- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Mobil flották
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
-
Stauffenberg
nagyúr
Miért, egy okostelefon miben különbözik lényegét tekintve a tízen évvel ezelőtti PDA telefonoktól? Ne gondoljuk már, hogy a toll elhagyása és a tapicskolás hatalmas különbséget jelent. Ezek csak technológiai fejlődések. Egy Windows CE-re is lehet Facebook meg Twitter klienst írni, sőt még játékot is és a folyamatos internet kapcsolat is adott. Láttam már PDA telefont amin elfutott egy régi Medal of Honor vagy Quake és akkoriban egy iPhone játék sem volt grafikai teljesítményben előrébb. Ezzel szemben az iOS meg az Android még sokkal korlátozottabb is, mint ezek a régi PDA rendszerek.
De ha nem PDA telefon kell, akkor tudok példát hozni a monokróm telefonok idejéből is, amikor egy Nokia Communicator vagy ennek Ericsson (érintőképernyős!) megfelelője is került annyiba, mint a mai csúcs okostelefonok. Nem bővíthető rendszerük volt, de lehetett már velük emailezni meg korlátozottan netezni. Nézz rá az Ericsson R380-ra, anno ezt itthon 200 ezer felett lehetett megvásárolni. Aztán amikor a Sony-val egyesültek, akkor ez a koncepció ment tovább a P-sorozatba (pl: P910i), ami szintén nem volt olcsó mulatság.
Nem kell elhinni, hogy a mai okostelefonok különböznek ezektől és különálló kategóriát alkotnak csak azért, mert sokkal barátságosabban kezelhetők. A DOS is operációs rendszer, meg a Windows is az... pedig a kettő között van nem kevés különbség felhasználóbarátságban és kezelhetőségben. De ettől még mindkettő operációs rendszer.
Az egyetlen lényeges különbség a kommunikáció... elhitették az emberekkel, hogy az okostelefon csak egy teljesen hétköznapi eszköz, amik már nem csak azoknak készülnek, mint eddig a PDA telefonok, hanem mindenkinek, mert ez a telefon természetes evolúciója. Ez valamilyen szinten helytálló, hiszen a technika fejlődik, de pár éve egy csapásra tűnt el minden más a piacról, ma már szolgáltatónál 1 Ft-tól is vásárolhatsz okostelefont, hogy a Bözsi néni a csirke feldolgozó üzemben a kávészünetben kiírhassa Facebookra, hogy mennyire utálja a hétfőt és mellé küld egy körüzenetet is haldokló kiskutyákról.
-
Stauffenberg
nagyúr
Csak egy kis off:
"Évek alatt a közép felsőkategóriás mobilok ára 40-50 ezer forintról felment 130-150 ezer forintra."
Ez nem igaz, régen is voltak PDA-telefonok, jó drágán. Sokszor még a független iPhone árait is lepipálva. Csak most kitalálták ezt az okostelefon (smartphone) elnevezést, azt sugallva, hogy ez más, ez csak telefon, annak is a következő generációja, ez csak egy eszköz amire SZÜKSÉGED van a hétköznapi életviteledhez. Mondja a marketing... Meg a sajtó is. Ma már a csapból is az folyik, hogy ezek az eszközök a hétköznapi életed nélkülözhetetlen tárgyai, miközben ezek eredendően üzletembereknek, döntéshozóknak, közép- és felsővezetőknek, informatikusoknak, rendszergazdáknak készültek. Nem a mai értelemben vett "geek" közönségnek.
Mi változott? Miért lett egyetlen csettintésre ennyire fontos az embereknek, hogy non-stop online legyenek, mindig elérjék a Facebookot, Twittert, mindenhova be tudjanak csekkolni, mindig tudjanak emailezni, mindig tudjanak játszani?
Valószínűleg semmi sem változott, csak felfújtak egy soha nem létező igényt. Szó se róla, az emberiség saját maga is eljutott volna erre a szintre mondjuk a következő 20-30 vagy 40 év alatt, csak az egészben az a gáz, hogy ezt a digitális robbanást nem képes követni az emberiség és ennek nagyon sok negatív hozadéka van. Az emberek rettentő könnyen kihasználhatók lettek és fel sem fogják, hogy önmaguk, önszántukból építették fel a Nagy Testvért, mert néhány multi erre kérte őket szép szavakkal, erőszak és megfélemlítés nélkül. Érdemes olvasni arról, hogy például az Instagram milyen új policy-t vezetett be a szellemi tulajdon teljes eltulajdonítására, vagy éppen a Google adatkezelése milyen módokon sérti a magánszférát, ugyan így a Facebook mindenhova betolakodó magatartása is megér egy külön tanulmányt. Az emberek meg nem értik, mert nem is akarják, csak élik a buta életüket és komolyan hisznek abban, hogy a drága kütyük halmozása növeli az életminőségüket.
Az Apple Mac mini témához:
Aki okos volt, az lecsapott az előző generációra 150 ezer forintért amikor még kifutó modell volt (mellesleg pár hete volt itt hír egy itthon is népszerű mini PC új modelljéről, ami pont ennyibe kerül és fele ennyit sem tud). Tök felesleges ezt egy PC-hez mérni. Hobbi fotósnak, hobbi videósnak aki igényli az OSX-et meg a hozzá ajándékba adott igen minőségi szoftvercsomagot, annak jó vétel még 200 ezerért is. De egyébként ismerek grafikai stúdiót ahol munkához használják őket (igaz nem a legkisebb kiszerelést). De én magam is használtam Mac minit videó vágásra, RAW feldolgozásra, podcast készítésre és teljesen korrekt. Jó persze egy ennyiből kihozott PC-vel sokkal gyorsabb a renderelés például, de a Mac minit egyébként általában otthonra vásárolják, ahol nem sürget a főnök, hogy mikor készül már el az anyag. Arról nem is beszélve, hogy nagyon sokan dolgoznak hasonló teljesítményű MacBook Pro gépeken.
Az a baj az emberekkel, hogy mindenki a warezből indul ki. Mindent, MINDENT le lehet tölteni "ingyen", ezért nem hajlandó egy Mac árában a hozzá adott drága és minőségi szoftvercsomagot megfizetni. Minden vashoz jár egy nagyon jól működő, gyors, stabil operációs rendszer, meg ugyan ilyen jelzőkkel illethető szoftverek. Nézz be a "Milyen notebookot vegyek?" topikba, az emberek többsége (bő 95%) azt mondja, hogy nem kér hozzá oprendszer, mert úgy olcsóbb, meg amúgy is majd "megoldja". Így könnyű mindent drágának találni, aminek az árában mindenképpen ott vannak a szoftverek.
Szerintem a Mac mini nem azért jó, mert kicsi. Én személy szerint letojom, hogy kicsi, otthon PC-t használok, elvan az ott az asztal mellett, ráadásul beletettem egy szép, igényes, elegáns házba. A Mac mini azért jó, mert HA igényled az OSX-et meg az iLife szoftver csomagot, akkor ez a leginkább elérhető. Ráadásul az oprendszer is sokkal inkább "laikus-biztos", mint egy Windows. El tudom képzelni az 50 éves fotóst, aki csak pár éve állt át analógról digitálisra és kell egy számítógép... hát a Windows tud irdatlan szopás lenni egy hozzá nem értőnek, aki nem IT-benszülött.
Szó se róla, ennyiből építhető jó gamer PC is Windows alapon, meg munkára épült erős PC is, de ott meg más igényekről van szó, annak nyilván a PC a racionális döntés. Meg lehet PC-re is feltenni gányolt Hackintosh OSX-et, de akkor megint visszakanyarodunk oda, hogy sokan nem rendelkeznek kellő informatikai tudással ehhez, szóval ez az út megint nem nekik szól. Kár ezeket összekeverni. Mintha leszaroznám a markológépeket azért, mert nekem betonkeverőre van szükségem.
-
whitezo88
nagyúr
a MM szerintem sem drága, főleg ha "maszektől" veszed, nem itthon üzletből. És tényleg hiteltelen drágázást hallgatni olyantól akinek S3, meg i5 van a zsebében esetleg. Vagy 3-5 milliós autóval jár
másik mikor Mac Pro-n vannak elhűlve hogy milliós gép.. mikor az egy WS, és a hasonló HP workstationok is milla körül mozognak (jó, most a Mac Pro nagyon lemaradt, de ez más kérdés)
-
tajcsi
őstag
Mivel az apple olyan jo miert van suzkseg restore-ra? egyaltalan, mivel az apple annyira jo,el sem tud romlani nem?
wow, neten keresztul feltolteni oprendszert. Es? mivel nehezebb egy usb bootdisket csinalni, arrol oprendszer telepiteni mint igy a mekkel? azt hiszed, aki annyira nem ert a cuccokhoz, neki barmifele konnyebbulest jelent,hogy netrol lehet feltolni oprendszert? NE nevetess mar...Parallaxis
az az osszeallitott gep kenterberi veri a mekminit...
-
Buci21
addikt
SSD-vinyó csere miatt nem telepítek OS-t újra... lemásolom az előző discet ugyanabban az állapotában, pl a Kingston SSD-khez járó programmal. megnézem, amikor egy MAC-minire rádugok 4 merevlemezt SATA-n, vagy amikor a Crysis 2 kicsit 3 FPS fölé szalad sebességben. Más az igény, azt hiszem. Win install pedig USB-ről, és utána jogtiszta kulccsal beregelni. Am a Win7-Win8 update majdnem 2 kattintásos, és annyira sok szívás nincs is vele.
(#229) Parallaxis :
semmivel nem jobb? Erősebb VGA, natív 4 mag?? i5 és i5 sem ugyanaz, pláne nem a mobil széria, ami 2 mag... ezt azért te sem gondoltad komolyan, hogy így leírod... Az, hogy az OSX használhatóbb, mint a Win, azt kétlem, de ez tényleg személyes ügy szvsz. -
Reggie0
félisten
Mert megvan ra a lehetoseg, hiszen a tesztben is felmelegedett. Ha csak filmet neznenek az emberek rajta, akkor medialejatszot vennenek tized ennyiert.
De pont azt mondtam az elobb, hogy ez nem azt jelenti, hogy automatikusan tonkremegy, hanem magaban hordozza a lehetoseget, mert nincs tisztesseges hutese. Egy szoval nem robosztus eszkoz. -
galaktikus
aktív tag
Hasonlóképp jártam el én is amikor almára cseréltem, igaz én nem minire, hanem MBP-ra.
Egy Asus G73-as i7-es 8 giga ramos ocz ssd-s gamer notit adtam el érte.. Még rá is kellett fizetnem egy 100-ast ha hozzá számolom a 160 gigás Intel 320-as ssd-t amit a mac-be vettem. Azt kell mondanom minden fillért megért.. windows-nak számomra csak 1-2 játéknál van szökőévente létjogosultsága az asztalin, minden másra jobb az osx..
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- Mobil flották
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3039, 94% Akkumulátor
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8130U 12GB 512GB 14" FHD 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Xbox Ultimate előfizetések
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest