Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dany007

veterán

válasz Retekegér #34 üzenetére

De milyen visszaélések?
    Az, hogy van egy böngésző az OS-ükben? Vagy ~ 18 éve ott van az OS-ükben a böngésző. A "pobléma" meg mindössze pár éve vetődött fel jogi / hivatalos szinten is. 95'-ben még talán Netscape se volt. Firefox, Opera meg Chrome még halvány gondolatként sem. Nem értem mért gond ez? Hol van itt visszaélés? Inkább azt tartom "visszaélésnek", hogy az MS-t kényszerítik arra, hogy ingyen és bérmentve reklámozza más fejlesztőcégek termékét.

Plusz, a MédiaPlayer-nél miért nincs visszaélés? Mi a különbség az meg az IE között? Az egyik mért visszaélés és a másik miért nem?

@janos68:

De azt kell megérteni, hogy a Windows jelenlegi monopolhelyzetéről a júzerek tehetnek! A felhasználók akik Windows-t vettek és nem mondjuk Mac-et. Akik Windows-t telepítenek és nem linuxot.
    Ezt te nem fogod tudni elvenni tőle, mert nem ő kényszeríti rá az emberekre az OS-t hanem az emberek válasszák a Windows-t.
    Persze az már más kérdés, hogy jelenleg nincs olyan alternatív OS ami mindarra és olyan módon képes lenne, amire a Windows. Értem ezalatt a kompatibilitást kezelhetőséget, egyszerűséget, támogatást stb... De ez nem ok. Itt a lehetőség. Lehet írni egy Windows verő OS-t ami minderre képes vagy még többet is tud, ingyen vagy bagatel összegért árulni, aztán hajrá. Máris megszűnhet a monopolhelyzet.

szerk 2.: Én még 2004-ben megpróbáltam átállni Linuxra, pontosabban Ubuntura. De egy rohadt Nvidia drivert nem tudtam feltelepíteni 2 nap alatt. Pedig mindent a leírtaknak megfelelően csináltam. És mégsem. Egy francia haverom csinálta meg nekem SSH-n keresztül. :) De számomra - aki azelőtt sose látott linuxot - túl komplikált volt. Tudom, azóta sokat fejlődött az Ubuntu. De az akkor elvette a kedvemet.
    Az emberek többségének sima Windowsban történő buherálás is komplikált. Pedig ott az esetek többségében csak next-next-next-et kell nyomin. Plusz ha gond is van, pofon egyszerű és átlátható minden.
    Na de linuxon? Eleve terminált kellett használni anno, hogy a drivert feltegyem. Na de ha nem tudom a parancsszavakat akkor mégis hogy kezdjek neki? :) Nyilván tanulással, ahogy anno DOS idejében. De egyszerűen se időm se kedvem nem volt napokig külföldi fórumokat olvasgatni, mikor Win alatt pillanatok alatt megvan minden...
    Szal nem az MS Windows és annak monopóliuma a probléma igazi oka, hanem az, hogy nincs egyenértékű vagy jobb alternatívája.

• Dany007

veterán

válasz Retekegér #31 üzenetére

Amiről mondjuk nem a MS tehet... Mármint, hogy monopolhelyzetben van. Csinált egy terméket amit a legtöbben használnak a világon. És pont. Nem kötelező. De mégis ezt használják a legtöbben. Ezt máshol sikernek szokták elkönyvelni, de jelen esetben inkább büntetést meg szankciókat vont maga után. És azért ez így nem teljesen korrekt.

Egyébként mondjuk az iPad kiadásának idején és abban az évben a tablet piacon meg szerintem az Apple volt monopolhelyzetben. Jópár év kellett, mire a konkurencia megtudta közelíteni. Ott nem volt gond az alapértelmezett böngésző.

Új hozzászólás Aktív témák