Aktív témák
- Epson Workforce DS-530II dokumentumszkenner
- LG 83C3 - 83" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Magic Trackpad legújabb fajta, lightning csatlakozóval
- Dell Precision 5540 i7-9850H 16GB 256GB 15.6" FHD Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2954
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest