- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Ideiglenesen leállította az Xperia 1 VII értékesítését Japánban a Sony
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Apple Watch
Új hozzászólás Aktív témák
-
dezz
nagyúr
válasz
darkarthur #66 üzenetére
Fele annyi egység terhelve kvázi fele annyit fogyaszt... De nem hiszem, hogy ennek kompenzálására 2x-es órajelen menne, sőt még a feszültség is meg lenne emelve. Kisebb órajel-emelés meg nem hoz 2x-es fogyasztást.
-
dezz
nagyúr
Egyébként a cikkben szereplő kép megegyezik a korábbi cikkben "NVIDIA GeForce 210 ... akarjuk mondani 310" aláírással szerepelttel. Ami persze meglehet, mert mindegyik a GT218-as chipen alapul, csak a 205 fele annyi shadert foglalkoztat. Végülis, nincs kizárva, hogy így is termel annyi hőt, hogy kelljen az a kis venti. De az sem, hogy azon nem lesz.
-
Yany
addikt
Szerintem életképes. A melóhelyemen mindig gondot okozott, hogy amikor egy új munkaállomást állítunk csatasorba, abba milyen kártyát tegyünk. Integráltat nem akarunk, mert azok az alaplapok nem kínálnak egyéb tekintetben kell funkcionalitást és/vagy bővíthetőséget, miközben diszkrét kártyából meg nincs elég olcsó sem, legalábbis olyan, ami mindeközben rendelkezik a modern kártyák képességeivel, legfeljebb lassú 3D-re. Na ez pont egy olyan kártya. (mondjuk csak azt nem értem, hogy miért teljes PCIe hosszúságú, simán elég lenne neki egy 4x, vagy 1x slot)
-
Tigerclaw
nagyúr
Az integrált grafika előnye a kis fogyasztás, a passzív hűtés, az olcsóság és az, hogy nem kell semmi kártya az alaplapba. Persze ha valakinek kellene egy kicsivel erősebb teljesítmény, egy jól árazott diszkrét félmagas vga is megteszi, de csakis passzív hűtéssel.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
antikomcsi #55 üzenetére
Üzleti negyedévről beszél mindig az NV. Amikor a PH-n olvasol negyedévet, akkor az évi. Ha január 26-ig bemutatják a Fermit, akkor az 2009 Q4 az NV szemszögéből.
Az A2-es ES volt. Azok voltak kint az SC09-en.
A GT200-at verni 30-40%-kal kevés lesz. Itt úgy kell számolni, hogy a Fermire jó lenne egy 499 dolláros árcédulát tenni, mert úgy kifizetődő. Ehhez kell egy 30%-os többlet a HD 5870-hez viszonyítva. Ellenkező esetben a marketing a PhysX-re és a CUDA-ra fog épülni, mert az 500 dodónál kisebb árcédula nem éri meg.
-
antikomcsi
veterán
Na igen ez most attól függ, hogy naptári, vagy üzleti negyedévről beszélsz.
Ennyi erővel, ha 2010 január elején bemutatnak valamit, akkor az még 2009 Q4.
Vagyis idén jelenik meg.
Másrészt, nem állítom 100%-ra, hogy igaz, de olyan hírek járták a netet, hogy már november közepén voltak ES példányok A3-as lapkából. Bár nem kell ezen annyit rágódni, majd idővel kiderűl úgyis.
Gyakorlatilag, ha a GT200-at veri 30-40%-al, már nyert ügyük van, szerintem erre figyelni fognak, különben nincs az a marketing rizsa amivel el tudják adni a kártyákat.
-
BiP
nagyúr
Nem célom számokkal dobálózni, csak abban reménykedem, hogy ha videokártyát megéri gyártani, mert van felvevőpiac, akkor talán jó ideig nem fog eltűnni az igp nélküli proci sem.
Amúgy osztom az aggodalmad, én is félek, hogy ez mit fog hozni, hiába erősödnek majd várhatóan az integrált vga-k.
-
ElEvEn11
senior tag
No igen. Ha megpróbálnánk számokkal dobálódzni, akkor szerintem több milliárdos nagyságrendű konzumer piacról lehet szó, amivel szemben szerintem néhány százmilliós nagyságrendű lehet azoknak a számítógép felhasználóknak, vagy építőknek a száma, akiket érdekel a diszkrét grafikus megoldás a továbbiakban is.
Én még azt is megkockáztatnám, hogy az IGP-s platformok egészen a középkategória felső sávjáig fognak tolódni. Ez akár egy-két éven belül is igaz lehet.
Tényleg nem tudom eldönteni, hogy örüljek-e ennek, vagy sem. Egyfelől ez könnyebben elérhető általános célú desktop gépeket prognosztizál. Másfelől ösztönzi az integrált piacokat is, vagyis a mobil és hordozható gépek is erősebbekké válnak a grafikus területen is, mindezt egy az egyre nagyobb fokú miniatürizálással társítva. Harmadrészt meg azon aggódom, hogy ha ezek valóra válnak, akkor a diszkrét grafikus megoldások, akár játékra, akár grafikus munkára, akár 3D alkalmazásokhoz, akár pedig videós utómunkálatokhoz, olyan drága megoldásokká válnak, hogy az valóban megfizethetetlenné válik a kisebb vállalkozások számára, mint Én is. Ez pedig semmiképpen sem nevezném jónak, hiszen így csak a nagyobb és tőkeerős vállalatoknak lesz bármi esélyük megmaradni megint. Bocs, de ez már így is elég off lett! -
BiP
nagyúr
Szerintem azért többen vannak.
Igazad van abban, sokkal nagyobb az a piac, akinek az igp is elég, mint elsőre gondolnám. De ha meg a túloldalt nézem, akkor majdnem az egész közép/felsőkategóriás vga-t vásárlót rétegnek nem kell igp a prociba. (ami nem kicsi, még ha a nagy átlaghoz képest kevesebben is vannak)
Minek? Úgyis előre tudja, hogy vesz mellé vga-t. És ezek közül is elég sokan lesznek, aki nem i7 mellé veszi.
Mert ilyen alapon elég kicsi az a réteg, aki középkategóriás vga kártyát vesz, felesleges lenne gyártani. És mégsem így van.
Az sajnos megint igaz, hogy az igp-s procik képesek lesznek igényt teremteni, és ha kellően erős lesz benne, akkor a legalsó kategóriás vga-piacot meg tudja támadni. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
antikomcsi #47 üzenetére
Az OEM piacra többnyire az Intel Core i3 és i5-öt fogják választani a számítógépgyártók. Az NV nem adta volna ki ezt a terméket, ha még opció lenne a Core 2, hiszen azokra van saját integrált lapkakészletük.
A Q1 az valóban reális, de ez 2010 április 26-án ér véget. Az A3 gyártásáról viszont szó sincs. Még tape-out sem volt. Igazából az A3 elvileg az órajel miatt kell, mert az A2 500 Mhz-cel alálőtte az elvártat. Ezt persze valszeg nem sikerül behozni az A3-ban, de több kell az A2-esnél, mert minimum meg kell verni a HD 5870-et, hogy gazdaságilag alkalma legyen a Fermi a piacon. Persze az ideális az lenne ha a Fermi 40%-kal gyorsabb lenne az HD 5870-nél. Ezzel vélhetőleg verhető egy esetleges HD 5890 is.
A negyedévekhez: Az NV mindig az üzleti negyedévekhez viszonít, azaz nekik az év január 26-tól kezdődik az üzleti év. Ezért írtam a hírbe hónapokat, hogy egyértelműbb legyen.
-
ElEvEn11
senior tag
A bőven alatt azt a réteget érted, ami a viszonylag szűk "IT-hozzáértő" kategóriába sorolható? Mert egyébként a konzumer felhasználók 99%-ának tök mindegy, hogy mi van a gépben, csak "legyen kép". Innen nézve pedig az is teljesen mindegy a felvevőpiac nagy részének, hogy milyen a videókártya. Ha pedig éppen integrált, költséghatékony a megoldás, akkor még ösztönzőleg is hat, hogy azt vásárolják meg inkább. Tehát a "bőven", valójában igen kis réteget jelent.
Röviden: az IGP-re sokkal nagyobb kereslet lesz és így rögtön megteremtődik hozzá az igény is. Ahogy azt korábban már Abu is írta egyre inkább a platformoké a jövő. Az más kérdés, hogy ez most sajnálatos, vagy örömteli változás-e. Meg fogjuk tudni.
-
eziskamu
addikt
válasz
antikomcsi #47 üzenetére
Március is a Q1-be tartozik és az már tavasz
-
antikomcsi
veterán
Max. az inteles igp-k gyengébbek, ugye ezt mondod. Na igen, de itt erről is van szó. Vagy tudsz rakni memória vezérlővel ellátott intel proci alá ion-t, vagy 785G-t?
Ha az az igp-s intel proci többe kerül, mint egy kicsit öregebb tesója, és egy bármilyen diszkrét vga, akkor a pusztán költségkimélésre hajtó gép építők, nem az igp-set fogják választani, ha már valamiért ilyen téren valaki az intelt erőlteti.
Nem fudzi-ról szívom csak magamba sz infót, és Fuadtól független forrás szerint Q1-ben mindenképpen piacra dobnak valamit, mégha csak úgy is, mint az AMD, bár lehetőség szerint szeretnének jobb elérhetőséget biztosítani.
(#46) dabadab
Remélem is, hogy nem lesz, mert már nagyon unom az ilyen semmirese való kártyákat (legalábbis számomra nem), én ilyen célra előszeretettel használom az asrock 785G/128megás lapjait, athlon II x2-vel. Ebben a szegmensben nállam nincs helye külső vga-nak és intel procinak.
-
dabadab
titán
válasz
antikomcsi #45 üzenetére
Max akkor fog eltunni, ha nagy bukas lesz a gyartasa, az Nvidianak ebben a szegmensben igazan uj cucca nem varhato, nem lesz, ami valtsa.
-
BiP
nagyúr
válasz
darkarthur #39 üzenetére
Én is remélem, hogy majd nem CSAK igp-vel jönnek. Szerintem később is lesz igény középkategóriás procira diszkrét vga mellé. Az igp csak felesleges bonyolítás az közép/nem maxos játékgépbe, drágább és csökkenti a tuningpotenciált. Szóval bőven lesz olyan réteg, aki i5-öt akar majd igp nélkül. (pl. én
)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
antikomcsi #36 üzenetére
Max. az Inteles IGP-k a gyengébbek ennél. Az Ion és a 785G elintézi ezt. Az a baja az NV-nek, hogy jövőre olyan Intel procit lehet venni, amiben ott az integrált IGP, és ez kiüti őket az integrált bizniszből. Chipsetet sem csinálhatnak a procihoz. Ez a kártya egy közvetett ellenfél, megpróbálják aztán ha nem jön be, akkor sok pénz nem állt benne. A platformosodás kiszorítja az NV-t a legjobb piacokról. Ez ellen nem tehetnek semmit.
Elvileg az A2-esnek volt a tape-outja november elején. Az A3-as tape-out ez alapján leghamarabb december végén esedékes. Ne hidd el, amit a Fudzilla mond az baromság, fogalma sincs Fuad-nak, hogy működik a gyártás. Kyle Bennett sokkal megbízhatóbb forrás, ő azt mondja, hogy mindent bekalkulálva tavasszal lesz Fermi, pontosabban áprilisban.
-
eziskamu
addikt
válasz
darkarthur #38 üzenetére
Sajna Vista és Win7 alatt kell legalább (minimum 128) 256 mega a biztos működéshez (asszem ha tud DX10.1-et akkor Win7 és majd talán Vista alatt is elég neki kevesebb memória), de olvastam már olyat is hogy a HTPC-kbe is kell vagy 512 mega memória a VGA-nak, valamint egyes CUDA-s alkalmazások sem állnak szóba veled ha nincs a kártyán legalább 256 mega ram.
Mondjuk DDR2-ből 64 biten tényleg nincs sok értelme az 512 megának. -
dabadab
titán
válasz
darkarthur #39 üzenetére
"ilyen árak mellett oly hamar kiszorulnának ajelenlegi processzorok"
Nem kiszorulnak, hanem az Intel leallitja a gyartasukat, en nem tennek nagy osszeget arra, hogy egy fel ev mulva meg gyartasban lesz a C2D.
antikomcsi: ezek a kartyak eleg lassan fognak elavulni, jatekhoz mar most is kevesek, minden mashoz viszont masfel ev mulva is teljesen jok lesznek.
-
dabadab
titán
válasz
antikomcsi #36 üzenetére
"egy olcsóbb intel procival, amiben nincs igp"
Ez a kategoria lassan el fog tunni. Az uj Atom, i3, i5 integralt GPU-val jon, a C2D meg a regi Atom meg szep lassan nyugdijba.
-
antikomcsi
veterán
Nincs ebben semmi gáz. Akinek nem kell nagy grafikus teljesítmény az jobban járhat egy nagyon olcsó vga-val, akárhonnan is származik, és egy olcsóbb intel procival, amiben nincs igp. És talán új lap sem kell akkor. Elképzelhető, hogy a procik árkülönbözetébe belefér egy ilyesmi kártya ára, és még marad is.
Még ezek a gyenge kártyák is jobbak, mint az integrált megoldások.
Az A3-as lapkát, pedig már gyártják úgy tudom. Való igaz, hogy az A2-es példányokkal gond volt, és a kihozatal is gyenge volt, mitöbb sz@r
viszont az új verzió már megfeleő mennyiségben kerül ki a gyártósorokról.
-
poli27
veterán
Nvidiánál mindig csak átnevezősdi folyik
-
dabadab
titán
"Meg valamit emlegettek, hogy ezek a gagyi 2x0 kártyák nagyon melegszenek a szivárgási áram miatt."
Ami fogyasztasi adatokat (ezt nem konnektornal, hanem mar a tap utan mertek, szoval ez a kartya tenyleges fogyasztasa) lattam a 210-rol, az alapjan ez nem tunik igaznak (meg mondjuk azt se ertem, hogy az itt emlegetett 30 W-os fogyasztas honnan van, itt 13 W a maximum).
-
eziskamu
addikt
Itt lenne az ideje megvenni a VIA-t és saját platformot csinálni az nVidia-nak, ahelyett, hogy ilyenekkel tököl. A VIA behúzná a Windows a többi progit pedig részben a CUDA vinné el
.
-
P00By
nagyúr
Tiszta időutazás érzésem van
-
BiP
nagyúr
Gondolom mert drágább rá egy 10dekával nagyobb borda, mint egy 5centis venti. Vevő szempontjából értelmetlen, mert csak +1 zajforrás,+1 hibalehetőség. Olyan gépbe, amibe ez menne, szerintem is passzív illene.
Meg valamit emlegettek, hogy ezek a gagyi 2x0 kártyák nagyon melegszenek a szivárgási áram miatt. Lehet, hogy tévedek. -
lenox
veterán
En se latom, hogy ez akkora biznisz lenne. Szerintem 2 fajta ember van, aki ezen elgondolkozhat, az egyik, aki a legolcsobb diszkret megoldast veszi, a masik, aki a legolcsobb megoldast veszi, akar integralt, akar lap diszkrettel. Szerintem annyira nem birnak lemenni arban, hogy a masodik csapat tomegesen ezt valassza, az elso csapattol olcsobb kartyaval pedig kevesebb penzt lehet beszedni, ugyhogy szerintem ez buko. Ettol persze szamszeruen egy ideig el lehet belole sokat adni.
Ja es miert is nem passziv?
Meg meg egy, mostanaban nagy atnevezo bajnok az nvidia, de ez a 205 nev nagy mellelovesnek tunik. 305 vagy 310 LE sokkal jobban hangzik
-
-
dabadab
titán
-
Móci
addikt
Nem kell i3-at venni, s geforce-ra sem lesz költve feleslegesen.
Legalábbis egy 128 megás sideportos lap nem egy hatalmas összeg, a proci szintén olcsó...
Az i3 meg szerintem nem lesz valami jó áron.
Az intel is meg fogja ezt a gpu gyorsítást lépni, én legalábbis ezt hiszem. Na akkor lesz kaksi ezeknek a kártyáknak. -
Mr.Csizmás
titán
de a teljesítményhez igazán kedvező ár fog társulni.
így talán realistább.
de a teljesítmény hiányához igazán kedvező ár fog társulni.
-
Móci
addikt
Ez igaz, de elméletileg integrált vga-val is meg lehet ezt oldani ( ati hd4200 - flash player 10.1 beta). Már ha ez igaz ugye a Catalyst mesekönyvből: "This feature is supported on the ATI Radeon HD 5800, ATI Radeon HD 5700 and ATI Radeon HD 4000 Series of products." A 4000-be talán a 4200 is beletartozik, ha jól tippelek.
-
PH-User
addikt
"a 64 bites buszon kapcsolódó, 512 MB kapacitású DDR2 memória pedig 1 GHz-en ketyeg."
-
"Az elmúlt héten az NVIDIA aktívan rendezgette sorait a grafikus kártyák OEM piacán, így a GeForce 210-es modellt 310-es jelzéssel látta el."
-
"64 bites buszon kapcsolódó, 512 MB kapacitású DDR2 memória"
Ez még 2002-ben is gáz volt.
-
ftc
nagyúr
Utánnan nézve a 210-s 40 eurorol indul s ez alatt bőven lehet még kapni VGA-t ha kell
-
törölt tag
vagy az nv tud vmi problemarol az intel integralt megoldasaval kapcsolatban
vagy igy esetleg kevesebb hutes eleg a procinak.
-
Móci
addikt
Aki integráltat vesz, az valóban nem akar pénzt kidobni még egy ilyenre is...
Mindegy, csinálják, fogyjon a DDR2! -
ftc
nagyúr
A gondolkodás jó...de most ahova elég egy int.VGA oda nem fognak még erre is költeni
-
orbano
félisten
erre minek aktív hűtés?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Egyedi ékszerdobozka
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest