Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • zharkanyi

    tag

    válasz Tesztelo.hu #13588 üzenetére

    Úgy, hogy mindegyikkütyü a kb. 20000km magasságban keringő műholdak jelei alapján dolgozik.
    A különféle műholdakról érkező jelek által megtett út (ami az eltelt időből számolható) alapján lesz egy metszéspont, ami a pozíciónkat kiadja.
    Feltételezem a világűrben lehetne ilyen paraméterekkel hozni sokkal jobb pontosságot (légüres tér, kevés zavaró körülmény), de a légkörben és a földfelszín közelében nagyon sok minden van, ami ugyan nagyon kis mértékben, de befolyásolja a jel terjedési sebességét.
    A 20ezer km-hez viszonyítva pedig az 5 métere pontosság azt jelenti, hogy a jel terjedési sebességét elég ha valami befolyásolta 0,000025%-al.

    Nem értek hozzá különösebben, de laikusként úgy tűnik erre némi pára és egyéb tényező elegendő.
    Az pedig, hogy nem 10, hanem 20-30-40 műhold jelei alapján számolunk ilyen dimenziókban nem sokat számít.

    A centiméteres pontosság már csak azért is nehéz, mert pl. Ausztrália átlagosan évi 7cm-el közeledik Ázsiához. Amióta van nem torzított GPS polgári használatra már 2 méterrel "odébbment" az egész kontinens. Persze más földrészek is mozognak, csak nem ilyen mértékben.

    Nekem amúgy leginkább gyakorlati tapasztalataim vannak kézi GPS-ek erdei használatáról.
    Vicces és végképp OFFtopik, de amikor a bal vállamra feltett GPS vevő oda-vissza úton mindig hozott 20 méter eltérést (párhuzamos vonalak), akkor kipróbáltam a fejem tetején. Ekkor már az oda-vissza út egybeesett. Akár méteren belüli pontossággal.
    Ugyanakkor ugyanazt megmérve egy másik nap már pár méterrel odébb jött ki ugyanaz a párhuzamos útvonal.
    Ha egy emberi test árnyékolása 20 méteres eltérést tud okozni, akkor az épületek, vagy akár magának az autónak a felépítése és azon belül a GPS elhelyezkedése milyen nagy kilengést tud okozni.

    A szoftveresek is nagy csodákat műveltek az elmúlt évtizedekben, hogy a szóródó jeleket megfelelően szűrjék, ezáltal a kiugróan fals adatok alapján az akár több 100 méteres ugrásokat elkerülhetjük.

    No ezért van az, ha egy földi bázisállomás néhány 10km-ről sugárzott jelét bele tudjuk venni a képletbe és van egy dedikált antennánk a traktor tetején akkor tudunk csak cm-es pontosságot elérni.

Új hozzászólás Aktív témák