- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Netfone
- Telekom mobilszolgáltatások
- Poco X6 Pro - ötös alá
Új hozzászólás Aktív témák
-
dchard
veterán
Ebben a kérdésben mondhatjuk, hogy technológia független a probléma, nem köthető sem a WIFI-hez, sem az ehternet-szerű technológiákhoz.
Az igaz, hogy minden rádiós technológia próbál küzden az interferencia mint probléma ellen, de a jellege miatt eliminálni teljesen nem tudják.
Pont-multipont kapcsolatnál például a 3G-ben az uplink irányban egyre inkább törekednek arra, hogy az uplinket úgy tartsák tisztán, hogy a kódosztásos multiplexelés ellenére inkább időben próbálják felosztani a rádiós erőforrást és a fast scheduling technológiával az erőforrás jelentős részét vagy akár az egészét gyorsan adják oda majd veszik el az egyes felhasználóktól. Mivel tudom hogy imsered a DOCSIS hálózatokat, gondold ezt úgy, mint a DOCSIS uplinket de csak egyetlen csatornával.
Ugyanez igaz a pont-pont-ra is, például ott van az XPIC technológia és az equalizálás bevezetése, a kognitív rádió, de ezek is jellemzően csak a saját inteferit tudják mérsékelni, egy hibás tervezés miatti másik linkből érkező interferit már nem.
Dchard
-
-
dchard
veterán
Uplink irányban a WIFI is interferi limites csakúgy mint az összes rádiós technológia. Ez még mindig pont-multipont. Ahol ha nem is abszolút de jó eséllyel igaz amit írsz azok a pont-pont összeköttetések. Bár ahol sok ilyet használnak (lásd: mobil access mikró felhordó hálózat), ott is tervezik, hogy véletlenül egy távolabbi mikrós összeköttetés valamelyik ága ne legyen túl közel ahhoz a térszöghöz ahol egy másik is ugyanazona frekin üzemel. Láttam én már interferis pont-pont mikrós linket bérelt frekin is
Ne felejtsük el, hogy ha egy állomással olyan ügyfeleket szolgálunk ki, akik a toronyhoz képest jelentősen eltérő távolságra vannak akkor vagy növeled a Guard Interval-t aránytalanul magasra, vagy beletörődsz az interferibe, a userek a forgalmazással egymást is zavarják, hiába az irányított antenna.
Dchard
-
-
bambano
titán
A sík terület nem kedvező ezeknek a technológiáknak, mert itt már számolni kell a föld görbületével. 100 kilométert szerintem a teljesen sík Alföldön nem lehet ezzel keresztüllőni csak akkor, ha értelmetlenül magas tornyot építenek hozzá.
Nekem vannak 8-10 kilométeres átlövéseim, 42 méter magas tornyokat kellett hozzá építeni.
Földrajzilag ez olyan helyeken lenne jó, ahol pl. a Kékestetőn van a központi torony és attól légvonalban 100 kilométeren belül a lakossági állomás.
Másik oldalról nézve, a kiskunsági tanyavilág, a délalföldi rész lakosság szempontjából optimális lenne a cucchoz.
-
vakond5
őstag
"802.22-őt"
Ez most komoly, hogy -őt a rag?
-
Zirowe
nagyúr
Ja persze, így érthető.
Én a földrajzi adottságok szempontjából gondoltam.
Amúgy most már mintha a műholdas netnek is csökkent volna az ára, az nem lenne jobb olyan területeken?
Jó, most spec nem Afrikáról beszélek, mert ott kisebb gondjuk is nagyobb, mintsem, hogy nincs net.
-
dchard
veterán
Pontosan erről van szó.
Minnél nagyobb területet fedsz le, annál több felé oszlik az állomás rádiós kapacitása. Képzeljük el ha egyetlen állomással szolgálnánk ki akárcsak egy 50km-es sugarú kört, abban hány felhasználó lenne? Nem maradna kapacitás. Európai országokban ennek a technológiának (50-100km-es cellák) nincs értelme, inkább Afrika, USA ritkán lakott részei, Kanada, Alaszka, Kína egyes részei azok a területek ahol ez érdekes lehet. Például a Finnek, Norvégok eddig is használtak a halászat miatt a parttól akár 50-80km-re is működő 2G hálózatot, ehhez persze speciális nagy adásteljesítményű, jellemzően a hajókra fixen telepített rádiótelefonok voltak.
Ezért sem probléma például 3G-nél, hogy a 2100MHz-es sáv sokkal jobban csillapodik, mint a 900-as vagy a 800-as. A sűrűn lakott területekre elsősorban azért rakunk több állomást mert kapacitásra is szükségünk van, nem csak lefedettségre.
A másik probléma: az interferencia. Ha a nagy terjedés és a hegyek hiánya miatt a jel nagyon messzire eljut, az egy másik állomás kiszolgálási területén interferenciát okoz ami rontja a hálózat teljesítményét, sebességét, minőségét.
Itt sokkal inkább a szimbiózis az, amire a szolgáltatók törekednek:
A városokban, sűrűn lakott részen magas freki (2100Mhz), így sűrűbben lehet (kell) állomást építeni, lesz kapacitás.
A vidéki részeken pedig 900MHz-en építünk lefedettséget, mivel így olcsóbban nagyobb területek fedhetők, és a kapacitás igény nem probléma.
Dchard
-
dajkopali
addikt
azért kockáztattam meg ezt a kijelentést - majd távközlésben jártasabbak kiigazítanak, ha szükséges -, mert szerintem nálunk nincsenek akkora ritkán lakott területek, mint az említett országokban, és nem vagyok benne biztos, hogy ez lenne a leggazdaságosabb és leghatékonyabb megoldás a problémás területeken
de meglehet, hogy tévedek -
Zirowe
nagyúr
Magyarország miért nem kedvező a földrajzi helyzet?
Az alföld meg a sok kis domb (kevés magas pont) nem kedvező? -
dchard
veterán
"És azt sem szabad elfelejteni, hogy mivel e frekvenciasávok iránt a műsorszolgáltatók nem érdeklődnek, sokkal olcsóbb a használatuk"
Ez egyszerűen nem igaz.
Az analóg TV sugárzásból visszamaradó frekvenciák után kifejezetten nagy az érdeklődés, pontosan azért, mert viszonylag nagy területeket lehet lefedni vele kevés bázisállomás építésével. Ez a sávrészt hívják digitális hozadéknak, vagy digital dividend -nek. Az is látható, hogy viszonylag sok pénzt fog kérni/kapni érte az állam, ebben a sávrészben jó eséllyel a mobil operátorok fognak LTE technológiával vidéki lefedettséget építeni.
Azt egyébként nem szabad elfelejteni, hogy attól még, hogy a torony jelét veszi a készülék mondjuk 50-60km-ről, attól még annak a készüléknek fel is kell tudnia adni a saját jelét, ehhez pedig elég combos adásteljesítmény kell, így ezek a szemlátomást nagy távolságok kizárólag fixen telepített, irányított antennákkal képzelhetőek el. Mobil berendezések nem fognak tudni ilyen távolságból működni, ha megmarad a 2wattos adástlejesítmény-korlát.
Dchard
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 8470P - i5-3GEN I 4GB I 320GB I DVD I 14" HD I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B365M i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA FSP 400W
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest