- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- iPhone topik
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Ren Hoek
veterán
Technikailag nincs erről a dinamikus "kijelzőmotorról" nincs valami leírás? Nem fér a fejembe, hogy ehhez minek kell egy FPGA (nv-nél), vagy miért kell dedikált GPU egység hozzá...Állítom egy 10 soros VHDL kód
én ezt kb úgy értelmezem, hogy ez egy függvény, aminek van bemenete, és egy int kimenete, amivel vezérli a monitort hány Hz-en menjen. Nem értem ezt miért ne lehetne megírni ezt GPU-n az általános egységekre? ... Netán CPU-ra... bár tudom az már távol esik. Sebesség, számolási teljesítmény, vagy lag?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Mert nem fizetnek licencdíjat, és nagyon gyorsan akarják, hogy a technológia terjedjen. Ez egy nagyszerű megoldás arra, hogy az amúgy elégedett felhasználókat monitorváltásra buzdítsák.
A működésben nincs lényeges különbség. A dizájn szempontjából van úgy felépítve az A-Sync, hogy van a GPU-ban a kijelzőmotor és abban a szinkronizálásért felelős rendszer, amely a monitor vezérlőjével dolgozik. A G-Sync esetében a szinkronizálásért felelős rendszer nem a GPU kijelzőmotorjának része, hanem a monitorvezérlőé. Igazából teljesen mindegy, hogy a szinkronizálásért felelős rendszer a kijelzőben vagy a GPU-ban van benne. Az NV-nek azért kell, hogy a monitorban legyen, hogy a monitorgyártók kifizessék a licencet. -
144-es IPS? hmmmmmm, nem volna rossz
segítő kezet nyújtok a megbicsaklott kommunikációs szakembereknek - "a fentebb felsorolt A-Sync monitorok az első és a második negyedévben folyamatosan érkeznek". csak vélelmezem, hogy nem erről van szó - gyanítom, hogy Q1-ben nem nagyon lesz itt semmi.
-
Cathulhu
addikt
ha az Abu fele magyarazat megfelel, akkor utolso bekezdes
-
Ren Hoek
veterán
Köszönöm, sokat segített ez a válasz!
Akkor kivárok egy 144 hz-es monitort Fríszinkkel, és VA panellel, köztes megoldásként már ez is javít a tearingen... aztán kártyát meg ráérek cserélni. (de azért AMD-től jó lenne egy magyarázatot hallani, hogy mi az az extra hw elem, ami az új magokban megvan, míg a korábbiakban már nincs - pedig mint láttuk az is tudja állítani a frekvenciát bármennyire filmeknél... továbbra is szoftveres részre gondolok. Majd az lesz ciki, ha mondjuk Intel meg nV visszafelé is támogatni fogja, mert írnak valami csodadrivert/BIOS-t
)
-
daveoff
veterán
Megjelenéskor szerintem is ugyanolyan drágák lesznek az A-sync monitorok, valamivel biztos olcsóbb lesz, de miért érné meg a monitor gyártóknak sokkal olcsóbban adni, mint a G-sync monitorokat?
A két technológia között mi a különbség, hogy az egyikhez külön hardver kell, a másikhoz meg nem kell semmi? Valami komolyabb különbség lehet köztük, ha az egyikhez kell egy külön hardver, nem? Vagy még a végén kiderül, hogy az A-sync monitorokba is bekerül valami kütyü...
-
Nem kell érte fizetni licencet, így 100-130 dollárral olcsóbb lesz a monitor előállítási költsége, és ezt láthatóan nem fogják extra haszonra felhasználni.
Ezt már a cikkben is olvastam, de miből gondolod ezt? Én még nem láttam, hogy árcédulát is tűztek volna a monitor mellé, amiből ez kiderülne (vagy vagy elsiklottam valami felett?). Anélkül meg mi alapján lehet ezt mondani?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem kell érte fizetni licencet, így 100-130 dollárral olcsóbb lesz a monitor előállítási költsége, és ezt láthatóan nem fogják extra haszonra felhasználni. Emellett az A-Sync támogatja az OSD technikákat és a kijelzőskálázást, illetve működik mobil termékben is, mindenféle extra hardver nélkül.
Az NVIDIA is támogathatja, ha akarja. Előbb utóbb muszáj lesz nekik, mert a nagy monitorgyártók nem kérnek a G-Syncből, és nem logikus üzletstratégia a legjobb kijelzőket elzárni a felhasználóid elől. -
De most őszintén. Ugye ehhez is új monitor kell, ami drágább lesz a beépített technika miatt. Csak AMD-vel fog menni, abból sem az összessel. Sőt, kimondottan kevéssel. Akkor miben is különbözik ez az nV megoldásától? Lehet itt dobálózni a szavakkal, hogy zárt megoldás meg licensz stb. de a lényegében a felhasználói oldalról ugyanolyan lesz ez a megoldás is. Max. az nV-é kicsivel (de nem annyival, amit egyesek sugalltak, nem 200 dollárral) drágább lesz. De az nV kártyák mindig is kicsit drágábbak voltak az AMD-nél ebben semmi újdonság nincs.
Csak épp ezt az nVidia több, mint egy évvel korábban meg tudta csinálni és piacra tudta dobni. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Tudtommal a Nixeusm IPS.
Mivel 10 (11) termék megjelenéséről van szó, így nagy halmazt kell megadni, mert x gyártó szállíthatja már ebben a hónapban, de y gyártó esetleg csak májusban. Nem mondhatják azt, hogy Q1, mert y csak Q2-ben szállítja. De a H1 az jó, mert abban benne van a Q1 és a Q2 is.
-
Egyébként amikor elkészült a képkocka valamelyik hátsó bufferben (nem tudom mi annak a pontos neve), akkor mennyi idő, amíg abból front buffer válik? Vagyis gondolom hogy nem átmásolja a képet a másik bufferbe, hanem elkezdi abból kirajzolni a képet. Ennek az ideje is bele van számolva az fps-be? Tehát képkocka elkészítésének az ideje + bufferváltás? Vagy ennek elhanyagolható az ideje?
-
-
Cathulhu
addikt
Igen, annyit meg hozzatennek, hogy tearingre az egyik legnagyszerubb pelda volt, BF: BC2 singleben volt egy jelenet, mikor helikopterrol lott az ember minigunnal, ami hol bevilagitotta a kepet, hol nem. Ehhez jott meg hozza, hogy v-sync hibas volt a jatek, par patchig nem is mukodott. itt latszott a legjobban, ahogy a kep egyik fele vilagos masik fele sotet volt es vibralt, ahogy a kulonbozo kockak kirajzolodtak. Ez szerintem 144Hz-en is ugyanugy zavaro lenne. Ami nem zavaro, az az elmozdulasbol vett tearing, foleg magasabb fps eseten, mert akkor maga az elmozdulas merteke is kisebb, azaz kisebb a szakadas.
-
FLATRONW
őstag
A tearing 144 Hz-es monitor esetén is jelen van, de a jóval rövidebb frissítési ciklusoknak köszönhetően kevésbé észrevehető és zavaró.
Vegyük például, hogy egy játék stabilan 45 fps-re képes, tehát minden képkocka 22.222 ms alatt kerül kiszámításra (természetesen a valóságban nincs ilyen, de az egyszerűség kedvéért ettől tekintsünk el).
60 Hz-es monitor esetén a frissítési ciklusok 16.666 ms-ig tartanak.
45 fps mellett az első képkockán nem lesz törés, a 2. képkocka esetén a kép 1/3-ál, a 3. képkocka esetén pedig a kép 2/3-ál lesz a törés, a 4. képkockán nem lesz képtörés. Az ötödik képkockával újra kezdődik a kör. Tehát 4 képkockából kettőn törés lesz, azaz 60 képkockából 30-on.
Azon a képen ahol az 1/3-nál jelenik meg a törés, ott kb. 11 ms-ig jelen is van.
Azon a képen ahol a 2/3-nál jelenik meg a törés, ott kb. 5,5 ms-ig jelen is van.
Ez azt jelenti, hogy a 60 Hz-es monitoron másodpercenként összesen 250 ms-on keresztül törés lesz (11 és 5,5 ms hosszú törések váltják egymást)144 Hz-es monitor esetén a frissítési ciklusok 6,944 ms-ig tartanak. Ebből is már látszik, hogy nem történhet meg az, hogy 11 ms-ig látható legyen egy törés.
45 fps mellett:
1,2,3 képkocka - nincs törés
4. képkocka - 1/5-él törés (5,555 ms hosszan tartó törés)
5,6 képkocka - nincs törés
7. képkocka - 2/5-él törés (4,166 ms hosszan tartó törés)
8,9 képkocka - nincs törés
10. képkocka - 3/5-él törés (2,777 ms hosszan tartó törés)
11,12 képkocka - nincs törés
13. képkocka - 4/5-él törés (1,388 ms hosszan tartó törés)
14,15,16 képkocka - nincs törés
A 17. képkockával újra kezdődik a kör.16 képkockából négyen törés lesz, azaz 144 képkockából 36-on.
Ez azt jelenti, hogy 144 Hz-es monitoron másodpercenként csak 125 ms-on keresztül lesz látható törés.Összegezve:
60 Hz-es monitor esetén a képkockák felén törés lesz, míg a 144 Hz-es monitoron csak a képek negyedén lesz törés.
60 Hz-es monitoron hosszabb ideig, míg 144 Hz-esen jóval rövidebb ideig láthatóak.Ezt az egészet a CRT monitorok frissítéséhez tudnám hasonlítani. 60 Hz mellett fejfájdítóan vibrált a kép, 85 Hz-en pedig nem lehet észrevenni (vagy csak nagyon kevesen észlelték) a vibrálást. Pedig a jelenség nem szűnt meg, csak kevésbé volt észrevehető.
-
Ren Hoek
veterán
Valaki írta hogy a RadeonPro-val "menni fog"... mert ott van Dynamic Framerate Control. Nem ismerem annyira ezt a cuccot... majd utánanézek.
A filmes dologgal nem nyerek semmit, mert a Dell megy 24 hz-en fixen, ott nem kell mókolni, a TV pedig 120hz-re többszörözi a 24 hz-et, így ott sincs szappanhatás, de akadozó kép sem.
(#14) antikomcsi: Gondolkoztam is a cserén 280x-re még korábban
...
Hiszek neked, majd megnézek egyet élőben... a fizikai optikai biológiai hátterére azért kíváncsi vagyok, miért tűnhet el a tearing. 144Hz-en. Nem hiszem, hogy placeboról van szó, mert azt baromira észre lehet venni azért.szerk: Amúgy minden FPS zónában tearing mentes?
-
antikomcsi
veterán
Nyugi, nekem most 280X-ek vannak, szóval pont ott vagyok velük, mint Te a 270x-el, ebből a szempontból.
Viszont nemrég lett egy 144Hz-es monitorom, és a képtörés olyan mértékben megszűnt, hogy öröm nézni. Nem kell v-syncet használni, és mégis jó a kép.
Megmondom őszintén én nem értek a monitorok mélylélektanához, de nem is kell, mert a saját szememnek azért hiszek.
-
Cathulhu
addikt
All AMD Radeon™ graphics cards in the AMD Radeon™ HD 7000, HD 8000, R7 or R9 Series will support Project FreeSync for video playback and power-saving purposes. The AMD Radeon™ R9 295X2, 290X, R9 290, R9 285, R7 260X and R7 260 GPUs additionally feature updated display controllers that will support dynamic refresh rates during gaming.
Konkretan azt akarja jelenteni, hogy statikusan barmilyen framerate-re be tudnak allni, ami meghaladja a minimumot, azaz mondjuk 23.97 fps videot 23.97Hz-el fogjak lejatszani es nem probalnak meg buveszkedni hogy valahogy 60-ra konvertaljak, valamint statikus hatteren lemennek minimumra, hogy aramot sporoljanak.
Dinamikus, azaz menet kozbeni folyamatosan valtozo frissitest csak a legujabbak tamogatjak.szerk: szerintem gamenel ezt meg lehet ugy oldani, hogyha te tudod, hogy a te minimum fps-ed 44, akkor 44Hz-re allitod statikusan, vagy ha 28, akkor 28-ra.
-
Ren Hoek
veterán
válasz
antikomcsi #9 üzenetére
Hát ez szomorú. Azért nem egy régi kártya pedig.... de el kell valamivel adni az újakat is.
Filmnézést nem teljesen értem... az működött eddig is, 24 hz tv-re azt szevasz. (ha irónia akkor fáradt vagyok bocs)
Megvan elolvastam a cikket... Akkor meg feldughatják a free-syncjüket. Biztosan meg lehetne oldani, hogy game-nél is működjön, csak hát a kápitálizmus.
-
antikomcsi
veterán
Idézet a májusi cikkből:
"A játékok szempontjából már nem ilyen egyszerű a helyzet. Az Adaptive-Sync technológiának ezt a módját csak az AMD Radeon R9 295X2, 290X és 290, illetve az R7 260X és 260 támogatja, illetve az APU-k közül a Kaveri, a Kabini, a Temash, a Beema és a Mullins kódnevű megoldások használhatják"
Viszont filmet nézhetsz vele.
-
Ren Hoek
veterán
Tehát ezekkel a monitorokkal teljesen eltűnne a képtörési probléma, bármilyen régi-új játéknál, egy R9 270X-es VGA-val?
Az elég zsír... szerintem kezdek gyűjteni
Valami olyan panel kéne aminek jó a kontrasztja... Nagyon szeretem a Dell IPS-em színeit (fotós munkákra tökéletes), LG TV-n is... de a fekete... Gyakorlatilag sötétebb jeleneteknél nincs fekete.
Samsung S-PVA ilyen szempontból nagyságrendekkel jobb.
-
a paneltípusokat lehet tudni? gondolom, a 144Hz-esek TN-ek, a többiről tudunk valamit? ill. eddig nem Q1-es startról volt szó?
-
kurtuzov
senior tag
Az nVidia miért nem így csinálta? Hogy fog az ő megoldásuk elterjedni?
-
keIdor
titán
3840x1920? Nincs elírva? Gondolom 2160 akart lenni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest