Új hozzászólás Aktív témák

• dabadab

titán

válasz stefi76 #122 üzenetére

"Nem "trollozni" kell, hanem érdemben cáfolni azt, amit állítottam."

Olyan ugye nem nagyon volt, ami érdemi ellenérvet meg kaptál, arra meg nem válaszoltál.

• stefi76

aktív tag

válasz dabadab #120 üzenetére

Nem "trollozni" kell, hanem érdemben cáfolni azt, amit állítottam.

Sikerülni fog?

Neked meg a kopi-haverodnak, meg a többi kesztyű-fóbiásnak, remélem, megnyugtató lesz és nem fogtok rosszul aludni:

Tesla Model S Touchscreen Driving Gloves

törölt tag

válasz stefi76 #119 üzenetére

Látom elég beszűkült ismeretekkel rendelkezel a világról. Például a skandinávok kiépített állófűtését sem ismered, így azt sem tudod megérteni, náluk nem gond a hidegben parkoló autó. Ellenben a magyarokkal, németekkel stb.

• dabadab

titán

válasz stefi76 #119 üzenetére

Bocs, de ha trollkodsz, akkor elég szarul csinálod.

Ha meg simán meg vagy sértődve, hogy a valóság nem egyezik az elvárásaiddal, akkor meg lehet, hogy nem ilyen idétlen vagdalkozást kellene művelni, hanem a kettőt egymáshoz hangolni.

• stefi76

aktív tag

válasz Cifu #118 üzenetére

"Mérvadó lehetsz, én kamionoztam és autóztam bőven ahhoz, hogy lássam hány ember vesz kesztyűt hidegben vezetéshez. Nem, nem egy embert..."

Ej-ej....kitértem Norvégiára is.
    Ezt természetesen inkorrekt módon kihagytad.
    De te kamionoztál.
    Ezt írd meg a norvég Tesla tulajoknak is. Hogy tudják, ettől a mindent vivő ténytől neked lesz igazad és vigyék gyorsan vissza a Teslájukat a kereskedőnek.

"Másodszor: ettől ez még hibrid hajtás, és nem elektromos"

A hibrid-hajtás során a belső égésű a hajtásláncban részt vesz.
    Kéretik utána olvasni.
    Itt a meghajtást elektromos motor végzi.
    Mit nem értesz ezen?
    Mi hajtja a kereket?
    Villanyáram az akksiból KIZÁRÓLAG az elektromos motor.
    Nincs belső égésű, ami beleszól a hajtásláncba.

Kéretik kicsit tanulmányozni a fogalmakat.

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz stefi76 #116 üzenetére

A pár évtized, az szerinted mennyi?

Volt ott egy "Talán majd..." is, az a lényegi szempont. Feltételes mód, és nem kijelentés...

Én meg ajánlom figyelmedbe azt, hogy mit jelen náluk a "hidrogénhajtás".
    Konkrétan elektromos áramot termelnek bele a lithium akksiba:

Először is: magyar nyelvben lítium, a lithium az angol elnevezése a fémnek.
    Másodszor: ettől ez még hibrid hajtás, és nem elektromos. Eredetileg mindenevő gázturbinát akartak, ebből lett hidrogén üzemanyag-cella.

A szubjektivitást és a dafke-t nem lehet érvekkel cáfolni.

Szubjektivitás a Tesla pénzügyi jelentése? :U
    Ezt tényleg nem lehet érvekkel cáfolni, mivel az érvek a Tesla ellen szólnak...

A többi felhozott dolog dettó állja a helyét (biztonsági öv állíthatósága egy Peugeot 301-ben még elmegy, egy alsó hangon is több, mint 20 milliós autóban már ciki, stb.). Ha ezekre lennének ellenérvek, akkor azt hoznád elő, és nem azzal próbálkoznál, hogy a felhozott érvek azok nem érvek, csakmertazért... :(((

lásd kesztyűs abnormalitás, egy, azaz 1 emberrel ha találkoztam a kb 20 év alatt,amióta vezetek, aki kesztyűben lett volna.

Mérvadó lehetsz, én kamionoztam és autóztam bőven ahhoz, hogy lássam hány ember vesz kesztyűt hidegben vezetéshez. Nem, nem egy embert...

Itt értelmetlen fikázás van, nem tetszik a dolog és pont.
    Erre logikus érveket nem lehet felhozni.

:F

Szerk.:

Egyébként van itt egy érdekes átmenet a technológiában - ha jól értelmezem, még csak az ázsiai régióban elérhető - a Nissan E-Power, ami egy 1,2-es benzinmotor áramtermelést lát el és - szintén a Nikola elvén - beletermel a litthion-akksiba ami aztán elektromos motort hajt meg.

Ez a diesel-elektromos meghajtás révén lassan száz éve létezik, és például a hajózásban vagy a vasúti közlekedésben hosszú ideje használt megoldás, tehát nem a Nikola elvét használja, hanem a Nikola használja a már jó ideje máshol használt megoldásokat. Vagyis ez is csak egyfajta hibrid meghajtás.

Egyébként itt az elektromos meghajtást a legtöbben a tisztán plug-in elektromos autókra értik és támadják, lásd Tesla autók.

Ez is egy jó irány szerintem.

Én pont a hibrideket hoztam fel példának, hogy azok a problémák, amik a belső égésű autók ellen szólnak, lásd belváros légszennyezetség, arra a plug-in hibridek életképesebb megoldást nyújthatnak. Hogy aztán az most egy Toyota Prius vagy Nissan e-Power, az már ebből a szempontból részletkérdés.

• stefi76

aktív tag

válasz stefi76 #116 üzenetére

Egyébként van itt egy érdekes átmenet a technológiában - ha jól értelmezem, még csak az ázsiai régióban elérhető - a Nissan E-Power, ami egy 1,2-es benzinmotor áramtermelést lát el és - szintén a Nikola elvén - beletermel a litthion-akksiba ami aztán elektromos motort hajt meg.
    Így városi használatban kijön egy 3 literes fogyasztás, megtartva a gyors "töltést" a benzinmotor által, az elektromos előnyét - 0-ról max nyomaték - és csökkentik elég durván a káros-anyag kibocsátást a 3 liter körüli fogyasztás értékével.

Nissan [E-Power]

Nissan Motor today revealed the 2017 Note, which marks the mid-life facelift of the current generation. As you can see, it looks just like the Rogue facelift, from the color to the new shape of the grille.

However, the real star of the show is the new e-Power model. Described simply as a "hybrid," it's said to achieve an incredible 37.2 kilometers per liter on the Japanese driving cycle, which is equivalent to 2.69 l/100km for you metric fans, 87.4 mpg U.S. or 105 mpg UK.

Now, there's no way of telling how correct those numbers are for American or European driving cycles. However, Nissan doesn't say that the Note is the most efficient hybrid in Japan because it's probably a range-extended EV.

Egy gyorsulás, impozáns:
    [link]

Ez is egy jó irány szerintem.

• stefi76

aktív tag

válasz Cifu #104 üzenetére

'A belső égésűek csillaga - főleg a négykerekű olajkályháké - most került leáldozóba az elektromos meghajtás pedig - végre - átveszi pár évtizeden belül a helyüket.'

Talán majd 10-20 év múlva leáldozik a belső égésű motorok jövője, de köszönik szépen, jól vannak még. '

A pár évtized, az szerinted mennyi?

"Ilyen téren ajánlom figyelmedbe például a Nikola teherautók esetét, ahol először dettó elektromos meghajtásra gondoltak, aztán a realitásokkal szembesülve gyorsan áttértek hidrogénhajtásra..."

Én meg ajánlom figyelmedbe azt, hogy mit jelen náluk a "hidrogénhajtás".
    Konkrétan elektromos áramot termelnek bele a lithium akksiba:

https://nikolamotor.com/two

100% ZERO EMISSIONS DAY CAB
    HYDROGEN POWERED
    800 - 1,200 MILE RANGE
    15 MINUTE REFILL TIME
    NEVER PLUG IN
    100% ELECTRIC DRIVE
    THE END OF DIESEL ENGINES
    1/2 THE OPERATING COST COMPARED TO DIESEL
    2,000 FT. LBS TORQUE
    1,000 HORSEPOWER
    320 kWh BATTERY
    1 MILLION MILES FREE* HYDROGEN FUEL
    REGENERATIVE BRAKING
    NO COMPETITION

Nikola™ Battery Storage System

There are over 32,000 individual lithium-ion cells welded together on the Nikola Two™, resulting in a 320 kilowatt hour (kWh) battery pack. That is 3x the pack size of a Tesla Model S P90D.

3 Power Electronics

The truck needs a sophisticated power-electronics box to manage the energy the fuel cell produces. This custom built device took nearly a year to develop. It takes 200 kW of energy, cleans it up, then dumps it in the batteries at a constant 800V DC - keeping the batteries topped off when needed.

5 Chiller and Air Tanks

The 800 volt chiller provides cold water to cool the batteries and, like many parts on the truck, was custom built. The air tanks keep the backup air disc brakes DOT compliant and offer redundancy - another first in the transportation industry.

6 Fuel Cell

The fuel cell outputs nearly 300 kilowatts (kW) of clean energy straight to the batteries, keeping them charged. This proprietary fuel cell has the ability to turn on and off within seconds. The fuel cell runs on zero emission hydrogen.

7 Hydrogen Fuel System

The battery bank is charged by a fuel cell, which needs fuel. There is enough hydrogen on board to power this truck up to 1,200 miles without stopping to fill up.

8 Rear Motor Gearbox Housing and Independent Suspension

This patent-pending, custom built housing can support up to 46,000 lbs. and holds both electric motors and gearboxes. It also helps support the first ever Short Long Arm (SLA) suspension in the linehaul industry - creating a super smooth ride.

'Ezen kívül pedig tegyük szépen hozzá, hogy a Tesla-t ért kritikák elsöprő többsége jogos - Te sem hoztál fel egyetlen egy érvet, amely ezeket a kritikákat negálná. '

A szubjektivitást és a dafke-t nem lehet érvekkel cáfolni. lásd kesztyűs abnormalitás, egy, azaz 1 emberrel ha találkoztam a kb 20 év alatt,amióta vezetek, aki kesztyűben lett volna.
    Norvégia, például ott adják el szinte a legtöbb Teslát, tehát a kesztyű-mizériád vélhetőleg megállja a helyét.
    Nem, ez értelmetlen szubjektív hülyeség, amit tényként és orbitális problémának vannak beállítva. Bukott dolog.
    Itt értelmetlen fikázás van, nem tetszik a dolog és pont.
    Erre logikus érveket nem lehet felhozni.

törölt tag

válasz QwErTy42 #114 üzenetére

Én nem szeretem a belsőégésű motort. De nem nevezném zsákutcának. Hisz a kőolaj ötven éve húsz éven belül kifogy. Az elektromos hajtás hamarabb létezett és eleinte eredményesebb volt, csak elbukott. A független elektromos hajtás mind a mai napig életképtelen, kell a madzag.

• QwErTy42

addikt

válasz #06658560 #113 üzenetére

Azért azt szerintem te is belátod, hogy a fosszilis az erősen pazarló jelen felhasználása szerint azontúl hogy technológiai zsákutca. Mindemellett az elektromos hajtásnak (most mindegy hogy hidrogén vagy akksi adja a kakaót) komoly előnyei vannak a benzinessel vagy dízellel szemben.

törölt tag

válasz QwErTy42 #105 üzenetére

Csakhogy ott a két hátrány, amiket nem tegnap óta próbál legyőzni az emberiség: a pocsék energiasűrűség tároláskor és a lassú töltés. S ezekre még nincs gyakorlatban alkalmazható megoldás.

törölt tag

válasz Cifu #109 üzenetére

A mostani F-1-es motorok már45% felett vannak. A motorfejlesztő cégek pedig ezerrel dolgoznak az izoterm motorokon.

törölt tag

válasz fattyu #108 üzenetére

Mert nem kell magával vinni az energiát, nagyobb hasznos terhet lehet szállítani. Plusz a vasúti közlekedés üzemmódja jól illeszkedik a háromfázisú aszinkron és szinkron motorok karakterisztikájához.
    Viszont az elterjedés is viszonylagos. Az USA megmaradt zömében a nem elektromos rendszereknél, s máshol meg az időjárás teszi jobban használhatóvá a dízel vontatást, mert nem fagy le neki a vezeték, nem szakad le zúzmara alatt, ha nincs.

törölt tag

válasz QwErTy42 #107 üzenetére

Egyrészt a dízel motorok de a mostani direkt befecskendezéses benzinesek is már felette vannak, dízel esetén egész harmincöt százalékig - elérhető az ötven is, csak ahhoz fejleszteni kell a befecskendezést még - az elektromos áram szállítása és az akkuba töltése, onnan kinyerése nincs ingyen. Well to wheel nem jobb az elektromos áram.

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz QwErTy42 #107 üzenetére

Egyrészt nem kötelező fosszilistot égetni, ha mégis, akkor lásd az aláhúzott részt.

Pontosan. Itt a probléma. Gazdaságosság. Lehet marhadrága megoldásokhoz folyamodni, amik környezetkímélők, de akkor ugrik a gazdasági versenyképesség. Ez a nemzetközi károsanyag kibocsátást korlátozó egyezmények rákfenéje.

Képesek lennénk "zöld", minimális környezetszennyező megoldásokat használni egy-egy ország szinten, csak éppen leköröznének a gazdasági versenytársak, akik nem törődnek a környezetszennyezéssel.

Norvégiát folyton felhozzák például, mint a zöld mintaállamot, tele vízerőművekkel, a környezetbarát technológiák élharcosát. Csakhogy azért képes erre, mert az ország betegre keresi magát a környezetszennyező fosszilis energiahordozók kitermeléséből...

hanem ha már kellő energiasűrűséggel, alacsony költséggel állnak rendelkezésre.

Pardon, akkor ezt eddig még nem vettem ki, nálam pattog akkor a félreértés labdája.

Nem csak hogy drágább lesz de honnan veszed hozzá az energiát? Jó buli lesz majd a maradék szén felét elégetni, hogy a másik feléből ipari szénhidrogének készülhessenek.

Én a gazdasági oldalára kívántam rávilágítani. Nem csak a közlekedésben népszerű a kőolaj alapú energiahordozó, mert olcsó, hanem a vegyiparban és a gyógyszeriparban is. Ők is használhatnának más alapanyagot, de az drága lenne. Pont úgy, ahogy az elektromos autózás jelenleg a közlekedésben.

Az alternatívák pedig megint gazdaságossági kérdést vetnek csak fel...

Míg az autóknál kemény 25%-os hatásfokot karcolunk addig ennek cirka dupláját tudják az erőművek.

A modern benzinüzemű autóknál van 25-30%-os hatásfok (állítólag már a 35%-ot karcolgatják), Diesel-motoros autóknál 40-45%-ot érhetünk el.
    Amíg csak benzinüzemű autókhoz méred, igazad van. Ha a diesel-motoros opciót is ide veszed, akkor nincs...

Továbbá tegyük hozzá, hogy az elektromotorok hatásfoka sem 100%...

@fattyu: Értem, de gondolom te is érted, hogy mégis miért nem érte meg egy csomó helyen a pálya villamosítása. Plusz hogy miért olyan nehéz gazdaságilag életképes kereskedelmi vasutat üzemeltetni.

Gazdasági szempontból megvan a ráció a belsőégésű mozdonyokról való áttérésnek, de ez megint összetett kérdéskör...

• fattyu

veterán

válasz Cifu #106 üzenetére

Bocsi, de ez nem picit marhaság. Hiába tudnál jobb hatásfokkal elektromos energiát előállítani egy erőműben, mint egy autómotorban, azt utána el is kell juttatni a fogyasztókhoz. Ez pedig veszteségekkel jár, amit sajnos szokás kihagyni a képletekből. Élnék a gyanúval, hogy még egy sima (nem plug-in) hibrid is jobb hatásfokot mutatna fel, mint a hőerőmű / elektromos autó megoldás...

ha így lenne szerinted a világon mindenhol elektromosra váltották volna a vasutat? ( tudom nem mindenhol de érted )

• QwErTy42

addikt

válasz Cifu #106 üzenetére

"1.: Energiaforrás. Hiába nincs az állítások szerint káros anyag kibocsátása az elektromos autóknak, valójában van, hiszen nagyon-nagyon ritka az az ország, amely tisztán megújuló energiából termel áramot."

Egyrészt nem kötelező fosszilistot égetni, ha mégis, akkor lásd az aláhúzott részt.

"2.: ..." A hibridbe is kell benzin... Az csak részmegoldás. Egy elég drága és komplikált.
    Én nem a mai technológia színvonal mellett kardoskodtam a létjogosultsága mellett az elektromos rendszereknek, hanem ha már kellő energiasűrűséggel, alacsony költséggel állnak rendelkezésre.

"A kémiai mókás dolog, mesterségesen is lehet előállítani szénhidrogéneket, legfeljebb drágább lesz."

Nem csak hogy drágább lesz de honnan veszed hozzá az energiát? Jó buli lesz majd a maradék szén felét elégetni, hogy a másik feléből ipari szénhidrogének készülhessenek.

"Hiába tudnál jobb hatásfokkal elektromos energiát előállítani egy erőműben, mint egy autómotorban, azt utána el is kell juttatni a fogyasztókhoz. "

Nem csak hogy tudnánk de tudjuk is. Míg az autóknál kemény 25%-os hatásfokot karcolunk addig ennek cirka dupláját tudják az erőművek.
    Az áramot váltós formában vezetéken több száz kilométerre "szállítani" pár százalékos veszteséggel lehet. Van persze az akku töltésének is egy vesztesége de a teljes rendszerre vetített hatásfok még így is lényegesen magasabb, mint az előbbinél. Arról nem is beszélve hogy a károsanyag-kibocsátás töredéke az erőműben, valamint a mocskot nem az utcára eregetjük, hanem kicsit arrébb, kifele a pusztába.

A korábban linkelt videót javaslom megtekintésre, ha még nem láttad. Van benne pár érdekes tény és meglátás.

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz QwErTy42 #105 üzenetére

Pedig ha pl. nem akarunk belefulladni a szmogba, akkor bizony váltani kell.

Nézd, ezt a problémakört már párszor körbefutottuk. Akkor ismét idézzük fel őket:

1.: Energiaforrás. Hiába nincs az állítások szerint káros anyag kibocsátása az elektromos autóknak, valójában van, hiszen nagyon-nagyon ritka az az ország, amely tisztán megújuló energiából termel áramot. Linkeltem be képet - még Németország is döntő többségében fosszilis energiából és atomenergiából nyeri az áramot.
    2.: Amennyire az elektromos autó erre megoldást nyújt, annyira a plug-in hibrid is megoldást nyújt. A belvárosban szépen megy aksiról, viszont ugyanakkor bármikor el lehet menni vele egy több száz kilométeres túrára. Tehát a hibrid > elektromos autó. Most még legalábbis.

Másrészt sokan elsiklanak afölött a tény felett, hogy a kőolajat nem kellene elégetni, mert akkor nem lesz vegyipar (amire többek között az elektronikai ipar, hadipar, bútoripar, építőipar, ruhaipar... épít) és gyógyszeripar (nem lesz szívgyógyszer a nagyinak) sem. Mert mindkettőnek a kőolajszármazékok jelentik az alapot.

A kémiai mókás dolog, mesterségesen is lehet előállítani szénhidrogéneket, legfeljebb drágább lesz. A kőolaj azért népszerű alapanyag, mert olcsó. Nem csak közlekedési járművekben elégetni, de vegyipari / gyógyszeripari felhasználásra is...

Ettől függetlenül egyetértek, valóban bölcsebben fel lehetne használni a kőolajkészleteinket...

Már akkor is beljebb lennénk, ha a kőolajat valamilyen erőműben égetnénk el nagyobb hatásfok mellett és kevésbé környezetszennyező módon és az azzal megtermelt árammal hajtanánk a villanyverdákat.

Bocsi, de ez nem picit marhaság. Hiába tudnál jobb hatásfokkal elektromos energiát előállítani egy erőműben, mint egy autómotorban, azt utána el is kell juttatni a fogyasztókhoz. Ez pedig veszteségekkel jár, amit sajnos szokás kihagyni a képletekből. Élnék a gyanúval, hogy még egy sima (nem plug-in) hibrid is jobb hatásfokot mutatna fel, mint a hőerőmű / elektromos autó megoldás...

• QwErTy42

addikt

válasz Cifu #104 üzenetére

Pedig ha pl. nem akarunk belefulladni a szmogba, akkor bizony váltani kell.
    Másrészt sokan elsiklanak afölött a tény felett, hogy a kőolajat nem kellene elégetni, mert akkor nem lesz vegyipar (amire többek között az elektronikai ipar, hadipar, bútoripar, építőipar, ruhaipar... épít) és gyógyszeripar (nem lesz szívgyógyszer a nagyinak) sem. Mert mindkettőnek a kőolajszármazékok jelentik az alapot.
    Pro: újrahasznosítás (gyerekcipőben, energiaigényes, nem elég hatékony stb...)
    Pro: szén katalitikus krakkolása (sok energija köll hozzááája... kéne valahonnan)

Szóval itt azért lényegesen többről van szó, mint puszta szimpátia.
    Egy elektromos autónál ha sikerül leküzdeni a hatótávproblémát és a magas árat, akkor elég sok előnye van a benzineshez képest. Lásd korábbi felsorolásomat.
    Már akkor is beljebb lennénk, ha a kőolajat valamilyen erőműben égetnénk el nagyobb hatásfok mellett és kevésbé környezetszennyező módon és az azzal megtermelt árammal hajtanánk a villanyverdákat.

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz stefi76 #102 üzenetére

A belső égésűek csillaga - főleg a négykerekű olajkályháké - most került leáldozóba az elektromos meghajtás pedig - végre - átveszi pár évtizeden belül a helyüket.

Talán majd 10-20 év múlva leáldozik a belső égésű motorok jövője, de köszönik szépen, jól vannak még. Hogy aztán mi fogja váltani őket és mennyire, az egy teljesen más kérdés lesz.

Pont a hosszú járatú "olajkályháké", ahogy te itt kifigurázod őket, ami ilyen formán pontosan ugyan olyan részlehajlás, amivel Kopit vádolod - magyarul ha az rossz szerinted, amit csinál, akkor magadat is állítsd majd sarokba, fél óra kukoricán térdeplé... :DDD

Ilyen téren ajánlom figyelmedbe például a Nikola teherautók esetét, ahol először dettó elektromos meghajtásra gondoltak, aztán a realitásokkal szembesülve gyorsan áttértek hidrogénhajtásra...

Már sokszor, sokféle képen temették a belső égésű motorokat. Egy időben az atommeghajtás volt a sláger, volt gázturbina-korszak, hogy majd az számúzi a dugattyús motorokat, és például teherautóknál volt téma, hogy felsővezeték-rendszerrel, elektromos meghajtással is közlekedhetnének. Ezt a megoldást anno tesztelték, elvetették. Nemrég megint előkerült (lásd még), és lehet, most lesz belőle valami...

Szóval örülök, hogy varázsgömbbe néztél, és te már látod a jövőt, de szerintem próbálj meg némi alázattal közelíteni a témához, és ne akarj pálcát törni valami felett csak azért, mert neked más tetszik.

Ezen kívül pedig tegyük szépen hozzá, hogy a Tesla-t ért kritikák elsöprő többsége jogos - Te sem hoztál fel egyetlen egy érvet, amely ezeket a kritikákat negálná. Illetve számodra is ajánlom figyelmedbe azt, amit alant már leírtam. Az elektromos autózás nem egyenlő Tesla. A Tesla csak egy a sok cég közül, amely az elektromos autózással foglalkozik...

@Heavyrain: Nem, eddig nem, de korrekt! :C

• stefi76

aktív tag

64 ezren már meg is rendelték a Faraday-t

"Legalább egy éve elárasztották a sajtót a Faraday Future nagyszerű elektromos járművéről szóló információmorzsák, így nem túl meglepő, hogy a bemutató után sokan érdeklődtek az FF91 iránt. Az már nagyobb csoda, hogy a Tesla-verőnek kikiáltott autót több mint 64 ezren meg is rendelték, hisz ez a manőver 5000 dollárba kerül – ami pedig Amerikában sem olyan kis pénz. Ráadásul még a gép árát sem tudjuk, bár a 130 kWh-s akkucsomag eleve vagy 50-55 ezer dollárba kerül, és valószínű, hogy magáért az autóért legalább még ugyanennyit elkérnek majd – ami annyit jelent, hogy az FF91 ára átszámítva legalább 30 millió forint lesz."

(#101) Kopi31415

No, ahogy elnézem, te minden áron azt bizonygatod -a többi mániákussal együtt, hogy a TEsla egy sz@r, ezért meg azért.
    Kifacsarod, jobbra-balra, minden légysz@rba belekötsz.

A helyzet sajnos viszont ez:
    A belső égésűek csillaga - főleg a négykerekű olajkályháké - most került leáldozóba az elektromos meghajtás pedig - végre - átveszi pár évtizeden belül a helyüket.

Javasolnám egy logikus gondolkodású és ésszel rendelkező emberke műsorát a dologról:
    Az autózás varázslatos jövője - Bazsó Gábor Karotta előadása

törölt tag

válasz #16820480 #98 üzenetére

"De meg lehet úgy is csinálni, hogy egy 10-20 centis csúszka az érintőképernyőn, azt elég könnyű odébb húzni, vagy bökni egy mozdulattal. Főleg úgy, ha nem a tizedekre pontos hőmérséklet érdekel "

Mondom, a Teslánál a tetőablak ilyen megoldása szerintem ritka trágya ergonómiailag. Csúszka van, százalékra írja a nyitás mértékét. Nézned kell, mennyire akarod. klímára így belőni sem túl jó, könnyen lehet, hogy egy fokon múlik, hogy túl hidegnek érzed, vagy túl melegnek a klímát.

"Az érintőképernyő amúgy szerintem legfeljebb az idősebbeknél lehet problémás. Látom a szüleimen, hogy ők ugyan tudják használni, de nem olyan ügyesen, mint a fiatalok. Látszik az érintéseiken a bizonytalanság, hogy nem érzik, mikor milyen erővel érnek hozzá, és mennyire van szüksége a reagáláshoz. Olyanoknak viszont, akik okostelefonokon nőttek már fel, szerintem semmi gondot nem okozna egy ilyen kezelőfelület. És ilyenekből több lesz már csak, kevesebb nem."

Viszont a fiatalok buszon, villamoson, vonaton, otthon tapogatják a kijelzőt, nem koncentrációt igénylő környezetben kell a figyelmüket megosztani vele, csak arra koncentrálhatnak. Vagyis eléggé irreleváns érvelés.

"Nekem mondjuk a Jazz az 130-nál már ötödikben is olyan 4000 fordulat körül pörög, ami hangos. Igen, van szélzaj és gördülési zaj is, de a motor is nagyon zajos. Oké, ez nem egy Model S kategóriája, de mondjuk egy Model 3, vagy Leaf már kb méretben hasonló."

Alfa 145 hasonló, viszont a szélzaj a domináns. A Honda akkor megint trágya motort tervezett? Minőségibb autóknál jobb a hangszigetelése a motoroknak, kevésbé hallanak, viszont a visszapillantó nem tud sokat csendesedni, mert nem lesz teljesen áramvonalas sose.

"Vagy veled akkor beszélgetni sem lehet, amikor vezetsz? :) Az sem több inger, mint időnként egy hangos visszajelzés, hogy mennyi a hőmérséklet, ha állítottál rajta."

Lehetni lehet, viszont igyekszem ignorálni a nem fontos ingereket. Amikor viszont a rendszer pofázik, hogy klíma bekapcsolva, hőfok ennyi, annyi, esetleg fokonként nyögné be, az nem ignorálható, így el fogja vonni a figyelmet.

"Navigációt is úgy használok, hogy kikapcsolom a képernyőt, és csak hallgatom, hogy mit mond utasításnak."

Jó is az újratervezés! :)

"HUD: oké, akkor úgy mondom, hogy általam megfizethető kategóriába nem csúszott még le sajna."

Ha nem tudsz középkategóriás új autót venni (Golf méret), akkor valóban nem.

törölt tag

válasz vicze #99 üzenetére

Sebességet, hőmérsékletet, esetleg rádióállomást, meg leginkább AR-ben a navigációt :K

• vicze

félisten

válasz #16820480 #98 üzenetére

"általam megfizethető kategóriába nem csúszott még le sajna"
    Attól függ mit szeretnél megjeleníteni, 40-től van 800 dollárig. OBD 2 csodákra képes. :)

törölt tag

válasz Cifu #96 üzenetére

Ezt az érintőképernyőn is meg tudod tenni, kopogtatsz párat, melegebb lesz. Ha nem kell pontos hőmérséklet, akkor még kevésbé problémás szerintem. De meg lehet úgy is csinálni, hogy egy 10-20 centis csúszka az érintőképernyőn, azt elég könnyű odébb húzni, vagy bökni egy mozdulattal. Főleg úgy, ha nem a tizedekre pontos hőmérséklet érdekel :)

Az érintőképernyő amúgy szerintem legfeljebb az idősebbeknél lehet problémás. Látom a szüleimen, hogy ők ugyan tudják használni, de nem olyan ügyesen, mint a fiatalok. Látszik az érintéseiken a bizonytalanság, hogy nem érzik, mikor milyen erővel érnek hozzá, és mennyire van szüksége a reagáláshoz. Olyanoknak viszont, akik okostelefonokon nőttek már fel, szerintem semmi gondot nem okozna egy ilyen kezelőfelület. És ilyenekből több lesz már csak, kevesebb nem.

Attól függ, hogy milyen autó. Nekem mondjuk a Jazz az 130-nál már ötödikben is olyan 4000 fordulat körül pörög, ami hangos. Igen, van szélzaj és gördülési zaj is, de a motor is nagyon zajos. Oké, ez nem egy Model S kategóriája, de mondjuk egy Model 3, vagy Leaf már kb méretben hasonló.
    Amúgy meg a szélzajt is lehet csökkenteni, ha áramvonalasabb az autó. Nem tudom mennyire igaz, csak pont a múltkor néztem a TED videót Muskkal, és ott emlegette, hogy az egyik leginkább aerodinamikus karosszéria kialakítást használják a Model S-en. Szóval figyelnek ilyenekre, mert ezzel is többek közt fogyasztást csökkentenek, de egyben zajt is. A gördülési zaj pedig a kerékaknák zajszigetelésével megoldható, ez másoknak sem akkora gond, mondjuk egy Mercinél. Nem lehetetlen feladat.

Kopi31415: Engem nem zavar a hang, zene, beszéd vezetés közben. Amikor vezetni tanultam, akkor az oktatóm folyton bekapcsolta a rádiót, ráadásul valami olyan adót, amin (számomra) idegesítő pop-zene ment mindig. Kérdeztem egyszer, hogy ő ezt szereti hallgatni? Azt mondta, hogy nem, de ha megszokom, hogy szól valami ilyesmi, akkor később sem fog zavarni, és pontosan így történt. Navigációt is úgy használok, hogy kikapcsolom a képernyőt, és csak hallgatom, hogy mit mond utasításnak.
    Vagy veled akkor beszélgetni sem lehet, amikor vezetsz? :) Az sem több inger, mint időnként egy hangos visszajelzés, hogy mennyi a hőmérséklet, ha állítottál rajta.

HUD: oké, akkor úgy mondom, hogy általam megfizethető kategóriába nem csúszott még le sajna.

törölt tag

válasz #16820480 #94 üzenetére

Mivel van kattanás visszajelzés és a lépésközök fixek, így meg van oldva a gond. Csak számolni kell. Nézni nem.

"De hangos visszajelzés is jó lehet, ha mondjuk állítasz valamit, és bemondja a eredményét. Mondjuk benyomod a klímát, és "AC on", állítasz a hőmérsékleten, és "Temperature: 21°C", stb. Egy elektromos autóban ez már nem olyan problémás, még autópályán sem, mert halkabb sokkal."

Szerintem pont rosszabb, mert a szemed mellett a füled is leköti. kevésbé tudsz koncentrálni a vezetésre.

"Én arra várok majd, amikor lesz szélvédőre vetített HUD "

Van. BMW, JLR, Mercedes, Audi, PSA, Renault-Nissan, Lexus mind használ HUD-ot.

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

A digitális klíma esetén is nézni kell, hogy mennyi éppen a beállított hőfok, és hova tekered, vagy nyomkodod, csak annyival jobb normál autókban, hogy érzed, ahogy kattan a gomb, de az értéket úgyis képernyőről kell leolvasni.

A különbség, hogy érzed, hogy mennyivel állítod le vagy fel. Nem kell ránézned, mert aligha az a lényeg, hogy most ne 22,5 és ne is 23,5 fok legyen, hanem pont 23... Hanem az, hogy mondjuk 20 fokon volt, és melegebbet szeretnél.

Érintőképernyőn ez úgy működik, hogy nyomod az érintőképernyőt... és ha folyamatos érintésre reagál, akkor tippelsz, hogy vajon most hol járhat (ha nem nézel rá) vagy ha nyomogatni kell, akkor meg idegesítő, hogy kopogtasz, hogy menjél már fel/le...

Egy elektromos autóban ez már nem olyan problémás, még autópályán sem, mert halkabb sokkal.

Bocsánat, de ellentmondanék. Pont autópályán már nem a motor (általában) a fő zajforrás, hanem a szélzaj és a gördülési zaj. A jobb autókon eleve a 6. (vagy utolsó) fokozat direktbe arról szól, hogy szép kényelmesen, minimális motor fordulatszámon haladj.

Az elektromos autók pont, hogy induláskor / gyorsításkor / kis sebességnél hatványozottabban halkabban haladhat, mert a belsőégésű motorok zaja ugyebár terheléskor magasabb.

• buvartacsko

addikt

már nagyon régen van szélvédőre vetített HUD. :)

törölt tag

válasz #06658560 #90 üzenetére

Igen, ezek lehetnek problémásak, de egy részüket egy szoftvermérnök könnyedén javítani tudná.

A gyors reakciójú szoftver szerintem manapság nem nagy elvárás, egy közepes okostelefon is tudja simán. A digitális klíma esetén is nézni kell, hogy mennyi éppen a beállított hőfok, és hova tekered, vagy nyomkodod, csak annyival jobb normál autókban, hogy érzed, ahogy kattan a gomb, de az értéket úgyis képernyőről kell leolvasni.
    De hangos visszajelzés is jó lehet, ha mondjuk állítasz valamit, és bemondja a eredményét. Mondjuk benyomod a klímát, és "AC on", állítasz a hőmérsékleten, és "Temperature: 21°C", stb. Egy elektromos autóban ez már nem olyan problémás, még autópályán sem, mert halkabb sokkal.

Én arra várok majd, amikor lesz szélvédőre vetített HUD :K

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz buvartacsko #91 üzenetére

Eddig egyetlen egy darab épkézláb érvet nem hoztál fel, ellenben trollkodni azt tudsz.

Van valami érdemes hozzászólásod, vagy jobb, ha élből letiltalak?

• _cHAos_

aktív tag

válasz buvartacsko #91 üzenetére

Végül is azt a tényt tartalmazta a hozzászólásod, hogy nincs minden második PH usernek Teslaja, ez tényleg hatalmas relevanciával bír. :DDD Ha humorista vagy, akkor minden rendben. :)

• buvartacsko

addikt

válasz _cHAos_ #89 üzenetére

Igen, mert ha nincs minden második PH usernek Teslája akkor csak egy lufi a cég. Ilyen alapon a Ferrari is elég nagy bajban van. :D

törölt tag

válasz #16820480 #88 üzenetére

Ez valóban nem a legjobb ergonómia, kifejezetten rossz. A klíma két csoportba pakolva már nem túl jó, plusz sok lépést kell megtanulni, mire megjegyzed mi merre- melyik csoport, melyik kör, melyik gomb.
    A kijelzővel a gond: előbb nézni, hol a klíma gombja, utána megvárni, míg megjelenik a klíma panelje, ott kiválasztani ami kell, pláne, ha még pakolják menüben, ha gombot imitálva tudsz intenzitást, hőfokot állítani, akkor amíg benyomkodod a megfelelő mennyiséget, közben figyelni, hogy bevette-e, ha csúszkázzák, mint a Tesla a tetőablakot, akkor a megfelelő értékig elhúzni, végig figyelni kell,pláne nem tud haptikus visszajelzés lenni, közben autópálya tempónál, de akár kanyargósabb úton sem túl szerencsés. Ha pedig x idő után visszalép a rendszer a menüben, akkor kezdheted esetleg előröl, nem egy okos megoldás.

A haptikus visszajelzés papíron jól hangzik, gyakorlatban nem ok nélkül nem terjedt el. Mert annak ellenére oda kell nézned, hogy jó helyen nyomod-e a képernyőt.

A civic műszerfalát a három szinten elhelyezett kijelzőkkel szerintem többszörösen elrontották ergonómiai, biztonsági szempontból.

• _cHAos_

aktív tag

válasz Bog #84 üzenetére

Ezt nagyon jól sikerült megfogni. :) :R

A Tesla egy nagyon sikeres marketinglufi (itt a fórumon is látszik, hogy milyen sikeres) és a bukástól is menekülnek előre, kényszerpályán vannak.

Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy a Tesla előrevitte volna az iparágat, sőt.
    A Toyotához hasonlítani meg olyan, mint bolhát a mamuthoz kb. :Y

törölt tag

válasz #06658560 #86 üzenetére

Hát, lehet, hogy nem a legjobb ergonómia, de tényleg oda kell nézzek. [link]
    A kormányhoz közeli két kör alakú gombhalmaz kapcsolja a klímát, de nem az a gomb kapcsolja be, amivel kikapcsolod, meg például az ablakra fújást alul lent a 4 gomb közül a baloldali kapcsolja, teljesen függetlenül a többi gomb használatától.

Amúgy meg érintőképernyőbe is lehet visszajelzést tenni, haptic feedback, hangjelzés, akármi. Illetve az érintőképernyőn nem kell egyfolytában minden gomb kint legyen, hanem lehet mondjuk egy-egy nagy gomb a klíma, rádió, navigáció, teljesítménybeállítás, és ha rányomsz, akkor jelenik meg a hozzá tartozó kezelőfelület.

• buvartacsko

addikt

válasz #06658560 #85 üzenetére

ha nem csak trollkodnál hanem olvasnál akkor nem lett volna mire válaszolnom. :)

törölt tag

válasz #16820480 #83 üzenetére

Ha egy klíma állításhoz oda kell nézni, azt ergonómiailag rosszul csinálták meg. Pl. nem tekerős, nincs visszajelzés, hogy lépett, elvész a sok gomb között. Rádió hasonló- nem véletlenül kerül kormányra egyes vezérlése, sok esetben eltérő formájú gombokkal. Ehhez mérten tableten állítani bármit, nulla visszajelzéssel csak akkor biztonságos közlekedésileg, ha teljesen autonóm az autó. Ehhez a Teslának sincs köze, szidják ilyenért a Peugeot/Citroent, a sok gomb miatt az Opelt, Fordot, nem tekerös klíma miatt az Alfát (a 159 eredetileg nem tekerős klímával jött, amit egyes-hármas-ötös fokozatban nem is lehetett rendesen kapcsolni, mert a váltó rá lógott, később így váltott is a márka) stb.

törölt tag

válasz buvartacsko #81 üzenetére

Az megvan, hogy reagáltam is már rá? A komment helyett olvasnod hasznosabb lett volna, akkor a fejet falba verő sámlit is megspóroltad volna!

• Bog

HÁZIGAZDA

válasz QwErTy42 #77 üzenetére

Ebben valamennyire mindkét oldalnak van igazsága, a Tesla beltere alapvetően egy tákolt és innen-onnan összelegózott valami egy bazi nagy tablettel, de mondjuk az a szó biztos nem jutna róla eszembe, hogy "igényes". Ettől még szerintem menő, de csak azért, mert én is abba a kategóriába tartozom, akinek nem okoz gondot egy érintőképernyős felület.
    Ahogyan a Volvo S90-nél sem okozott, pedig ott is tapicskolással állítod a klímát, de azt azért mindenképpen látni kell, hogy az S90 beltere nem egy, nem kettő, nem három kategóriával van feljebb, hanem konkrétan egy totál más szint. Már-már míves, mégis letisztult, irgalmatlanul minőségi és finom, ezt nevezzük prémiumnak. Ahhoz képest a Tesla egy Dacia.

Úgy hiszem, hogy az eddigi eszmecserében mindkét oldalnak van igazsága. A Tesla egy lufi, amit nagyon nagyra fújtak nagyon ügyesen és nagyon sok trükkel nem hagyják kipukkanni addig, amíg magától is megmarad benne a levegő:-) Előrerohannak, egyrészt kényszerből, másrészt mert megtehetik, hiszen olyan mázat építettek a brand köré, amiben ez a normális, ők a techcég, akik folyamatosan fejlesztenek és innoválnak, noha nyilván inkább csak arról van szó, hogy egyrészt muszáj is, hogy köztudatban maradjanak, másrészt olyan fejlesztéseket marketingelnek óriási erővel, amelyek alapvetően már léteznek és készen vannak, csak nem okvetlenül vezették be őket, vagy nem ennyire drasztikusan, egyik pillanatról a másikra.

Ugyanakkor viszont én is úgy hiszem, hogy a Tesla mégiscsak elősegíti azt a folyamatot, ami ahhoz vezet, hogy az autógyártás megváltozzon. Nem véletlen, hogy egy csomó, klasszikus gyártó is a bemutatókon a Teslához méri a modellek tulajdonságait, valahogyan úgy, ahogyan még mindig a mobiliparban is mindenki az iPhone-t akarja leverni. Pedig már rég le lett verve egy csomó dologban, de a köztudatban az van, hogy az iPhone az etalon.

törölt tag

válasz Cifu #80 üzenetére

Mondjuk a 2000-es években én sem szerettem annyira az érintőképernyőt :N Főleg ha nem az okostelefonokra gondolunk (de még ott is dögivel akkoriban), hanem az ilyen kültéri rezitsztív érintőpanelekre, meg a repülőkön található pontatlan és megbízhatatlan képernyőkre.

Ettől függetlenül nekem például tök mindegy lenne igazából, hogy érintőképernyő, vagy fizikai gomb. Ugyan a kresz megkívánja, hogy úgy ismerd az autó kezelését, hogy ne kelljen elvenned a tekinteted az útról, hogy mondjuk a fűtést, vagy rádiót kapcsolgasd, de szerintem gyakorlatban a legtöbben odanéznek azért. Ami nem a kormányon van, azért már a karomat kell nyújtani, és oda kell nézzek, hogy biztos jót kapcsolok.
    Talán amúgy egy jól működő hangvezérlés még jobb lenne, de egyelőre ilyen nem nagyon van.

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz buvartacsko #81 üzenetére

Az megvan, hogy ha először végigolvastad volna a topicot, és nem write-only módban írtad volna, akkor ezen már rég túl van mindenki? :U

• buvartacsko

addikt

válasz #06658560 #44 üzenetére

Az megvan hogy te egy Model X-ről linkeltél, nem pedig Model 3-ról? :W

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz Cifu #79 üzenetére

Egy kis kiegészítés még: Anno a 2000-es évek végén egyes autógyártók nekiálltak csak érintőképernyős megoldásra telepíteni mindent, a fűtés/hűtéstől kezdve a rádióig. Aztán a 2010-es évek közepére ez visszaszorult, és pár érintőgombot / tekerőt meghagytak a kétzónás klímának, illetve a főbb kezelőszerveknek, mert a felhasználók egyszerűen rühellték az érintőképernyőt.

A Tesla alapvetően azoknak zseniális, akik geekek, nekik az érintőképernyő természetes megoldás. Az átlag embernek kevésbé. Amíg a Tesla tehát első sorban per pillanat a geekeknek gyárt autót. Ezen a piacon jó megoldás a drága S / X és a középáron szánt 3-as modell, ha évi párszázezres eladást akarnak elérni. A probléma a következő léc megugrása lesz, az átlag Average Joe számára is vonzóvá kell tenni az autót. Na ez nem fog menni érintőképernyővel és geekekre szabott technikai különcségekkel.

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz stefi76 #76 üzenetére

@stefi76: gen, mert hát annyira baromira sokan vezetnek kesztyűben.

Amikor olyan hidegek vannak, mint ma reggel például, illetve a közeli napokban várható, és esetleg kint áll az autód, akkor értelmes ember kesztyűt vesz, hogy ne fagyjanak meg az ujjai. Plusz a kormányt se egy élvezet úgy megfogni, hogy fagypont alatti a hőmérséklete.

Szóval a kesztyű az mondjuk pont jó példa...

@QwErTy42: Még nem sűrűn ültem 30-40 millás tütükben, ezért nincsen viszonyítási alapom. Mik ezek a simítások?

Model S-ről tudok nyilatkozni, amit én hiányoltam, és nem 30-40 millás szinten:

-Állítható biztonsági öv magasság (két évtizede általános azért a komolyabb autókban)
    -Állítható fejtámasz (196cm-el nekem sehogy sem volt kényelmes)
    -Ajtózseb / rakodórekeszek
    -Fűtött ülések. Édesanyám két éve vásárolt Ford B-Max-ában ott van. Télen nagyon jó dolog...
    -Hűtött ülések (bőrülésnél ez is jó dolog, és ilyen árú autóknál már elvárás), nyáron bőrülésnél alap.

törölt tag

válasz Cifu #73 üzenetére

Az üzemanyagcellák szerintem akkor lesznek igazán jók, ha találnak olyan módszert, ahol mondjuk hulladékból (műanyagból például) tudnak hidrogént előállítani, de még akkor is ott a tárolás, szállítás biztonságos és gazdaságos megoldása.

Akkumulátorra mindig szükség lesz szerintem, mert sok eszköznél az üzemanyagcella nem igazán opció, így azt mindenképpen fejleszteni kell. Nem mondom, hogy pont az ilyen fém-polimer akksikban van akkora potenciál még, de 50 éve még a mai elterjedt technológiák jelentős része és sci-fi volt, szóval én optimista vagyok, hogy előbb-utóbb jön egy olyan találmány, ami kis méretben és súlyban képes nagy energiasűrűséget tárolni, és nem lesz sem drága túlságosan, sem környezetszennyező az előállítása.
    Az elektromos meghajtásnak az az előnye, hogy elektromos áramot ezer módon lehet nyerni: nap, szél (és egyéb mechanikus megoldások, akár atomenergia is), stb. Ezért a környezetnek megfelelően lehet előállítani, és nem kell oxigén (vagy egyáltalán légkör) a működésükhöz.

dabadab: Azt ne mondd már, hogy nincs egy olyan kesztyűd, amivel lehet kezelni egy érintőképernyőt :U :D

• QwErTy42

addikt

válasz dabadab #75 üzenetére

"hogy a végső simítások az, amihez baromi sok tapasztalat meg tudás kell és ez az, ami a Teslának egyelőre nincs meg."

Kérlek magyarázd el, mintha egy teljesen laikusnak magyaráznád a storyt. Még nem sűrűn ültem 30-40 millás tütükben, ezért nincsen viszonyítási alapom. Mik ezek a simítások?
    Csak hogyha egyszer mégis lesz annyim egy kocsira, akkor tudjam, hogy mire kell figyelni. :)

• stefi76

aktív tag

válasz dabadab #75 üzenetére

" hogy még egy nyomorult klímaállításhoz vagy ablakfűtéshez sincs dedikált gomb, csak egy tablet, amit ráadásul kesztyűben nem tudsz használni."

Igen, mert hát annyira baromira sokan vezetnek kesztyűben.
    Meg bele sem merek gondolni, hogy mi lenne, ha arra az időre le kellene venni, amíg beállítja ezeket a dolgokat, rémisztő. Mik történhetnek esetleg: leesik a keze, vagy lefagy, vagy huzatot kap és száraz lesz a bőre.
    Komolyan, egy életveszélyes és használhatatlan sz@r az a Tesla.

• dabadab

titán

válasz Neurotoxin #74 üzenetére

Bocs, de ez tényleg a fanboyos hozzáállás. Tök máshogy ítéled meg a tabletes kezelést akkor, amikor mész vele két kört és remegő lábbal szállsz ki, meg máshogy, amikor hosszabban használod és azon mérgelődsz, hogy még egy nyomorult klímaállításhoz vagy ablakfűtéshez sincs dedikált gomb, csak egy tablet, amit ráadásul kesztyűben nem tudsz használni.

Persze, maga az autó alapvetően működik, meg megy, csak pont azt írtam, hogy a végső simítások az, amihez baromi sok tapasztalat meg tudás kell és ez az, ami a Teslának egyelőre nincs meg.

• Neurotoxin

őstag

válasz dabadab #15 üzenetére

Már más topikban biztosan olvashattátok, hogy tavaly egy partnerünk révén vezethettem egy Tesla S P85D-t. (Az benzines Peugeot 206-osomhoz képest űrhajó.) A beltér tényleg nem egy nagy eresztés, nem egy Audi, Porsche stb, de a fostól azért messze van. Az álló tablet meg egyszerűen zseniális. Nem akartam belőle kiszállni, nekem hatalmas élmény volt a vezetése, még órákig remegett a lábam, örülök hogy megadatott. Sokan meg itt úgy írják a "hot airt", hogy elolvastak 3 cikket, amiből levonták a következtetést = a Model 3 sz@r lesz. :((( Működő szériagyártmányt tettek le korábban az asztalra, amiben ők a név, az iparág a többi gyártóval pedig próbál reagálni. Tessék megnézni, hogy mennyi "zöldrendszámos"/hybrid rohangál már Budapesten, szinte már nincs olyan gyártó, akinek ne lenne elektromos hajtáslánccal kiegészített modelje.

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz #16820480 #71 üzenetére

Azért a Tesla még egy feltörekvő gyártó, a Toyota meg egy ezer éve létező mamutcég, aki nem utolsó sorban egy rakás bevételt szed be olyan üzletekből, hogy a kelet-ázsiai városokban sok helyen a rendőrségi és taxis flotta kizárólag őket használja.

Itt pro és kontra mehetnek a szövegek. Mert például a Tesla meg hihetetlen mennyiségű állami támogatást kapott ( erre egy kis emlékeztető ). Oké, nyilván ezek egy részét a Toyota is megkapja, mikor gyárat épít / bővít, node azért érdemes megnézni milyen brutális számokkal dobálódzunk a cég forgalmához képest.

Azt majd valóban meglátjuk, hogy melyik módszer lesz jó hosszabb távon, de az üzemanyagcellák előállítása sem olyan egyszerű és "zöld" folyamat azért.

Nem mondtam, hogy a hidrogén zöld energia, főleg, hogy per pillanat még mindig szénhidrogénekből, fosszilis nyersanyagokból a legkönnyebb előállítani. De ezzel együtt előremutatóbbnak tartom minden nyűgjével együtt.

Aztán lehet, hogy a kismillió akkumulátor-technológiai kutatás valamelyike olyan áttörést hoz, hogy végérvényesen az EV-ké lesz a jövő...

Amúgy még egy másik dolog, amit még nem láttam sehol az üzemanyagcellákkal kapcsolatban, hogy ugye mindig úgy emlegetik, hogy a környezetre és klímára semmilyen hatással nincs.

Ez legalább olyan álságos állítás, mint a zéró emisszió emlegetése az elektromos autókkal kapcsolatosan... A hidrogént sem lehet bányászni, vagy szénhidrogénekből (ie.: főleg földgáz) állítják elő, vagy a víz bontásával lehetne még könnyen előállítani. Utóbbi dettó ugyan az probléma, mint az elektromos autók esetében...

• QwErTy42

addikt

válasz #16820480 #71 üzenetére

Az üzemanyagcellával ha jól rémlik az a legnagyobb baj, hogy a katalizátorként használt platina drága.
    Másik probléma hogy a hidrogént biztonságosan tárolni, szállítani is elég komoly kihívást jelent.

törölt tag

válasz Cifu #67 üzenetére

Azért a Tesla még egy feltörekvő gyártó, a Toyota meg egy ezer éve létező mamutcég, aki nem utolsó sorban egy rakás bevételt szed be olyan üzletekből, hogy a kelet-ázsiai városokban sok helyen a rendőrségi és taxis flotta kizárólag őket használja. A MS sem az egyéni Windows felhasználókból szedi a bevételét, hanem a céges gépparkokból.

Azt majd valóban meglátjuk, hogy melyik módszer lesz jó hosszabb távon, de az üzemanyagcellák előállítása sem olyan egyszerű és "zöld" folyamat azért. Mindkét technológiának vannak problémái, de egyelőre az elektromost most éppen jobban tolják.
    Én is azt hittem, hogy ez ilyen elérhetetlen, meg használhatatlan dolog még jelenleg, de Shanghaiban tudod mennyi Model S-t láttam? Mindennapos volt az utakon. Oké, nem úgy, mint egy VW Passat, de ahhoz képest, hogy Miraiól egy darabot nem láttam még soha, elég gyakori.

Igen, nyilván visszamondanak páran előrendelést, de azért azt nehezen hinném, hogy a 400 ezres számból 50 ezer lesz a végére. Azt még inkább, hogy 50 ezren lemondják, de még az is elég sok szerintem.

szerk.: Amúgy még egy másik dolog, amit még nem láttam sehol az üzemanyagcellákkal kapcsolatban, hogy ugye mindig úgy emlegetik, hogy a környezetre és klímára semmilyen hatással nincs. Nos erről azért néznék egy komolyabb tanulmányt, amiben mondjuk azt modellezik, hogy az összes jelenlegi autó hidrogén-üzemanyagcellát használ. Az így kipufogott vízgőz az például hogy viselkedik télen, amikor talaj menti fagy van, fagyos az út, és a sok kocsi gőzölög az utakon. Illetve mondjuk 2 millió kocsi egy nagyvárosban milyen párát/ködöt okozhat akár. Oké, ezek nem feltétlenül olyan volumenű dolgok, mint a globális felmelegedés, de érdekes lehet odafigyelni rá.

• QwErTy42

addikt

válasz Raymond #59 üzenetére

Ez azért van, mert a német döntéshozók gyökerek... Nem kicsit, nagyon.
    A hülye németek arra verik a nyálukat az atomerőmű-bezárások közepette, hogy nem használnak atomot és mennyire biztonságos ez így. Persze, meg a nagy büdös lótúrót! Azt az áramot, amit az ingadozó zöld sok esetben nem tud az iparnak biztosítani azt a franciáktól veszik meg (ott meg atomból állítják elő).
    A megaga-giga facepalm, hogy ezzel az egész ökörséggel, csak a saját gazdaságuk versenyképességét rontják le, mert az energia ára bizony az iparban döntő jelentőséggel bír.

törölt tag

válasz #06658560 #65 üzenetére

Jó, igen, volt e-Golf, és? Mi van vele? Miért nem azt tolták már ezer éve a manipulált dízel kocsik helyett? Mert nyilván nekik könnyebb, olcsóbb így.

[link]: "A CNG itthon értelmetlen."

Nem tudom te miről beszéltél, de Cifuval a vita abból indult többek közt, hogy itthon nem jó egy elektromos kocsi, mint a Tesla, mert egy úton nem tudod hol tankolni. De itthon ugyanúgy nem jó a CFG sem, mert azt sem tudod. Meg az üzemanyagcellát sem.

Ja, ebben igazad van, pont DiCaprio csak elektromos autót használ. Többek közt egy Tesla Roadstert :)

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz #16820480 #58 üzenetére

A Toyota a Supra óta egyetlen értelmes autója a GT86, az összes többi az említésre sem méltó és unalmas tucattermék

A világ legnagyobb, évi 16-17 millió gépjárművet gyártó cége említésre sem méltó autókat gyárt. Nyilván azért a világ legnagyobb autógyártója.

Bezzeg a Tesla... :U

De ha már a Top Geart hoztad fel korábban, akkor az megvan, amikor Priusról kihozták, hogy átlag használattal kb annyi a fogyasztása (és ezzel arányosan a káros anyag kibocsájtása), mint egy átlag dízel Golfnak, csak sokkal drágább? Akkor ehhez kellene talán tapsikolni?

Pontosan, de ugyebár én arra a megjegyzésedre reagáltam, mely szerint "De már az is sokat segít egy nagyvároson, ha nem a városmagban pöfögi ki a sok káros anyagot az autó."
    Mert ennek mi köze is van a Top Gear-hez?

Arra jó a plug-in hibrid, hogy a városközpontban ne pöfögjön az autó. De ráadásul teljes értékű autónak is használható.

Amelyik cég pedig erre képtelen rájönni (khm... Toyota... khm), az nem lesz sikeres.

A Toyota 2015-ben 17 milliárd dollárnyi tiszta nyereséget hozott össze. A Tesla 712 millió dollárt mínuszt.
    Bocsi, de én úgy látom, hogy a Toyota nem picit sikeresebb, mint a Tesla.

De ezek nem állnak meg a fejlődésben, folyamatosan tolják, és folyamatosan fejlesztik.

Helyes, tegyék azt. De ahogy nem feltétlenül tapsikoltunk, amikor előjöttek az E85-el és E100-al, úgy talán most se kéne.

Vagy szerinted mondjuk egy Mirai hogy menne le innen Olaszországba? És utána hogy jönne vissza? Hol tankolnál?

Na ez az. Melyik megoldást támogatja majd a piac és az államok. Az elektromos megoldás sok kérdést vet fel (elektromos hálózat kapacitása, töltési opciók), a hidrogén is... Nem azt mondtam, hogy a hidrogén most megoldás, hanem azt, hogy a jelenleg látható alternatívák közül talán a legoptimálisabb.

Azt nézted, hogy az előrendelés amúgy 1000 dolláros foglalót igényel? Nem hiszem, hogy ezt csak úgy kipengeti olyan, akinek aztán lehet, hogy mégsem kell majd. De talán tényleg túl sok olyan ember van, aki dobálja jobbra-balra a pénzt.

A Tesla Model S-nél is volt foglaló, mégis voltak visszamondások... Ez már csak így működik...

Toyotának projektjei vannak az alternatív üzemanyagos problémára, közben a Tesla meg már megvehető és egész sok helyen használható terméket árul.

A Mirai sem csak egy projekt...

törölt tag

válasz #06658560 #62 üzenetére

Azt nézted, hogy az előrendelés amúgy 1000 dolláros foglalót igényel? Nem hiszem, hogy ezt csak úgy kipengeti olyan, akinek aztán lehet, hogy mégsem kell majd. De talán tényleg túl sok olyan ember van, aki dobálja jobbra-balra a pénzt.

Hát, az elmúlt években egyre unalmasabbak és rondábbak a Toyoták. Amúgy 10 éve a Nokia volt a világ legnagyobb mobilgyártó cége. Sok maradt belőle :N Nyilván elsőkből soha nem lesznek utolsók. A Toyotának projektjei vannak az alternatív üzemanyagos problémára, közben a Tesla meg már megvehető és egész sok helyen használható terméket árul.

Igen, 10 éve én is megőrültem azért a Hondáért, és alig vártam, hogy legyen belőle valami. És vártam, és vártam... És sehova nem jutott. Ez is olyan, mint az a csuklóra tekerhető Nokia telefon koncepció, meg a smart home koncepciójuk, amiről fantasztikus demó videó volt, aztán hol van azóta...?

törölt tag

válasz #16820480 #63 üzenetére

De, hazugság. A kanyarban nem volt még a dízelbotrány, mikor már volt Golf-E, Totalcar is tesztelte, kapható is volt, Valamint már a Tiguanokban is létezett elektromos megoldás. Utóbbit BME-n láttam vagy hat-nyolc éve előadáson is. Csak nem reklámozták úgy.

Miért ne tudnál metánnal ezer kilométereket menni? LNG, CNG az mi?

"Ja, mert néhány celeb vett, hogy a bulvársajtóban el lehessen adni, hogy milyen környezettudatos, közben meg ott a garázsban még pár sportkocsi, meg SUV, biztos, ami biztos."

DiCaprio esetén nem rémlik, hogy sportautó állna bárhol is. Plusz németeknél a Priusok minden formája kifejezetten gyakori taxi lett.

"Most tényleg azon megy a vita, hogy a jelenlegi magyar viszonyok közt mennyire használható egy elektromos autó?"

Hol beszéltem magyar viszonyokról?

törölt tag

válasz vicze #57 üzenetére

A Leaf egy évnyi Teslával van előrébb a Modell S-hez mérten, marketing nélkül. Kategóriájában nagyobb konkurenciával. Úgy, hogy töltési pontokat sem tolt alá úgy a gyár, mint a Teslánál.

model S-böl egyébként minimum 5k autó/negyedév kapacitás szabad jelenleg.

"Tesla reported net reservations totaled about 373,000 as of 15 May 2016, after about 8,000 cancellations by customers and about 4,200 cancellations by Tesla of reservations that appeared to be duplicates from speculators."

törölt tag

válasz #06658560 #60 üzenetére

Nem hazugság, több helyen is volt róla cikk, hogy a VW a dízelbotrány fényében fontolgatja, hogy dobja a dízelt, és megpróbálja tolni az elektromos autókat.

Ja, mert néhány celeb vett, hogy a bulvársajtóban el lehessen adni, hogy milyen környezettudatos, közben meg ott a garázsban még pár sportkocsi, meg SUV, biztos, ami biztos.

A 4-500km hatótáv már nem igazán csak városi cirkáló, azzal simán elmész Bécsig. Egy Leaf elmegy addig? Vagy i3? Hát az e-Golf?

Most tényleg azon megy a vita, hogy a jelenlegi magyar viszonyok közt mennyire használható egy elektromos autó? Hát, eléggé nehézkesen. Sajnos. Egy hidrogénes, vagy metános meg kb semennyire, mert nem kapsz bele üzemanyagot egyáltalán.
    De ez most olyan, mintha annak idején azzal érvel valaki a lovaskocsi mellett, hogy az mennyivel jobb, hiszen hol tankolnál meg egy benzines autót, meg milyen drága már, bezzeg lovak mindig lesznek, és fogatot cserélni gyors, bárhol lehet. Technikailag akkor igaza volt, de az az állapot sem tartott örökké, a mostani benzines infrastruktúra sem fog.

törölt tag

válasz #16820480 #58 üzenetére

"De tessék, ott a 400e Model 3 előrendelés, amit ki tudja hogyan tudnak teljesíteni majd."

Ami semmit nem jelent, kötelezettséget sem, hogy meg is kell majd venni, plusz kész termék még nincs. Magyarul csak a hypera ugrottak be ennyien.

"A Toyota a Supra óta egyetlen értelmes autója a GT86, az összes többi az említésre sem méltó és unalmas tucattermék "

Pont ez a két értelmetlen trágya van a Toyotánál az elmúlt pár évtizedben.

"De ha már a Top Geart hoztad fel korábban, akkor az megvan, amikor Priusról kihozták, hogy átlag használattal kb annyi a fogyasztása (és ezzel arányosan a káros anyag kibocsájtása), mint egy átlag dízel Golfnak, csak sokkal drágább?"

Jé, aki nem képes gondolkodni, az ezen de szépen meglepődik és csodálkozik! És kell neki hozzá Top Gear, egyedül nem tudja össze hozni!

"Amelyik cég pedig erre képtelen rájönni (khm... Toyota... khm), az nem lesz sikeres"

Az ugye megvan, hogy azt állítod, a világ legnagyobb autógyára nem sikeres?

"Komolyan, ha a Mirai lényegét betették volna egy LFA kaszniba, akkor lehet, hogy most ódákat zengene az autós sajtó a gyártóról, és nem érdekelne senkit, hogy milyen drága, és mennyire használhatatlan még valós életben."

Nem tudom, két különböző univerzumban élünk-e, de ahol én olvastam, ott ódákat zengtek a mirairól, sőt, már a Honda FCX Clarityről is, tíz évvel ezelőtt!

törölt tag

válasz vicze #57 üzenetére

Az az Ampera nem előzmény nélküli, nem a Tesla ellen jött ki. sima evolúció.

törölt tag

válasz #16820480 #50 üzenetére

"Miért van az, hogy az e-Golfot most kezdték el reklámozni egyáltalán, amikor a dízelbotrány miatt kicsit kellemetlen helyzetbe kerültek. "

Ez így konkrétan hazugság.

"(igen, tudom, milyen sokat eladtak, de mondjuk az USA-ban kb a hónaljkutyás háziasszonyok bevásárlókocsija)."

DiCaprio hónaljkutyás háziasszony.

"Lehet, hogy egy-egy városban, ahol demonstráció szinten kiépítették az infrastruktúrát hozzá, ott működik, és jópofa, de szélesebb körben nagyon macerásnak tűnik jelenleg."

Pont mint a Tesla. ott ezt miért nem akarod észre venni?

#53 sheratan: Hol tudod rendesen tölteni az autódat? Otthon, vagy ha a munkahelyed kiépíti neked. Mi a jellemzö a gazdagok és a szegényebb/átlag emberek lakhatási viszonyaira? Ki van olyan helyzetben, hogy autó töltési egyéni privilégiumokat ki tudjon szedni a munkáltatójából, vagy otthon tudja tölteni az autót? A gazdag. kinek tud racionálisabb alternatíva lenn egy elektromos autó? A gazdagnak, mert van infrastruktúrája, vagy ki tud építeni magának. A tizediken hogy töltöd az elektromos autódat a lakótelep parkolójában?

• Raymond

titán

válasz QwErTy42 #56 üzenetére

Csak per pillanat az a helyzet hogy Europa autoipari alphamale orszagaban (DE) mar uton vannak megszuntetni az atomot es mar most messze a legragabb az elektromos energia otthonra (Daniaval egyutt) mert persze az adofizeto kompenzalja az valtassal kapcsolatos koltsegeket es az energiaipar ebbol adodo vesztesegeit is: [link] 0.297 EUR/kWh ami Mo-n csak 0.111 EUR.

Bonusz balfaszsag - az orszag eszaki reszen tultermeles van, de a deli reszen ahol szinten nem artana tobb aram (autoipar is ugye ott van) meg kulfoldrol importaljak (FR, olcso atomos aram) mert a halozat olyan szar hogy nem tudjak eszakrol leszallitani.

törölt tag

válasz Cifu #54 üzenetére

Igen, két tök más kategóriába tartozó autót hasonlítunk. De tessék, ott a 400e Model 3 előrendelés, amit ki tudja hogyan tudnak teljesíteni majd. A Leaf tömeges előrendelése is ilyen meggyőző, ugye? Azt bárki vehet, bármikor, csak éppen alig kell valakinek.

A Toyota a Supra óta egyetlen értelmes autója a GT86, az összes többi az említésre sem méltó és unalmas tucattermék :U Az elmúlt 20 évben kellemesen felépítették azt az imázst maguknak, hogy ha egy megbízható, de tök unalmas és relatív drága tucatautót akarsz, akkor ők a megfelelő megoldás. Erre jött ugye a Prius, ami rendkívül megosztó, és mint olyan, nem tudja levetkőzni a mai napig a negatív megítélést. De ha már a Top Geart hoztad fel korábban, akkor az megvan, amikor Priusról kihozták, hogy átlag használattal kb annyi a fogyasztása (és ezzel arányosan a káros anyag kibocsájtása), mint egy átlag dízel Golfnak, csak sokkal drágább? Akkor ehhez kellene talán tapsikolni? :)

Amúgy a marketingben tökéletesen egyetértünk, csak te a Tesla ellen szurkolsz, én meg nekik. Marketing kell, mert anélkül nem jutsz sehova manapság. Ezt minden értelmes ember és főleg cég be kell lássa. Amelyik cég pedig erre képtelen rájönni (khm... Toyota... khm), az nem lesz sikeres. Komolyan, ha a Mirai lényegét betették volna egy LFA kaszniba, akkor lehet, hogy most ódákat zengene az autós sajtó a gyártóról, és nem érdekelne senkit, hogy milyen drága, és mennyire használhatatlan még valós életben. Ennyire vakok ülnek ott a vezetőségben, hogy ilyet nem látnak? Jajj, pénzügyileg kockázatos lépés. Ezért kellene tapsikolni nekik? :)

Amúgy igen, egy SolarCity házat összehozni jelenleg drága. Egy Model S-sel leautózni a riviérára jelenleg nem praktikus. De ezek nem állnak meg a fejlődésben, folyamatosan tolják, és folyamatosan fejlesztik. Vagy szerinted mondjuk egy Mirai hogy menne le innen Olaszországba? És utána hogy jönne vissza? Hol tankolnál? Mert azért töltő van út közben, még ha lassú is. De a cél ugye az, hogy levigyék pár percre a töltési időt, ami már simán vállalható valós életben is, főleg egy 1000km-es útnál, ahol úgyis megállsz pihenni, még ha autopilótával tolod is, mert kell wc, kell séta, cigi, akármi. De ha nem promótálják, akkor nincs miből fejleszteni, sosem lesz nyereséges, ha nem veszik a termékeket. Ezeknek a megtérülés a gyártó részéről is hosszabb távú, nem 1-2 éves projekt, és a vevő részéről is az early adopterek jóformán sosem látják megtérülni, sőt, még eleinte kényelmetlen is akár kicsit, de így fejlődik a technológia.

Az meg, hogy egy cég egy felvásárlás után (is) veszteséges, az ROFLOL. Ha veszel egy autót 5 millióért, akkor arr az évre mondjuk 2 milliós veszteséged van? És ezért sajnálni kéne, meg a halálhíredet költeni? Komolyan? De hát vettél valamit, van egy autód, amit használhatsz!! :U Nekik meg van egy cégük, amire építhetnek, ami üzleti profilba vág, és lehet vele építkezni. És mondjuk 10 év múlva tudnak majd komplett ökoszisztémát nyújtani, amiben ott az elektromos autó, napelemes ház, meg még ki tudja milyen egyéb, automatizált cuccok. És nem kell az egész elektromos fogyasztásodat otthoni napelemről megoldani, da ha mondjuk a felét megoldod róla, akkor az nem segítség? Azzal nem lesz tisztább, és "zöldebb" a város? Mert ha nem, akkor a hibrid sem lesz zöldebb attól a kis elektromos motortól...

• vicze

félisten

válasz #06658560 #48 üzenetére

Toyotának nincs elektromos modellje így arra nehezen lehet válasz. Nem a hybrid Ampera és Volt-ra gondoltam, hanem az Ampera-e és Bolt-ra, amik full elektromosak, nem második generáció, hanem teljesen új kategória csak a külső és a név maradt ugyanaz.

@Cifu:
    "A Model S-ből 3375, a Leaf-ből 3529 darab."
    vs.
    "Sokkal többet értékesített belőle? Igen."

Nem ferdítesz egy csöppet? :U 10% alatti különbség... És ez is azért van, mert a Tesla nem tudja a gyártást követni, a várólista 6-18hónap. Nem épp a kereslet nagyobb a Leaf-re. Nyilván fele akkora aksiból dupla annyi autót tudok gyártani.

"300-400km-es hatótávval lejutni mondjuk Budapestről Velencébe"
    Azt az 50km-et még a Leaf is megteszi. ;]

Na ne hogy már Magyarország legyen a mérce, ahol nincs forgalmazva hivatalosan. Nézzük meg USA-t, hogy a superchargerrek miatt gond nélkül eljutsz egyik partról a másikra. Hiába akarod szőnyeg alá söpörni a supercharger nagyon is fontos része a Teslának.

Szerk:

Azt azért még hozzátenném, hogy a Tesla teljes infrastruktúrát nyújt (a gyártás kivételével) valós 0 emisszióval az US-ben. SolarCity(napelemes tető) -> Powerwall -> Model S -> supercharger -> SolarCity(mint szolgáltató).

• QwErTy42

addikt

válasz Cifu #49 üzenetére

"Attól, hogy az EV autók maguk nem bocsátanak ki káros anyagokat, az elektromos energia létrehozása még termelt. Legfeljebb tehát a kibocsátás helyszíne változott."

Erre csak annyit tudok írni, hogy egy meglehetősen nagy célgéppel lásd erőmívek, sokkal nagyobb hatásfokkal lehet elégetni a fosszilistottt mint a benzines jószágokban, továbbá míg egy autócskára nem lehet ráaplikálni egy társasházméretű füstgázszűrőt, addig bizony környezetbarátabb is.
    Másrészt senki se mondta, hogy fosszilist kell elégetni. Az ideális a decentralizált otthoni "minierőmívek" lennének a szerencsésebb országokban, ahol eleget süt a Nap. Így helyben lehetne az autó töltését megoldani.
    Lásd Tesla Powerwall.

• Raymond

titán

Csak annyit szeretnek megjegyezni hogy a Porsche/VW felvasarlasi ugyet olyan vitaban ami a cegek nyeresegessegerol es eletkepessegerol szol pro vagy kontra felhasznalni ertelmetlen. Az egesz ugy egy Denver Clan, Dallas, Schwarzwaldklinik, Game of Thrones kategoriaju mix ami a tulajdonosok, reszvenyesek, lokalpolitikusok egymas kozti hatalomharcarol es oroksegi/birtoklasi vagyakrol szolt.

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

Ja, a BWM 530i és a VW Golf 1.6 is benzines autó, így teljesen egy kalap alá lehet venni az eladási statisztikákat

Egy elektromos autó statisztikáit hasonlítottuk össze egy csak elektromos autót gyártó komplett cég statisztikájával. A Nissan Leaf-ét és Tesla adatait.

Miért van az, hogy az e-Golfot most kezdték el reklámozni egyáltalán, amikor a dízelbotrány miatt kicsit kellemetlen helyzetbe kerültek.

Miért csak most kezdték volna el reklámozni. A 2014-es VW reklámanyagokban ott volt a többi modell mellett. :F
    Akkor még sehol sem volt a dízel-botrány.

Nem azt mondom, hogy a Tesla találta fel az elektromos autókat, de messze tőlük hallani a legtöbbet erről, és arról nem is beszélve, hogy ők teszik menővé az elektromos autózást, mert olyan kocsikat csináltak, amit akarnak az emberek.

A Model S több, mint 70 ezer dolláros autó, az Audi S6 és a komolyabban motorizált BMW 5-ös osztállyal konkurál. Azok sem kevésbé vágyott autók. Ugyan ez Model X -> BMW X5 / X6, Audi Q7.

Hovatovább az Audi a gyártás megkezdése előtt kaszálta el az R8 e-Tron sportkocsit. De még egy Audinál is dönthetnek úgy, hogy ha valami nagyon nagy veszteséget hozhat, akkor nem erőltetik. Ennyi.

A menővé tenni megint olyan dolog, hogy marketing. Semmi több - de nem vitatom, hogy a Tesla ebben nagyon jó...

Szemben a Priusszal, ami a közízlés szerint ciki és lenézett (igen, tudom, milyen sokat eladtak, de mondjuk az USA-ban kb a hónaljkutyás háziasszonyok bevásárlókocsija).

A Toyota szétnézett, és azt látta, hogy aki hagyományos kocsikba szerelt hibrid vagy alaktromos meghajtást, az nem tudott igazán labdába rúgni. A Toyota azt az utat választotta, hogy egy jól felismerhető gnóm kasznit rakot a Prius-ra, hogy a környezettudatosnak tartott felhasználók jól elkülönülhessenek a "hétköznapi" autósoktól. Ez is marketing, és jé, célhoz értek vele. A hibrid divatos lett, népszerű lett.

Ja, hogy a macsóknak ciki. Na bumm. Ettől még mindig csak marketingről beszélünk, amit a Tesla esetében szóbahozni is bűn, mert hát ők a villanyautózás úttörői, míg a Toyotát le lehet sajnálni és cikizni a Prius miatt, ami a hibrid autók úttörője volt. Akkor hogy is van ez? :U

Illetve részben tudják, mond valamit a SolarCity? Kihez tartozi? Ja, Musk

Mond valamit, hogy áll anyagilag? Kutyául. Ezért vásárolja fel Musk a Tesla-val, mert hát ha olyan jól menne neki, akkor ez nem lenne probléma.

Továbbá hogy is fog a napelem feltölteni egy Tesla Model S mondjuk félig lemerült 90kW-os aksiját New York államban? Észak-Amerikában az északibb régióban egy négyzetméternyi napelem átlag 2kW-tnyi energiát termel egy nap. Kelljen tehát 45kW elektromos energia: 45/2 -> 22,5 négyzetméternyi napelemre lenne szükséged. Ez hozzávetőleg most 60-100 ezer dollár, alsó hangon. Igen, ha Hawaii-n vagy Floridában élsz, akkor sokkal kevesebb elég, de ott is alsó hangon 30-40 ezer dollár csak a napelem ára.

Kell mellé ugyebár egy aksi. Elég nagy, ha nincs otthon a kocsi, hogy töltsed. A 14kW-os Tesla Powerwall 2 elviekben 5500 dollár, ebből nem ártana akkor legalább három, ez további ~15 000 dollár.

Anyagilag hogy is éri így meg a Tesla / SolarCity páros a hagyományos energiaforrásokhoz képest? Hát leginkább sehogy.

Na ezért kell a marketing, mert pénzügyileg nem versenyképes...

De már az is sokat segít egy nagyvároson, ha nem a városmagban pöfögi ki a sok káros anyagot az autó.

Erre egy plug-in hibrid is tökéletesen megfelel. Plusz azzal akár elindulhatsz egy 1000km-es útra is, menet közben majd tankolsz 5 perc alatt. Tán ezért mozdult a hagyományos autógyártók elsöprő többsége ebbe az irányba, nem? :U

Lehet, hogy egy-egy városban, ahol demonstráció szinten kiépítették az infrastruktúrát hozzá, ott működik, és jópofa, de szélesebb körben nagyon macerásnak tűnik jelenleg.

Az nem tűnik macerásnak, hogy egy Tesla Model S / X ha el akarna jutni Budapestről mondjuk Dél-Olaszországba, per pillanat mennyire macerás lenne bármilyen hagyományos belsőégésű motorral táplált alternatívához képest?

Én a hidrogént inkább látnám életképes alternatívának, és pont ezért zavar, hogy amíg a BMW, Toyota, Honda, stb. gyártó próbálna életet lehelni a hidrogénkút hálózatba, jön a Tesla, és egy brutális lufit fújva ellopja a rivaldafényt az olyan autók elől, mint a Toyota Mirai. Ami mondjuk bűn ronda, nem vitás, szegény japánok technikai szinten ott vannak a toppon, marketing szinten kevésbé... :(((

Egy Alfa Romeo, Ferrari vagy Porsche működőképes lenne önmagában?

A Porsche önállóan tök jól működőképes volt a 2000-es évek elején, amíg ki nem találta, hogy felvásárolja a VW-ét. Aminek a végén a VW vásárolta fel a Porschét, ugye.

De hogy a problémára rámutassak - pontosan ez a probléma. Egy Alfa Romeo-t felvásárolt a Fiat, amely elviekben (akkor) nyereséges cég volt. Na, akkor a Tesla hogy fog itt dolgozni? Felhatják a cég értékét, holott a cég maga masszívan veszteséges. 2015-ben bő 700 millió dolláros veszteség? A 2016-os számokat nem tudjuk, de várhatóan 1 milliárd felett lesz. A SolarCity megvásárlása nélkül, amivel együtt ugye akár még 4 milliárdos is lehet a vesztesége.

Ennek kell tapsikolni? :U

törölt tag

válasz dabadab #51 üzenetére

De ekkora árkülönbséggel sokszor annyit kellene eladniuk, ahogy Golfból is nagyságrendekkel több fogy, mint 530-ból. Ehhez képest egy alig 30% különbség szerintem nem olyan jelentős.

• dabadab

titán

"Hatótáv-viták, vagy elég csak BBC / Top Gear elleni per és támadásra gondolni, hogy a legismertebbet említsem."

Arra gondolsz, amikor a Top Gearben Clarksonék ott tolták a Roadstert, miközben az akksijában még bőven volt delej?

• dabadab

titán

"Ja, a BWM 530i és a VW Golf 1.6 is benzines autó, így teljesen egy kalap alá lehet venni az eladási statisztikákat :U"

Ha arról van szó, hogy melyik az elterjedt benzines autó (így, minden egyéb nélkül), akkor igen.

"Egy Alfa Romeo, Ferrari vagy Porsche működőképes lenne önmagában?"

A Porsche az olyan működőképes volt egymagában, hogy nem sok választotta el attól, hogy megvegye a komplett VW-t meg a Ferrari is elég nyereségesen működik.

törölt tag

Ja, a BWM 530i és a VW Golf 1.6 is benzines autó, így teljesen egy kalap alá lehet venni az eladási statisztikákat :U

Augusztusi számot néztem, mert elsőre az ugrott fel: [link], ezek alapján havi 1000 körül adnak el belőle, pedig ez is, és a Leaf is felébe kerül a Tesla S-nek.

Igen, a többiek kvázi ültek a fenekükön. 80-as években volt? Igen? És azóta mi történt? 30 év alatt mennyit léptek előre ezzel? Miért van az, hogy az e-Golfot most kezdték el reklámozni egyáltalán, amikor a dízelbotrány miatt kicsit kellemetlen helyzetbe kerültek. A GTE meg hibrid, azt ne keverjük már ide, ahogy a Priust sem. BMW i8 tisztán elektromos hajtással elmegy 30km-t a gyártó szerint. Az még a közértbe járni sem elég :U
    Nem azt mondom, hogy a Tesla találta fel az elektromos autókat, de messze tőlük hallani a legtöbbet erről, és arról nem is beszélve, hogy ők teszik menővé az elektromos autózást, mert olyan kocsikat csináltak, amit akarnak az emberek. Szemben a Priusszal, ami a közízlés szerint ciki és lenézett (igen, tudom, milyen sokat eladtak, de mondjuk az USA-ban kb a hónaljkutyás háziasszonyok bevásárlókocsija).

Az emisszió persze, hogy két lépcsős, mert az elektromos erőműveket is át kell állítani tisztára, de ezt az autógyárak nem tudják megtenni. Illetve részben tudják, mond valamit a SolarCity? Kihez tartozi? Ja, Musk :) De a nagyobbik rész az állami kézben van mindenhol, amire egy privát cégnek nehéz hatni. Majd idővel az is változik. De már az is sokat segít egy nagyvároson, ha nem a városmagban pöfögi ki a sok káros anyagot az autó.

A hidrogén meghajtás nekem régóta a kedvencem, de azért azt látni kell, hogy az üzemanyag kezelése ott sem egyszerű, és nem veszélytelen. Amióta kijött a Hondának az a tanulmánya, azóta várok rá, hogy valami nagyobb dobásuk legyen, terjedjen, de kb semmi nem történik az utóbbi években. Oké, a Toyotának is vannak hasonló próbálkozásai, de ezek nem elég érettek, hogy világszerte forgalmazzák. Lehet, hogy egy-egy városban, ahol demonstráció szinten kiépítették az infrastruktúrát hozzá, ott működik, és jópofa, de szélesebb körben nagyon macerásnak tűnik jelenleg.

Amúgy meg az, hogy ki nyereséges és ki nem. Ez egy jó kérdés, de nem kell Detroitig menni, hogy bebukott gyártókat találj. Az egész angol autógyártás lényegében megbukott, a skandinávok dettó, és egyre inkább csak a bekebelezésekkel, átszervezésekkel tudnak talpon maradni a nagyok is. Egy Alfa Romeo, Ferrari vagy Porsche működőképes lenne önmagában? Nem, és már évtizedek óta nem is azok.
    Azért azt is nézd, hogy a Tesla most építette ki azt az egész infrastruktúrát, ami a többiek számára ezer éve készen van. De még ott sincs semmi kőbe vésve, ugye a VW mekkora cég, mégis megütheti a bokáját.

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

@Sheratan: Azért azt is nézd meg, hogy a Leaf feleannyiba kerül, mint egy Tesla. Ráadásul a hatótávja is fele a legkisebb Model S-nek, és közel harmada az S 75 és 90-nek.

[irónia] Sőt, a Tesla Model S hét üléssel bír, szóval végképpen nem egy kategória... :U [/irónia]

Elektromos autó? Igen. Sokkal többet értékesített belőle? Igen.

De még így is alig adnak el belőle.

Mikori adatot néztél? 2016 november: 2875 példány. A Model S-ből 3375, a Leaf-ből 3529 darab. ( Forrás)
    Ez alig?

A többiek meg amikor lehetett látni, hogy egyre több régióban az a tendencia, hogy a 0 emisszió felé közelítsenek a szabályokkal, akkor a válasz ugye mi volt?

A "többiek". Ez most megint a tények ferdítése. A Renault-Nissan nem "többiek"? A VW a GTE autóival nem "többiek"? Az, hogy például a PSA az 1980-as és 90-es években masszívan nyomta az elektromos autókat, az nem "többiek"?

A 0 emisszió dettó tényferdítés, mert az elektromos áramot csak pár kivételes országban állítják elő tisztán környezetbarát energiaforrásból. Attól, hogy az EV autók maguk nem bocsátanak ki káros anyagokat, az elektromos energia létrehozása még termelt. Legfeljebb tehát a kibocsátás helyszíne változott.

Megint lehet jönni a különféle tényekkel, például hogy a "többiek" dolgoztak hidrogén-meghajtáson (Toyota, BMW, Mercedes például), ami még mindig lehet, hogy alternatíva lesz a jövőben.

Vagy elő lehet venni azt az apró tényt, hogy a Tesla a mai napig nem volt képes egy nyereséges évet összehozni. A közvetlen és tőzsdei befektetők és az állami kedvezményes kölcsönök tartják működésben a céget. A "többiek" egy jó része ellenben masszívan nyereséges (nem a Detroiti "hármakról" beszélünk), és a nyereségből maguk fizetik a fejlesztéseket (lásd még Toyota, BMW).

3 cilinderes dízelek, meg a motorok teszteredményének meghamisítása.

A Tesla ilyet nem csinált, ugye? Hatótáv-viták, vagy elég csak BBC / Top Gear elleni per és támadásra gondolni, hogy a legismertebbet említsem.

Jelenleg ez is nagyon kell az elektromos hajtásnak, mert hype nélkül nehéz meggyőzni egy embert, hogy miért fizessen dupla árat egy elektromos autóért.

Biztos, hogy az elektromos meghajtás a legjobb megoldás? Nem lehet, hogy alternatív üzemanyagok (metán, hidrogén, stb.) adott esetben jobb megoldást nyújthatnának a fosszilis üzemanyagokkal szemben? Az elektromos autóknak továbbra is vannak korlátai, ezért nem feltétlen terjednek el. Lásd Nikola teherautó esete, ahol menet közben az elektromos kamion-vontatóból inkább hidrogén-meghajtásra álltak át. Mert jobban megéri.

@vicze1: Még mindig egy 150km-es hatótávot próbálsz összevetni egy 300-400km-es hatótávval. Egyik városba jó max. a másik meg szinte bármire...

Próbálj meg 300-400km-es hatótávval lejutni mondjuk Budapestről Velencébe, vagy Budapestről Münchenbe. Átlagos hétköznapi használatra a 150-200km-es használat általában elégséges - ezért népszerű a Leaf is. Ha ennél messzebb kell menned, akkor bizony esélyes lehet, hogy a 300-400km sem elégséges. Ez az elektromos autók fő problémája, mely szerint nem tudod gyorsan utánatöltetni. A Tesla sem véletlenül csinált konkrét rendszert, amelyben a Model S / X csak egy elem volt, a másik fele a töltőállomások telepítése...

Arról nem is beszélve, hogy a Tesla egy full extrás sport autó szintjén van teljesítményben a Leaf meg egy bevásárló kocsi. Leaf-t másod autónak veszik, a Teslát meg vezetni.

Lásd fent. Most kifogásokat keresünk, hogy miért is adtak el több Leaf-et, mint amennyi Tesla-t összesen, csak hogy valamivel alátámasszuk a Tesla körüli hype-ot? :U

Nem a Tesla maga csinálja a hype-ot hanem nyilván a tesztelők/sajtó és a felhasználóik.

A hype-ot a Tesla generálja, de ez nem az ő találmányuk, ez régóta megvan, hogy kvázi lefizetik a médiát / médiaszereplőket, hogy azok mesterségesen nekiálljanak promotálni egy adott terméket. Azt sem mondom, hogy rosszul csinálják, hiszen a csapból is ők folynak, ha elektromos autók kerülnek szóba.

törölt tag

válasz vicze #46 üzenetére

Nem, a Tesla a mindenféle bullshitjével maga gerjesztette a hypeot. Az, hogy mások a paramétereik, pusztán annyit jelent, más szegmenst céloznak meg vele. Viszont azt is, hogy közük nincs a Teslához. A Bolt/Ampera pedig a Toyotára válasz, szintén a Tesla előttről. Csak mostanra lett egy második generációja.

A Teslát sem tudod gyorsabban feltölteni, ha nincs gyors töltőd, ami azért nem evidens, hogy lesz a szomszédodban, mondjuk Európa szerte.

• vicze

félisten

válasz Cifu #43 üzenetére

Még mindig egy 150km-es hatótávot próbálsz összevetni egy 300-400km-es hatótávval. Egyik városba jó max. a másik meg szinte bármire, a saját töltőhálózat miatt. Ebben valós vetélytása jelenleg csak a Ampera-e/Bolt.
    Arról nem is beszélve, hogy a Tesla egy full extrás sport autó szintjén van teljesítményben a Leaf meg egy bevásárló kocsi. Leaf-t másod autónak veszik, a Teslát meg vezetni.

Nem a Tesla maga csinálja a hype-ot hanem nyilván a tesztelők/sajtó és a felhasználóik.
    Tesla érdeme még mindig az, hogy "kívánatossá" tette az elektromos autós és nem valami szükséges rosszként tekintenek rá.

törölt tag

válasz Cifu #43 üzenetére

Azért azt is nézd meg, hogy a Leaf feleannyiba kerül, mint egy Tesla. Ráadásul a hatótávja is fele a legkisebb Model S-nek, és közel harmada az S 75 és 90-nek. Ez eléggé komolyan behatárolja a használhatóságát mondjuk városon belülre.
    BMW i3 eredetileg 80 mérföldes hatótávot tudott, most a 2017-es verzió már 114-et tud, ami még mindig elég satnya, bár városban elmegy. De még így is alig adnak el belőle.

A többiek meg amikor lehetett látni, hogy egyre több régióban az a tendencia, hogy a 0 emisszió felé közelítsenek a szabályokkal, akkor a válasz ugye mi volt? 3 cilinderes dízelek, meg a motorok teszteredményének meghamisítása. Aztán most meg már kapálózhat sok csaló cég, hogy ja, van neki amúgy elektromos autójuk is, csak éppen évekkel a többiek mögött kullogva.

A Tesla szerintem nagyon jól csinálja, hogy folyamatosan hírekben vannak, pörgetik a marketinget, és nyomják az elektromos autókat. Jelenleg ez is nagyon kell az elektromos hajtásnak, mert hype nélkül nehéz meggyőzni egy embert, hogy miért fizessen dupla árat egy elektromos autóért.

QwErTy42: Igen, szerintem is ott lesz először jelentősége. Remélhetőleg megszűnnek ezzel az olyan balesetek is, amikor a sofőr elaludt vezetés közben, mert be akart érni időre a kamionnal/busszal. Aztán meg idővel jöhetnek az olyan Über jellegű megoldások is, amikor a saját önvezető kocsidat kiadod bérbe, amíg mondjuk az irodában ülsz nap közben.

Kopi31415: Az a linkelt hír a Model X-ről szól, nem 3-ról :U

törölt tag

válasz Cifu #36 üzenetére

A Model 3 esetén még szép pofon lesz, amikor kiderül, hogy nem jó a normál jogsi hozzá, hanem teherautó jogsi kell a megengedett maximális össztömeg miatt. S ami miatt New York egyik ikonikus hídjáról le is tiltották.[link]

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz Inkvizitor1 #41 üzenetére

Igen, lehet nem értünk egyet, de én úgy látom, hogy a tesla népszerűsége rákényszerítette a többi autógyártót az elektromos autó kifejlesztésére, dollármilliárdok belefektetésre és hatalmas kapacitások épültek ki kínában is és nyugaton is.

Segít a tisztán látásban, hogy például a Nissan Leaf-ből (egy "normális" autógyártó modellje, megjegyzem) eddig cirka 270 000 darabot adtak el az elmúlt 6 évben? Akkor hogy is lehet, hogy a Tesla, amely összesen nem adott ennyi autót, mégis "rákényszerítette" a többi autógyártót bármire is? :U

Hogy "kényszerített" rá a Tesla bárkire bármit, amikor a BMW 2011-ben bejelentette az i modell családot, egy évvel a Model S elindulása előtt? Nem akkor kezdték el a fejlesztést, akkor már évek voltak mögöttük. Akkoriban a Tesla csak a Roadstert gyártották, minimális menyiségben.

A problémát én ott látom, hogy a Tesla nagyon ügyesen csinált egy hypetrain-t, amely arról szól, hogy márpedig elektromos autó = Tesla. Ők az alfa és az omega e téren, és pont. Ami egy méretes marketing bullshit. Mégis mantrázza a fél internet... :(((

törölt tag

válasz Inkvizitor1 #41 üzenetére

"e én úgy látom, hogy a tesla népszerűsége rákényszerítette a többi autógyártót az elektromos autó kifejlesztésére, dollármilliárdok belefektetésre és hatalmas kapacitások épültek ki kínában is és nyugaton is."

Rosszul látod. A nagy gyárakat nem a Tesla kényszerítette, A Nissan és vonala teljesen független volt a Teslától. Ahogy a Honda-Toyota irányok is. A többi most ezerrel rúgkapáló pedig a jogszabályok miatt megy ez irányba, leginkább a flotta-átlagfogyasztás és - kibocsátás miatt. Ami szabály egyébként teljesen elcseszett, totál dilettánsoktól származó metódus.

• Inkvizitor1

tag

válasz Cifu #36 üzenetére

"Cirka 200 000-et? Hány év alatt? Ezt hívod te elterjesztésnek?"
    Igen, lehet nem értünk egyet, de én úgy látom, hogy a tesla népszerűsége rákényszerítette a többi autógyártót az elektromos autó kifejlesztésére, dollármilliárdok belefektetésre és hatalmas kapacitások épültek ki kínában is és nyugaton is. Erre én már azt mondom, hogy elterjesztette, a klasszikus autógyártók sokkal felkészültebbek és tisztábban látnak mint mi, nem fogják megvárni még a tesla évi 1 millió darabot ad el és majd utána belekezdeni a fejlesztésbe, a beinvesztált milliárdok önmagukért beszélnek.

• SkyLine3000

addikt

válasz stefi76 #7 üzenetére

Igen, valószínű, h a telefont fogom basztatni ahhoz, h kapcsolgassam a lámpákat, felnyissam a csomagtartót, etc... Ilyen baromságot... Biztos rohadt nehéz kézzel a műszerfalon 1 mp alatt megnyomni/eltekerni egy gombot, kapcsolót és inkább helyette egy telefont nyomogatni.
    Ez az egyre több elektronikai bizbasz is csak arra lesz jó, h elromoljon. Ha valaki biztos szakmát akar, legyen autószerelő. Tuti lesz meló.
    Az én 90 lovas dízel Octaviám még akkor is hiba nélkül fogja róni az utakat az 5 kapcsolójával, amikor ezek az elektronikai dzsungelek már rég lerohadtak vhol, vagy nem hajlandóak elindulni, mert mesterséges intelligencia nem akar...

• QwErTy42

addikt

válasz #16820480 #38 üzenetére

A mondandód utolsó része fog nagy változást hozni a hétköznapokba, mert nem az egyszeri sofőr fogja kitenni a legnagyobb bázisát a felhasználóknak a kezdeti időszakban, hanem a teherszállítás és személyszállítás (taxi). Az üzemanyagköltségen illetve a bérköltségen tudnak majd hatalmasat spórolni a cégek ezáltal.
    A kamionokra hosszabb távokra nem kell majd két sofőr, hogy váltásban csapassák, hanem elmegy az egész magától, megállás és pihenés nélkül, éjjel-nappal, karácsonykor, újévkor...
    A taxitársaságokhoz kell majd egy szerver pár rendszergazdátlan, egy-két recepciós néni, a járgányokhó' pár karbantartó és kalap... Nem lesznek hiénák, optimális lesz az eszközpark kihasználása és olcsóbb lesz a szolgáltatás is.
    A jövő egyértelműen ez lesz, a fejlődést most sem lehet megállítani. Tippre 20 év múlva már teljesen bevett és elfogadott dolog lesz a droidtaxi is.
    Az mondjuk már egy másik kérdés, hogy az automatizálás miatt jelentkező munkanélküliséggel mihez fogunk kezdeni...

Szurkolok a villanyautók elterjedésének, mert több szempontból is előnyösebbek, mint a fosszilis társaik:
    Jobb menettulajdonság, nagyobb utastér, környezetbarát üzem, kisebb karbantartási igény, olcsóbb fenntartás.

törölt tag

válasz wertigo1984 #34 üzenetére

Vezethetsz te attól még, hogy van ilyen funkciója a kocsinak. Viszont az emberek jelentős része nem szeret, és nem is igazán tud vezetni. Nekik idővel könnyebbséget fog jelenteni. Nem is beszélve az automatizálható teher és személyszállításról.

• Cifu

félisten

LOGOUT blog

válasz Voloka #14 üzenetére

@Voloka: De! A Tesla már egyértelműen sikersztori!

Sikersztori egy cég, amely még egy negyedévben sem volt nyereséges? :U
    Máshol erre azt szokták mondani, hogy lufi...

@Inkvizitor1: A Modell 3-ra már 400.000 elrendelés van (nem fanboyok),

Először is aki úgy rendel elő autót, hogy még egy sorozatkész példánya sincs, az fanboy. Más márkáknál is van ilyen, nach so.

egymillió eladott autó körül meg már komoly autógyártóról beszélhetünk.

Évi egymillió. A Tesla meg összesen nem gyártott még ennyit, és még egy ideig biztos nem is fog...

Az már biztosan a Tesla érdeme, hogy elterjesztette az elektromos autózást, rákényszerítve a klasszikus gyártókat a fejlesztésre,

Elterjesztette? Én 20 éve láttam Peugeot 106 EV autót, amely állami támogatás nélkül született meg. Az tökös dolog volt valóban a PSA-tól.....

Hozzá képest a Tesla csak ügyes pénzügyi machinációkkal dolgozva csinált egy hype-ot maga körül. Ebben tényleg jó, ezt én is elismerem, de hogy elterjesztette az elektromos autózást? Hány autót is gyártott összesen a Tesla? Cirka 200 000-et? Hány év alatt? Ezt hívod te elterjesztésnek? :U

• footy

addikt

válasz fattyu #22 üzenetére

Akkor vegkepp nem ertem hogy miert vagy megakadva a hiren. Ez minden fejlesztessel igy megy. Legutoljara a villanyturbo volt igy amit az AVL fejlesztett, az audi ezt megvasarolta es ugy adta el mintha ok talaltak volna ki.

• wertigo1984

őstag

Jopofa ez az onvezetosdi, meg mobilrol vezereljuk az autosdit, de minek?
    Azert hogy mondjuk egy Bp-Munchen utvonalon tudjak ugy ujsagot olvasni es kavet inni, mikozben az auto magat vezeti? En akarom vezetni, erezni az utat es a sebesseget. Ha faradtnak erzem magamat, megannyi motel, hotel van a ket varos kozott, majd megallok es pihenek.
    Jo otletnek tartom a tavolsagtarto rendszert, a savtartot, es az oldalkamerakat (en bajuszkameraknak hivom, 7-es BMW-nel lattam es tetszik. :C ) de had kormanyozzam mar oda az autot, ahova en akarom.

Amugy brutal szep a cikkben szereplo auto, azok a ledes elso es hatso lampak... :Y :K

törölt tag

válasz stefi76 #13 üzenetére

Igen, mondjuk neked is! A Tesla hypeot és bullshitet pedig lehámozni és a tényleges teljesítményt nézni!

törölt tag

válasz Bog #6 üzenetére

Eme komment első és második fele egymásnak igencsak ellent mond. Egymást kizáró módon.

törölt tag

Ha már elektromos "szuperautóról" beszélünk, akkor ott van a NIO EP9 (NextEV), amit bár nem lehet megvenni, de legalább van működő példány: [link]
    A NextEV szerintem előbb eljut a tömeggyártásig (eladható, olcsóbb modelleket is terveznek), főleg hogy a Formula-E sorozatban is szerepelnek, ahol sok tapasztalatot szerezhetnek a fejlesztésekhez.

• vicze

félisten

Hm, azért elgondolkodtató, hogy ki az önelégült, és magyar mentalitású.

Mivel eléggé érdelek a Tesla így elég sokat olvasok róla, és sajnálom hogy neked a valóság nem tetszik, de azt írtam le. Idei évben 1.5 milliárd lesz a veszteség a Model 3 gyártásának beindítása miatt. Mivel S és X is egyre problémásabb a volumen növekedésével ami természetes, így a Model 3 volumenénél és az igen erőteljes média és user figyelem mellet minden hibának nagyon erős következményei lesznek.
    A magyar mentalitás helyett az utánaolvasás hasznosabb. :)

@Inkvizitor1: Jelenleg 4 év alatt 200e eladásig jutottak, óriás befektetés és erőfeszítés lesz akár 4év alatt legyártani azt az előrendelés mennyiséget. Remélem probléma nélkül sikerül.
    Mindenképp azért szimpatikusak, mert tényleg változtatni akarják az ipart, jó irányba. A 3-massal elválik, hogy sikerül-e.

@dabadab: Chevi Bolt és az új Opel a menő épp. :) A Leaf kis városi autó, nem egy nagy sedan, és 200e ment el belőle, szóval közel annyi mint a 3x drágább Teslákból.

• DjFlanker

aktív tag

Ez az FF egyelőre nagy lufi. Se gyártósor (Teslának volt/van, átvettek ugye egy meglévőt), se tervek, se semmi, csak hogy mondjunk nagyobbat a ma meglévő piacvezetőnél.. Papíron nekem is félig megvolt már Jennifer Lawrence és Kerekes Vica, hisz én már akarom..

törölt tag

válasz Raymond #26 üzenetére

Igen, tudom, hogy a zsúfoltság is jellemző, nekem ezzel szerencsém volt, mert marha nagy irodánk volt, rengeteg hellyel. De az életvitel az pont ilyen volt: késő estig munka, csak a munkaórák növelésére, mert igazán hasznosat már olyankor senki nem csinált. Volt olyan kolléganőm, aki kb hétvégente látta csak a néhány éves gyerekét, mert annyit túlórázott, stb stb. Pont mint amiket a videóban mondanak.

• Raymond

titán

válasz #16820480 #25 üzenetére

A zsufoltsagot en sok helyen lattam. Volt hogy az egesz open plan iroda tele volt tomve emberekkel de volt hogy valami idiota hozzaallas miatt egy bizonyos projekten dolgozok szivtak meg nagyon. Peldaul fejlesztes vagy QA egy ugyfelnek vagy projektnek es a csapat X meretu kulon helysegben van attol fuggetlenul hogy negyen, nyolcan vagy tizen vannak. Ja es pluszba az osszes hardware is ott van veluk. Ha szerencsejuk van akkor csak egy-ket desktop fejenkent, ha nem akkor egy server rack is par 2U cuccal benne. Mert hat "data silo is important"...Vagy egy masik partnernel ahol egy kb. 100m2 irodaban voltak 13-an belertve a "recepcios" csajt is (az asztala a bejaratnal volt :) ), volt kulon meeting room es kulon kis konyha asztalokkal hogy enni lehessen. Melletuk egy ugyanakkoraban meg egy masik ceg ahol faltol falig ember, valami 60-80 korul lehettek.

törölt tag

válasz Raymond #24 üzenetére

Nem csak náluk ilyen a helyzet. Dolgoztam (nagy) kínai cégnél, és kb a csótányokat és a zsúfoltságot leszámítva szóról szóra ugyanezt el lehetett mondani nálunk is az irodáról.

• Raymond

titán

Meg aztan ott van ez is:

Faraday Future Backer's Vision Of Tomorrow Is A Nightmare Tech Dystopia

Mondjuk ismerve Kinat es az ottani allapotokat nem eppen meglepo, de azert mindig mellbevago picit ha igy ranez az ember a dolgokra.

• dabadab

titán

válasz Inkvizitor1 #19 üzenetére

"A Modell 3-ra már 400.000 elrendelés van (nem fanboyok)"

Így van. Aztán ki fog derülni, hogy amikor a megrendelők megkapják az autókat és huzamosabban használják őket, akkor mit fognak róla gondolni.

"Az már biztosan a Tesla érdeme, hogy elterjesztette az elektromos autózást"

Ez azért így rettenetes nagy csúsztatás (lassan már odaér az Apple-höz, ahol Woz már arról irt könyvet, hogy hogyan találta fel a személyi számítógépet :DDD ), Nissan Leafből pl. kétszer annyi ment el, mint Teslából, a Tesla legnagyobb érdeme a hype generálásában van (ami egyébként önmagában szép teljesítmény).

• fattyu

veterán

válasz footy #18 üzenetére

egy alig ismert német garázscégnél dolgozom aki többek között legókockákat is fejleszt gyárt beszállít eme iparágban is. ergó igen tudom és ezért tudom hogy a teslának semmi de semmi köze az autói önvezetéséhez... eme garázscég kutatta fejlesztette teszteli szoftvereli az önvezetést nekik. pl.

törölt tag

válasz Inkvizitor1 #19 üzenetére

Szerintem nem arra célzott hogy a Tesla nem tud eladni x százezer autót.

Hanem arra hogy egy dolog beadni a Tesla hibáit fanboyoknak, meg egy másik dolog beadni majd Jancsi bácsinak (vagy Mr Smith-nek).

És nyilvánvaló hogy a model 3 esetleges hibái majd csak leszállítás után derülnek ki.

• Inkvizitor1

tag

válasz fattyu #2 üzenetére

Azért van köze, az egyik legfontosabb a tesztelés, a Google-nek 2 millió tesztelt kilométere van a Tesla-nak meg már 100 millió önvezetett kilométere. Persze ez nem ilyen egyszerű, de attól még hatalmas előny, hogy az eladott (egyre számosabb) autókkal tud tesztelni.

• Inkvizitor1

tag

válasz dabadab #15 üzenetére

"Mert tök más eladni autókat ezer dolgot elnéző fanboyoknak"
    A Modell 3-ra már 400.000 elrendelés van (nem fanboyok), egymillió eladott autó körül meg már komoly autógyártóról beszélhetünk.
    Az már biztosan a Tesla érdeme, hogy elterjesztette az elektromos autózást, rákényszerítve a klasszikus gyártókat a fejlesztésre, a "clean diesel"-es árverések és csalások helyett.
    Állítólag az FF a bemutatón megint nem indult el.

• footy

addikt

válasz fattyu #2 üzenetére

Azt ugye tudod hogy a nagy gyartok is nagyreszt "osszelegozzak" az autoikat. Sot fejlesztes es a gyartas is nagyon gyakran ki van adva berbe.

törölt tag

Érdekes cucc, de ez is kb olyan egyelőre, mint a csodabusz, ami az autók felett megy. Ha még az utastérbe sem lehetett benézni, akkor akár egy román vendégmunkás is pedálozhatta belül, mint a Grand Tour saját "gyártmányú" változatát :)

• dawid92

tag

A CES-hírekre nem lehetne egy címkét rakni a címlapon? Tök kényelmes lenne! Köszi! :)

• dabadab

titán

válasz Voloka #14 üzenetére

Annyira egyértelműen még nem. Gazdaságilag még nem stabil, nyereségtermelő vállalat, még csak ott tartanak, hogy iszonyatos mennyiségű beruházás után van esélyük arra, hogy fenntartható pályára lépjenek.
    Remek image-et építettek ki maguknak, van nagyjából működő technológiájuk, aztán majd meglátjuk.

Mert tök más eladni autókat ezer dolgot elnéző fanboyoknak (mert hát eddig alapvetően ez volt) meg más dolog a tömegeknek eladni és a Tesla azért még mindig erősen kezdő autós cég. Például az S-ben sem azért volt műszerfal helyett tablet, mert azt annyival jobb használni vagy mert olyan menő, hanem azért, mert a műszelfalgyártáshoz tényleg komoly tudás meg tapasztalat kell, az macerás.

• stefi76

aktív tag

válasz spawn21 #10 üzenetére

#10) spawn21 v

"Úgy olvastam sok gond van a Tesla modelljeivel. A Kormány nem működiktől a magától merülő akuig."

Hát "kicsit"még tájékozódni kellene a Teslával kapcsolatosan, mi és hogyan van arrafelé.
    Meg úgy az autóiparnál erről a fogalomról, hogy mit jelent a "sok gond" van.

• stefi76

aktív tag

válasz pulutodurumo #8 üzenetére

Szeretném megkérdezni, te mégis minek minősítenéd a Model 3-nak a megjelenése utáni történésekre tett megjegyzését - jövőbelátás - hogyan tudnád minősíteni?

• rottenbull

őstag

válasz spawn21 #10 üzenetére

Majd megoldjak kesobb, egyelore egy par eves iparag pionirjarol beszelunk. A hasznalt technikak egy resze meg csak nincs is standardizalva.

• spawn21

veterán

Micsoda stílus , Wow

Úgy olvastam sok gond van a Tesla modelljeivel. A Kormány nem működiktől a magától merülő akuig.

• rottenbull

őstag

válasz QwErTy42 #4 üzenetére

Elo is alltak olyanokkal, mint az euro 6 dizel specifikaciok nak megfelelo motorok. Meg amirol nem tud az atlagember.

• pulutodurumo

őstag

Azért Vicze1 nem magától ilyen okos. A Tesla nem egyértelmű sikersztori, ezt többen leírták. Nem kell személyeskedni.

• stefi76

aktív tag

"Az FF91 ennek megfelelően egy csomó olyan funkcióval próbál kitűnni, amit a klasszikus autógyárak vagy nem tudnak, vagy nem tartanak fontosnak. Az okostelefonos összeköttetés és vezérlés alapvető, alkalmazás segítségével tudjuk konfigurálni a profilunkat, a megfelelő üléshelyzetet, a zeneszámaink listáját, de még az is appon keresztül valósul meg, hogy a jármű odaguruljon a parkolóból hozzánk és meg is ismerjen minket, ha be szeretnénk ülni. Ezt arcfelismeréssel oldja meg, köszönhetően annak a 13 kamerának, ami az autón található."

[+]

A Faraday Future azt ígéri, hogy az FF91 folyamatosan megismeri majd a tulajdonosának igényeit, vezetési stílusát, útvonalait, szokásait és ezekhez alkalmazkodik. A telefon alkalmazással lehet kapcsolgatni a lámpákat, ki lehet nyitni a csomagteret, ellenőrizhetjük a hatótávot és bekapcsolhatjuk a riasztót. Tegyük ehhez azért azt is hozzá, hogy ilyesmire már akár egy új Opel Astra is képes, a magasabbra pozícionált autókról (BMW, Mercedes) nem is beszélve.

Fantasztikus. Sikerül akkor majd utolérni ebben is a Teslát majd?

#5) vicze1

"Tesla is azért küzd folyamatosan, hogy "viz felett" maradjon és a elég nagy veszteségeket valahogy átvészelje. Amilyen "shitstorm" lesz majd a vásárlóktól a Model 3-mal azt nem hiszem, hogy zsebre teszik. (csúszások, technikai problémák, stb.)"

Édes Istenem, ez a csodálatos magyar virtus, hogy egy amerikai Tesla-féle cégnek meg egy Elon Musk kaliberű emberkének valaki elkezdi osztani az észt innen a világ végéről....
    Ezt az önelégült dumát, ami természetesen minden szakmai alapot magáénak tudhat.
    Te innen megmondod, hogy mekkora gáz lesz a Model 3.
    Mert.
    Csak.
    Te ennyire tudsz.
    Besz@rás....

• Bog

HÁZIGAZDA

válasz vicze #5 üzenetére

Melyik részét nem csinálta már meg korábban valaki, úgy hogy még működik is sőt konkrétan úton van és megvásárolható, és nem csak egy kezdetleges techdemó?
    A lényeg szerintem pont ez. Hogy igen, mindenki képes rá. És a mindenkibe most már nem csak a klasszikus autógyártók tartoznak bele.

A Tesla kapcsán pedig az a véleményem, hogy lehet, hogy messze nem tökéletes, lehet, hogy bizonyos pontokon (beltér minősége pl) konkrétan fos (a többiekhez képest), lehet, hogy pénzügyileg necces, de megteremtett egy igényt. Amire a jelek szerint reagál az iparág.

• vicze

félisten

"autógyártás átalakulásának egyik első, kézzelfogható lépcsőjeként tekinthetünk az FF91-re, hiszen egy technológiai vállalat állította kerekre"

Melyik részét nem csinálta már meg korábban valaki, úgy hogy még működik is sőt konkrétan úton van és megvásárolható, és nem csak egy kezdetleges techdemó? Kemény hónapja van engedélyük közúti tesztelésre.

"Tesla már ütögeti kisbaltával annak a széknek az egyik lábát"
    Tesla is azért küzd folyamatosan, hogy "viz felett" maradjon és a elég nagy veszteségeket valahogy átvészelje. Amilyen "shitstorm" lesz majd a vásárlóktól a Model 3-mal azt nem hiszem, hogy zsebre teszik. (csúszások, technikai problémák, stb.)

• QwErTy42

addikt

válasz rottenbull #3 üzenetére

Tűnik? Ezek csak számok. Nincsen mögötte valós mért érték, valós legyártott autó.
    Ezzel az erővel bármelyik nagyobb konszern előállhatna ilyen vad tervekkel.
    Kíváncsi lennék, hogy árban hol állna meg egy ilyen járgány.
    Mert hiába lenne jobb paramétereiben, ha másfélszer vagy kétszer annyiba kerülne, mint egy S.

• rottenbull

őstag

válasz QwErTy42 #1 üzenetére

Az Index cikke tobb mint pontatlan, tipikus hirados minoseg. Elon papa is ugyanilyen pokerarc, sot az osszes tech startupos, ez egy ilyen kultura, kockaztatnak es vagy bejon, vagy eltunnek a fold szinerol kb. A mezei kismiskak, mint az indexes tech szakujsagirok es piaci elemzok, maradjanak meg az olvasasnal, a hatter nem nekik valo.

Az auto pedig igen jonak tunik eddig, remelem osszejon.

• fattyu

veterán

Google, Tesla, Adasworks, NNG,

azt ugye tudjuk hogy amitől a tesla önvezet ahhoz a teslának semmi köze?

• QwErTy42

addikt

Az egyik oldal kapcsolódó cikkében leírták, hogy a kínai tulaj egy kevésbé szimpatikus alak...
    Birtokol egy kínai céget is ezen a piacon és az Amerikában kifejlesztett dolgokat sőt még a "munkaórákat" is átviszi, ezért nem halad itt rendesen a project. Más részt meg megy a szokásos f-szakodás a beszállítókkal, rengeteg a nyitott, kifizetetlen számla és a gyáruk építése sehogy sem halad. Közben meg megy az ígérgetés.

Szánalmas.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés