- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Aktív témák
-
erdoke
titán
válasz
Alvin_ti4200 #298 üzenetére
Szerintem eléggé idevág. Érdemes elgondolkodni a probléma általánosságán, ha ez igaz:
''Intel’s latest Pentium 4 E processors have up to 103W thermal guideline for 3.20GHz and 3.40GHz versions and the figure is likely to increase throughout the year when faster speed bins are introduced. Although the main issue with Intel’s processors made at 90nm nodes seems to be process related, high core frequencies and complex design also drive chips temperatures up. Future processors from Advanced Micro Devices are also likely to dissipate about 105W in 8-12 months from now, sources close the Sunnyvale, California-based company said.''
A vázolt megoldás is érdekesen hangzik:
''“We need a fresh approach,” Gelsinger said. “We need an architectural paradigm shift.”
Generally speaking, the Chief Technology Officer of the world’s biggest chipmaker has just outlined his company’s intention to review the approach of chip design. It is not fully clear when the consumers are going to experience the revamped way of developing CPUs – sometimes in mid-decade, or sometimes around the year 2010 or so, but the purpose itself is very positive.'' -
erdoke
titán
Nem hinném, hogy akár a legnagyobb órajelű Tejas (65 nm-en ugyebár) disszipálna majd ennyit. A 4 GHz-es Prescott (Q4 2004) se fog 100-110 W-nál többet fogyasztani, addigra lejjebb tudják tornászni a kezdeti magasabb (?) betápláló feszt, mondjuk 1,2-1,25 V-ra.
2 hét múlva hivatalos és tesztelt adataink egyaránt lesznek a S478-as Prescott első példányairól, Q2 folyamán pedig jön az új tokozás, addig is javulhat a kihozatal. -
erdoke
titán
Egy valószínű Prescott (Celeron) roadmap, chipsetek elemezgetésével:
[L]http://www.anandtech.com/cpu/showdoc.html?i=1948[/L] -
erdoke
titán
válasz
Flashcash #247 üzenetére
Szerintem ő arra gondolt, hogy megoldja másképp.:)
Prescott és a ''leszabályozás'': Nem olvastam ilyesmiről, de az erősödő versenyben könnyen elképzelhetőnek tartom. Ráadásul a megvalósítása se lehet túl bonyolult, a PIII laptopon, amiről éppen pötyörészek, tökéletesen működik, ha kell (Igaz, itt nem a teljesítményigényt nézi, hanem az üzemeltetési módot, de van hozzá kis progi, ami kézi állítást is lehetővé tesz). Ezt rákötni egy számítási igényt monitorozó chipre/szoftverre nem tűnik nagy ügynek.
Egyébként 1-2%-os processzorhasználatnál nem olyan vészes az egyébként akár 9x W-ot fogyasztó proci igénye.:) -
erdoke
titán
Hát nem vagyok nagy szakértője a témának, de azért nem véletlenül emeltem ki én is az említett két változtatást.:)
Mindenesetre az L2 emelése nem annyira tűnik szükségszerűnek a hosszabb pipeline-ok mellett. De lehet, hogy nem jól okoskodok.:D Úgy gondoltam, ezeken az órajeleken, viszont nyilván nemcsak 2,8-3,4 GHz lesz a Prescott
[Szerkesztve] -
erdoke
titán
Ahhoz képest látszólag túl sokat variáltak a Northwoodhoz képest. 90 nm-re váltás önmagában hozhatott volna jelentős órajelemelési lehetőséget, esetleg némi pkusz L1, elágazásbecslés javítása, stb. Nem kellett volna ennyit szívniuk a S478-cal sem. 5 GHz látszólag még odébb van, 1,2 V mellett is.:F
-
erdoke
titán
Olvastam a linket, amit beszúrtam.:D De azokat is olvastam, amiket te szúrtál be a hwsw-en. Itt az ES Prescott furcsaságait is magyarázzák, de ki tudja, vajon jól vagy sem. Van ráció a találgatásokban, de mégis csak találgatások. Viszont már nem sokat kell várnunk.
Mindenesetre azemély szerint én továbbra is a ''többlábú'' Prescott-ra és a Grantsdale-re szavazok, ha Intelről van szó a közeljövőben. Talán most is lesz egy kisebbfajta Willamette->Northwood javulás, persze a csíkszélesség-váltástól eltekintve. -
erdoke
titán
válasz
hobizoli #210 üzenetére
Természetesen igazad van, de egyrészt nem az én véleményemet olvashattad a linken, másrészt nem tudhatjuk, hogy nem azért tolták-e meg néhány hónappal a launch-ot, mert az 1,2 v. 1,3 V-os kihozatal javulását várták (esetleg kisebb átalakításokkal). Az 1,4 V-os példányokban letiltják a második szálat, a cache nagy részét, kisebb FSB-n tolják, és máris kész az ugyanannyit disszipáló Prescott Celeron.:D
-
erdoke
titán
Szóval forrásként megjelöl egy beismerten jóslatnak szánt irományt, amiből a következő mondatot idézi: ''This means that some software will not run, clock for clock, faster on the Prescott than on the Northwood P4''.
Ebből levonja a briliáns következtetést: ''It says that a 3.4GHz Prescott will perform similarly to a Northwood 3.4GHz.'' :))
Te pedig kajálod, mert a zseniális következtetés ''hír'', tényeket közöl, és végülis oly kedves a szívednek...;] -
erdoke
titán
Az eredeti cikkecskét érfemes elolvasni, nem a primitív pletykaoldalt: [L]http://www.aceshardware.com/#75000461[/L]. Persze ez se sokkal jobb, de legalább nem csak egy szövegkörnyezetből kiemelt mondat ''felpiszkálása''.
Csak néhány szót emelnék ki: prediction, rumor, assume. Remélem, érted...:P -
erdoke
titán
''És itt fog belebukni a gigaherc mánia...nomeg a fogyasztásba''
Tegyük fel, hogy teljesen igazad van. Szerinted mennyi időbe és pénzbe kerül Intelnek, hogy az AMD új procijaihoz hasonló (ismétlem: hasonló) architektúrával álljon elő, illetve azt sikeresen gyártsa is?
Miért nem tudsz egy kicsit kilépni a ''milyen procim van'' képből, és külsősként nézni a dolgokat?
Intel a piacvezető a desktop és a szerver piacon is perpill. AMD pedig egy küszködő gerillaharcos. A piac nagy hátulütője a vevők szempontjából ez a helyzet, ugyanis nagyon hiányzik egy olyan játékos a kettő közül, aki közel akkora mint az Intel. -
erdoke
titán
Az 50-es években azt mondták, hogy az ezredfordulóra el fog fogyni a kőolaj. Na?
60-as években 2020-ra fog elfogyni, stb. Most akár a század végéig is elegendőnek tartják.
Az a biztos, ha már tesztelik a debütált példányokat, de még ott is lehet változás, lásd Willamette->Northwood.
Aktív témák
Hirdetés
- Stellar Blade
- Fujifilm X
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Launch trailert kapott a Honkai: Star Rail
- Bluetooth hangszórók
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Motoros topic
- Diablo IV
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU Gamer Noti! I7 9750H / GTX 1660TI / 16GB D4 / 512 SSD
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Kingmax 2x2GB DDR3 RAM eladó
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R 5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Corsair 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest