- Red Magic 11 Air – vékony házból süvít a szél
- Csíptetős fülesek csatája – Sony LinkBuds Clip vs. Huawei FreeClip 2
- Mérföldkő a szilárdtest-akkuknál: fontos lépést tett a QuantumScape
- Újabb óriásakku a Honortól: a X80 lehet a következő 10 000 mAh-s modell
- iPhone 18 Pro Max: kis kapacitásbővítés hoz nagy előrelépést üzemidőben
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szilárdtest-akkumulátorra válhatnak a Samsung kütyüi
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Macrodroid
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
kelna91
senior tag
válasz
tibaimp
üzenetére
Nem vagyok nagy szakértő, én is kérdezni járok ide, ezért is teszem offba a kommentemet, de azért a véleményemet megosztom veled.
A típus szerintem tök mindegy, mert a redundáns RAID-ek mindegyike növeli az adatbiztonságot, a stripolás pedig a sebességet, márkától és mindentől függetlenül. Egyébként nem írtad le, hogy milyen RAID-et szeretnél.
Csak feltételezem, hogy RAID5-öt, mert az SSD-k korában a stripolásra talán kisebb igény van, a tükrözés pedig luxus. Ha pedig RAID5-öt szeretnél, vagyis fontos az adatbiztonság, akkor nyilván olyan meghajtókat szeretnél, amik hosszú életűek és megbízhatóak, vagyis szerver/NAS meghajtókat keresel. Én a HGST (Hitachi) UltraStar lemezeket ajánlom, én is ilyeneket fogok venni. A HDD-s topikban az volt a konszenzus, hogy SATA-val ez a csúcs. Ezek héliummal vannak töltve és nagyon megbízhatóak. A 6 és 10 TB-osok érik meg legjobban ár/érték arányban. Ha drágállod, akkor a WD Red egy kicsivel olcsóbb.Amúgy én nem javaslom az alaplapi RAID-et, de ha fontos az egyszerű beállítás, akkor persze ez a legkézenfekvőbb. A szoftveres megoldások viszont rugalmasabbak. Akár a fentebb említett RAIDZ a fejlett ZFS-sel, vagy még szóba jöhet az mdadm, ha Linuxod van. Windowsra is biztos van temérdek megoldás.
Kérdés lehet még a lemezek optimális száma. Épp ma gondolkodtam ezen, és szerintem 4 éri meg legjobban RAID5 esetén. Ha belegondolsz, tükrözés esetén a kapacitás 50%-át "dobod ki" a redundancia miatt, háromlemezes RAID5-nél a 33%-át, négy lemeznél a 25%-át, ötnél 20%, hatnál 17% és így tovább. Vagyis arányaiban egyre kevesebbet nyersz, ha növeled a lemezek számát. Nekem az az 5%-os nyereség öt lemez esetén már nem érné meg még egy lemez árát, ugyanakkor háromról négyre az a 8% különbség még elég tetemes.
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Alkoholista nevelde
- Milyen autót vegyek?
- Vallás
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Hardcore café
- Intel Core i7 9xx "Bloomfield" (LGA 1366)
- Mikrotik routerek
- Új Xeonokkal szorongatná meg az Intel az AMD-t
- További aktív témák...
- EREDETI NINTENDO Pokemon Go Plus autocatcher dobozban eladó
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4538
- Keresünk iPhone 13/13 Mini/13 Pro/13 Pro Max
- 4db keveset futott 12TB-s HDD
- Dell Precision 5520 15,6" FHD, Xeon E3-1505M v5, 16GB RAM, Quadro 4GB VGA, SSD, jó akku, számla, gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest