Új hozzászólás Aktív témák
-
DcsabaS
senior tag
Az alaplap egy MSI K8N Neo v2, es olyan gep lesz ra epitve, amelyiken futnia kell a Win98-nak, a WindowsXP-nek es Linux-nak is.
A HDD egy Seagate 7200.8-as 300 GByte–os SATA Barracuda, a proci AMD S754 Athlon64 (3200+), a RAM 2x512 MByte Corsair DDR SDRAM, a grafika ATi HIS Radeon 9600XT ViVo/256 MB, az alaplapi gigabit-es vezerlõ RTL8169, a tapegyseg pedig Chieftec 460W.
Nos, particionalas es formattalas utan a Win98 installalasaval kezdtem. DOS-ban nem tapasztaltam semmi rendellenesseget, am amikor bejelentkezett a Win98 grafikus interfesze (gyakorlatilag az installalas vegen), kaptam egy olyan hibauzenetet, hogy a rendszer nem tud olvasni a HDD-rol, majd le is fagyott. Minthogy az ilyen jellegu hibak zomet egyszeru kontakt hiba okozza, igy tapfesz es adatkabel ujra csatlakoztatasokat vegeztem (kabel cserekkel is), stb., de a hiba megmaradt.
Elvben termeszetesen elofordulhat, hogy a HDD tenyleg hibas (bizonytalan), csakhogy az ujabb Seagate-eknel, az en praxisomban, ez pelda nelkuli eset lett volna, tovabba DOS-ban es Safe Mode–ban tovabbra sem volt semmi hiba, akar tobb 100 MByte-ot megmozgatva sem.
Ezutan arra gondoltam, hogy valami inkompatibilitas, vagy driver problema lehet, es ha installalnam a Win98-as SATA driver-t, akkor talan stabilizalodna a helyzet. Igen am, de SAFE modban (amikor stabil a gep) nincs CD tamogatas, NORMAL modban (amikor van CD) pedig csak masodpercekig el a gep. Igy meg azt sem tudtam megnezni, hogy mi van a CD-n, nem hogy barmit installalni onnan. (A gyarilag mellekelt floppy-n kizarolag 2k/XP SATA driver volt.) Ezert kovetkezo lepeskent DOS-ban varazsoltam egy CD tamogatast, es megneztem a CD-t, hogy atmasoljam a Win98-as SATA driver-t. NEM VOLT SEHOL! Sot, meg a floppy-n egyebkent mellekelt 2k/XP SATA driver sem volt rajta a CD-n...
Na jo. Ezutan korulneztem az interneten, es akkor szembesultem azzal, hogy sem a gyarto honlapjan (MSI), sem az nVIDIA honlapjan, sem sehol mashol nem talalni az nForce3-250-ba beepitett SATA kontrollerhez Win98-as drivert. Vagyis kenytelen lennek hasznalni azt, amelyiket a Win98 alapbol tartalmaz, es durvan instabil.
Ezutan dontottem a Silicon Image-es SATA kontroller kartya hasznalata mellett, es lass csodat, azonnal megszunt az instabilitasnak meg az arnyeka is, sziklaszilardan megy a rendszer, kimondottan nagy leterhelessel, Win98 es WinXP alatt is.
Megjegyzesek:
1.) Tuning nalam nincs, igy nem tudom, hogy a Silicon Image-es vezerlo hogyan reagalna ra - bar elvben nem is kellene, hiszen a PCI busz mindig fix 33 MHz-re van allitva.
2.) Meglehet, hogy az nForce3-250 integralt SATA vezerloje XP alatt megfeleloen megy. De nekem ez meg keves, ugyanis Win98 es Linux alatt is jol kell mennie.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- EAFC 25
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen széket vegyek?
- Xbox tulajok OFF topicja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vezetékes FEJhallgatók
- E-roller topik
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- BESZÁMÍTÁS! Gamer számítógép Asus B150M i3 6100 16GB DDR4 240GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Sharkoon 500W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged