- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Magisk
- HMD Skyline - jó szerelés
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Fotók, videók mobillal
Aktív témák
-
[L]http://www.overclockers.com/articles935/[/L]
[Socket T] Prescott just represents the last glimmer of hope for overclockers until at least towards the end of the year, and probably 2005. By then, we'll have 90nm Hammers and hopefully some more reasonable pricing from AMD, and Tejas from Intel.
Úgy tűnik, ezt az évet még ki kell húznom K7-tel... :( -
[L/]ftp://download.intel.com/design/Pentium4/guides/25288502.pdf[/L]
13. oldal
''For Intel Pentium 4 processors, this includes full electrical support of 70 A . . . specifications and robust cooling solutions to support 63A thermal design current...''
''For processor code named Prescott, this includes full electrical support of 78A . . . specifications and robust cooling solutions to support 68A thermal design current...''
''System boards supporting Pentium 4 processor Extreme Edition . . . should have voltage regulator designs compliant to the FMB parameters defined in Table 1. This includes full electrical support of 91A . . . specifications and robust cooling solutions to support 80A thermal design current...''
Szóval ha egy lapban megy az EE, akkor valószínűleg (!) fog menni a Prescott is.
Próbált valaki i845-ben EE-t...? -
Az tény, hogy a K7-eseken minmális haszon lehet... nem tudom.
Én valahogy a desktop piacon több esélyt látok az AMD-nek. Ott ha nem is volt igazán sikeres eddig, azért ismert terepen mozgott. Szervereknél mások egy picit a játékszabályok, szerintem sokkal nehezebb felfuttatni egy új architektúrát ott, mint itt. Ott nem elég az üdvösséghez egy 64 bites OS, az összes adatbáziskezelőre, egyéb alkalmazásra egyenként kell optimalizálni. Merevebb piac, árral sem lehet olyan könnyen játszani.
Jó lenne ismerni a pontos eladási statisztikákat és haszonkulcsokat.
Akkor aztán jól megszakérthetnénk az AMD-nek a dolgot. :) -
Hogyhogy eddig mi volt?
Eddig az volt, hogy az AMD fokozatosan nem csak bevételt, de piaci részesedést is vesztett a Tbird időszak óta. Nem sokat (!), de nem is volt belőke sok soha, és kisebb háztartás a kisebb kiesést is jobban megérzi...
Ezzel szemben az Intel teleszórta a desktop piacot Northwooddal és NW Celeronnal. ( Figyelem, nem a hazai tuningosok piacát! De ha megnézed, ''odakint'' még a tuningosok körében is sokakat elhódított a Tbirdes ''hőskorszak'' óta. )
Úgy ''tudtak'' a töredékébe kerülni, hogy ennyiért volt rá kereslet. Hidd el, az AMD sem jótékonysági egylet, adta volna ő drágábban is, ha veszik. Nem is volt addig semmiféle Athlon-boom, amíg nem vágott rendesen az Intel árai alá. A K7 megjelenésekor is mindenki dícsérte az architektúra fölényét P3-al szemben, de amíg nem lett OLCSÓBB nála, addig csak kevesen vették. Később is a Duronnal indult el a móka igazán, és egyenlőre a K8 családból hiányzik egy belépő szintű, OLCSÓ modell.
AthlonXP szintén az Inteles kényszer miatt lett egyre olcsóbb. Nem lehetett mindenkinek elmagyarázni, hogy mit jelent a + jel. De amint látták, hogy a 2000+ lényegesen olcsóbb, rögtön javult a helyzet. -
''akkor mar tenyleg csak a jo termekeket kellene egymasra halmoznia a sikerhez ''
Azt próbáltam kifejteni, hogy már most sem a termékekkel van gond.
A célokkal és a stratégiával.
Nem mondtam, hogy nem kell új gyár. Azt mondtam, hogy nem szabad úgy felfogni, hogy ''az AMD helyzete ezzel is biztosabb lett''. Gyárak kellenek a CPU előállításához, de nem a gyárak száma a lényeg, hanem a piaci részesedés. Az hajtja a hasznot, amire annyira szüksége van a cégnek ( pontosan az általad is említett sorozatos veszteségek miatt ). A jövő valóban nyitva áll, de addig még simán be lehet zsebelni egy akkora pénzügyi csődöt, hogy csak na. És mint mondtam, ez a desktop piacon való szerepléstől függ első sorban. Onnan jön a pénz, de nem extraprofitból, hanem _tömeg_termelésből. Nem drágán kell eladni keveset, hanem sokat, azon az áron amit a piac meghatároz. Most szerencséje van az AMD-nek, mert a piac a fő rivális pillanatnyi ''gyengesége'' ( szeretnék én ilyen gyenge lenni... ) következtében elbírja a magasabb árakat is. Egy darabig.
((( A ''befektetők/hitelezők'' az a német állam, pontosabban Szászország. ))) -
''Of the top-10 vendors Gartner listed, only Sun saw its share decline, both year-over-year (-8.7 percent) and quarter-over-quarter (-2.9 percent). With slightly less than 60,000 servers shipping, Sun had a 4.3 percent share for the third quarter of 2003''
//serverwatch.com
Második honnan nézve..? És ne várd, hogy a Sun CSAK Opteronos szervereket csináljon... csinál azt is majd, erről szól a megállapodás. De hányat...? Kína fontos, ott nagyot kaszálhatnak, csak egyenlőre még az is marhára árérzékeny piac, és ha nem kapnak észbe az árazással, akkor könnyen befulladhat a dolog.
Fiery:
- IBM : ez meglehetősen veszélyes és egyenlőtlen házasság. Az AMD-nek nem hiányzik, hogy egyre erősödő függőségbe kerüljön, és az IBM-et eddig nem annak a kifejezetten önzetlen szőke hercegnek ismertük meg!
- SOI : ez valóban ígéretes dolog, itt lépéselőnybe kerülhet az AMD
- Sun / IBM szerverek : mindkét cég fog bőven gyártani MÁS processzoros gépeket is ( US, Itanium, Xeon... ), és ketten együtt is csak kb. 20%-át teszik ki az amúgy is szűk szerverpiacnak. Kiegészítő jövedelemnek elég ez csak, ebből NAGYON nem fog tudni megélni és adósságokat törleszteni egy a desktop piacon is kisebbségi, az új piacon eléggé tapasztalatlan cég. Arról nem beszélve, hogy szervereknél hosszú távú bővíthetőség létfontosságú, és az Opteronnál is megy a memória / foglalat kavarás, bár azért kevésbé, mint az asztali Hammereknél.
- HP desktop : ez OK, itt nincs hiba.
- sikeres piaci bevezetés : igen, ez is jól sikerült
- Fab36 : ez egy hosszú távú befektetés, (szinte) teljes egészében hitelből. Ez egy darabig (2006, ha jól tudom) a világon semmi hasznot nem fog hozni, sőt. Addig ez nem plusz az AMD-nek, hanem tehertétel. A jövő záloga, if you will, de határozottan nem a közeljövőé.
Most az AMD-nek egyetlen egy dolga van: kihasználni a Prescott késést és minden egyebet, és ELÁRASZTANI a piacot Hammerekkel. Ha ez a 64 bites Windows késése miatt máshogy nem megy, akkor árcsökkentéssel. Ez kicsit inflálni fogja a szerverpiaci (még felépítendő) presztízsét, de ez van. -
válasz
hobizoli #132 üzenetére
Szóval VRM ügyben nagyjából egyetértünk. ( Bár az azért még nekem is _evidens_ hogy attól még, hogy ''feszültség''szabályzónak hívják, van azért ott áram is, és a kettő nem egészen független... )
De akkor meg nem értem, hogy miért írtad #126-ban, hogy menne a BD7-II és Presseleron együtt? :F
BIOS : ugyan már, azt egy frissítéssel meg lehet oldani, egy vacak CPUID átírása azért csak nem téma. -
válasz
hobizoli #130 üzenetére
Őszintén szólva nem értettem ezt a részt.
1) Ha : ''max tápot kell cserélni, nem deszkát''
Ez nem így van, VRM-et ugyebár csak alaplappal együtt lehet cserélni ( jó, kivétel néhány régi Asus K7 alaplap és az egyik új GigaByte K8-as ).
2) Ha : ''max. tápfeszt nem tud adni a deszka''
Akkor meg nem megy benne a Prescott.
1 vagy 2? Vagy kifejted? -
válasz
hobizoli #128 üzenetére
Hrk!
Ha az alaplap nem ismeri azt a VRM szabványt, amit a Prescott megkíván, akkor teljesen mindegy, hogy 533 vagy 800 az FSB. Ez olyan, mint a Tualatinos dolog volt: 100MHz FSB OK, VRM verzió nem OK ---> lehet lakkozni, drótozni, átalakítózni.
Nyakam a bitó alá, hogy i845-ben NEM fog menni a Prescott.
Matatás nélkül biztosan nem, de szerintem azzal sem. -
Kit érdekelnek a vészmadarak??? NEM mondtam, hogy tönkre FOG menni. Azt mondtam, hogy HA nem vigyáz, HA eltol egy jó és potens terméket rossz piaci pozicionálással, árazással, mittudoménmivel, könnyen nagy bajba kerülhet.
NEM lényegtelen, hogy saját tőke, vagy egy újabb hitel. Neked nem számít, hogy kell-e törlesztened a kocsit/házat/akármit, vagy zsebpénzből kiperkáltad?
NEM áll le a processzorod, de gondolom a jövőben is szeretnél AMD-t venni, nem...!?
HOL hallottál te engem AMD ellen drukkolni? Miért lennék akkor a marha, hogy monopolhelyzetet akarjak akár az Intelnek, akár az AMD-nek? Miért lenne BÁRKI is az? Nem értem, miért kellett ezt a magyar mentalitásos dolgot előhozni. -
Utolsó két bekezdéssel teljesen egyet kell, hogy értsek. Az Intel nem bukik bele sem egy esetlegesen(!) szar Prescottba, de még egy Tejasba sem.
Ellenberger az AMD-nek a léte függ a Hammertől. Maga a vas igen jó, nincs azzal gond, de NAGYON könnyen eltaktikázhatják magukat, és akkor vége a dalnak.
HiperG #92: így bizony! Hitelből... -
Ne dramatizáljuk túl a mai helyzetet.
Az AMD-nek van egy kis teljesítményből fakadó előnye, van egy egyenlőre gyengén támogatott technikai újdonsága (desktop 64bit), az Intel meg küzd még egy gyártástechnológiai váltással.
De! AMD nem tud maga mögött olyan OEMeket, mint amilyeneket az Intel, nincs ugye stabil OS support, megy a kavarás socketekkel és memóriavezérlőkkel, előbb-utóbb az AMD-nek is váltani kell 90 nanora ( ezt majd meglátjuk akkor, amikor itt lesznek a 90-es Hammerek, addig csak az van amit elhiszünk ). Egyenlőre még 130-as K8ból is csak kevés és drága van ( nem annyira kevés és drága, mint a nevetséges P4EE-ből, de akkor is kevés és drága ).
Olyasmi megy most, mint P1->P2 váltáskor, csak most nem az AMD akar egy már meglévő platformot turbózni (SuperSocket7, emlékszünk még ugye), hanem az Intel. Az Intel ''súlyánál'' fogva könnyebben harcolta ki a P2-nek a teret, az AMDnek nincs ehhez (32->64) egyenlőre elég piaci részesedése. Ez a szerverpiacos mánia pedig szvsz kifejezetten hátráltatja a Hammer térnyerését.
Nagy még a köd, és szerintem éppen hogy ezerfelé lehet vezetni a szálat. -
-
Ott a pont.
De azért kérdés, hogy a Prescott nem azért jön-e ilyen keservesen, mert valamiféle ''vésztartalék'' 64bites részt próbálnak beleszuszakolni. ( Lásd: hosszan lappangó HT ) Nem lehet könnyű, de ugye volt egyszer egy Yamhill project...
[L]http://chip-architect.com/news/2003_03_26_Prescott_clues_for_Yamhill.html[/L]
Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 5600X 5700X 5800X 5900X processzor 3 év garancia 27% áfa termékbeszámítás
- AMD Ryzen R7 5800X 3D / 20 hónap Aqua.hu garancia / Beszámítás OK!
- AMD Ryzen 9 9900X3D - Új, 1 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 7600 - Új, 2 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 5600X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- IPhone 15 128GB Zöld ÚJ! 12 Hó Jótállás!
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 PRO 2TB Digital játékkonzol extrákkal garanciával hibátlan működéssel
- Samsung S23 Ultra 256GB Állapot: 10/10 6 Hónap Jótállás!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest