Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ngabor2

nagyúr

válasz rdi #65 üzenetére

azt meg nem mondod komolyan, hogy az OOo alternatíva ?
    Próbáltad már az OOo-t? mert én rendszeresen használom itthon, párhuzamosan a melóhelyi office xp-vel... :U
    Teljesen komolyan mondom, hogy teljes értékű alternatíva mind szövegszerkesztésben, mind táblázatkezelésben.

És a win az iskolákban se ingyenes, csak legfeljebb nem ott és akkor fizeted ki, hanem kormányunk a mi adónkból. Függetlenül attól, hogy akarjuk-e.

Amúgy az US Navy (rosszul írtam, nem az USAF) Linuxra átállását az sg-ről szedte a Linux hírlevél március 30-i dátummal.

[Szerkesztve]

• ngabor2

nagyúr

válasz rdi #62 üzenetére

1.: Mivel szabad szoftverekről van szó, nincs mögötte óriási pénz. Pénz nélkül nincs reklám... Az M$ reklámoz mindent orrba-szájba, fizeti a ''független'' szakértőket, hogy hasonlítsanak össze egy penge bekonfigolt wines szervert egy odahányt, normálisan be nem állított régi Linuxossal, és hozzák ki a wint győztesnek, hogy aztán lehessen hirdetni, mi vagyunk a jobbak.
    2.: NEM jut ingyen hozzá, csak úgy tűnik. Ki van fizetve, akár akarod, akár se. Az a pénz kimegy az országból. Tudom, hogy demagóg lennék, ha azt mondanám, hogy ennek a pénznek a feléből az egész országot el lehetett volna látni pl. a magyar fejlesztésű UHU-val (tudom, az lapja nem megyar, hanem ''csak'' Linux, de maga a disztrib teljes egészében magyar nyelvű). Tehát az után is fizet a kormány, amit SENKI nem kért. Annak a pénznek más helyen, más területen is lett volna helye (pl. kistelepülési internet-ellátás, már több éve próbálom beköttetni az ADSL-t, hiába).
    Amúgy épp ilyen adminisztratív, pontosabban pénzügyi módon belenyúlt az oktatásba. Ezután szépen mondja az ms szövegét: megvettük neked EZT, tanítsd, használd EZT, és ne is nézz másra.
    3. Ki beszélt az AbiWord-ről? Ott az OpenOffice.org. Egy ágyút ne hasonlíts össze egy csúzlival. Minden tiszteletem az Abiword szerzőié és programozóié, de az MS office alternatívája az OOo.
    4. Egy jó oprendszer legfőbb tulajdonsága, hogy ''nem látszik''. Aki használja, annak nem szükséges tudnia, hogy a / az most épp melyik partíció, vagy hogy milyen gateway-en lát ki a netre. Csak működjön, ne egyék meg a férgek és vírusok, amit akar, azt csinálja, ne fagyjon le, stb. A rendszergazdának viszont álljon kezére távolról is, könnyű/egyszerű legyen beállítani, és utána úgy működjön, ahogy beállították.
    Tehát a wint is meg kellett valahol tanulnia. Azt munka mellett tanulta meg?
    5. Be kell írnia, hogy pl. ismeri az OOo-t. Hidd el nagyon hasonlít az OOo Calc és az Excel. Ja, és OOo nem csak Linux alá van, és ha jól tudom, nem csak PC-re...

Amúgy pl. az USAF is teljesen megbuggyant volna, hogy winről átáll Linuxra? Meg a Nyugat-Európai nagyvárosok is? Egyre több német és francia nagyvárosi önkormányzat áll át. Meg pl. a magyar bíróság, vagy ügyészség, már nem tudom. Meg néhány magyar települési önkormányzat, akikhez eljutott a hír, és vannak ott hozzáértők. Elég tetemes megtakarításokról írnak.

És a felhasználóknak NEM kell megtanulni Linux-úl! Kapnak egy grafikus felületet, továbbra is ugyan úgy dolgoznak, csak esetleg a mentés lesz egy kicsit más.

Én pl. dvd-t írok itthon k3b-vel. Nem bonyolultabb, mint Neroval. És beállítani se volt egy ördöngősség.

• ngabor2

nagyúr

válasz _Petya_ #44 üzenetére

Otthon Linuxozok, melóhelyen win előtt ülök. Való igaz, hogy a Linuxot eleinte erősen meg kellett tanulni, olvasni kellett, meg kellett szokni a kezelését, de azóta egyszerűen hiányolom a winből a Linux tudását. Winben katt-katt, és megkapod, amit a gép gondol... Linuxban megmondod, mit akarsz, és azt kapod. Persze tudni kell jól megfogalmazni a kérdést...
    A legjobb a választás szabadsága. Win alatt kapsz 1 db kezelői felületet, egybeépítve az ablakkezelő az oprendszerrel, egymás hibáin elestek (oké, az xp viszonylag stabil), spéci külső progi kell, ha meguntad, és változtatni akarsz. Linux alatt:
    - Szeretnék egy Linuxot.
    - Milyen disztribet? SuSE, Fedora, Debian, UHU,....
    Ha választ valami, teleíti, akkor ismét választhat, pl. grafikus felület: Xfree86, vagy X.org. Ablakkezelő: KDE, GNOME, fvwm, olvwm, icewm, xfce.... és még sorolhatnám a választási lehetőségeket, de asszem látszik, hogym it is akarok mondani.
    A win a lusták oprendszere. A Linux azoké, akik szerenek gondolkodni. Sajnos valóban a mai világ megpróbálja a gondolkodást kiírtani.:(

Nem véletlenül állnak átfele a német és francia önkormányzatok Linuxra. Ők már tudnak valamit.

Másrészt az UHU-nak is lobbiznia kellene az IHM-nél, hogy Hé haver, itt vagyok én is, magyar vagyok, magyaroknak készítettem normális oprendszert, olcsóbb vagyok mint az amerikai. Csak valami miatt vagy nem teszi, vagy nem jut el elég magasra.

Új hozzászólás Aktív témák