Hirdetés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Jövő héten mutatkozik be a OnePlus új szériája
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Google Pixel topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Android szakmai topik
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadkörte
addikt
Üdv a mélyen tisztelt topiktársaknak (azért van pár ismerős arc
)!
Jóóóó régen nem jártam erre. Leginkább tanácsért fordulnék a kollektív tudathoz. Évek óta porosodott a kis Pi2-m a TV alatt - LibreELEC-kel médiakliens volt egy Dell Optiplex 160-as PC-NAS-ról játszott le filmeket - mivel a NAS OMV-jét lusta voltam/vagyok életre kelteni és más okok miatt, funkció nélkül maradt. Pláne miután egy viharban egy közeli villámcsapás elvitte a tápját. Szerencsére az egész házban csak az pukkant el pedig volt pár fogyasztó. (a feszszabályzó IC égett el benne de úgy, hogy csak a lábai maradtak meg a NYÁK-ban és a NYÁK is átégett, ami mellesleg baromi büdös volt)
2024 közepén barkácsoltam egy erősítő féleséget munka melletti zenehallgatáshoz, ami meghozta az étvágyat.
2025-re lett egy egész jónak mondható D osztályú erősítőm, egy hozzá illő elektroncsöves előerősítővel (nem kell a láncba, de szép kellemes hangja van) - és jó ideig a "PC" - Mac Mini M2 - funkcionált mint forrás és lejátszó. Egy hirtelen ötlettől vezérelve letöltöttem a Pi2-re elérhető utolsó rAudio IMG-t (a Volumio-tól elment a kedvem mióta erőlteti az előfizetést) és telepítettem a Pi2-re. A DAC kártya addig marad a láncban, amíg megjön csájából a kicsit komolyabb USB-s DAC-om.
Némi forrasztás - a Pi-re anno vettem egy FiPi DAC+ v2.0 DAC-ot, az RCA-kat kivezettem a háznak használt 3,5"-os kisfloppy doboz hátuljára és az átkötés valahol megszakadt - után összekötöttem az előfokkal és...
Nem tudom milyen DAC chip van a Mini-ben, de még eszel a vacak DAC-kártyával is simán lezenéli a Pi...
És a hosszúra nyúlt bevezető után a lényeg. A zenéim jelenleg egy a Pi seggébe dugott párszáz Ft-os kártyaolvasóban lévő 128GB-os mSD kártyán vannak.
Nem életbiztosítás, de mindegy. Normálisabb háttértár mégiscsak jobb lenne és a kisfloppy doboz se nagyon illik a képbe. A Pi2-vel már nem tervezek hosszú távra, az visszaköltözik szépen a TV alá LibreELEC-kel, a végtelenül gyengusa HW mediaplayer-nek még jó. Bár SSH-n nézve az rAudio fogyasztása is kifejezetten vicces.
(az SoC 1-1 magja néha felugrik 10% fölé, de amúgy pár %-ot kaját mindezt ~40MB RAM foglalással)
Streamer célra - csak lejátszó, nem kell kijelző, nem kell RC, sem távirányíthatóság és DAC sem - egy 4GB-os RPi4-nek lenne értelme? A gépet egy 2,5"-os SSD/HDD fogadására alkalmas NAS/desktop házba - DeskPi case - tenném. Így már azért az asztali képbe is szépen beleillene - Streamer-DAC-erősítő-előfok - nézegettem USSF és microPC gépeket is, de azok fogyasztása a Pi-ének a sokszorosa és a teljesítménytöbbletet a büdös életben nem használom ki.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen házat vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Akvarisztika
- LEGO klub
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Jövő héten mutatkozik be a OnePlus új szériája
- Csekély 4000 dollárért tervezetten "hibás" az ASUS limitált VGA-ja
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- AOOSTAR GEM12 MAX Mini PC
- 14600K + RTX5060 + 32GB 6000Mhz DDR5 + 2TB + 750W
- GAMER RYZEN 5 3600X/ 16GB DDR4 / RX 5700XT 8GB / 128GB SSD / 1TB HDD
- Gamer : RTX 5070 12GB / 32GB DDR4 / Intel i5 14400 / 1TB NVME SSD /
- Eladó Mini-ITX Gamer Alap - Intel i7-4790K, 16GB DDR3, Corsair Obsidian 250D Ház, 240 AIO Vízhűtés!
- 153 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i5-13450HX, RTX 4060
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Beszámítás! X870 /R9 9950X / RX 9070XT / 32GB DDR5 / 2TB SSD
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3856
- Apple iPhone 14 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Apple iPhone 13 / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:100%
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
)!
(az SoC 1-1 magja néha felugrik 10% fölé, de amúgy pár %-ot kaját mindezt ~40MB RAM foglalással)
wassermann