Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Doze

aktív tag

válasz ALLAT001 #88 üzenetére

Az a baj nem látod a fától az erdőt, ha hídfőn meg kurucon nevelkedsz akkor természetesen ott még az államcsődöt is "sikerként" könyvelik el...

De ha olvasgatsz. Akkor tudhatod, hogy a fehéroroszok is kifelé kacsingatnak abból a nagyon fasza vámunióból(nem jön be hogy a ruszkik rubelben akarnak nekik fizetni). Másrészt a ruszkik benn tartják a gabonát amit termelnek, mert hiába el tudnák adni valutáért de fosnak, hogy a rubelt meg nem tudják mire átváltani...

VW konszern beszüntette az eladást, az Iphone is... (ugyanis a reggeli áron kitett telefon nem annyit ér délután), felvásárlási láz van az országban, mert fosnak hogy a pénzük nem ér holnapra semmit.

De ez csak a jéghegy csúcsa, 2015 végére az orosz devizatartalék több mint kétszerese jár le... (hitel) amit vissza kell fizetni...

A Ruszki jegybank is beismerte hogy szarban van, nem is egyszer... De ha nem olvasol, csak vagdalkozol, akkor nincs miről beszélgetünk.. Lehetne eszmefuttatást csinálni mi miét és hogyan.. De te magát a TÉNYT a számokat tagadod/ tekinted semmisnek. Ez nem úgy működik, hogy végignyalsz 2 köpködő cikket és "ááá he ez nem igaz", büdösnyugatimédia... már csak azért sem mert a nyugati médiát nem cenzúrázzák, Oroszországban 20 év börtönt kapsz ha olyat leírsz.. (többek közt ezért is van ott Oroszország ahol)

Miért nincs hitel? Jogbiztonság nulla, holnap gondol egyet putyin és einstandol bármilyen pénz, a gazdaság nem eléggé hitelezhető... nincs "mire" adni hitelt, mi a garancia/fedezet? a még most is 55 usd-s rubel?, a pörgő gazdaság? Sikítva nevetnék, hogyha az IMF-hez kellene kullogniuk :DDD (mint pl 1998) A Kínaiakkal meg az a nagy helyzet, a főnök megmondta: Ukrajnai helyzetet rendezzék (tehát uzsgyi ki onnan), amíg nem addig nincs pénz...

De lásd milyen nagylelkű vagyok:

[link]
    [link]
    [link]

törölt tag

válasz ALLAT001 #88 üzenetére

"Deficites gazdaságokban, ahova a nyugati országok nagy része tartozik ezt a hiányt nem lehet mással pótolni csak államadósság növeléssel."

ki mondta hogy az nem alternatíva. azért a kiadási oldalt is szokás faragni, meg vannak adók, meg társaik, szóval a repertoár nem egyetlen eszköz...

"Hát azért nem totál mindegy, hogy hitelre veszek autót vagy kp-ra :F Ha megbetegszem és nem tudok pénzt keresni, akkor jön bank és elviszi amim van, más esetben meg is vernek :F (Ezt most mint analógia mondom az államra...)"

aztán mikör jött kicsiny medencénkbe az imf hogy átvegye a parlament kulcsait? nalássa.

"De magad is leírtad: ha kéne pénz Kína adna, mert nekik érdekük a jó kapcsolatok ápolása, nemúgy mint az USA-nak."

csak olyan feltételekkel amiken az oroszok kb 2 évvel ez előtt nem hogy a hasukat fogva röhögtek volna, hanem kinyílt volna a zsebükben a kalasnyikov... tudod ha kell a lóvé akkor van a személyigyorskölcsöntöbbszázszázalékoskamatra hogy nem reklámozunk "hitel" "intézetet" ugye...

tudod sokunknak roppant ellenszenves ország...

törölt tag

válasz ALLAT001 #85 üzenetére

tudod mi az az államcsőd? az, amikor egy állam fizetésképtelenné válik. az azt jelenti hogy nincs lóvé amiből fizesse a kiadásait. mi köze az államadósságnak ehhez? de komolyan. kb semmi... az államnak addig van pénze, amíg valahonnan összetákolja a lét. hogy az éppen honnan, az lényegtelen jóformán. lehet simán virágzó oszágot építeni 100+%-os adóssággal, ha mindenki vígan ad hitelt mert tudja hogy úgyis fizetsz majd, és 0%-al is beborulhatsz ha elfogy a lé és nem ad senki...egyébként egy értelmes ember se mondta hogy tegnapra fog bedőlni, nem is cél, kína meg úgyis kihúzná őket a sz&rból, más kérdés hogy milyen áron. ami egyébként egy érdekes helyzetet eredményezne... egyébként meg volt elég válság mostanában oroszoknál, a szavazótábor csökkentése is reális alternatívaként szerepelhet olvasatomban a jelenlegi "támadás" apropójaként.

a linkelt oldaladon egyébként 2008-at ha megnézed akkor látszik hogy a jelenleginél kisebb (a nincs az 0 jelenleg pedig nem 0 hanem a gdp 13%-a) kicsit 8 fölöttivel koppantak igen nagyot. ott is nyersanyagárak csökkenésével kezdődött a történet... meg hogy elkezdtek emberkedni grúziában.

• buherton

őstag

válasz ALLAT001 #75 üzenetére

Magyarországon folyik űrtechnikai fejlesztés... Sőt nem is egy helyen.

törölt tag

válasz ALLAT001 #82 üzenetére

viktor az usa???? vagy te vagy az??? :Y aztakva de lemaradtam. mikulás azért továbbra sincs ugye? ha valaki lemászik a kéményen nem szeretném az időt pazarolni szakállméréssel, viszont pár millió gyerek ajándékát se szívesen vinném ki meg minden...

egyébként ne keltsd kérlek a hangulatot, mivel itthon nincs korrupció ezért nem is lehetünk érintettek a témában. :R

• emvy

félisten

válasz ALLAT001 #80 üzenetére

"az USA nyíltan bejelentette, hogy lehallgathat bárkit Magyarországon, mert nem jó szemmel néznek minket"

En erre az idezetre gondoltam. :)

törölt tag

válasz ALLAT001 #77 üzenetére

megkérdőjelezted hogy el vannak maradva, kaptál egy magyarázatot hogy hol és mennyire.

az usa meg eddig is lehallgatta a világot, semmi nem változott technikailag. azt meg remélem nem hiszed el, hogy az oroszok nem nézelődnek erre arra akár velünk kapcsolatban is... vagy a kínaiak. vagy...

ez a lehallgatás meg nem is értem miért ekkora gond... egy amcsi ügynök végignézi majd a gmail accomat? szerencsétlent csak sajnálni tudom... viszont van olyan porond amin némi "kiszivárgott" "információ" "megszellőztetése" nem is olyan rég komoly gondokat és rohangálást okozott... kémkednek? mire? hogy sunyiban az oroszok fele evezünk súlyos nyelvcsapásokkal vagy sem? ugyanmár

• Rive

veterán

válasz ALLAT001 #75 üzenetére

Magyarország nem is tart számot olyan státuszra, mint Oroszország.

Azzal pedig, hogy beszólásnak minősíted a tények citálását, elég jól definiáltad a saját pozíciódat ebben a diskurzusban.

törölt tag

válasz ALLAT001 #72 üzenetére

elég nehéz magyarázatot adni a masszív orosz ellenességre akkor amikor nem szabad politizálni ebben a topikban :)

ugye ott volt a megszabadulás mint hivatalos középút a megszállás és a hatalomváltás között, meg hát tény hogy van aki visszasírja az időszakot, de a keleti szomszédunknál is hallottam amikor azt mondták hogy ceausescu alatt mennyivel jobb volt minden... csak ott pofánvágták egysörösüveggel...egyébként megtörtént, félszigeten két asztallal mellettünk...

másodsorban meg egyre kevésbé csábító a legtöbb embernek a forbs top 10-el körbevett keménykedő kiskirály szimbolikája. mármint ezt mondom aktuálpolitika mentesen meg izé. szóval semmi párhuzam meg ilyenek tényleg nem. áhh mindegy :DDD

a szememben egyébként egyik állam se jobb a másiknál. az oroszokat is tudom tisztelni sok dologért, ahogy az usákokat, németeket, kínaiakat, stb.de hogy oroszokhoz nem mennék lakni az fix. ahogy ha megoldható ide se jöjjenek újra pancsolni :B

szerintem annyira nem nehéz megérteni hogy miért nem igazán szimpatizál itthon sok ember az oroszokkal...

• Rive

veterán

válasz ALLAT001 #72 üzenetére

Én még ott tartok, hogy a "40 éves lemaradáson" vagyok ledöbbenve

Nem kellene. Bár a negyven év valóban túlzás, de klf. területeken a lemaradás úgy 10-20 év között szór.
    Pl. félvezetőiparuk elvi szinten képes 90nanométeres technológia alkalmazására (~ tíz év lemaradás) de ez egy olyan gyáregységet jelent, amit még anno az AMD-től szereztek lényegében selejtezéskor: és ezt se sikerült soha rendsesen kihasználniuk.

Nemrégiben volt szó egy új orosz processzorról - ez egy módosított ARM core, amit bérben akarnak legyártatni valahol a távol-keleten. De ami azt illeti a saját processzoraikat (valahol a korai PIII szinvonalon) is bérben gyártatják, mert otthon nincs hozzá semmi.

Hadiipari fejlesztéseik valóban csúcsnak számítanak, már ami egyes paramétereket illeti, csak ezeknek a rendszeresítése, a létszámok feltöltése gyalázatos ütemben halad - a tényleges haderő átlagos szinvonalát tekintve ~ 20 éves lemaradásban van.

Az űriparuk is úgy húsz évet zuhanna vissza a múltba ha valami okból megszüne a fejlett alkatrészek importja. A legtöbb 'új' és 'orosz' űripari fejlesztés hatalmas mennyiségben tartalmas importált technológiát, aminek a hazai előállítására képtelenek.

Lényegében minden területen efféle a helyzet.

törölt tag

válasz ALLAT001 #70 üzenetére

itthon is kifizetik de még hogy. a 100 millás lakást is bőséggel. ősök nemrég vettek volna új kocsit, folyamat elvitték az orruk elől amit kinéztek. közben meg mindenki azt hiszi hogy senki nem vesz újat. dehogynem.

azon kéne elgondolkozni, hogy a papíron dupla fizetésekből ha a legtöbb dolog a duplájába kerül ami esszenciális, tehát a fizetésed reálértéke számottevően nem változik, akkor miről beszélgetünk? sehol nincs kolbászból a kerítés. moszkvában sem. kár is úgy beállítani hogy ott minden jobb. ha oligarcha vagy akkor igen. minden más esetben csak a számok mások, a vajas zsömle íze viszont változatlan.

törölt tag

válasz ALLAT001 #66 üzenetére

"Kint rezsi, kaja olcsóbb sokkal mint nálunk, fizetések kb ugyanannyi. Péterváron és Moszkvában fizetések pesti duplája."

ez alapvetően elég masszív csúsztatás. moszkvában maradva az egészen használható numbeo oldala szerint a bérleti díj 1 hálós központi lakásnál átlagolva 425k huf körül van, külvárosban ugyanez 250 körül. tudom. egész biztos van olcsóbb is, de ezek átagárak ugye... több ittoni és külföldi oldal szerint is vannak a pestinél olcsóbb dolgok pl tömegközlekedés, és a rezsi se vészes, de moszkvában házat bérelni igenis húzós történet tud lenni...azon túl meg a kaja se olcsó pl...

a fizetés meg duplája? ez is egészen érdekes, nekem van programozó ismerősöm aki itthon is dupláját keresi egy átlagos programozóhoz képest, sőt inkább többet... jóval többet... minden nagyon relatív... főleg egy olyan országban, ahol a múzeumban a táblán az angol árlista magasabb tételeket mutat hivatalból mint az orosz... van kint nem egy kapcsolatunk, mindenki erre panaszkodik, ha külföldi vagy lehúznak a retekbe. mindegy hogy múzeum vagy meló. ismerős nem keres rosszul, mégsem kap annyit mint egy orosz ugyanazon a poszton.

egyébként erről kár vitatkozni, mert ez pont olyan mint kína. ott is falun megélsz gombokból, egy "kisebb" városban ahol voltam pl wuxi-ban ott 100 eurót váltottam a hotel számlán felül, mivel se tabletet se kabátot nem vettem alig bírtam elkajálni 10 nap alatt... sanghajban meg 100 euróból az utcára nem érsz le.

• Doze

aktív tag

válasz ALLAT001 #66 üzenetére

Hajaj dehogynem.... erőszakos iparosítás "maradéka"... ami indokolatlan centralizálttá teszi a várost, vidék meg elmaradott...

Nem tudom honnan veszed, hogy ott jól élnek? Tudod te mennyibe kerül moszkva? 2x magyar fizetés 1 kiló kenyérre nem elég.

• Doze

aktív tag

válasz ALLAT001 #64 üzenetére

No de itt ne Moszkvát nézd, vagy Szentpétervárt... az egy hatalmas vízfej sok pénzel...

Miért te voltál kinn most?... mert pl legutóbb az orosz nemzeti ételből hiányzott valami alapanyag :DDD , de az meg az embargó miatt volt...

Egyébként most válság ide, válság oda... az oroszok bő 40 év lemaradásban vannak Európához képest. Gazdaságilag, szociálisan meg mindenhogy. Utóbbi időben már "vehettek" volna sokmindent, mert a globalizáció ott is működik, csak nincs rá pénzük, és nem is volt igazán soha... és nem a városban élő pénzes ruszkiról beszélek. Képzelj el sok Ózdot, és a hozzá tartozó putrival...

Egy biztos, a propaganda gépezet marha jól működik nekik...

De ha csak reálisan végiggondolod, 1 usa dollár 30 rubel volt, most 60-70 körül van, de volt pl 80 is a héten... ez olyan mintha 2 hónap alatt nálunk 600Ft lenne az euró, no te mit vennél? fele annyit érne a pénzed... egy olyan országban ahol jóformán mindent importálnak, kemény valutáért.

Putyin nem véletlen akarta az USD-t kivonni a forgalomból, meg kőolaj árazásból meg stb,,, de az csak vágyálom..

És a baj ezzel az, hogy minket is magunkkal ránt az egész...

Svájc nem véletlen volt mindig független.

Manapság nem működik az eldugom a pénzem effekt, svájc úgy zárolja a számlát mint a huzat. De nem csak ő, hanem más "bankország" is... való igaz egy kis adó mentesítésre el lehet dugni ott pénzt.

• Doze

aktív tag

válasz ALLAT001 #60 üzenetére

Mondjuk annyi igaz, hogy a ruszkik torkán szerintem könnyebb lenyomják azt hogy nincs a boltban 1-2 élelmiszer... mint mondjuk nálunk. Tehát ehhez hozzá vannak szokva. A városi lakosságra azért nem vennék mérget..

• Doze

aktív tag

válasz ALLAT001 #54 üzenetére

Nézz utána mit importál Oroszország, 1-2 alapélelmiszer ugyan van, de tej mindenféle hús stb... nincs. Olajat meg gázt termelnek/exportálnak, ja meg 1-2 presztízsberuházás aztán kifújt...

8th Ez a liberális dolog mostanában divatos szitokszó, de szerintem aki nagyjából tudja hogy mi az, az nem a "lopásról" beszél, azt sehol nem lehet... az más kérdés vannak bicskanyitogató dolgok a "liberalizmusban"...

Egyébként putyin is osztogatja a dellát rendesen, mert nem tudna hatalmon maradni.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés