- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Szinte játékpénzért megvehető a Honor Play 10C
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
BandiHUN
veterán
hát igen,aludnom kellett volna...
de volt más dolgom is....a fanmate-t nem tudom,tulképp lehet más is a dobozkádban,szedd szét,kiderül...phúúúú,nem tudom,mondjak-e bármit is,ha azt se tudod,mi a Fet,nehéz lesz elmagyarázni,mit is kell csinálni vele,de ráadásul csak elmélet,mert én se próbáltam,csak "elvileg" tudom,hogy állnék neki ilyet csinálni.de időm kisérletezni....én is egy aerocool coolwatchot veszek a ventikhez majd
no,majd megpróbálok valami rajzot paintban gagyizni
használat saját felelősségre
-
BandiHUN
veterán
lehetséges...a ventiszabályzóknál ilyenkor gond lehet,hogy vagy az áramgenerátor nem tud leadni elég áramot,vagy eleve akármilyen szabályzó,túlmelegszik,mert nem ekkora áramra van méretezve...nem igazán tudok semmit a ddc-ről,de asszem az valami vizpumpa,és jó sokat fogyaszt...szvsz mindenképp érdemes lenne kipróbálnod a külső fet+pwm kombót,elvileg azzal jó lehetsz...azt hiszem,a fanmate-ban LM317es ic van...kb.2éve szedtem szét egyet...de nem bizti.ha az van,birná másfél amperig,de hűteni nem árt..
-
BandiHUN
veterán
a fanmate-be azért kell ic,mert a poti nem birná igazán ki...vagyis sokkal drágább egy jó poti,mint akár egy pwm,vagy fóleg egy analóg szabályzó...egyébként pl.érdekesség,hogy nekem van egy enermax potis,beépitett szabályzós ventim,abban áramgenerátor van,nem feszosztás...és az sokkal stabilabban indul kis fordulaton.persze a pwm még jobb.
-
BandiHUN
veterán
ha FET-et használsz,akkor max a felhúzóellenállás hat a pwm kimenetre...pont ez a lényege a pwm-nek!szerintem a prociventi csatija lazán szolgáltat 12v 1A-t,ha nem,akkor használj egy molexet,a gnd felé köss egy power NFET-et(pl.IRF,BUZ széria),a pwm-et a gate-re felhúzva 12v-ra mondjuk 2,2kOhmmal...a pumpa meg gó a drain,+12v-ra.kábé ennyi.ha szerencsés vagy,a fet még melegedni sem fog a pwm miatt,a pumpa pedig szépen szabályozva lesz.tapasztalat alapján a ventit se engedi félfordulat alá...viszont nem tudom,fordulatszámjel nélkül hogy fog menni...dehát tudtommal az se szivta meg,aki tett 12centis pwmes AC ventit fel,az ugye nem pürüghet sose 3000en,mint pl.az amd gyári venti,mégis megy...
-
BandiHUN
veterán
ez pl.szvsz arra jó,hogy az ember monitorozza a pwm szintjét,de végülis logikusan hangzik inkább egy kisebb FET vagy esetleg tranzisztor használata meghagyva pwm üzemben...periódusidő lásd a lentebb linkelt gyári specifikációban,abban minden benne van,mit kell tudnia a lapnak és a ventinek,jelszintek,stb...itt egyébként talán probléma lehet az,hogy minden emlékem alapján a pwm jel nyitott kollektoros kimenetű,tehát ehhez még kell egy felhúzóellenállás is,hogy rendesen menjen...erre egyébként külső tranzisztoros próba esetén is érdemes gondolni
-
Speed®
titán
Hye,
Nem haragszok,csak nem értettem a kirohanásod..lévén segíteni akartam.
Szóval a CPUkonnektort vezérli, de a chassis fant nem tudja? Mert az nem tűnik PWMesnek. Ha ezt nem tudja vezérelni a lap, az kellemetlen, és egyben szegénységi bizonyítvány AsRockéknak..
Mindegy, az időrelé is megfelelő (mitöbb) megoldásüdv.
-
Speed®
titán
Kolléga, eddig nem néztelek hülyének, most egy kicsit zavarba hoztál
Nem hinném, hogy jó lenne ebben a hangnemben folytatnunk a társalgást.
A 15ös pontban jelzett FAN connector [link], és az itt leírt lábkiosztás tanulmányozása [link] után nem igazán értem, hogy miért is nem tudod a pumpád vezérlését megoldani? Számomra úgy tűnik, hogy az adott csati alkamas erre, kérdés, a Speedfan vezérli-e.
Ha netán nem erről a lapról lenne szó (adatlapodon ez van), akkor elnézést.
Most lelépek, pénteken leszek, addig ne alázz porba verbálisan légyszi
üdv.
[Szerkesztve] -
Speed®
titán
Tudom, hogy DDC a nyűgöd, vizes totyikot olvasgatom, készülök vizelni
Igazából én ezt úgy oldanám meg, hogy nem a PWMcsatira, hanem valamelyik másik szabályozhatóra kötném a DDCt (gondolom a lapodon nem csak a PWMes procicsati van) és annak a szabályzását oldanám meg Speedfannal profilosan. Ez azt eredményezné, hogy amíg a Win/Speedfan be nem tölt, addig full 12Vot kapna. Gondolom én -
Speed®
titán
Bármilyen furcsa is, a ventik lélektana és vezérlésük mikéntje nem azon témák közé tartozik, amivel eleddig hajlandó voltam mélyrehatóbban foglalkozni..Ha nagyon érdekel a téma, keress rá gugliban a PWMvezérlésre, vannak kezdőknek szánt irományok barkácsolható vezérlőkről. A PWMes csati bizonyosan nem fog neked csökkentett feszt szolgáltatni, hiszen a vezérlésre szánt ICje nem ezt, hanem a frekvenciát tudja módosítgatni.
Nekem elég anyi, hogy nem PWMes ventit ellenálláson keresztül csökkentett fesszel szabályzok, míg PWMes PWM vezérlésére képes lappal.. -
Speed®
titán
PWMes vezérlés kizárólag 12Vot ad. Mint a neve is mutatja, itt a szabályzás frekvenciamodulációval történik, azaz hol kap feszt, hol nem, ezen periódudok-időközök csökkentése/növelése befolyásolja a sebességet.
Vegyél egy ventiszabályzót, aminek a fordulatszámkijelző szálát bekötheted a lapra, ha nagyon szeretnél számokat látni. Ellenben ha hőfokfüggően szeretnél vezérelni, akkor kénytelen leszel PWMes ventit szerezni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltők
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest