Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Cathfaern

nagyúr

válasz citkar #67 üzenetére

Félreértés ne essék, nem azt akartam ezzel mondani, hogy mindenért a userek hibásak, ez hülyeség lenne. Inkább arra próbáltam kilyukadni, hogy ennyire többszereplős és heterogén rendszerben (ahol nincs közvetlen irányításod alatt a bevetésben résztvevő összes személy) gyakorlatilag lehetetlen sima és hibátlan indítást csinálni az emberi tényező miatt.

törölt tag

válasz citkar #73 üzenetére

Én nem. Főleg az rtg osztály munkájába látok bele, és hidd el órákig tudnék gépelni arról, hogy mennyire képtelenek a saját munkájukat ellátni, szakmailag mennyire támadható a mentalitás és munkamorál amit a partnereink 90%-ánál látok. Persze hogy rohadt nagy terhelés új dolgot tanulni, amikor a világ végének érzik ha betegvastagság alapján korrigálni kéne az értékeken, helyes technikát választani, etc.

Tanítottam már be digit rtg-re 70 évhez nagyon közeli hölgyet is, nem volt vele gond. Persze a user is szűk keresztmetszet sokszor, de itt fundamentálisabb gond van.

A user oldalról természetesen mindegy, hogy miért nem megy. Én csak egy okot mondtam, hogy miért nem megy. Amiért nem a user, vagy az intézményben futó program fejlesztői a hibásak. Ha az F1-es kocsit leviszed Monzába, mert azt mondják ott lesz a verseny, beállítod, összelövöd, majd szombaton az időmérőn derül ki, hogy háh bekerült még a pályára 6 kanyar, és a pályavezetést meg megfordítottuk, akkor mindenki szar köröket fog menni, és nem azért mert a pilóta vagy a gyártó szerelői szarok.

törölt tag

válasz citkar #71 üzenetére

Ja persze. Több helyen is ment ez, de azért a kórház az lefedi a legtöbbet, ott aztán van minden. Is. Sőt amerre jártam rtg osztályokon még nyígtak is, hogy oktatást is kaptak, vizsgázni is kell majd. Bár nem igazán láttam bele a "tananyagba"...

Ettől még tény a tény, hogy ha teszten működött, most meg nem a terhelés miatt van gond, akkor valami változott. És nem az intézmények oldalán.

törölt tag

válasz citkar #67 üzenetére

Ugye nem egy hétig tesztelték ezt már kórházak között. Nem kis kórházak között. Ha ugyan abban a környezetben kéne dolgozzon most is mindenki, akkor jó eséllyel nem kéne ugye a kódjához nyúlnia a piaci szereplőknek, akik tesztelhették már az egészet. De hozzá kell. Gondolom innen egyértelmű hogy miért nem készült el a frissítés időben...

• adamssss

veterán

válasz citkar #3 üzenetére

Attól függ. Egy CT képet, vagy röntgen-t jpg-ben lehet tárolni az nem gáz.
    Ami tényleg nagy az mondjuk egy szeletelt 3D MRI, de az is max 1-2 gb, de inkább pár 100 mb. Ezekből viszont nem sok van, és bevett szokás, hogy már most is felhőt használnak a továbbításra (vagy DVD-t)

törölt tag

válasz citkar #3 üzenetére

"de a képalkotó vizsgálatok által elkészült képanyag tudomásom szerint még a készítő intézmény tárolja"

Ez így van, és valószínűleg így is marad. Praktikusabb, gyorsabb, értelmesebb megoldás. Nézz meg random kórházat. Van egy csomó modalitás bekötve a PACS mögé, röntgen hegyek (egy rendes kórházban legalább 2 fix gép az rtg osztályon + átvilágító, mammográf, sebészeten c karosból akár több is, mobil rtg) ultrahangok, ct, mr. Ezekből beeső adatokat lehetne egy -több- "nemzeti adatközpontban" tárolni, csak rengeteg fel-le töltögetés lenne a vége fölöslegesen.

Ha a PACS rendszert csak egy időszakos tárolónak használnák, és leletezés után menne az egész fel, lokálisan meg törölnék, akkor a gyakran elengedhetetlen előzmények lehívása lenne komoly probléma.

Az egyetlen használható megoldás jelenleg az lenne, ha egy backupot nyújtanának központilag, ami mögött azért lenne szakember és infrastruktúra is, hogy a lokális adatvesztést követően legyen mihez nyúlni.

"amik igencsak nagy adatmennyiséget jelentenek"

Relatív. Igazából 10+ (igazából van az 20+ is) éve megy a PACS rendszerek használata, eddig is tárolták ezeket lokálisan, ez után is fogják. Egész jól tömöríthetőek a képek, intézményi szinten a legkisebb gond a tárterület jelenleg.

"Minden képalkotó osztályhoz, szakrendelőhöz tartoznia kell egy megfelelő servernek, ami eddig csak a kórház/szakrendelő igényeit szolgálta ki"

Igazából ez az új rendszer ha mindennel együtt -az összes modullal- elindul üzemszerűen, akkor sem fog jelentős extra terhelést adni a kórházak számára. A terhelés jelenleg ott van, hogy az ezer éve kiszállított és porosodó, ÁEEK által biztosított szervereket a helyi erők utolsó pillanatban próbálták kalapálni, kevés sikerrel... Sok helyen a szükséges vpn beállítást se tudják megcsinálni, annyira nem ért hozzá az it osztály. Nem meglepő módon egyébként.

A közösbe:

Nem értem a fosást ettől. Ha valamit támadnak akkor nem ezt, a vpn-en kommunikáló rendszert fogják, hanem eleve a kórházat. Masszívan az a szűk keresztmetszet, el se kezdem mesélni miket látunk/láttunk. Volt olyan "rendszergazda" aki a szerveren nem találta a bekapcsoló gombot, volt olyan aki évekig nem nézett rá a vasra, hiába nyígott hogy kiesett egy lemez, aztán még egy, amikor letérdelt a 3. akkor a raid 6 is azt mondta hogy viszlát. Defaulton hagyott hálózati eszközök, netre kiengedett kliensek hegye... Miről beszélünk, amikor titkosító vírust szív be a kórház mert az rtg vezérlő pc-men netezik, majd én -mivel a helyi erők képtelenek rá- letiltom őket minden böngészőről, képesek bejelenteni hibaként, hogy a kis földgömb ikonra kattintva nem nyílik browser már. Ment a levél vissza, hogy tudjuk, a gép üzemszerű működését így lehet biztosítani. Viszlát.

Ugye ment nem is olyan rég, hogy a kórházakat célozza a titkosító vírus. L#fszt célzott az, csak amikor mindenki ki van engedve mindenhova, mindent lehet, nincs rendes vírusirtó, az informatikus meg azért van ott mert be tud állítani egy nyomtatót -tisztelet a kevés kivételnek- akkor mit várunk? Persze hogy tömegesen szívták be.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés