- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
kovbandi82 #32024 üzenetére
Milyen boot nevet? Ha részletesen leírod, feljavítom hogy azt is lemásolja. Ja igen, nekem csak Pi2B van.
-
válasz
kovbandi82 #32019 üzenetére
Próbáld ki egy másik kártyára kiírva. Látatlanban nem lehet megmondani. Nem írtad milyen rendszer, hogy néz ki az fstab.... Sok az ismeretlen. Az is lehet, hogy az akkori verziókon még jó volt, de a friss telepítéseken már más beállítások vannak, és ezért nem működik megfelelően a visszatöltött rendszer.
A 2018 novemberben kiadott raspbian-on teszteltem. Ott a github-os script rendben lefut, és az image fájlt visszaírva pendrive-ra, elindul a rendszer.
-
válasz
kovbandi82 #32016 üzenetére
Már kint van a jól működő UUID-t is csereberélő verzió. Most próbáltam ki, nekem beröffent a raspbian. Elméletileg más 2 partíciós rendszerekkel is működik, ahol P1 a boot, és p2 a root partíció.
Nem tudom melyik scriptet(verziót) használtad te. Ha kiteszed pastebin-re, vagy belinkeled honnan töltötted, ránézek. Elméletileg egy PC-vel és egy kis matatással utólag is lecserélhető az UUID/módosítható az fstab, és akkor beröffen.(ha csak ez a baja)
-
válasz
kovbandi82 #32014 üzenetére
Ki van csinosítva, ill. eddig nem másolta le az UUID-t, és a visszaírt image-ről nem indul el. Ezt a hibát ma javítottam benne(a github-on még nem frissült a kód).
-
-
Életem első github projektje: pi_shrink2
Kicsit feltupíroztam a mentő scriptet. -
-
-
-
Ha valaki emlékszik még rá, és használja is az rpi_shrink script-et tenne vele egy próbát? Nekem most hibára fut:
rsync: write failed on "/media/WD/temp/rpi_shrink/DST_PART2/usr/share/scratch/Projects/Interactive Art/8 ZenRockGarden.sb": No space left on device (28)
rsync error: error in file IO (code 11) at receiver.c(393) [receiver=3.1.2]Bár azt írja nincs elég hely, ez nem igaz:
df -h |grep WD
/dev/sda1 1,8T 809G 931G 47% /media/WD -
-
-
válasz
Speeedfire #31989 üzenetére
Na akkor menjünk egy lépést vissza: ls -lh /media létezik az a könyvtár, ahová fel szeretnéd csatolni?!
Speeedfire
Szívesen! -
-
válasz
Speeedfire #31984 üzenetére
Esetleg a másik topic-ban többen tudnak segíteni...
-
Sose értettem minek külön app ahhoz, hogy a távoli torrent szerverhez csatlakozz. Szinte mindegyik ad lehetőséget arra, hogy web-es felületen át kezeld őket.
-
Megküzdöttem vele, de sikerült. Az oldal alján összefoglaltam hogyan.
-
válasz
Csicsóka #31957 üzenetére
Köszi! Addig eljutottam, hogy egy linuxos laptop simán felcsatolja, az fstab-ból is. Valami apró trükk még kellene hozzá, mert OS X alatt csak "homokórázik" a csatlakozás, látszólag a világ végéig vár valamire. Az internet népe szerint az insecure opció megoldja, de ez is benne van a többi opcióddal együtt.
-
Van valakinek egy _aktuális_ gyorstalpalója NFS megosztáshoz? Ez alapján próbáltam, de nagyon az elején elakadtam:
sudo systemctl enable nfs-common
Synchronizing state of nfs-common.service with SysV service script with /lib/systemd/systemd-sysv-install.
Executing: /lib/systemd/systemd-sysv-install enable nfs-common
Failed to enable unit: Unit file /lib/systemd/system/nfs-common.service is masked.Van valahol egy működő leírás?
-
feltettem az osmc-t, analóg kimeneteket használok, és össze-vissza pattog a hang. Nem csak akkor, ha mozgatom az egeret, hanem amikor áll, vagy lejátszik valamit. A configba betettem a audio_pwm_mode=2 parmétert, de nem segített. Mit tekerjek még el?
-
-
válasz
Speeedfire #31932 üzenetére
Persze. Úgy hívják PC. Létezik NAS-ba épített is, de 5x-ös az ár difi (100k környékén indulnak)
-
válasz
Nerazim #31922 üzenetére
Sima 18-as bétára is fel lehet varázsolni, ha egyre gondolunk.
Megoldható a dualboot, de eddig nem foglalkoztam vele, viszont itt többeknek már sikerült. Ez a leírás elég részletesnek tűnik.
zsola32
A P3 pedig 2016-ban jelent megAmúgy meg letöltöd az éppen aktuális LibreElec kiadást, kiírod egy SD kártyára, és kész. Érdemes egy új kártyára kiírnod, ha másért nem, hát megmarad "B" tervnek, ha valami nem jön össze ;-)
-
válasz
Nerazim #31919 üzenetére
Mindég kíváncsi voltam miért jó n+1 bőrt lehúzni ugyanarról. Ha nincs a letölthető image fájlok között, akkor nincs, vagy megpróbálhatod letölteni a forrást, és fordítani 1et magadnak.
zsola32
Mi köze a P3-nak a Raspberry-hez? Szerintem azt már ne piszkáld. Az újabb verziók HW igénye már régen túlnőtt a P3-nál. -
válasz
MaCS_70 #31888 üzenetére
Ezért kérdeztem, hogy a böngészős módszerrel próbálkoztál-e. Ha van fent java, nem szükséges a vncviewer, elég a böngésző. Persze a RealVNC lehet ezt is szabotálja, szóval lehet praktikusabb lecserélni a realvnc-t tightvnc-re: sudo apt-get install tightvncserver
Azért van ez a difi, mert sok programozó/cégecske meglovagolja a VNC ismertségét, és olyan kicsi plusz dolgokat tesz bele, ami csak náluk érhető el pénzért. Nem lennék meglepve, ha a Raspberry alapítvány nem kapna részesedést valamilyen formában azért, mert a realVNC-t építette be, és nem valamelyik valóban ingyenes alternatíváját. Pl. OS X-ben alapból van VNC kliens, mégsem tud rácsatlakozni a RealVNC szervrehez.
-
-
válasz
Oryctolagus #31883 üzenetére
Ne RealVNC-t telepíts, hanem pl. tightVNC-t.
Sőt! W10-re nem kell semmi, csak kapcsold be a távoli belépés lehetőségét(Gépház->Rendszer->TávoliAsztal), a Pi-re meg telepítsd a remmina-t: sudo apt-get install remmina remmina-plugin-rdp -
-
Tedd fel az ethtool-t, és add ki az ethtool eth0 parancsot.
Settings for eth0:
Supported ports: [ TP MII ]
Supported link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
Supported pause frame use: No
Supports auto-negotiation: Yes
Advertised link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
Advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
Advertised auto-negotiation: Yes
Link partner advertised link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
Link partner advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
Link partner advertised auto-negotiation: Yes
Speed: 100Mb/s
Duplex: Full
Port: MII
PHYAD: 1
Transceiver: internal
Auto-negotiation: on
Cannot get wake-on-lan settings: Operation not permitted
Current message level: 0x00000007 (7)
drv probe link
Link detected: yesA kiemelt rész mutatja, milyen sebességgel kapcsolódik.
-
válasz
Archttila #31711 üzenetére
Első körben csekkold a helyi hálód sebességét, pl. a iperf-el.
Pl. a pi-n indítasz egy "szervert: iperf -s
Aztán a hálózat egy másik gépén kiadod az iperf -c Pi-neve parancsot.
Nálam ez lett a vége:
iperf -s
------------------------------------------------------------
Server listening on TCP port 5001
TCP window size: 85.3 KByte (default)
------------------------------------------------------------
[ 4] local 192.168.0.2 port 5001 connected with 192.168.0.227 port 50506
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 4] 0.0-10.0 sec 112 MBytes 94.0 Mbits/secIgaz, nekem csak Pi2 van 100Mbites interface-el, vagyis náma a belső háló "ami a csövön kifér" sebességgel megy.
Az, hogy a torrent sebessége mekkora, az n+1 paramétertől füg. pl. a router mire képes , a Pi egyetlen USB portjának terhelésétől. Nem tudom mit értesz kernel szinten való elkefélésen.
30MB-»240Mbit. Vagyis ha 240Mbittel jönnek az adatok, és azokat 240Mbittel írod is ki a merevlemezre, akkor máris elérted a (Hi speed-et) 480 Mbites elméleti maximumot. -
válasz
Pulsar #31681 üzenetére
Teljesen normális. Ezek százados (0.01!) mértékű változások. Nem is tud ilyen pontosággal hiteles mérést készíteni. Amúgy meg a mérési hibától kezdve a hálózati feszültség ingadozásán át, a tápegység elektronikájának felépítésétől, és a felhasznált alkatrészek pontosságától függően n+1 paraméter befolyásolhatja. Pl. ha nem Faraday kalitkában készült a mérés, a környező rádióhullámok is zavarhatják a mérést(elektro szmog). De okozhatja a CPU, ill. a rádugott eszközök terhelése/állapota is.
-
válasz
powerray #31677 üzenetére
Nem tudom van-e fájlhelyreállító, restauráló topik, de én az egész kártyáról készítenék egy másolatot a dd-vel (dd if=/dev/sdb of=SDimagefájl). Felcsatolnám egy loopback eszköznek (losetup loop0 SDimagefájl) és erre ereszteném rá testdisk-et. Azért ezen a kerülőúton, mert minél kevesebbet nyektetném a sérült SD kártyát. Viszont így a tükörmásolatával bátran szórakozhatsz, kipróbálhatsz helyreállító programokat stb...
Sőt van ddrescue is.+Gariban kicseréltetheted.
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
rosejbli #31642 üzenetére
Biztosan ..0.2 a Pi címe? A 51413 portszám pedig úgy tűnik mintha a külvilággal (a többi torrentel akar ott kommunikálni, pontosabban a többi torrent azon az "ajtón" jön be. Ahhoz hogy a belső hálózaton elérd a WEB-es felületen nincs szükség a routeren portforward-ra. Ahogy Savageboy is írta, a WEB-es felület alapértelmezett portja 9091. Ezt átírtad a konfigban 51413-ra?
-
-
-
-
válasz
mamusz11 #31624 üzenetére
Nem túl szép dolog kirántani alóla a fájlokat, hiszen a transmissionban attól még ott lesz a bejegyzés, csak egyből hibára fut. Ha nem kell az adott fájl/könyvtár, praktikusabb onnan törölni a fájlokat a bejegyzéssel együtt. Tisztább szárazabb érzés, nem beszélve arról, hogy ezek a fájlok meg vannak nyitva(ha éppen seedeled őket), és úgy persze hogy nem engedi törölni.
-
válasz
ajalberto #31620 üzenetére
Nem biztos hogy a nagyobb táp a megoldás. Hiába lesz nagyobb tápod a Pi-hez, az USB-n akkor sem fog tudni többet kiadni 1200mA-nál. Persze ez így sok ismeretlenes egyenlet, nem lehet tudni, hogy a a Pi tápja nem tud többet kiadni magából, vagy a USB.
Próbáld ki úgy, hogy sd kártyáról futtatod a rendszert, és a próba idejére lehúzod a pendrive-ot(azok is fogyasztanak vagy 100mA-t, ha nem többet), és csak a merevlemez legyen rádugva. -
válasz
ajalberto #31617 üzenetére
erősebb tápot nem javasolt 3-as pi-hez használni
Ez így butaság. Semmi baja nem legy egy 3-5-10A-es tápegységtől. Ez csak azt jelenti hogy ennyi a max. amit ki tudnak magukból adni. Olyan mint az autók sebességmérője. Attól hogy az van ráírva 220, még simán tudsz menni 50-el, és autópályán sem kötelező gyorsabban menni a megengedettnél. De ha odalépsz neki képes rá. A tápegység is pont ilyen. Nem feltétlen annyit ad ki magából. Ha csak 100mA-re van szükség, akkor csak annyit, de ha szükséges akár több Ampert is.Simán elképzelhető, hogy a winyó fekteti meg, hiszen csak USB2-es (max 500mA)portokkal rendelkezik, még ha a Pi3-ban 1200mA-re van tuningolva. De! Ez nem portonként értendő, hanem összesen a 4USB portra(a szintén USB porton lógó hálózati chip is levesz belőle egy keveset). A pendrive-nak is van fogyasztása. Szóval igen, egy külső tápos USB HUB megoldhatja a problémád.
-
válasz
E.Kaufmann #31599 üzenetére
Amikor oda értem, hogy "valamint fúrtam egy lyukat", kicsit megált bennem az ütő, aztán rájöttem hogy a Pi dobozára
Millyen melegek voltak az IC-k? Biztos a throttling miatt lassult be? Nekem Pi2 van, és a youtube elég "megfentolt". Milyen sebességű a kártyát használsz?
-
válasz
kovbandi82 #31594 üzenetére
Magyarul a Pi hamarabb elindul, mint ahogyan a szervered?
Ezt a restart -ot nem tudom honnan vetted, de nincs ilyen paramétere. (a @restart a cron-ban jut érvényre, és ott valóban a következő induláskor lefuttatandó parancsot lehet vele megadni)A TV vételnél oda kell figyelni, hogy csak a kódolatlan kábel csatornákat tudod vele alapból nézni, szóval a használhatósága erősen függ attól, hogy melyik szolgáltatónál vagy előfizető, és melyik csatornát szeretnéd nézni.
-
válasz
E.Kaufmann #31590 üzenetére
Pont azért, mert gyengus. Amúgy a settings --> video --> accelaration környékén lehet eltekerni, hogy ne 10 fps legyen a GUI frissítése. Ha egyre gondolunk.
-
-
válasz
kovbandi82 #31569 üzenetére
dew28-al próbáltuk ki nemrég. Igaz nem tudom, hogy ő előfizető-e vagy csak az ingyenest használja, de itt csak prémium előfizetéshez csak plusz szolgáltatások vannak felsorolva. pl. szinkronizálás mobil eszközre, hogy offline is lejátszhasd, élő TV adás nézése (gondolom Tuner kártya kell hozzá a szerveren), vagy hogy mobilról képeket (videókat?) is fel tudsz tölteni.
-
válasz
ludarazs #31566 üzenetére
Akkor a nemrég említett plex szerver lenne a jó választás.
Regisztrálsz egy plex fiókot. Telepíted a szervert. Itt egy WEB-es felületen beállítgatsz mindent (hol vannak a képek, videók, stb...). Ezekután a plex kliens (ami lehet akár egy böngésző is) az adott fiókkal bejelentkezve eléred a médiatárat.
Majd lehet készítek egy leírást, de most éppen behalt az egyik merevlemezem, mentem ami menthető. Munka is van dögivel, angolul tanulok, ... nem sok szabadidőm van mostanság, plusz lehet nem is én vagyok a legjobb ember ennek a megírására.
-
válasz
ludarazs #31559 üzenetére
per pillanat nincs, mert ...
A te esetedben azért kérdeztem, mert csak akkor tudom megmondani merre indulj, ha pontosan elmondod mit és hogyan szeretnél. Addig értem, hogy távolról is el akarod érni a Pi-n tárolt fájlokat.
Milyen programmal(protokollal)? Vagyis távolról belépsz ssh-n (például a nemrég emlegetett winscp-vel), vagy FTP-n keresztül, vagy egy WEB-es felületen át?
Miután ezt tisztáztuk, csak azután tudok tippet adni merre indulj el(milyen programokat kell telepíteni/beállítani), és ehhez milyen portokat kell átirányítani a Pi-re. (A konkrét eszköz menürendszerét nem is merem, de biztosan vannak itt (vagy a digi topikban) akik elmesélik hogy azon az eszközön melyik menüpontban találod a port átirányítás funkciót.
pl. egy saját FTPszerver beüzemelése így néz ki. Raspbian alatt is ugyan így működik.rosejbli
Igen, a restart azért van ott, ha valamiért összeomlana ás kilépne a kodi, akkor automatice indítsa újra a rendszer.
A kodi transmission plugin-re a válasz, hogy az attól függ. Alapból, csak egy olyan addon van hozzá, ami a már futó transmission daemon WEB-es felületére kapcsolódik, és csak vezérelni tudod, mintha a böngészőben kezelnéd. Annyival több, hogy beállíthatod úgy is, hogy amikor videót nézel, állítsa le a fel/letöltést, hogy sávszélességet, és CPU időt adjon a kodinak. Persze létezik egy külső forrásból telepíthető transmission, ami valóban maga a transmission-daemon, de ezt csak a libreeelec esetén érdemes használni. -
-
Ha valakinek van UPC-s Connect Box-a Az tehet egy próbát az eszköz paramétereinek monitorozására: [link]
Nekem az upstream power-t nem méri. Másnál sem?
-
Nekem most ezzel elindul restart után is:
[Unit]
Description = Kodi Media Center
After = remote-fs.target network-online.target
Wants = network-online.target[Service]
User = pi
Group = pi
Type = simple
ExecStart = /usr/bin/kodi-standalone
Restart = always
RestartSec = 15[Install]
WantedBy = multi-user.target -
-
-
válasz
kovbandi82 #31502 üzenetére
Szerintem elég az apt update nem ugrott verziót, csak összegyűjtötték az eddigi frissítéseket (meg ki tudja mi változott még). A lényeg a lényeg ez még a "Stretch", a következő nagy kiadás a "Buster" lesz. Ahoz kel majd csak dist-upgrade.
MaCS_70
Jogos, már keverem ezeket a rövidítéseket. -
válasz
rosejbli #31498 üzenetére
Pedig ez annó működött
Most nincs fent, de egy másik megoldás segíthet.
Lehet elég a
ExecStart = /usr/bin/kodi-standaloneWantedBy = multi-user.target
sorokat kicserélni.
Kedden megjelent az új raspbian image, majd jövőhéten felrakom és kipróbálom
-
válasz
Murdock1981 #31495 üzenetére
32GB a max, az SDHC-t már nem kezeli. A ventis gépház felesleges, nem fogod tudni megfőzni.
-
-
És ez a plex szerver egy raspberry-n fut?
A kodi nem kliens, egy önálló program(rendszer) van benne média játszó, dlna szerver, smb kliens, meg kitudja mi minden, mert bővítményekkel okosítható(lásd torrent, HBO,...). Ott is egy grafikus felületen adsz hozzá könyvtárakat, igaz szelektálni kell a képek hangok, videók(azon belül is a sorozatok) között.
Amúgy érdekes, hogy egy könyvtárba beleöntesz mindent, aztán majd ő kiválogatja. Ugyanis a támogatás oldalon is azt írja, hogy elöbb ki kell választani a média típusát, és csak utánna kérdezi meg, hogy fizikailag merre vannak.
rosejbli
Most hogyan néz ki a service fájl? -
válasz
Murdock1981 #31469 üzenetére
?? Berakod a videókat a videó könyvtárba, a hangokat a zene könytárba, a képeket a képek könyvtárba. Mit kell rajta maszírozni folyamatosan, hogy a felületének milyensége befolyásolja a választást?
Persze megértem én hogy azt ismered, kedveled, csak kíváncsi vagyok, hogy miért/miben jobb.
wassermann
A kodi-nak nincs szüksége az X-re, saját maga kezeli a GUI-t. Valószíű hogy valami hiba van a szervíz fájlban, vagy csak nincs engedélyezve, érzét nem indul el automatikusan minden induláskor.rosejbli
A sudo systemctl status kodi.service parancsnak mi a kimenete? -
válasz
Murdock1981 #31466 üzenetére
Nem lenne elég a minidlna? Ugyanolyan DLNA szerver mint a PLEX, csak ez a disztribúció része.
-
-
válasz
ludarazs #31392 üzenetére
1. helyi fájlokkal bele tudsz tekerni? Elképzelhető, hogy a hálózati lejátszója nem olyan okos. Ellenpróba lenne egy mésik lejátszón, pl. okostelefonon bele tudsz tekerni?
2. az mkv nem formátum, csak konténer, vagyis bármilyen videó és hang kódekkel készült anyagot belepakolhatsz. Valószínű belefutottál egy olyanba, amit a TV-d nem támogat. Pl. a MediaInfo-val megnézheted milyen kép/hang kódekkel készült a az adott anyag. Aztán ennek ismeretében keresel egy másik kiadást, vagy átkódolod magadnak olyanra, amit a TV-d is támogat.
-
válasz
Flowtation #31366 üzenetére
Ja hogy a kodin belül.... Szerintem ez átveszi annak a grafikus felületnek a felbontását, amiről indítva lett. De ugye ez raspbian lite alatt nem értelmezhető.
Most nincs a közelben kodi, de ha eltekered advanced vagy űber hacker módú (a fokozatok nevére sem emléxem)beállításokra, akkor nem lesz több opció ahol finomhangolni lehet ezt?
-
válasz
Flowtation #31364 üzenetére
Amit a konfigba írsz, azzal a felbontással inícializálja a hdmi kimenetet. De miután elindult a rendszer, a kodielteker(het)i olyanra, amit a kodinak beállítottál. A kettőnek nincs köze egymáshoz.
a felbontás desktop lesz He?
-
válasz
Flowtation #31350 üzenetére
Elképzelhető, hogy a felbontásváltás hozza zavarba, vagy nem tud mit kezdeni a nem HD jellel. Egy próbát ez is megér.
Számít. Az 50p az 1 másodperc alatt 50 teljes képkocka, míg az 50i az másodpercenként 50 félkép, ebből ál össze a 25p. [link]
Ugyanakkor ez gyakran csak a kodi felületére érvényes, mert úgy is be lehet állítani, hogy a kimenet leköveti az éppen játszott videó felbontását, fram rate-jét.
A config.txt-ben is célszerű olyan felbontást fps-t válastani amit a kodiban is beállítottal. az 1080p 50Hz:
hdmi_group=1
hdmi_mode=31 -
válasz
kovbandi82 #31345 üzenetére
19 a 720p50Hz, viszont a
hdmi_group=2
hdmi_mode=39
már 1360x768 60Hz felbontást állítja be. Szerintem mozizásra nem túl előnyös a 60Hz, de ki kell próbálni.Elképzelhető, hogy osmc-n alapból nincs fent a samba? Ha csak betallózod a hálózaton, és úgy adod hozzá a médiatárhoz?
-
válasz
kovbandi82 #31342 üzenetére
Azt már próbáltad, hogy a config.txt-be beírod a
hdmi_group=1
hdmi_mode=39Sorokat? Ez fix 1080i50Hz-re állítja a kimenetet. De lehet a kodi-ban is konfigurálni milyen felbontásban induljon, és ne a monitorról kérdezze le mit tud.
-
válasz
Flowtation #31296 üzenetére
Vedd ki az összes módosítást a config.txt -ből, és úgy dugd közvetlen a TV-re. Ugy is villog? A TV másik HDMI bemenetére dugva változik valami?
-
válasz
Flowtation #31281 üzenetére
Időnként? Esetleg kapcsold ki a kodi "képernyővédőt", ill. a config.txt-ben beírhatod, hogy
config_hdmi_boost=7Ez megemeli kimenet jelszíntjét, hátha éppen határeset, és ezért nem érzékeli az erősítő.
-
válasz
bally4 #31277 üzenetére
Terminálban. ssh-val bejelentkezel egy másik gépről. Ill. számítógpen. Windows alatt a komolyabb lemezkezelő programok is képesek ext4-re formázni.
-
válasz
PunkZoli #31274 üzenetére
Nem a feszkóját, mert az fix 5V, hanem a terhelhetőségét (mekkora áramerősséget tud kiadni magából).
Ha már egynél is meg kellett emelni a kiadható maximumot, a dupla terhelést túlzásnak érzem, de ki kell próbálni.
Vagy külső tápos merevlemezt kell venni, vagy egy külső tápos USB HUB-ra kötni őket. pl. [link] -
válasz
kovbandi82 #31272 üzenetére
Jogos, régen, még a systemd korszak elött volt kodi user, most pi. Persze simán lehetne bármelyik user, ami tagja az audio,video,input,dialout,plugdev,netdev,users,cdrom,tty csoportoknak. Ami biztonsági szempontból azért lenne praktikus, mert nem egy emelt szintű jogosultsággal rendelkező felhasználó nevében futna. Na majd a következő frissítéskor, ha eszembe jut...
Biztos okos dolog 1.0-ás SMB-t használni?
A /media/hdd3 mappára milyen jogosultságok vannak beállítva?
-
válasz
kovbandi82 #31270 üzenetére
Inkább az a kérdés, hogy te hova csatoltad, és azon milyen jogosultságokat adtál meg. Ha jól rémlik a Kodi készít magának egy kodi user-t, és annak a nevében fut. Vajon az a könyvtár és a kodi user milyen viszonyban vannak?
-
-
válasz
sztanozs #31260 üzenetére
Pedig nem egy ilyen videó van fent. Ugye az MS most ősszel(?) akar előrukkolni az ARM-os W10-el, ill. mutatóba már van is: [link]
Gondolom ezt hackolják meg, hogy rPi-n is fusson.
-
-
-
válasz
Flowtation #31238 üzenetére
Milyen rendszeren, hogyan?
-
-
-
válasz
ludarazs #31225 üzenetére
Az ékezetekkel problémája van, mert nincs megadva neki, hogy milyen karakterkódolást használjon.
<html>
<head>
<meta charset="UTF-8">
<title>magic-pi.local</title>
</head>
<body>
<h1>Üdvözöllek a szerveremen!</h1>
</body>
</html>Ha jól tippelek ezzel a kis módosítással már jók lesznek az ékezetes betűk. Hogy mi nem megy azt te látod, te tudod meddig jutottál mit hova írtál. Ha részletesen leírod ezeket, talán kitudjuk okoskodni mi a gond. (Most nincs is fent nekem a munin, nem tudom megnézni, de amikor írtam / frissítettem, mindég onnan másoltam a kódot, parancsot, hogy stimmeljen másnál is.)
UberMutant
Sose csináltam ilyent. Melyik fájlt kell szerkeszteni, hogy automatice csatlakozzon a helyi wifi-re? -
válasz
wassermann #31221 üzenetére
-
válasz
rosejbli #31210 üzenetére
A raspbian egy általános (univerzális) linux operációs rendszer raspberry-re. Elérhető egy könnyített karakteres felületű, és egy teljes, grafikus felülettel rendelkező verzió. Erre mint egy önálló programot tudod telepíteni a kodi-t is. Természetesen megoldható az is, hogy minden induláskor a kodi automatikusan elinduljon, és egyből a jól ismert(?) felülettel találkozzál.
A libreelec pedig egy végletekig lecsupaszított linux, aminek csak egy feladata van: a kodi futtatása. Mivel kulcsrakész rendszer, vagyis kiírod az image-et beakod a kártyát a pi-be, és már indul is a kodi, az összes többi feladat(program) telepítése használata körülményes. Erre a rendszerre nem telepíthetsz mást a szó hagyományos értelmében, csak kiegészítőket adhatsz hozzá. Ezek lehetnek programok is, pl. transmission.
-
-
válasz
gazso75 #31194 üzenetére
LE alatt sokkal inkább a saját beépített beállítás mentője a jó választás, mert az minden beállításodat el,menteni, és a szűz rendszerre visszatöltve, ugyanott vagy, mint a mentet trendszer esetén.
Egy próbát tehetsz ssh-n keresztül, de nem valószínű hogy tartalmazza a szükséges programokat.
-
válasz
kovbandi82 #31180 üzenetére
Simán belefér. Ezek csak századnyi eltérések, és ki tudja mennyire pontos maga a mérő eszköz?!
pl. nálam ez így néz ki:
vcgencmd measure_volts core
volt=1.3125V
vcgencmd measure_volts sdram_c
volt=1.2000V
vcgencmd measure_volts sdram_i
volt=1.2000V
vcgencmd measure_volts sdram_p
volt=1.2250V -
válasz
kovbandi82 #31178 üzenetére
Ezt hol írja, és pontosan mit?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkCentre M700 - i5-6400-3.3GHz, 8GB DDR3, SSD 250GB, HDD 200GB eladó!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged