- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Magisk
- iPhone topik
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
Új hozzászólás Aktív témák
-
A két legfontosabb, régen csak Flashsel megoldott dolog, a videó és a canvas a szabványosítástól függetlenül már jól használható modern böngészőkben és mobilon is.
No meg rengeteg dologra alakulnak ki SVG-alapú megoldások is - pl. ami engem a mindennapokban érint, a Highcharts határozottan profi JS library SVG és VML rendererrel.
-
Sofian
őstag
Valaki definiálja mi az a HTML5!
-
Sn00PiG
aktív tag
Nem, mivel a SilverLight mobilon kvázi nem létezik és nem működő koncepció.
Itt egyébként is csak a mobil Flash támogatásról van szó, a desktop verzió marad ahogy eddig.
Egyébként meg simán elképzelhető, hogy (ha nem is megvették, de) ők csinálják ki a mobil Flasht, önös HTML5 érdekekből... -
Integra
titán
szerintem nem. nekem is fura hogy most akkor dobták és kész, magyarázatot meg nem nagyon adtak rá. nekem jól megvan egymás mellett a flash és a html5 is, működjön és kész.
abban teljesen egyetértek, hogy a html5 még félig sincsen kész és ehhez képest úgy kezelik rengeteg helyen mintha final verzió már 3 éve létezne. -
vicze
félisten
Hó hát ahányszor már én benéztem ilyesmit.
Amúgy ez lenne a lényeg.
Elég durva HW követelménye van. Nekem 3GHz-n IE9-n kívül mind a 3 másikban akad bonyolultabb pályáknál keményen, 20% folyamatos poci használat még IE-ben is.
Tényleg nem kell győzködni, hogy Flash szar, mert az, de HTML5+JS egyszerűen nem jobb sajna, és mégis orrba szájba azt tolják, pedig igazi ok nincs rá. -
tildy
nagyúr
Bocs, de ennyire hozza nem ertonek ne nezzel mar , webfejleszto vagyok, alap, hogy 3 fele bongeszot is hasznalok.
Lattal te mar nativan, OS-Xen IE-t futni ?Es igen, van , hogy este ugy hagyom a gepet.
Chrome, Opera, es firefox, ezek mindig futnak.Mindharom rendszeresen behal a flashtol. Nem csak egy OS-Xes gepen. IGaz winen sincs jobb tapasztalatom vele.
-
tildy
nagyúr
-
vicze
félisten
Pár napon keresztül?
Ez az érv?
(Mondjuk úgy nem egy túl általános használat...)
Az FB miatt kell csak újraindítsam általában a böngészőt mert akkorára nő, és ez a HTML5-tel rosszabb lesz.
Az a legnagyobb vicc, hogy ki nem állhatom általánosságban a flash-t és kerülöm ahogy tudom mégis mocsok sokat használom, mert nincs más. Pár játéknál el se tudom képzelni, hogy HTML5-em hogy akasztaná meg a gépem mikor a HW gyorsított flash is meghal néha.Ezt próbáld ki IE-n kívül, inkább flash...
-
SkyLaci
őstag
Jellybeanre már apk-val sem lehet majd flasht telepíteni?
-
assemble
addikt
Mert a HTML5 nem hagyja hogy optimalizáció nélküli szarokat gyártsál? JS-ben csak olyan optimalizált kódot lehet írni? Ezt remélem viccnek szántad. Ami azt illeti, az eddigi HTML5 oldalak amiket láttam, nagyságrendekkel rosszabb teljesítménnyel és rosszabb kinézettel futottak, mint a flash-ben írt társaik.
#94: Ami azt illeti, sokkal inkább fagy szét és eszi meg az erőforrásokat mint a flash az eddigi tapasztalataim alapján, plusz soha nem látott kompatibilitási gondok egész garmadáját hozza elő, amivel flash-ben soha nem volt gond. Számtalan eszközön, OS-en, böngészőn próbáltam már.
-
Az eredeti flashel mint technológiával alapvetően semmi. Az Adobe két ponton kúrta el (de azokat egen csúnyán):
1. Anno shockwave és flash egyesítése.
2. Hagyta, hogy minden Vérpistike, aki kettőt tud kattintani a warezolt Adobe Flashében, és már kilógott a lábujja a szandálból, bannereket, weboldalakat, és egyéb csoda interaktív gányolt szarokat gyártson - tekintet nélkül optimalizációra és hasonló úri huncut mulatságokra.buvartacsko: mint egyes számú ellenfazeka, Steve Jobs és az Apple volt a nagy kerékkötője, hogy mobil platformokon jobban terjedjen - ezzel is magyarázta anno az Adobe, hogy megszünteti a mobilos fejlesztését.
Az hogy a rosszul összetákolt flash egy erőforrás igényes szarkupac, arról természetesen nem az Apple és Steve tehet, de ez meg egy másik tészta. -
vicze
félisten
válasz
MrPetya19 #82 üzenetére
Nem mondanám, hogy Alma rajongó lennék. Mi kéne történjen?
A támogatás megszüntetése egyszerűen egy politikai döntésként látom, tényleg csak a középső új bemutatása, nem hinném, hogy az automatizált portolgatás sok munkát vesz igénybe.
Továbbra is pusztán csak bosszantó. Ha a HTML5 jobb úgyis utat tör... -
SkyLaci
őstag
egy egyszerű kérdésem van: mi a baj a flashhel? miért rossz?
-
danee992
tag
Nemár! Addig amíg nincs HTML5 addig mivan; lesünk mint borjú az új kapura?!
(köszönet az Almának, rem csődbe megy egyszer!
)
-
Próbáld ki, ha apple fan vagy. Js-es oldalt, pl mobilarena.hu, mobilról válts teljesre és betöltés közben görgess, és voala. Ja és az apple lehet,hogy tényleg nem azért nem engedélyzte a flasht, hogy több app legyen. BB Playbookon, jó a flash támogatás(gyors, nagyon) és könnyen átkonvertálhatod rendes appá, vagy fölmásolod és megnyitod böngészőből, és kirakod a menübe, mint könyvjelző, appnak látszik, és az is, csak nem kellet konvertálni, szignózni stb...
-
-
vicze
félisten
Ok ez elfogadom, de mire váltson Flash-ről valaki? A nem létező HTML5 szabványra, vagy HTML4+JS szenvedésre? Van rengeteg mindent csak kínszenvedve lehet megoldani flashen kívül (nyilván nem a beágyazott videók). Szerintem te is tudod, hogy tovább tart fejleszteni XY mennyiségű nem szabványkövető böngészőre az oldalt, minthogy megírod 1x Flash-ben és MINDENHOL ugyan úgy működik. Egyszerűen a költség borzalmasan magas az átállásnál.
Végső soron akkor is a user szív mint a fene.Adobe+Apple-t úgy értettem, hogy a desinerek főleg Mac gépeken dolgoznak és ott elég erős a SW fronton a Adobe dominanciája. A Flash-t a platform miatt nem akarták beengedni iOS-re, egyből kevesebb app lenne, mert értelmesen futna böngészőben is. Csak egy üzletpolitikai döntés nem technikai, az csak az ürügy.
-
Youri, ha valakit érdekel a mobilt vagy tabletet használók tábora, mert célközönségének érzi a digitális tartalmakat fogyasztókat, az megoldja a problémát, lásd HVG, akinek minden major platformra elérhető natív alkalmazása mobilokhoz, a tabletekhez pedig rittyentettek egy elég komoly tablet skines oldalt:
http://tablet.hvg.hu/Ez sem a két szép szemedért, hanem olvasókért, és reklám bevételekért
-
tildy
nagyúr
Nem a te ket szep szemedert, hanem ha nem akarnak ugyfeleket veszteni. Egyre nagyobb ugyanis az Ipades, iphoneos tabor is, aki ezt nem veszi eszre, es nem nyit ez iranyba,a z vak, illetve nem halad a korral.
Origorol ne beszeljunk, erdekes "arcok" vannak ott a fejlesztobrigadban. -
ezt nem teljesen értem, hogy miért kellett. Flame keltésen kívül másra nem jó, ráadásul kicsit sem vagy jobb innentől kezdve, mint azok akik a WP vagy az iOS topikokba járnak trollkodni
(#62) Rotate:
Feltöltéskor lehet beállítani, de semmi köze ahhoz, hogy flv vagy mp4 konténeres a videó, egyszerűen letiltja a mobil eszközök felhasználóinak a hozzáférést.
-
Youri
veterán
És majd az én két szép szememért fogják a flashes tartalmukat - nem csak videó létezik flashben ugye - valami egyébre megváltoztatni, hát hogyne...
De ha már videó, egy origo.hu biztos foglalkozik ilyen gondokkal, miután a mobilos oldaluk is alsó hangon 5 évvel van lemaradva.. -
tildy
nagyúr
Oke, de ha nem jelzed a "trehany" fejlesztonek, akkor hogy varod el, hogy masban is pontos tartalmat nyujtson?
Az ilyen oldalakat en inkabb hanyagolom.
Ugy gondolom, jelen esetben nem korrekt dolog a HTML5-t szidni a fejlesztok helyett. Ez olyan, mintha a tevet szidnad, mert nem tudod nezni, mert nincs adas ? Vagy ott is azt mondod , teged nem erdekel kia hibas es hol , csak tudd nezni a tevet?Szerintem a korrekt hozzaallas az, hogy ha a megfelelo szemelynek (tv-nel a szolgaltatodnak ) jelzed a hibat.
Vicze1 : Sőt van aki bele se gondol a problémába mert fogalma sincs róla.
Na, hat el kell mondjam, normalisabb helyeken ez nem igy mukodik. Normalisabb helyeken kulon csapat kesziti el magat az oldalt, es mas csapat az aki a tartalmat tolti fel.Azt mondom , az a fejleszoi csapat, amely erre nem keszul fel, nem figyel ra, nem up-to-date a tudasa, az nem biztos, hogy a legalkalmasabb az oldal fejlesztesere. Rengeteg lehetoseg van mar, ez a par sor kod templatebol automatikusan behuzhato, nem kell pluszban honapokat dolgozni rajta. Mondhatnam azt is, kb 5 perces melo. Megfelelo cms eseten is tesztelessel , atirassal, mindennel par napon belul megvalosithato.
Inkabb fejleszoi trehanysag, ahol nem megy.
Az apple meg az adobe egybeforrt? Ez uj, emlekeim szerint pont az apple volt az elso, aki bele sem rakta a flasht a telokba.
-
vicze
félisten
Ez tök szép és jó, én tisztában vagyok, vele te is meg sokan, de a fejlesztőt ki is kell fizetni, és az adott oldal inkább spórol annyit, mert nem fontos neki az hülye telefonos felhasználók.
Pont az Apple+Adobe egybeforrás miatt van sok oldal Flashben megírva,mert a desinerek abban élhetik ki magukat a legjobban. Elég sok világmárka flash only, mobil oldal nélkül. Sőt van aki bele se gondol a problémába mert fogalma sincs róla. -
Sn00PiG
aktív tag
Jöttem trollkodni azokhoz, akik rendszeresen trollkodnak WP7 és iOS témájú topikokban, hogy "de bezzeg mert az enyémen megy a flash a többin meg nem ezért az egész egy használhatatlan f0shalmaz":
Végre egy újabb téma amiről le lehet pattanni másik OS-k fikázásánál, végre...
problem, Android fans? -
tildy
nagyúr
ELhiszem az allaspontod, de ha peldaul szetesik egy weboldal, akkor nem szolsz a fejlesztonek? Igen, menjen, ez logikus, es normalis webfejleszto halad is a korral. Es javitja, frissiti. MAr tobb mint ket eve vannak okostelefonok, iPhone is mar 5 eve.
Ennyire nem gondolkodnak? Egy hatalmas "piac" esik ki, ha nem optimalizalnak.
Fura modon egyebkent nekem nincs gond mobilon a videok megtekintesevel. bbc, index videok, youtube is TOKELETESEN megy.
Google analytics is atvaltott flashrol emlekeim szerint mar majd 1 eve , HTML5re.
-
Rotate
veterán
de ezzel miért én foglalkozzak? nekem ezt mondhatod, de ha én felmegyek flash nélkül a netre, nem ez fogad... tehát hiába megoldható pár sorral... youtube app sem adja az összes videót...
elméletben minden szép és jó, csak a neten nem ezzel találkozom... és nem érdekel, hogy kinek a hibája... menjen, és kész
-
vicze
félisten
-
tildy
nagyúr
Tessek szidni a videos oldal fejlesztoit
Pont a videos oldalak ultethetok at legkonnyeben flashmentesre.
"hát egy S2-esen persze hogy nem, de azért van lejjebb is telefon, amin az ember megnézne néha flash videót."
Miert nezne meg? Szepen atkonvertalhato, es nagyon konnyen megoldhato, hogy ok is lassak , meg html5ben is menjen:
<video width="560" height="340" controls>
<source src="path/to/myvideo.mp4" type='video/mp4; codecs="avc1.42E01E, mp4a.40.2"'>
<source src="path/to/myvideo.ogv" type='video/ogg; codecs="theora, vorbis"'>
<object width="640" height="384" type="application/x-shockwave-flash"
data="path/to/swf/player.swf?image=placeholder.jpg&file=path/to/myvideo.mp4">
<param name="movie" value="path/to/swf/player.swf?image=placeholder.jpg&file=path/to/myvideo.mp4" />
</object>
</video>Ennyi. Vihar a biliben.
-
Rotate
veterán
mobil oldalt nézzen akinek imre az anyja... itt fórumon is egy fájdalom átlépni egyik látogatott topicból a másikba... míg desktop oldalon oldalt látom hova jött új hsz, 1 kattintás és ott is vagyok... többek között ezért is használok operát... de ez már annyira nem ide tartozó téma...
csak arra akarok célozni, hogy az, hogy az emberek rá vannak kényszerítve, hogy ne a teljes webet használják mobilon, csak mobilra szánt cafatait, az nem egy jó irány...
-
DS39
nagyúr
igen, Playről, hivatalosan. de ha megvan a flash APK-ja, fel tudod telepíteni. (párszor már le lett írva)
vicze1: torrent, warez most is megy, ha nem akarsz fizetni Play-en, mi a különbség? és ezt leszedni még nem is illegális, hiszen egy alapból ingyenes programról van szó.
-
Prien
addikt
Nem lennék meglepve,ha a HTML5 szabványban pár nélkülözhetelen szabadalom egy bizonyos almás céghez lenne bejegyezve.
Színház az egész világ...
Kíváncsi leszek, hogy lesz nekünk teljes web a mobil eszközökre mókolások nélkül ezután. -
vicze
félisten
Nyilván nem én, hanem a gyártók és azok felhasználói. (remélem) Még MS is visszarakta Metroba...
Eddig is ez egy nagyon nagy érv volt a droid mellett, aminek az elvesztése elég érdekes hatással lehet. Az AIR támogatása meg marad ugyanúgy, ami sokban ugye nem különbözik.@DS39: Amin van ICS azon lehet JB is nagyon gyorsan (ha a gyártó akarja), illetve minden új készülékre lesz.
Ha elolvasod, hogy új telepítést se engedélyeznek csak update-et, nem csak JB esik ki, hanem minden androidos eszköz. -
vicze
félisten
Aha persze, te fizeted vagy mi? Mert csak így csettintek és lesz egy oldalnak flash mentes és mobile változata... És használtál te már HTML5-öt mobilon? Mármint konkrétan látogass el tesztoldalakra ahol játékok stb. van, csodás futási sebessége van...
Ezenkívül pont nemrég kellett nő ismerősöm "sírást" hallgatni, hogy nem megy a flash a telefonján és nem tud videót nézni, most kezdjem el neki magyarázni, hát az hogy az oldalak át kéne álljanak HTML5-re. Ez pusztán csak mindenkinek a szopatása...
Van egy olyan érzésem, hogy év végére lesz hivatalos Flash támogatás 4.1-re is.
-
SkyLaci
őstag
azért nyugtassatok meg hogy aki nagyon akarja az azért majd ráhaxolhatja a flash támogatást a telefonjára amíg még ennyi flash tartalom van a neten. (?)
-
MaxTorque
tag
Hátha jól sül el
-
Löncsi
őstag
Végre.
-
assemble
addikt
Ehhez képest mobilról látogatva eddig pont minden tartalmat meg tudtam nézni (flash-et is), innentől viszont 4.1-en már lehet hogy nem fogok tudni.
Arra pedig kár várni hogy csak úgy varázsütés szerűen mindenhonnan eltűnjön a flash, mert még garantáltan sok helyen jelen lesz, évekig. Még akkor is ha a HTML5 egy kész szabvány lenne ami teljes egészében ki tudná váltani (ettől a valóságban nagyon-nagyon messze van sajnos), egy több évtizede jelenlévő web-es technológia nem fog csak úgy hipp-hopp eltűnni.
buvartacsko: ahogy látom egyetlen olyan komment sem született itt aminek a tartalma akár csak hasonlítana arra amit épp kifiguráztál. Azért nice trolling a levegőbe, amivel pont a saját álláspontodat minősíted.
-
Cyberpunk
félisten
Hát ez az, hogy még maga a "szabvány" sem kész. Vagy majd menetkőben kialakul ja értem. Meg azt is hogy kell ez a lökés neki, de próbált már valaki tisztán HTML5-ös oldalakat mobilon? Mondjuk talán két kezemen meg tudom számolni hány ilyen van.
A "natív" mobilos oldalaktól meg hányok, nehogy olyanra legyek korlátozva egy 5,3"-os képernyőn, mert besírok.
De a lényeg elérhető lesz továbbra is, csak spájzoljon be mindeni APK-ból.
-
vicze
félisten
Nevetséges az egész. Egy nemlétező szabvánnyal akarják kiváltani a Flash-t? Ami a legnevetségesebb, hogy HTML5 erőforrás igényesebb mint a Flash,mivel ott még HW támogatás sincs...
Nem szeretem a Flash-t, de így mobile eszközön elesek a net nagy részétől, meg ha egy cég baszik mobilos oldalt csinálni, akkor cseszhetem, full web mi??? -
joey04
titán
magától soha, vagy csak nagyon lassan halnak ki a rossz dolgok (is). fel kell gyorsítani. mindenki ösztönözve lesz, hogy váltson flashről, mert a mobilról látogatók közül kb senki nem tudja majd megnézni az oldalán a tartalmakat.
-
Integra
titán
az ilyen lépések miatt indulhat meg végre a fejlődés. időbe tellik természetesen, nem megy egyik napról a másikra. ahogy a fejlesztők sem máról holnapra fognak átállni, ez egy lassú folyamat.
szerinted kazettáról hány év (évtized) kellett ahhoz, hogy cd-re, majd dvd-re váltson a társadalom? és a legdurvább, hogy még mindig ezekkel a buzi optikai meghajtókkal szopatjuk magunkat.... -
callmeakos
veterán
Ez azért elég nagy szívás hogy még nincs elterjedve normális alternativa. Mondjuk látva az ICSre valo update-et ez a Fless egy nélküliség nem lesz gond egy ideig.
-
-
D@niel
addikt
nem hiszem el, hogy ez még mindig téma.
-
Flash86
tag
Attól, hogy nem támogatják már és nem jön ki új verzió, nem értem, hogy miért kell levenni a play-ből is...
-
Cyberpunk
félisten
Ott a Youtube player, igaz az csak Youtube-ra jó, és amit nem tesznek elérhetővé videót mobilról is azt cseszheti az ember. No erre volt jó a flash böngészőből, avagy az alternatív videó megosztó oldalakhoz, esetleg live stream-ekhez, nekem animált radarképekhez nélkülözhetetlen jelenleg a tavaszi-nyári szezonban.
A reklámokért persze nem kár, bár csak ennyiből állna. Azt ha majd jön egy JB frissítés, de még mindig nagy a részesedése a flash-nek, mert hát PC-n még lehet továbbra is használni, akkor ha valakinek szüksége van rá lehet laptopot cipelgetni, ami azért már annyira nem buli... -
troller
senior tag
Szerintem pedig komoly érv volt az Android mellett, hogy a kretén almával szemben meg lehet rajta nézni flasht tartalmazó oldalakat is. Pl. eumet.hu radar.
-
Cyberpunk
félisten
Majd APK-val pótoljuk. Jó pár év lesz mire eltűnik. De még jó hogy a HTML5 is elég képlékeny, akkor mivel akarják kiváltani?
-
DS39
nagyúr
hát egy S2-esen persze hogy nem, de azért van lejjebb is telefon, amin az ember megnézne néha flash videót.
szerencsére a legtöbb oldalon youtube-ról beágyazott videót használnak, az meg elindul flash nélkül is, de az index indavideói is, asszem.
mindenesetre, ez nem azt jelenti hogy aug. 15 után nem lehet majd flasht megnézni mobilon, még annak sem aki azután veszi első okosát, mert ha play-ről nem is, sok helyről le lehet majd szedni a flash apk-ját.
-
lcee79
addikt
Érdekes dolog ez így...
Az ok, hogy html5 meg minden, de akkor lássam hogy mindenki átállt, és ne csak azt hogy a flash megszűnik...
Remélem augusztus 15 után már az összes oldalon html5-öt fogok látniÉs ezek alapján pc-n sem marad sokáig...
Akkor ennyi volt a flash... -
Rotate
veterán
manuálisan feltelepítve működik
annak örülök, hogy megölik a flash-t, de azért megvárhatták volna, mielőtt eltűnik a netről... mert így, hogy egy csomó videós oldal még flash-only, a user szívja meg...
egyébként nekem még egy videó sem fagyasztotta be a böngészőt, ellenben meg tudtam nézni...
-
Beri78
őstag
végre ez is eljött
terjedjen a html5, a flash-t meg ki kell irtani a köztudatból! -
gzbotii
nagyúr
Azert ez sokaknak bosszusagot fog okozni..nehol, jol jon, ha van Flash.
Bar en laptopon blokkoltam, folsleges tobbnyire -
Nem újdonság, kb. fél éve tudtuk ezt, amikor az Adobe bejelentette, hogy az ICS utáni droid frissítések már nem lesznek támogatva.
Troll mód on:
"If a device is upgraded from Android 4.0 to Android 4.1, the current version of Flash Player may exhibit unpredictable behavior"
Tudunk olyan helyzetet, ahol egy flash player nem tanúsít "unpredictable behavior"-t?
-
tjb007
nagyúr
Érdemes elolvasni az Adobe ezzel kapcsolatos bejegyzését: [link]
-
ViZion
félisten
Nah, Linux után a 'droid támogatásnak is vége? Annyira nem -lenne- kár érte, csak még a HTML5 nem terjedt el eléggé...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Synology NAS
- Hardcore café
- Humanoid robotokat visz az AI-szervergyárba az NVIDIA és a Foxconn
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- PlayStation 5
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Apple Iphone 13 - 128 GB (éjjfekete) Garanciális
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- új bontatlan iPhone 16 Pro Max 256GB black titanium fekete titán független Apple 1 év garancia
- szinte új iPhone 16 Pro Max 256GB black titanium fekete titán független Apple 3 év garancia
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Exkluzív AMD Ryzen 7 Setup - Nem csak vásárolhatod, bérelheted is! Kamatmentes rèszletre is!
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- BANKMENTES részletfizetés Acer Nitro 5 AN515-54-77VS
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged