Hirdetés
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Bemutatta a Huawei a Band 10 okoskarkötőt
- Redmi Note 15 Pro 5G – a szokásosat?
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Samsung Gear S3 - második kör
- One mobilszolgáltatások
- Poco F8 Pro – titkos favorit lehet belőle
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drone86
tag
Sziasztok!
Szeretném az itthoni adataimat nagyobb biztonságban tudni. Nemrég szereztem be egy HP Microserver Gen8-at, (előtte egy Gen7 szolgált nálam évekig, RAID nélkül), ezzel szeretnék vmit kezdeni.
És amit tárolok/tárolnék rajta:
60%ban filmek, sorozatok (PLEX szerver fut raja), amik nagy része pótolható de halálozott már el nem egy HDD-m (nem egyszerre, nem ugyanazon a gépen, HDSentinel mellett) minden előjel nélkül, nem egy nagy élmény ennyi tb-t visszapótolni
20%ban az évek alatt felgyülemlett személyes fényképek, videók,
és a maradék 20% helyre szeretném a nagy gépem rendszerének biztonsági mentését elhelyezni.
Szóval egyelőre a RAID5, ami szimpatikus, és amit anyagilag még beáldoznék, kezdetben 3 aztán 4 db merevlemezzel.
Sajnos a Microserver alapapi vezérlője csak RAID 0/1/10 -et támogat, így eljutottam a HP P222 (esetleg HP P420) raid kártyákhoz. És mivel eddig csak elméleti tudással rendelkeztem RAID terén, lenne egy pár kérdésem:
1. Raid5 esetén, ha kezdetben 3 egyforma merevlemezem van, egy ugyanolyan típusú negyediket behelyezve, azzal tudom bővíteni a tárhelyet, úgy hogy a tömbben addig meglévő adatok megmaradnak?
2. Ha esetleg a vezérlő elhalálozik, lehetséges másfajta (de esetleg ugyanattól a gyártótól származó) vezérlővel működésre bírni a tömböt, vagy pontosan ugyanolyanra van szükség?
3. Mennyit számít a vezérlőn lévő dedikált memória? A legtöbb kártyán 512Mb-os modul van, de van hozzá 1Gb-os is. Sebességben nincsenek nagy igényeim, ha csak annyira gyors mint most, nekem elég.
4. Itt a fórumon, pár napja olvastam először az „URE jelenségről”
4.1 Mennyire valós/gyakori probléma ez?
4.2 Ha esetleg belefutok, és a tömb nem épül újra, buktam minden adatot, vagy esetleg újraépítéskor lehet választani, hogy esetleg egy hibás fájl van csak, azt kihagyom, és továbblépek?
4.3 lehet-e tesztelni a tömb lemezeit, hogy ne az újraépítéskor derüljön ki, hogy bár csak egy HDD halt meg, de egy másikon sem olvasható vmi.
5. Van felső határa a merevlemez-méretnek, amit még a vezérlő kezel?
6. Ha esetleg később bővítenék, lehet növelni a tömb méretét? Pl.: 4db 3Tb-os merevlemeznél, kiveszek egy lemezt, és egy 4Tb-ost teszek a helyére, a negyedik után növelhető a teljes méret?
7. Jelenleg sima Windows 10 fut a gépen, ha a rendszert tartalmazó lemez nem a RAID tömb része, szükséges ehhez driver?Bocsi, kicsit hosszúra sikeredett, csak sok a kérdőjel a fejemben.

A válaszokat előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- Elektromos cigaretta 🔞
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Linux kezdőknek
- Webes drivert fejleszt a Razer
- kraftxld: Diáklaptop - Dell Latitude 3140 - Királyunk ajándéka
- Kerékpárosok, bringások ide!
- E-book olvasók
- Plazma TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- További aktív témák...
- Xiaomi 13T Dobozzal Töltővel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 15 Pro 256GB 89% (3hónap Garancia)
- KÜLÖNLEGES RITKASÁG! VADIÚJ Microsoft Surface Pro 12 12" Snapdragon X Plus 16GB 512GB LEVENDULA 686g
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3760
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest