- Honor 400 Pro - gép a képben
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Netfone
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
Új hozzászólás Aktív témák
-
Na igen. Meg itt is a "hókusz-pókusz"-olás a gyártóknál ahelyett, hogy rendesen méreteznék a dolgokat. Én valami olyasmire emléxem, hogy ezek a kis bordázatok a hővezető anyag egyenletesebb elosztását segítik elő, nem a felületet növelik meg.
Vettem egy MSI GT663R-t és annak megdöbbentem a hűtésén; pont a fos MSI csinált olyan noti hűtést amire azt mondtam, hogy végre: minden FET, stab és tekercs rendesen hőcsöves hűtőbordával van ellátva még a videókártyán is. A ventilátor sebessége kézzel szabályozható: pont a "silent" gomb fordítottja; a maximumra tekeri a hűtést. Szóval ilyen szempontból kellemesen csalódtam, de a HannStar gyártótól még nem tudtak elszakadni -
törölt tag
Erre mondják, hogy a látszat csal. Egy notesz hűtéséről beszélgetni, nem izgató számomra.
A korábbi gépem már el lett adva, a jelenlegi esetében nem lehet a "noooormálistól" eltérő mértékben hűteni garanciavesztés nélkül. Őt csak spray-vel lehet, amit be is szerzek hozzá.
Nekem eszembe sem jutott volna soha, hogy egyes komponenseket eltávolítva (kivéve a panel) csili-vilire suvickoljam őket. Sőt, nem is vagyok meggyőzve ennek értelméről, illetve eredményéről. -
-
A noti alaplapja a legtöbb esetben 1-2 mm-re van a burkolattól. Ott nagyon kevéssé áramlik a levegő, és nem hinném, hogy majd az átszellőzteti az egész notit... Ha tudnám mérni, kitesztelném neked szívesen.
Egy 2-3cm magas mini PC házban sem nagyon volt légáramlás, amikor melóhelyen még voltak ilyen veterán cuccok, direkt mókoltunk, hogy hogy lehetne jobb a hűtése, hát, volt mit javítani rajta.Ha meg egy kis részen nincs burkolat, akkor azért tud áramlani a levegő ott is ki-be.
Főleg, ha pl. nem teljesen veszed le a burkolatot, hanem pl. mint én az Alba D4V-n, hogy csak rosszul tettem vissza (direkt) és nem pattintottam a helyére. Ott már nem 1-2mm volt a lap és a burkolat között, hanem 3-4, ami a te elméleted szerint is jobb áramlást biztosít.A hőcső műköését meg ismerem, de elég köünnyű alultervezni.
@KillHates : Akkor mégsem én vagyok a hülye
-
lapa
veterán
a múltkor olvastam egy rendkívül alapos tesztet valami több tucat bordával meg különböző paszta kenési módokkal, és egyértelműen kijött, hogy a leszorító erő jelentős tényező. minél nagyobb felületről van kinyomva a paszta, annál több helyen érintkezik a cpu a bordával. egy bizonyos pasztavastagságnál jelentős erő kell a további anyag kipréseléséhez.
az, hogy egy 40w végfokot mi meg hogyan hűt, az az egyensúlyi hőmérséklet ismerete nélkül nem mond sokat. lehet, hogy az a borda 120 fokos közben.
és nyilván pont erről szól a dolog, az alacsonyabb egyensúlyi hőmérséklet kisebb mechanikai stresszt jelent.
azzal messzemenően egyetértek, hogy nem szabad mindenfelé likakat vágni, ki vannak ezek találva.
-
törölt tag
Elhiszem, barátom, hogy 1 gép összehasonlítási alapnak kevés, de ez nem is lényeges az én szemszögemből. Ami számomra fontos, hogy annál a gépnél bevált, ugyanis szerkezeti kár nélkül működött és működik.
Azért legközelebb jobban megfontolom az ilyen mérvű beavatkozást. A mostani gépet csak megemeltem, igaz nem is tudnám megbontani. -
Tikakukac
titán
Az én gondom az, hogy sokan políroznak otthon, mert a tükrös felület csábítóbbnak tűnik. Ha valóban tökéletes lenne a kupak meg a blokk felülete is akkor eljönne a megváltás és egy csepp paszta elég lenne procinként. Valóságban általában nem hoz egy fokot sem a polír, mert:
a felület még mindig homorú/domború, csak szép fényes
vagy a gyárilag jó blokkokat félrecsiszolják és még ront is rajta
vagy tökéletesre sikerül a dolog, csak a prociban esetleg más chipben van egy kanyar amit szintén szintre kéne sutukálni
néhány esetben sikerül ideálisra választani a papírt meg Fortuna is kegyes és jön 5-6 fok egy procin, mondjuk.
Az, hogy egy tuningra készített laphoz becsomagolt vizesblokkban legyen 1mm az szerintem durva hiba, van még gyári P4 hűtőm, amiben olyan koncentrikus körök vannak, hogy ihaj és az szemre sem mikron hanem tized mm. Felhasználó meg nem fog több millás műhelyt fenntartani és egy délután becsiszolni, mint én, hanem telibeveri fehér trutyival és csoda, hogy a fórumon 15-fokkal alámennek a többiek, akik ésszel élnek. Egy MX2-3 paszta is aranyat ér, de kenhetem a hajamra is, ha lövészárok van az illesztendő felületek között. Én MX2 paszta, és 600-800-as papírral való gépi csiszolásra esküszöm, eddig maximálisan bevált. -
Én hőcsövekről beszéltem, nem az alu bordákról, a kettő hűtési képességei messze nem mérhetők össze.
Most szedtem szét a T61-em, nem sokban tér el a venti mérete egy S7010-től, vagy egy T30-tól.
Hogy tervezett légáramlás... Hét, annak nagyon tudok örülni, amikor az Acer Travelmate 5xxx-ekben pl. félig le volt ragasztva a venti alatt a rács, gondolom, hogy ne szívjon fel annyi port.
Na most ez miatt levegőt sem nagyon szívott, de por attól még volt benne elég. Eddig az összes ilyen volt... Persze biztos, hogy van, ami tervezett, de annyira azért egy csomó tucatnoti esetében erre nem vennék mérget.
(Pl. pont az alját levéve használás, akkor azért a többi alkatrész is szabadon áramló levegővel érintkezik, és az nagyon sokat számít.)
Hogy a procihűtő az egész gépet hűti? Nem feltétlen lennék ebben biztos, a legtöbb esetben a gép nagy részén lyukak sincsenek, illetve a procihűtő meg aluról beáramló levegőt kap, amit a hűtőn át fúj ki. A többi része (a kerületének többi része, kivéve felfelé, ahol meg legtöbbször a billentyűzet van) zárt. Minimális levegőt húz el a gép többi részéról. -
Hát nem tudom. A régebbi notikban sokszor nagyobb bordákat, hőcsöveket látok.
És manapság nagyon gyakori a BGA felválásos elhalálozás.
Sok esetben látszik az, hogy a hűtésen spórolnak, mert úgysem fog az folyamatosan max. terhelésen menni, meg úgyis 2 év múlva lecserélik.@animalfox : Az Alba D4V (asztali P4 proci...) hűtéséel csináltam ezt, mert az elsőnek a BIOS-a olyan volt, hogy 70 foknál kapcsolt a venti... meg is döglött a VGA rajta.
Amúgy nem lenne hülyeség egy rácsot vágni az ilyen durván melegedő gépek aljára, és azt feltenni takarólemez helyett. -
Tikakukac
titán
Az egyik felén viszont marad egy vékony filmréteg, a másikon meg ehhez képest egy relatív de vastag réteg. A pasztának a blokkok és a kupakok közötti kapcsolatot kellene tökéletesre vinni, de ahol még a blokkban is van egy jó mm difi, ott kenhetem az mx2-es pasztát is. Remek példa egy Asus déli hídjának gyári vizesblokkja. Full vörösréz, tökéletes hőátadás, minden tuti, borotválkozni lehetett benne. 5 óra csiszolás géppel, -1mm a talpból és egy jó ujjbegynyi helyen még így is ott volt a tükrös rész. Lehet jól vezet a paszta, én viszont maradok a gépi csiszolásnál, az a tuti és a paszta sem fogy annyira.
veector: beelőztél
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Háztartási gépek
- Óra topik
- Nintendo Switch
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Trollok komolyan
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Új Gamer PC - Ryzen 7 5700X / RTX 5060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 240GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- Samsung Galaxy Z Fold 4 256 GB, szürkészöld + S Pen tok
- TP-Link ER-7212PC Omada 3-in-1 Gigabit VPN Router
- TP-Link EAP Omada Wifi AP-k (225, 245, 615)
- Mars Gaming ML-LCD240 2x ARGB 120mm FDB Fan LCD Display (Alkatrésznek) INGYEN FOXPOST
- AKCIÓ! Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman i3 FSP 600W
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest