- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
Új hozzászólás Aktív témák
-
Phix
tag
''a kérdőszó előtti résszel foglalkoznék elsősorban.''
Vagyis azzal, hogy ''Te''? Ez áll a kérdőszó előtt...
(Bocsi, kihagyhatatlan volt - nézd el nekem.)
ps. Tudom, hogy sok egyoldalú vélemény idegesít - másokat bizonyára a Tieid idegesítenek, hisz' azok is egyoldalúak -, de ugyanezt írtam volna akkor is, ha Neked címezte volna valaki, hogy mi az istent gügyögsz.
Nem vagyok moderátor, sőt, még csak nem is házigazdaként írtam, amit. -
MichaelSD
őstag
X-COM:
az odf sem iso még [link]
Való igaz. Sorry. Mondjuk mind1, ld. fent.
Nem az a baj, hogy nem GPL, még az se baj, hogy ''csak'' ennyit csinálnik (ami nem rossz, btw), hanem hogy mindenki (nemcsak az MS) az ''open'' lovagól, mikor a royalty free a lényeg és nem az open.
A MS válaszba ne menjünk bele. Nem tudom kiírta gagyira sikeredett, mert sokkal jobb érvelést lehetett volna írni a MS Office mellett. -
lapa
veterán
ezzel szarakszik néha nálunk is a word. és nem csak az uccsó sor csúszik át vmi margóvarázslat miatt, hanem dob olyat is nyomtatóváltáskor, hogy a ''horizontal line'' több centit ugrál fel-le.
egyébként szerintem nem az openoffice az msoffice legnagyobb ellensége, hanem a word maga. kevés olyan program van, ami 10 perc alatt dühöngő állatot varázsol belőlem pedig edződtem páron. -
róland
veterán
Egyetemi tanár vagy?
Mert a hozzászólásod idézi némely előadó megnyilvánulását. Magyarul kell egy értelmező szótár és egy idegen szavak és kifejezések szótára, hogy valaki át tudja rágni magát ezen.
Amúgy a téma Openoffice.org kontra Microsoft Office. Hasonlítsuk már az alap szoftvereket össze. Ne beszéljünk mindenféle egyéb, plusz befektetést (pénzügyi, letöltésügyi, stb.) igénylő szoftverekről. Nem fair olyat számonkérni egyik versenyzőtől, amivel a másik is csak kiegészítés segítségével rendelkezik.
Tehát az általam javasolt alap:
OOo 2.0:
- Base
- Calc
- Draw
- Impress
- Math
- Writer
Ennek megfeleően a Microsoft Office-nak az alábbi programjairól/összetevőiről van szó:
- Acces
- Excel
- Picture Manager?
- PowerPoint
- ?
- Word
Outlook? Fogós kérdés. Megközelítésbeli eltérés van a két fejlesztői csapatnál. MS szerint alapvető irodai alkalmazás manapság az internetes levelező rendszer, kiegészítve egy határidőnaplóval. OOo fejlesztői szerint ezt a kérdést más programokkal kell megoldani és nem egy irodai alakalmazáscsomagba integrálni. (Amúgy van egy nagyon jó páros erre a nyílt/szabad szoftverek között: Thunderbird+Sunbird [mindkettő a Mozilla-tól].) -
Sipi
addikt
Lassan egybeérünk.
Vagyis: támogat csoportmunkát, de ahhoz - abban a helyzetben, amiről itt a vita szól - kell plusz kiegészítő. Pénzért. Valszeg mindenhol van w2k3 szerver, de nem túl egészséges pl. az Exchange mellé pakolni. Ergo, valszeg szűz szervert igényel.
És akkor visszaértünk... Igen, támogatja, de csak akkor, ha pénzt áldozol rá pluszban, mert az alap MS Office alap lehetőségeket ad. Alapban a megvett Office-oddal nem tudod kihasználni. Ha pedig használni akarod, fizetsz. Ha pedig fizetsz, megveheted a StarOffice-t is, mert szerintem olymindegy, hogy plusz vasat és szervert kell venni a csoportmunkához, vagy OOo-szimpatizáns StarOffice-t.
Az ezek mellett létező feature-öket érdemes szerintem összehasonlítani. Mint kiadványkezelő, az MS Word szerintem használhatatlan, kizárólag szövegszerkesztésre (értsd: szöveg bevitele és formázása) alkalmas igazán.
Kis kiegészítés: nekem hiányzik a Rozika néni buzulja a gépet és a ThrownWater World Company Ltd szükségletei közti átmenet. Az igazán kicsi vállalkozásoknak szánt dolog. Mert hiába standard az Office, ha a Word így is 90%-ban többet tud, mint amire élő ember valaha is használja. De nem lehet kiszedni belőle. Baromi jó és könnyen használható rendszert lehet építeni a segíítségével nagyvállalatoknak, és jól elpampog vele Gizike, de a kettő között...
Tudom, SBS és kussoljak. De az megint ágyúval verébre, 5 főnek pl. minek egy teljes Exchange szerver?
Sipi
[Szerkesztve] -
róland
veterán
Csinálj egy olyan dokumentumot, amiben tartalomjegyzék van. (Lehetőleg maga a word készítse el a megfelelően formázott címsorok alapján a tartalomjegyzéket.) Mentsd el egy floppyra/pendrive-ra/stb. hordozható dologra. Nyomtasd ki az eredetileg a készítésére használt géphez csatlakoztatott nyomtatóhoz.
Vidd át egy másik gépre, amelyiken lehetőleg másik típusú nyomtató legyen, majd nyomtasd ki ott is. Meg fogsz lepődni, hogy nem stimmel a tartalomjegyzék. (Még véletlenül se frissítsd a Wordben.)
Volt szerencsém így elrontani egy 80 oldalas főiskolai jegyzet tartalomjegyzékét. -
Sipi
addikt
No.
A ''vita'' onnan indult ki, hogy nagyvállalati környezetben az OOo ne mfelel meg, ellenben az MSO-val.
Erre írtam, hogy ez így nem teljesen igaz, mert a csoportmunka-támogatáshoz külön szerver szükséges. Nagyválllalati környezetben Sharepoint Services-t használnak, MSDE-vel? Nem, ahhoz Portal Server kell (MS SQL Serverrel), Ezeket külön kell megvenni, erre írtam, hogy ergo az MS Office alapban nem alkalmas erre a feladatra. A 4-5 főz Gizike Vasal Kft pedig nem fog csoportmunkát használni, ergo nincs értelme az ilyen funkciókat összehasonlítani.
Sipi -
Sipi
addikt
Az jó, ha nem, mert ha beleolvasol a hsz-embe, a Portal Serverről beszéltem. A Sharepoint Services ingyenes, tudom, sőt, a frissítései is azok. Láttam mindkettőt, tudom, mik azok.
Az alap MS Office telepítőkészletben benne van bármelyik sharepoint szerver? Hány client access license-szel?
Sipi -
Sipi
addikt
Az egész ''vita'', úgy, ahogy van, gusztustalan és értelmetlen. Mint írta is valaki: almát a körtével.
Ennyi erővel a Linuxos KDE-t is lehetne hasonlítani az MS DOS-szal, és röhögve kihozni a Linuxot győztesnek.
Ha az MS Office csoportmunka-támogató részét, a plusz pénzért megvehető Sharepoint Portal Serverre illeszkedő komponenseket akarja hasonlítani bármivel is, akkor legyen szíves a pénzért kapható, csoportmunkát támogató StarOffice-szal összehasonlítani.
Rohadt könnyű ám egy ingyenes irodai csomagot összehasonlítani egy pénzért megvehető csoportmunka-szoftverrel (amihez ráadásul pluszban venni kell még kiegészítő részeket). Nahát, de szar is az OpenOffice... Háde nincsen benne az, amire nem is tervezték... Ja, hogy a StarOffice-ban benne van! Akkor gyorsan NE hasonlítsuk össze vele, mert még a végén fair lenne...
Sipi -
cserepj
csendes tag
Csakhogy teljesen irreleváns az OpenOffice.org szempontjából, hogy támogatja-e azon dolgokat, amiket te keresel. Ha neked ezek fontosak, akkor nem az OpenOffice.org-ot kell evaluálnod a céged szempontjából. Ha csak emiatt nem döntesz az OpenOffice.org bevezetése (belső migrációs projekt) mellett, akkor érdemes megfontolnod a StarOffice kipróbálását és egy külső migrációs partner/konzulens involválását.
MS Office licence/előfizetés/akármi 5 évre előre: X Ft
StarOffice licence ugyanannyi felhasználóra 5 évre előre számolva: X/5 Ft (mondjuk, hogy nem frissítesz 5 évig MS Office-t sem)
Ezek szerint ha egy migrációs szolgáltatást végző cég 4/5 X pénznél kevesebbért vállalja a migrációt, akkor megéri egy cégnek a váltás. Mivel X a jelenlegi áraknál százezres nagyságrendű felhasználónként, jópár mérnöknapnyi migrációs munka belefér a különbségbe. Főleg úgy, hogy a StarOffice licencdíj jelentős része is a hazai disztribútornál és a kiskereskedőnél/migrációs/támogatást végző partnernél marad. -
Nem. Csak akkor venni észre, ha hosszú a dokumentum. 50-100-stb. oldalaknál, ami jól tele van képekkel, táblázatokkal, diagramokkal. Tipikusan, mint egy szakdolgozat. A nyomtató beállításon múlik, valahogyan másképp méretezi a fontokat vagy mi...
Még egy gépen is, ha nyomtatót váltasz, akkor alul láthatod magad is, hogy kiír valami ilyesmit, hogy ''a word a dokumentum áttördelését végzi'' vagy valami hasonló.
Ez egy teljesen ismert hiba, az MS is tud róla, csak nem csinált vele semmit. A MS-es kollega írta fentebb, hogy talán a következő verzióban már megoldják.... -
cserepj
csendes tag
Te pedig olyan dolgot kersz szamon az OpenOffice.org-on, ami NEM vag a profiljaba. Megegyszer mondom: ha deploy tool-t, ldap alapu konfiguraciomenedzsmentet akarsz: van. Csak nem az ingyenes valtozat, hanem a fizetos.
De ha valakinek nem tetszik, hogy StarOffice-t kell vennie konfiguraciomenedzsmenthez meg group policy-szeruseghez, es rengeteg penze van, akkor ott a forraskod es megirhatja ezeket a modulok onmaga. A letrejovo kodot hivhatja GyusziOffice-nak es ha az LGPL licence felteteleinek megfeleloen terjeszti meg ki is viheti a piacra, mint a sajat valtozatat.
Almat a naranccsal hasonlit ez a topik, meg a radiomusor: ez a baj.
[Szerkesztve] -
cserepj
csendes tag
''de ha staroffice-szal kapcsolatban szeretnék infot megtudni, akkor a staroffice.org-hoz fordulok''
Szerintem nyugodtan keresd inkabb barmelyik Sun partnert, vagy magat a magyarorszagi Sun irodat, vagy esetleg a magyar StarOffice disztributor partnerunket.
''ha valakinek komolyabb deploy/manage dolgok kellennek, akkor pl. a staroffice felé kell kacsingatnia''
Ha valaki vallalati kornyezetben akarja hasznalni az OpenOffice.org funkcionalitasat, akkor igen, megveheti a StarOffice-t. Tekintheted az OpenOffice.org-ot a ''beeteto'' valtozatnak, ha ugy tetszik, de mi legalabb nem fenyegetjuk a felhasznaloinkat bilinccsel (a Sun nem tagja a BSA-nak). Plusz ingyenes keretszerzodest kotottunk az Oktatasi Miniszteriummal, aminek a kereteben az osszes oktatasi intezmeny ingyenesen jogtisztan hasznalhatja a StarOffice-t.Olyan, mint a Campus, csak ingyen van az allamnak. Idaig hianyzott a magyaritott valtozat, de hetek kerdese es ez az akadaly elharul az utbol.
''ebből számomra az derül ki, hogy általad linkelt dolgokat az openoffice nem, vagy nem maradéktalanul támogatja.''
Es ezzel nincs is semmi problema, mert akkor ki venne meg a kereskedelmi valtozatot, ha az nem nyujtana emeltszintu funkcionalitast a vallalatok szamara?
Pontosan mirol is vitatkozunk?
Az MS Office ketsegtelenul egy igen nagy multu program, amin a Microsoftnak jelentos haszna van (tudtommal kozel 70% a marginja az office uzletagon, de sajnos nincs meg a forrasom erre az adatra).
Az OpenOffice.org 2.0 es az arra epulo StarOffice 8 pedig egy feltorekvo, uj program, amivel egyertelmuen az a celja a gyartonak, hogy megtorje a Microsoft monopoliumat. Az ido majd eldonti, hogy ez a terv sikerrel jar-e, valoban draganak tartjak a cegek az MS Office-t es hajlandoak a kovetkezo evi Office elofizetes helyett egy migracios projektet es egy egyszeri, az MS Office listaaranak kb 20%-ba kerulo szoftverlicencet finanszirozni. Majd a piac eldonti. -
handler
csendes tag
Az igazsag makacs dolog, eleg nehez kiforgatni. Egy mondatrol volt szo, ami azt allitotta, hogy alfa/beta szoftvereken kivul NINCS NDA. Mondtam egy peldat, aminek letezeset Ti is biztosan ismeritek (tekintve, hogy MS-nel kotelezo) -> sajnos erre igazat kell adjatok es en ezert szandekos sunyi kiforgato vagyok. Hat persze!
A sales droidok elete nem csak mese es jatek!
A szabadalom felhasznalasat semmi nem gatolja, am ha megteszed, akkor buncselekmenyt kovetsz el annak minden kovetkezmenyevel. Analog modon a balta felhasznalasat sem gatolja semmi ... szoval eerted. Nem csak ezt hanem barmilyen szerzodeses feltetelt el lehet fogadni: a szegeny kinai falvakban elok pl.: egy kis penzert eladjak a veruket vagy vesejuket. Te bevallalnad? Aligha. Addig amig nem Te vagy a teherviselo/szenvedo fel, addig barmi elfogadhato.
A szerzodeses felteteleket meg mindenki maga dontse el, hogy megfelel szamara vagy sem. Ugye nem haragszol meg, ha velemenyed ebben a korben mint (eladasban) erdekelt fel, nem sulyozom tulsagosan ? -
handler
csendes tag
1) Lasd: #164:
''NDA olyan béta/alpha szoftverek esetében létezik csak, melyeket egyes ügyfeleink a termék elkészülte előtt kipróbálhatnak, ebből ered a neve is: ''Non-Disclosure Agreement'''
Az MS-nel van munkaszerzodeshez NDA is, egyebkent meg sem ismerheted meg az MS titkait. Tehat igaz a fenti allitas, vagy nem?!
2) A szabad terjesztes ha kicsit jobban utananezel a #123-nal kerult szoba, amire reagaltam is.
Minden dokumentumot NYILT SZABVANY szerint kell kesziteni, hogy BARKI el tudja azokat olvasni ad-hoc FELTETELEK es LIMITACIOK elfogadasa nelkul!
Olvasnivalo:
http://www.groklaw.net/article.php?story=20051029212458555 -
cserepj
csendes tag
''Openoffice-nál bármilyen menedzselhetőséget kétlek, miután még a deployment procedúráról sincs semmi náluk.''
http://docs.sun.com/app/docs/doc/817-7496
TOC:
1. Using Native Installers
2. Customizing StarOffice on a Network
3. Customizing the User Interface
4. Restricting Functionality in StarOffice
5. Migrating StarOffice 7 Configuration Data to the Java Desktop System Configuration Manager
6. Accessing StarOffice User Profiles on an LDAP Server
7. Setting Up Printers, Faxes, and Fonts for StarOffice in Solaris and in Linux
SharePoint integráció: kb fél óra alatt írtam meg azt a filtert Java-ban ami fog egy feltöltött .odt file-t, nyit rá egy ZipInputStream-et, majd SAX parserekkel feldolgozza es kinyeri belole a szukseges informaciot. Tudom, ez funkcionalitasban semmi, de azert mutatja, hogy mire es miert is jo az OpenDocument Format... -
GyorgyM
csendes tag
Helyes Szabolcs megállapítása, elnézést. Valóban a Suite dobozos ár a helyes, azonban egy számítógép vásárlásánál ezt is kedvezőnek tartom.
Visszautalva a ''Word funkcióit ki nem használókra'', a Wordöt nem tartalmazó Works is megfelelő lehet az igényeiknek, a funkcionalitás az általuk használt célok esetében megegyezik.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest