- iPhone topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Kedden érkezik a Galaxy S25 Edge
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
Jim Tonic #11078 üzenetére
Mi tudjuk, hogy nem desktop szintű, de sokan beveszik a 35 dolláros számítógép szöveget
Munkahelyen van ODROID-X2, ami a mostaniak közül az U3-nak felel meg. Papíron nagyon erős, 4 magos, 1.7GHz és 2GB ram. Aztán, amikor egy bemutatóhoz felpakoltam rá pár dolgot, akkor a hajamat téptem, mert kegyetlenül belassult. Valószínűleg a dizájnosabb ubuntu rendszer és az sd kártya volt az oka. Még normálisabb video drivert is telepítettünk, mert kellett a demóhoz a webgl*. Valószínűleg az emmc modul sokat dobott volna rajta, mert mintha a lemez io is okozott volna beakadásokat. Nem tudom mennyit fogyaszthat egy openoffice vagy pár tabos böngésző, de azzal már feszegetheti a memória méretét. Ha pedig elkezd swappelni, akkor az erősen visszafogja.
*: pont az volt a cél, hogy látványos legyen. A pici boardon hogy futnak a 3d effektes webgl oldalak. A nem szakavatott szemnek így próbáltuk mutatni, hogy a WebKit böngészőmotorba milyen fejlesztések voltak. A legtöbb komoly fejlesztés nem olyan látványos, hogy betérő érdeklődő felfogja mennyit számít.
-
azbest
félisten
válasz
bambano #11074 üzenetére
Desktopra szerintem sem ideálisak. Elég csak belegondolni, hogy 512M-1GB-2GB memóriával vannak esetleg felszerelve, miközben a pécéken 2-4GB már van, hogy kevés. Így desktop alkalmazásokat futtatni döcögős lenne. Ekkor még nem is beszéltünk arról, hogy elég gyatrán használják ki grafikus chip képességeit desktopon, mert nem szempont a régi X rendszerhez drivert írni. Aki meg mégis arra használná, az várja a waylandet mint a messiást
[link]
Összehasonlítás alatt egyébként arra gondoltam, hogy egy jól kitalált és megismételhető tesztsorozattal lehetne egyértelmű választ adni arra, hogy melyik feladatra melyik jobb és melyik rendszerrel.
-
azbest
félisten
válasz
smallmer #11072 üzenetére
180 dolcsi + szállítás + áfa [link]
8 mag, azon sincsen natív sata és a lan is ugyanoyan usb-s smsc chipre épül, mint a raspberryben.A banana natív satája előny lehet, ha merevlemez intenzív feladatra használod. Egyszer jó lenne látni valami korrekt összehasonlítást ezekről, csak ritka hogy valakinek többféle is legyen.
A 4 magos pi-t is kaphat egy esélyt, sokat számít, hogy már nem kevés a procija.
-
azbest
félisten
Ha jól emlékszem a pi kamera megjelenés napi rendelésnél pl felhívtak, hogy valsz késni fog és úgy is fenntartom-e. A másik kb 3 rendelésemnél pedig szépen simán lezajlott és jött a mail, amikor átadták a futárnak
A wireless-bolt volt még olyan, aki pedig minden rendelés után egyeztetett telefonon is, mielőtt elküldte.Haver mesélte, hogy a NAV-nál mikor intéznie kellett valamit és a megyei központi számot hívta, felkapcsolták a megfelelő osztályra, ott pedig megkeresték azt az ügyintézőt, aki az elektronikusan beadott űrlapját feldolgozta. Na ez a kiszolgálás, mindenkinek van egy saját állami adóügyintézője
-
azbest
félisten
válasz
bambano #10984 üzenetére
Például nekem is volt ilyen tapasztalatom. Az sd kártyákra nagyon finnyás volt a régi firmware, gyakran nem írta ki az adatokat mielőtt kikapcsolt és korrupt lett. Másrészt a pi kártyaolvasója nem támogatja a gyorsabb módokat, fix 3.3V-os. Közben meg az sdhc és az sdxc, uhs szabványok 1.8 v-on engedik a gyorsabb működést. [link] Az odroid-c például támgoatja az uhs módot is
Másrészt valsz a kernelben lévő driver is máshogy kezeli az mmcblk eszközöket mint az sdX-eket
A gyorsabb esélyes, a tartósabb az más kérdés... max ritkábban hullik szét a fájlrendszer
Bár a rev2 B nálam kiderült, hogy hardverhibás, szóval az a panaszom nem mérvadó.
szerk, SD 3.01 spec 15ödik oldal [link]:
Bus Speed Mode (using 4 parallel data lines)
(1) Default Speed mode: 3.3V signaling, Frequency up to 25 MHz, up to 12.5 MB/sec
(2) High Speed mode: 3.3V signaling, Frequency up to 50 MHz, up to 25 MB/sec
(3) SDR12: 1.8V signaling, Frequency up to 25 MHz, up to 12.5MB/sec
(4) SDR25: 1.8V signaling, Frequency up to 50 MHz, up to 25MB/sec
(5) SDR50: 1.8V signaling, Frequency up to 100 MHz, up to 50MB/sec
(6) SDR104: 1.8V signaling, Frequency up to 208 MHz, up to 104MB/sec
(7) DDR50: 1.8V signaling, Frequency up to 50 MHz, sampled on both clock edges, up to 50MB/secJó párszor változtattak már az raspi sd csatoló sebességén, az újabb kernelekben is más értékről osztanak vissza. Igazából simán lehet, hogy nem is szabványos az a sebesség, amit 3.3V mellett beállítottak [link]
-
azbest
félisten
Azért vannak még bajok a pi2-vel, most olvastam éppen, hogy az órajelek vezérlésénél elcsesztek valamit és emiatt előfordul, hogy turbó sebességgel megy úgy, hogy a lassúhoz való feszültséget használja. Pár órás komment popcornmix-től.
Pi2 normally runs at 600MHz @ 1.2V when idle, and 900MHz @ 1.3125V when busy.
It may limit the busy freq/voltage when under-voltage or over-temperature is detected.There was a bug where the normal turbo request when busy and the under-voltage / over-temperature could combine and leave Pi2 at 900MHz @ 1.2V which may well crash. [link]
Az ideiglenes megoldás manuálisan felmásolni a javított fájlokat
just a guess, but can you try downloading:
github.com/raspberrypi/firmware/raw/master/boot/start_x.elf
github.com/raspberrypi/firmware/raw/master/boot/fixup_x.datand replace start.elf and fixup.dat (renaming from start_x.elf and fixup_x.dat) on the boot partition of sdcard. [link]
(#10980) obalix:
dehogy... a fórumban még popcornmix is ezzel reagálta le elsőre az sd kártya korruptáló pi2 hibákat a fenti idézetek kapcsán, aztán csak kiderült, hogy firmware bug. A sima B fogyasztása a gagyi tápáramkörével valsz több, mint a 2B verziójé.Ahogy nézem a raspbian már az újat használja (apt-get upgrade), mert a hétvégi frissítés cserélte a firmware fájlokat is. De az openelec 5.0.3 még valsz régebbi.
-
azbest
félisten
válasz
Jim Tonic #10949 üzenetére
Ha jól láttam a raspbian-ban két kernel van, egy armv6 (kernel.img) és egy armv7 (kernel7.img). A rendszer többi része meg marad armv6. Szerintem ha meg akarják tartani, hogy közös rendszer legyen a két generációra, akkor ez így fog maradni. Aztán persze hamarosan szerintem igazi debian vagy kifejezetten v7-re optimalizált külön verziók is várhatóak.
#10970) mobal :
szerintem már javították is. Nálam 927MB a totál. A hétvégén jött egy 344MB-os frissítés a raspbian 01.31-es verziómra.
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade8GB-os kártya minimum. Előtte 4-esen volt még a rendszerem és nem volt elég a hely a frissítéshez.
-
azbest
félisten
válasz
Blaise #10924 üzenetére
Jövő héten nyakunkon a kínai holdújév, amikor 2-4 hét szabira is elmehetnek a munkások. Szóval márc 15 előtt annyira nem érdemes erőltetni a kínából rendelést... sőt akár márc végig sem a feltorlódott rendelések miatt. Dolgoztam már kínai kollégákkal távolról, tényleg eltűntek hetekre
(#10925) obalix
a legtöbb B+ ház kompatibilis a 2B-vel. Azok nem passzolnak, ahol a ház egyben hűtőborda is, mert máshova esnek a chipek. -
azbest
félisten
válasz
DonThomasino #10912 üzenetére
a raspi-config -ban van külön menüpont erre, nem kell ismerned a pontos linux parancsot sem hozzá
-
azbest
félisten
Kép beillesztésénél a ph képfeltöltőjét is használhatod, ami automatikusan csinál előnézeti kisképet.
Nem ragasztottad oda a kártya bedugását érzékelő pöcköt is? vagy esetleg szennyeződés miatt nem érnek össze azok az érintkezők (piros karika).
Megpróbálhatod úgy, hogy összezárod azt a két érintkezőt a nyákon a sárga karikánál.
Mondjuk a képen mintha kis égésnyom lenne ott.Ja látom ez nem saját kép, csak példa. -
azbest
félisten
válasz
LLKobe #10893 üzenetére
Igan, csak usb-n lehet rádugni és ha desktop winyót akarsz használni, annak saját táp kell. Ha két rádugott winyórl van szó, akkor gyanítom, hogy 15MByte/másodpercnél nem nagyon várható több a köztük való másolás sebességére. Egy usb-n osztozik egy hub segítségével a 4 usb csatalkozás. A winyókat az új már képes 30MB/s -sek használni, de ha egyszerre ketten dolgoznak (pl átmásolás) akkor valsz ez feleződik, mert osztoznak a sávszélességen.
-
azbest
félisten
A kivonat olvasásánál ránézésre kb a könyv 2/3-a hozzáférhető. Általános alapozónak tűnik sok kapcsolódó területtel. Ha nincsenek programozási és/vagy elektronikai ismereteid, akkor még akár jó kedvcsináló is lehet. Ha jól láttam, akkor teljes projektek le vannak vezetve benne. Hogy érdemes-e megvenned, azt neked kell eldöntened a kivonat alapján
Rám ilyesmi ismeretek úgy ragadtak, hogy sok évig mindenfélét olvasgattam a neten és a könyvtárban, meg próbálgattam ezt-azt. Ja és persze valami ragadt rám az iskolákban, meg a munkám során is
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #10881 üzenetére
3) más driver kezeli a kernelben. Az sd kártyánál sokféle paraméter lehet, amit ha nem kezelnek elég rugalmasan, akkor adatvesztése lehet. Ilyen pl a kártya órajele ([link]), ddr vagy sdr módja, feszültsége is többféle lehet. Eleve többféle verziója van már a szabványnak. A sok paraméter együtt határozza meg a sebességet. Az usb-nél meg valószínűleg van a mass storage eszköz, ami talán túl sokat nem változott mostanában.
Adatvesztés szempontjából az sem mindegy, hogy azonnali írás vagy bufferelés van megadva. Win alatt esélyes, hogy a kártya és a pendrive is azonnali írásra van konfigolva, de linux alatt ez eltérő lehet. Lehet, hogy pendrive esetén is veszik adat, csak talán nem írás közben, mert a bufferelés miatt kevesebbszer csinálja.
-
azbest
félisten
válasz
vargalex #10867 üzenetére
A NOOBS az ilyen simán fat formázott kártyára felmásolós, indítás után az fogja megvarázsolni a normál rendszert. Én mondjuk sosem használtam, mert jobban szeretem a rendszerképes kiírást.
(#10865) Blaise
hát akkor próbáld újra, de ne feledd szabályosan leválasztani a kártyát a pécéről másolás után, mert különben lemaradhatnak adatok. Ha úgy sem megy, akkor próbáld meg a szimpatikus rendszert kép formában letölteni és az kiírni a kártyára. -
azbest
félisten
válasz
Blaise #10862 üzenetére
A sorvégjelek miatt arra tippelek, hogy valami olyan programmal másoltad a helyére a noobs fájljait, amelyek automatikusan konvertálják a linux-windows sorvégeket. Formázd / töröld a kártyát és másold rá ahogy kell.
De persze táp is lehet (ha nem eredeti ipad töltő például, akkor töredéket tud csak leadni). Vagy a kártyával is lehet probléma.
-
azbest
félisten
válasz
Blaise #10849 üzenetére
A B+ és a 2B közt a chipek elhelyezkedése a különbség. A csatlakozók ugyanott vannak. Szóval azok a B+ házak, amelyek egyben hűtőbordaként is működnek, tehát a tetőből beáll egy fémdarab a chipbe, azok nem jók az új píhez. A sima házakkal nem szabad, hogy probléma legyen, mert minden csatlakozó ugyanott van.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #10818 üzenetére
Első benyomás a tvheadend-del nagyon pozitív a raspi2-őn. A kulcslépéseket igyekszem összegyűjteni itt egyelőre (még nem végleges).
Igaz, még csak kezdek belejönni, egyelőre csupán egy tuner van rákötve és még a kártyaolvasós bugot sem teszteltem. Az biztos, hogy egy tévéadás streamelése a tabletre éppen csak megmozgatja az egyik magját.Úgy látom a raspbian alapból úgy van beállítva, hogy a régi és új pi számára is használható binárisokat fordítson. A rendszer is armv6-os, csak a kernelben lehet különbség.
A frissen fordított és telepített tvheadend még armv6-os rendszerű a parancs kimenetelének vége alapján:
readelf -a -W /usr/bin/tvheadendSzóval a raspi2 még közel sem teljes sebességgel dolgozik, mert a raspbian rendszeren nincs kihasználva az armv7+neon utasításkészlet. Az utóbbi pedig transzkódoláshoz is elég jó teljesítményt adhat. Egyébként láttam nyomát a weblapjukon, hogy valaki dolgozik a raspi video encoderének transzkódolásra való használatán. Ez annyit jelentene, hogy például egy tévéadást szinte proci terhelés nélkül képes lehet átkódolni kisebb sávszélességűre (pl ha távolról mobilneten át néznénk rá a műsorra).
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #10820 üzenetére
A múltkori vakuzós hivatalos blogpostban Liz azt írta, hogy ugyanazon a britt gyártósoron készülnek, csak a megrendelő által választott alkatrész tekercseket cserélgetik attól függően, hogy kinek készül (farnell / rs).
Ránézésre a nyákok is mintha picit más színárnyalatúak lennének a képen, szóval akár más is gyárthatta. Arról nem hallani, hogy azt ki gyártja."I think RS and Farnell are using different HDMI adaptors, and different CSI and DSI ports. (It’s to do with where they could each get the best deals on components.) There are no mechanical differences, but there is a cosmetic difference. They’re still being made on the same line: on RS days, different reels are used from the reels used on Farnell days." [link]
btw, a tvheadend buildet elég kellemesen megdobja ha 4 szálon csinálom
A régi pi-vel a pécével besegített elosztott fordításnak is a pi volt a szűk keresztmetszete, mert nem tudott elég feladatot adni a pécéknek. Persze tudom, ez csak játék, mert a kemény arcok arm chrootban buildelnek pécén -
azbest
félisten
válasz
wassermann #10814 üzenetére
Egészen gördülékenynek tűnt. Valaki csinált róla videót is [link]
Nálam is gördülékenynek tűnt, de időnként kicsit beakadt. Ezt lehet, hogy az akkor használt tápegységem okozta. Meg egy kifejezetten lassú sd kártyám van most csak kéznél.
-
azbest
félisten
válasz
lord.lakli #10787 üzenetére
dobtam nekik egy mailt, de ezeket ignorálni szokták. Tàrgyi tévedés nem szempont.
-
azbest
félisten
válasz
Blaise #10768 üzenetére
Jaja, hát ez ilyen. Van gyors meg van olcsó, jobb esetben. Néha csak lassú drága van
vzoltan: hát talán igen talán nem. Mivel az ifra fényerővel van összefüggésben, így valsz valamennyit segít rajta a homályosan áttetsző is. De szerintem célszerűbb magát az u16 csipet közvetlenül árnyékolni, az a tuti. Azt is csak azért, hogy biztos le okozzon stabilitás problémát. Van a hdmi mellett egy másik fényes felületű szintén árnyékolás nélküli chip, csak az nem a prociba van bekötve, hanem ránézésre a hdmi-vel kapcsolatos.
-
azbest
félisten
válasz
Blaise #10760 üzenetére
Jól néz ki, bár ebayen azt is 2500 huf körül látom.
A nem átlátszók közül a legolcsóbb kb 1000 huf körül talán ezek:Elfogadhatónak tűnnek. A B+ és a Pi2 elvileg belemegy ezekbe. Azoknál a B+ házaknál lehet probléma, amelyekben spéci hűtési megoldások vannak, mert a chipek elhelyezkedése változott. Ezek csak körbefogják és a csatlakozók nem változtak.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #10753 üzenetére
A nyák felüli oldalon védtelen az alkatrész, mert arról csupasz. Méret és súly spórolás miatt használnak mobilokban ilyet. Ha gyárilag alányomnak egy kis helykitöltő/hővezető anyagot, amit tán más chipeknél is szoktak, akkor az lefedi annyira, hogy ne okozzon bajt. Utólag meg oda lehet festeni / nyomni valamit. Szóval szerencsére ez könnyen orvosolhatónak tűnik.
-
azbest
félisten
válasz
attila666 #10717 üzenetére
Egyik kollégám lehet kipróbálja a dvb-c tunerjével. A raspi1 procija kevés volt a driveréhez (vagy bugos volt armv6-on). Neki Sundtek DVB-C és hauppauge 1900 valahányas van, de pi1-gyel egyik sem volt jó.
A kínai üdvöskéhez meg kell még kiforrott driver linuxra, mert a dvb-c rész még nincs a hivatalos kernelben [link]
-
azbest
félisten
válasz
Blaise #10713 üzenetére
Hát,
most rendeltem két 16GB-os microSd uhs-I kártyát. Igaz ez saját márkás taiwani, régebben sandisket, kingston-okat meg adatákat vettem az eladótól. Gondolom a saját márkás cuccuk sem rossz, árban meg a mymemory alatt van [link]. A raspi nem tudja kihasználni az uhs sebességet, de gondolkodom odroid-c1-en is, ami meg tudja.
Odroidhoz microHDMi-HDMI átalakítót [link]
micro USB kábeleket is szoktam, telefonokhoz, pihez... [link], vagy máshoz miniHDMi-hdmi átalakítót [link]
USb A-B kábel hub-hoz vagy kvm switchhez.
Usb hangkártya (cmedia), ha valamiért több csatornás analóg, vagy spdif ki-be menetek kellenének [link]
USB 2.0 to TTL UART 6PIN Module Serial Converter [link]
Esetleg valamilyen optocsatolós 2-8 portos relét [link]
IIC/I2C/TWI/SPI Serial Interface Board Module Port For Arduino 1602LCD Display [link] meg persze magát az 1602 kompatibilis karakteres kijelzőt. A kiegészíytő kártyával megbízhatóbb lehet a működése, mint gpio-ról közvetlenül, mert érzékeny az időzítésekre. Egyben is lehet kapni a kijelzőt és a serial modult, de úgy általában drágább.
HDMi ->VGA + audio átalakítót [link]
DVB-T tunert [link]
gpio-hoz kábeleket, hdmi switch ha a géped monitorával osztozna a pi.
szenzorokat, kijelzőpket... bármit amit a magyar raspi témájú webshopokban is kapni, csak féláron.
Audio-video kábelt a jack aljzathoz.Meg sokminden mást, ami nem kapcsolódik a témához
-
azbest
félisten
válasz
Blaise #10711 üzenetére
Az olcsó wifik sokszor realtek rtl8188 vagy ralink 5370-es chipsetre épülnek. Mindkettő működik elvileg vele (disztribúciónként változó volt, hogy melyiket kezelte jobban). [link]
Saját tapasztalatom szerint a realtek az kevesebbet fogyaszt.
Bluetoothól évekkel ezelőtt vettem párat, abból akkoriban előfordultak hamis chipsetre épülők. Működtek, végülis nem volt rá panaszom, csak mivel mindnek ugyanaz volt az azonosítója, így egymás hatókörében összeakadtak, ha több példány ment egyszerre. Amúgy valsz bármi megy, amihez nem kell külön driver.
-
azbest
félisten
Úgy látom tettek ki teljesítménnyel kapcsolatos blogpostot, meg látni már fogyasztási eredményeket is.
-
-
azbest
félisten
Na megvolt az első fagyásom a pi2-vel. Friss raspbian alól nyomogattam a grafikus felületet, böngészőt, mindkraftot... majd csontra fagyott pár másodperccel később, hogy elindítottam a tégi pi.hez készült hőmérséklet kiolvasó scriptemet. Pár értéket kiírt pedig. A böngészlől egyébként teljesen gördülékenynek tűntek, csak időnként megálltak gondolkodni... olyankor láttam a zöld ledet, ami azt hiszem a háttértár aktivitálst jelzi talán. Igaz ez csak class4-es kártya. Normál SD -ből van még pár, a micro sd-imet meg android kütyükben használom, úgyhogy rendeltem is taiwanról két 16GB-os gyorsabb kártyát.
-
azbest
félisten
válasz
vargalex #10671 üzenetére
Jaja, a farnel == element14 => fdh a magyar re-disztribútoruk.
-
azbest
félisten
válasz
schferenc77 #10665 üzenetére
a pi sorozatszáma alapján adták a kódot, így csak azzal működik, amihez kérted.
Olyat persze lehet, hogy több kódot is felsorolsz, ha több pihez vettél licenszt és ki tudja választani a sajátját. Ez akkor érdekes, ha egy kártyát több pivel használsz. -
azbest
félisten
válasz
DonThomasino #10650 üzenetére
Az SDHC-vel nem hiszem, hogy gond lenne, mert a 8GB feletti kártyák általában már ilyenek. Az SDXC már kédéses (32GB-tól jellemző, de van átfedés a méretek közt). AZ UHS-t nem támogatja szerintem.
(#10644) vargalex: nekem is megjött a mail, hogy holnap jön a futár vele, kerek 13500
-
azbest
félisten
válasz
HuMarc #10601 üzenetére
Nem véletlen, hogy a pi-n kívül kb minden kiegészítőm kínából rendeltem ebay-en keresztül
Ha meglesz a pi, akkor adok neki még egy esélyt, mint házi tv szerver / settopbox. De erős a kísértés egy odroic c1-re is. Bár ez csak hobbi, mert a mostani notebook teljesen jól ellátja a feladatot.
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #10598 üzenetére
Nem az fdh-tól rendelted
Az oldalukon a raspi link átdob a farnelhez, ahol a cikkszámot kimásolva és az fdh.hu oldal gyorsrendeléséhez bemásolva rendelnél a magyar fdh-tól. Te közvetlenül a britt farneltől vetted meg. angol számlát kapsz.
Az fdh-n kersztül magyar a számla és gls futár hozza.
-
azbest
félisten
válasz
azbest #10531 üzenetére
Ahogy írtátok, benézem a lábkompatibilitást.
Közben futólag néztem ezt-azt... úgy látom a windows az kb arra lesz jó rajta, hogy .net-ben lehessen olyan programokat írni, amiket egyébként python-ban vagy c-ben szoktak linux alatt. Például hőmérő szenzor kiolvasásához, fogsz egy visual studio-t és ott összerakod majd deplojolod a IoT windowsra, aztán az serviceként vagy konzolos progiként elfutkorászik. Szóval azt hiszem a "tyű, lesz rá Win 10 ingyen és 10 eft-be semkerül" indexes hír némileg hurrá optimizmus, valójában még a win rt-hez sincs köze.
-
azbest
félisten
válasz
Benoe77 #10530 üzenetére
Mivel nagyon nem változik, a soc meg lehet lábkompatibilis a régivel, így csak a soc árkülönbözete számít. Az alapítvány igen szép tartalékot képezett a korábbi szériák eladásából, szóval simán beleférhet pár dolcsi különbség az árba
A külön codec-ekről nem olvastam még, de gondolom majd ez is ugyanúgy licenszelős lesz és nincs benne az alapárban. (mpeg2, vc1) A dts / dolby licenszelést megoldhatnák.
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #10513 üzenetére
Erre kíváncsi leszek. Eddig a Win RT változatot nem lehetett külön megvenni, telepítő sem volt elérhető hozzá. Csak előtelepítve volt, az meg az sd kártyás pi-nél nem értelmezhető
Ja és itt ne a teljes értékű win-re gondolja, mert arm-on a desktop mód nem elérhető az x86-os programok számára.Az armv7 újabb és tudja futtatni a régi armv6 architektúra binárisát is. Tehát a bootloader frissítésével meg talán pár apró módosítással simán futhat a raspbian azon is. Viszont ha nem akarnak két külön rendszert fenntartani, hanem egy közöset akarnak továbbra is, akkor a régebbi képességéhez kell igazítani a fordítást => armv6-os kell legyen a hivatalos kiadás. (a banán pi-re hekkel rasbian is v7es procin futtatja a v6os binárist).
Az általános distrok kapcsán: azért raspbian a rendszer és nem debian, mert a debian armv5 és armv7-et támogat. Az 5 gondolom túl régi, a 7-et a régi pi nem tudta, így kellett egy forkot csinálni és 6-ra fordítva ez lett a raspbian. Viszont az új pí esetén elég könnyen bekerülhet a támogatás a hivatalos debian-ba is, szóval nem feltétlen kell függeni az alapítványi kiadástól, ha ez így lesz. A hibák javításánál is előny lehet, ha több cég is áll mögötte.
Egyébként megint jó nagy hantás az alapítvány... mindig letagadják a kiadásig az új hardvereket, hogy a régi eladásai ne csökkenjenek
Ja mondjuk ezekről ír a linkelt blogpost is csak még nem jutottam a végére
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #10508 üzenetére
mivel broadcom, a video nem kérdés, hogy videocore 4. Szvsz első ránézésre csak lecserélték a soc-ot 4 magos újabb verzióra. Valamint ha armv7-es, akkor a hivatakos rendszer kompatibilitási okokból arm v6-ra lesz buildelve. Viszont az armv7 miatt eséjes lehet, hogy a 2est a normál általános disztribúciók is támogassák.
-
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #10418 üzenetére
Ha nem írtad el az id-ket, akkor nem valószínű, hogy linux alatt működik, mert semmi találat nincs rá a neten. Az alcor oldalán lévő driverekben sem találtam ilyen id-t.
Ez nem a két tuneres af9015 chipsetes változat? [link]
Ha az, akkor a spéci usb id-vel jól megszívattak, mert egyébként kezelné a linux.
Volt róla cikk is [link] -
azbest
félisten
válasz
envagyok #10399 üzenetére
Simán lehet, hogy ha a pi kezeli a tunert is, akkor a tuner drivere akkor a cpu terhelést okoz, ami mellett már nem képes folyamatos lejátszásra.
Esetleg még azt érdemes ellenőrizni, hogy mpeg2 vagy mpeg4(h264) a problémás adás. Bár gyanítom, hogy az mpeg2-őt le sem játszaná, ha nincs megvéve a codec hozzá. Ha meg ugyanazt az adást veszi mindkét megoldás, akkor pláne nem codec gond. Inkább a prociterhelés gyanús.
-
azbest
félisten
válasz
erikke17 #10312 üzenetére
amit a srácok mondtak apt-get install parancsot, az nem igazán megy openelec alatt. Egyrészt, mert nincs apt-get
másrészt mert az openelec squashfs fájlrendszerről fut, ami egy fix, tömörített fájl.
Ha alapból nincs benne az ntfs-3g, akkor valamilyen addon formájában tudom elképzelni a telepíthetőségét.
De ahogy a neten olvasom, elvileg van benne támogatás. Valahol a felületéről elérhető beállításoknál van a szolgáltatások ki/be kapcsolása, lehet hogy csak be kell kapcsolni ezt is.
-
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #10250 üzenetére
dmesg kimenetét nézd meg konzolban... utána dugd rá a sticket... majd dmesg kimenetet újra. Ez mondjuk problémás lehet, ha a rádugás miatt újraindul. Ha ez történik, akkor dmesg kimenetben próbáld visszakeresni rádugott indulás után.
lsusb kiírja hogy egyáltalán látja -e a gép a tunert. A /dev/dvb/ -ben jelenik meg ha sikerült drivert betölteni. A dmesg kimeneten meg látszik a betöltés folyamata és eredménye, valsz dvb-usb valami néven fog szerepelni. Vannak tunerek, amihez a megfelelő firmware fájlt a helyére kell másolni. Ilyen fw fájlt az openelec github repositoriából a legkönnyebb megszerezni. A fájl neve ki kell hogy derüljön a dmesg üzenetéből, ha hiányolja. De az lsusb kimenetből is lehet rá következtetni.
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
rolio1 #10198 üzenetére
Ez csak normál rev2 változathoz jó (rev1 és rev3 nem). Talán A+/B+ esetén valahogy átkábelezhető. A rev2 plusz csatlakozóit használja, amit a 26 gpio pin mellett van
Léteznek hdmi -> hdmi + spdif leválasztók is, párszor már szó esett róluk a topicban, ahhoz nem kell semmilyen szoftveres támogatás sem. Csak nem sok tapasztalat van vele, mert kevesen vesznek ilyesmit.
-
azbest
félisten
Nocsak, úgy látom közben sorozatban gyártják már a B+ és gondolom A+ modellhez jó VGA kimenetet.
Ennek leginkább az az előnye, hogy a leírás szerint egyszerre képes hdmi és vga kimeneten képet független kiadni, aki kétkijelzős megoldást akar, annak jó megoldás lehet. Viszont kitként árulják, tehát a vásárlónak kell összeforrasztania a kapott készletet. [link]
Eredeti hír [link] -
azbest
félisten
Neked a netrádióhoz amit amott említettél még akár egy olcsó / régi okostelefon is teljesen jó lehet. Akár androidos akár más rendszerű, amire van olyan alkalmazás hogy rádiót hallgass.
Persze raspiből is lehet építkezni. Ahogy mondod darabonként, esetleg részben szetként meg lehet kapni (pi + sd kártya + táp + ház) + érintő kijelző... ha a pwm-es hang nem elég, akkor még kellhet usb hangkártya vagy más hang megoldás. Szoftveres konfigolás, hogy minden menjen... némi mázli, hogy minden úgy működjön ahogyan kell...
Kínából van amit olcsóbban megkapni (pl kijelzőt)... de ha mindent összeadol, akkor lehet 30-50 eft is kijön a végére, attól függően, hogy miket és honna vásárolsz.
Ehhez képest vadi új android telefont kapni 26 körül, vagy akár valami alapszintűt még olcsóbban péládul. 30 alatt már normális tabletet is kapni vagy olcsóbban valami alapot is. Szóval ha csak online zenehallgatásra kell, akkor nem feltétlen költséghatékon raspberryből építkezni, hanem szoftveresen is kész megoldást kaphatsz valamilyen telefon vagy tablet formájában.
-
azbest
félisten
válasz
generic #10145 üzenetére
Az allwinner soc alapú boardokról érdemesebb az általános kártyapc topicban beszélgetni [link].
Egyébként kínai webshopból 12eft körül van + lehet rajta még áfa. Magyar webshopoknál 18 eft körül van + szállítás. Van hogy kifogni aprón olcsóbban.
Ja és ahogy más is írta, az allwinner alapú boardoknál az xbmc nem túl jól támogatott. Néhány kísérletről látni youtube videókat, de napi használatra valsz túl bugos. Esetleg androidos lejátszóként jobb lehet, de nem feltétlen xbmc-vel.
-
azbest
félisten
válasz
hódmaci #10100 üzenetére
kipróbálod mpeg2 és vc1 fájlokkal (már amelyikhez licenszet vettél). A ph-nak van is ilyen a tesztcsokorban: [link]
mpeg2: BDAV_1080p@8Mbps.m2ts
vc1: VC-1_1080p@8Mbps.wmv
Újraindítás kell persze először, hogy alkalmazza is az új codec-ek használatát. Össze tudod hasonlítani, hogy a licensz kód nélkül indítva hogyan (nem)tudja ezeket lejátszani. -
azbest
félisten
válasz
szaboger #10092 üzenetére
Ha nem rajta akarod nézni a médiát, akkor a raspi openelec támogatása nem szempont számodra. Szervernek / torrentezésre meg elég harmatos a raspi az egy szál közös usb-re kötött hálózat és háttértár miatt.
Az odroid-c1-nek nincs natív satája, ott az usb-s winyó szűk keresztmetszet lehet (30MB/sec). Persze ha nem szempont, hogy a lehető leggyorsabban le tudj tölteni az eszközről fájlokat, akkor talán nem vészes. Ha csak onnan akarod megnyitni a fájlokat, akkor gondolom olyasmi sebesség meglehet, mint mikor a gépre kötsz egy usb winyót.
Natív sata és lan található például a solid-run féle cubox / hummingboard eszközökön, valamint az allwinner a20 alapúakon (olinuxino, banana pi...).
Van általánosabb kártyapécé topic, ahol a nem raspi eszközökről érdemes beszélgetni [link]
-
azbest
félisten
válasz
orbitalion #10093 üzenetére
A mainline a torvalds féle hivatalos. A raspi kernele sem mainline, ha jól tudom. Fogják mindig a friss hivatalosat és arra rápakolják a módosításaikat.
uname -a kiírja a kernel verziót, ha nem gányoltak nagyon, akkor lehet az elég egyértelmű.
-
azbest
félisten
válasz
orbitalion #10086 üzenetére
A linux-sunxi szerintem teljesen más, mint a raspberry pi kernele. Azt kifejezetten az allwinner soc-okhoz kalapálják. Mivel ez nem a mainline kernel, így helyénvaló megfogalmazás, hogy úgy tákolják össze. A tákolás minősége persze lehet ettől még jó, de mivel sokkal régebbi, mint a mainline kernel, így nem hinném, hogy bekerülhetne a mainline kernelbe.
-
azbest
félisten
válasz
orbitalion #10084 üzenetére
Legutóbb, amikor a raspin használtam raspbiant, az sem tudta a forrást leszedni apt paranccsal. Több lépésben lehetett visszanyerni a megfelelő azonosítókat, amivel a github repositoryból le lehetett menteni azt a verziót, ami éppen rajta van lefordítva. Annó össze is raktam egy scriptbe, de már nem biztos hogy működik [link].
Banán pí esetén pedig biztosan nem jó, mert azon nem raspi kernel van. Ahhoz talán itt valahol van a forrás [link]
-
azbest
félisten
válasz
orbitalion #10080 üzenetére
a raspbian menüjében vannak opciók a partició kiterjesztésére
-
azbest
félisten
válasz
orbitalion #10078 üzenetére
Több rendszer beépítve tudja azt, hogy első indításkor kiterjeszti vagy kiterjesztheti a teljes kártyára a partíciót.
Ha meg arra gondosz, hogy nem látni win alól, akkor a kártya teljes törlése takarítja le a particiókat is (win alól pl sdformatter, linux alól alapból normálisan lehet kezelni).
-
azbest
félisten
Nekem is van hdmi-vga átalakítóm. Olyan is, ami csak a hdmi-ről nyerte a tápját gyárilag, de a jobbaknak külön táp bemenete is van.
Nekem a régebbi pi-kkel van tapasztalatom. Azoknál meg lehet sütni a hdmi kimenetet, ha nincs külön tápja, cefetül melegszik az egyik alkatrész és másoknál le is égett, ezért megmoddoltam hogy legyen tápja az első átalakítónak is. Persze ezzel nem érdemes barkácsolni, amikor olcsó a gyárilag jófajta is kínából. Az egyik usb kimenetére is lehet kötni, a lényeg, hogy ne a hdmi-t terhelje. Nem tudom a B+ esetén megerősítették-e a szabványon (50mA) felüli terhelés elviselésére a hdmi portot.
Egy voltmérő sem hátrány a pi mellé. Nekem is lerántotta táp nélkül használva az átalakító a feszültséget instabil szintre, amikor gyengébb tápot kötöttem a pire. Az átalakító állítülag 200-300mA körül fogyaszt.
Ja és amikor a pi-ben leesett a feszültség 4.4V körülire, akkor a hdmi átalakító képe is ki-ki kapcsolódott, mert túl alacsony volt neki.
-
azbest
félisten
válasz
orbitalion #10061 üzenetére
A felírás nem nézi, hogy korábban milyen fájlrendszer volt rajta, elkezdi a kártya elején és írja, amíg van adat vagy a kártya végére nem ér.
Akkor lehet még baj, ha fake az sd kártya nem valós kapacitással (kínai gyanúsan olcsó, de ilyenek beszivároghatnak az itthoni apróra is), mert akkor újra felülírja a korábban már kiírt területet.
Esetleg még az okozhat gondot, ha a kártya írásának befejezése előtt kihúzzuk a kártyát. Ahogy a pendriveokat, úgy a kártyákat is illik leválasztani kihúzás előtt.
-
azbest
félisten
válasz
Erdmis #10052 üzenetére
Ha már a többedik kártyával sem működik, akkor gondold át, hogy jól teszed-e fel a rendszert a kártyára. Gondolom tudod, hogy nem elég felmásolni az img fájlt a kártya fájlrendszerébe, hanem a kép tartalmát kell a kártyára írni a megfelelő programmal. Gondolom kicsomagoltad a tömörített fájlból az img-t.
-
azbest
félisten
válasz
tvamos #10023 üzenetére
a 35 dolcsis szinten az odroid c1 is érdekes lehet, az is olyan 4 magos soc-ra épül, mint az általad linekelt stick, de ubuntu és android is futtatható (lesz) rajta. De ha nem sürgős, akkor várd meg vzoltan beszámolóját, mert ő már rendelt olyat is. Erről majd inkább a másik topicban érdemes beszélgetni [link]
-
azbest
félisten
a harmadik python kódjának a végén van hogy milyen karakterekre van hozzárendelve alapból, hogy melyik fájlt töltse be. Egy billentyűzet kellhet még hozzá esetleg, hogy léptetni tudd, mikor mit írjon ki.
Előre szólok, hogy az a példa program csak példa. Ha élesben szeretnél ilyesmit használni, akkor biztosan kell még fejleszteni rajta. De az a pygame csomag alapú megoldás valószínűleg elég sokat tud és egyszerű használni így ránézésre.
Ha ír is a kártyára, akkor adatvesztés lehet, ha csak úgy áramtalanítod. Az openelec médiajátszó disztribúció például úgy minimalizálja ennek lehetőségét, hogy a rendszer csak olvasható módban van felcsatolva és csak a felhasználó beállításai írhatóak, így hibatűrőbb.
A pi mindenképpen sd kártyáról bootol, de a rendszer maga lehet merevlemezen is, ha megfelelően van beállítva a boot konfig fájl. Ezekról érdemes olvasgatni a korábbi hozzászólásokat, meg az elinux weblapon lévő konfogilásról szóló oldalakat.
Az sd kártya sebessége is sokmindenre elég, főleg ha ilyen konzolos programot akarsz futtatni.
-
azbest
félisten
válasz
tvamos #10018 üzenetére
Mire szeretnéd használni elsősorban? Csak mert a pi az linuxos, médiajátszós... az amlogic stick meg androidos, médiajátszós
Nekem eredeti MK808B rockchipes kétmagos változat van és teljesen jó arra, hogy tévé adás streamet nézzek rajta meg akár más online videó appokat használjak.
A sticken nincsen analóg kimenet, ha ez számít. Én egy hdmi - vga+audio adapterrel szedtem le a hangot, de használtam usb hangkártyával is, az is jó volt. Persze, ha a tévé / monitor fogadja a hdmi hangot, akkor ez sem szempont.
-
azbest
félisten
A harmadik python tűnik a teljesebbnek.
Az ékezetes utf szöveghez kicsit belenyúltam az 59es sorba
newsLines.append(line.decode("utf-8"))
Bom nélküli utf8 szövegfájlt hoztam létre ehhez notepad++-ban.A mirror az vízszintesre van programozva, de valószínűleg könnyen módosítható másmilyenre is.
Az első másodpercekben a felvétel hibája az akadás, nem a pi-é.
Élőben nem akad ennyire, mint a videón, bár tényleg van némi remegés / akadás. Igaz fullhd felbontáson volt a monitor, lehet kisebb felbontáson simábban menne. [link]van külön weblapja is a pygame libnek [link], mindenféle grafikus játékokat csináltak vele.
-
azbest
félisten
Itt a szerző blogja [link]
Nem láttam külön letölthetőként a forrást, az előnézetből meg nem tudom kimásolni szövegként, szóval lehet le kéne gépelni a negyedik fejezet végén lévő teljes kódot. A szóközök száma fontos, vannak sorok, ahol jelölve vagy hogy a következő is ugyanabba a sorba kell csak a könyvben nem fért ki.
-
azbest
félisten
válasz
orbitalion #10000 üzenetére
Tutorial:_Interrupt-Driven_Event-Counter_on_the_Raspberry_Pi [link]
Az az excel táblás adat átadás elég fura megoldásnak tűnik, nem tudom mire vélni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest