Hirdetés

Aktív témák

• Chain|Q

tag

válasz DcsabaS #174 üzenetére

Ha PowerPC-t hasznalsz, akkor nem sok fogalmad lehet a DOS-os programok sokfelesegerol

Az fel sem merul egyesekben, hogy nem azert nemszeretem az x86-ot, mert nem ismerem, hanem azert mert ismerem? :D Nem akartam felhozni, de ha mar igy megkerdojelezik a hozzaertesem, akkor ha szabad igy fogalmaznom, nem volt am mindig Motorola CPU a signaturemben (386sx-tol 1.1-es Athlonig nyomtam, megpedig nem juzer szinten, hanem asm code hegyek, stb)...

Az pl. egy fontos szempont, hogy az uj (es draga) procin legalabb ne menjenek rosszabbul a futtani kivant x86-os progik.

Ja, akkor miert vesz az emberek nagy resze Pentium4-et? A melohelyen lecsereltunk par 800-as P3-Cerkat 2Ghz-s P4-Cerkara, es van jopar progi, ami lassabb lett. :)

Talan meg emlekszel, hogy a regi Mac-eknek sem a buszai, sem a RAM-jai, sem a HDD-i, de meg a CD-i, illetve a csatlakozoi sem voltak PC kompatibilisek.

Meg szerencse, mivel a Mac akkor volt azon a szinten, mint most a PC. Ugyanis azok a kreten csatlakozok kvazi egy hasonlo buszrendszer reszei voltak, mint most az USB (ADB, Apple Desktop Bus). A RAM mindig is szabvanyos volt, nem mindig ugyanaz a szabvany mint a PC, de szabvanyos. A regi NuBus szinten egy szabvany volt, jopar gep hasznalta, eredetileg a DEC muhelyebol kerult ki, VMEbus neven, de aztan elegge elterjedt volt az alternativ platformok kozt. A winyo meg a CD meg SCSI volt, ami szinten egy szabvany, ugye talan ezt sem kell reszletezni.

Ezzel szemben a mai PowerPC gepek dontoen a PC-k szamara kifejleszettt hardver elemeket hasznaljak, tulajdonkeppen a CPU kivetelevel.

Igy van, pont a tomegtermeles miatt, de ez nem jelenti azt, hogy a jelenleg beepitesre kerulo hardverek annyival jobbak lennenek. Tipikus pelda pl. a DDR memoria, amit a G4-es processzor ki sem tud hasznalni megis belerakjak, mert olyat lehet kapni. De a tendencia ugyanaz mint regen volt, az Apple akkoris igazodott valakihez, most a PC-hez teszi, mert ebbol van tomegtermeles, nem ugy mint reg. Nyilvan a piactol nem lehet elszakadni, de ennek mar kvazi semmi koze ahhoz, hogy az x86 mindezektol meg egy rakat bovli marad. :D

Aktív témák