- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Yettel topik
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- CES 2025: Megjött az Amazfit Active 2
- Google Pixel topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Az Exynos 2600 az első 2 nm-es mobilchip
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Klasszikus értelemben nem fontos a bejárás. Csak a szomszédok fontosak. A csúcsok fokszáma viszonylag alacsony marad, ugyanakkor a csúcsok száma nagyon magas is lehet. Ezért gondolom, hogy a megközelítésem rendben van, de én speciell elég régen gráfoztam (10+ éve), és simán lehet, hogy vannak jobb megoldások. Inkább kérdezek.
Sztanozs, jó a cikk, bár az én esetemre overkill. De tényleg nagyon jó!
-
A lényeg, hogy egy csomópontból mely csomópontba juthatsz el egy lépésben (szomszédok).
Sztanozs: Az irányítottat meg lehet oldani azzal, hogy fordítva is tárolom a csomópontokat a mezőkben.
Pl.:-ból -ba
1 2
1 3
1 4
2 1
4 1Van ennél jobb elgondolás? Linket megnézem, köszi.
-
Hali!
Van valakinek konkrét tapasztalata gráfok relációs adatbázisban történő tárolásában?
Úgy értem, van annál jobb ötlet, mint hogy két mezőben letároljuk a csomópontokat? -
Figyu, nem akarlak bántani, de nagyon nem érted az egészet. Igazából az egész programozásról fogalmad sincs, és a legrosszabb, hogy "pár nap" alatt szeretnél játékot írni.
Azon a videón szereplő játék, amelyet belinkeltél, egy tapasztalt programozónak is rengeteg kihívás és munka. Abban, ott, beleölt évek lehetnek. Te meg azt szeretnéd, hogy mondjuk el, hogyan jutsz el ide anélkül, hogy egyáltalán figyelnél arra, amit írnak neked.
Nincs jogom ilyet mondani, de szerintem hagyd ezt az irányt, meg a programozást is, aztán próbáld meg más irányból. Ezt itt kezdésnek talán megteszi: [link]
Ha nem, akkor vagy nekiállsz az alapokról, amit azt jelenti, hogy tényleg az alapokról, mert a játékfejlesztés nagyon nem az, vagy megvárod, míg eljön a mátrix, és betöltik az agyadba egy interfészen.rokendrol: szerintem Te meg eltévedtél.
-
válasz
huliganboy #9585 üzenetére
Rövidre fordítva, olyan kliens-szerver alkalmazás, ahol a kliens egy böngészőben fut.
-
válasz
huliganboy #9580 üzenetére
Szerintem létezik ebből ingyenes is. De csak tipp.
-
válasz
huliganboy #9578 üzenetére
Mondjuk ezt hamarabb is leírhattad volna.
Ami nektek van, az egy LED fal, és videó konvertálásról van szó, nem a vezérlésről.
Kvázi nektek egy program kell, ami megfelelő képet állít elő. Ez elég egyszerű feladat lehet, bár az igényektől sok minden függ. -
válasz
huliganboy #9570 üzenetére
Teljesen mindegy, miben írták. Ennek ismerete nem fog előnyt jelenteni. Írni kell egy újat. Van külön mikrokontrollere a táblának? Gondolom, van. Akkor arra is meg kell írni újra a programot, ha az egész egyedi fejlesztés, mert nem fogod tudni, milyen protokollt használ. Másik lehetőség, hogy szkóppal próbálkozol, de nem sok értelmét látom. Ha a tábla nem egyedi fejlesztés, esetleg van dokumentációja, akkor könnyebb helyzetben vagytok.
Summa summarum, ha fejleszteni kell, könnyebb lesz elölről kezdeni. -
válasz
Memphis #9554 üzenetére
Access, de ott is kell érteni az adatbázisokhoz. Készíthetsz magad is programot, de az nem fog menni tudás nélkül. Már az adatbázisod megtervezése is megfelelő ismereteket kíván. Egy programozó nem olcsó, és erre azért kell pár óra. Karmának teljesen igaza van. Vagy egy egyetemista, vagy megosztott Excel.
-
Mint írtam, viszonylag kevés beleszólásod marad olyan szintű dolgokba, amiről beszélsz, mert azt a fordítóid végzik, illetve, ha van, akkor az operációs rendszer is közbeszól. Programozhatsz assembly-ben, direkt a hardverre, akkor tényleg nagyon gyors kódot kapsz, de akkor processzoronként megtanulhatod az architektúrát. Általánosságban elég, ha kellően alacsony szintű nyelvet választasz (C, C++, Pascal, stb.), és odafigyelsz a kódodra, de ehhez nem nagyon lesz szükséged mélyebb hardverismeretre.
Tippnek annyit adnék, hogy programozz mikrokontrollereket. Ha perverz vagy, minél kevesebb beépített könyvtárt használsz, megírhatod pl. az I2C vezérlését magad, ha elolvasod a dokumentációt. De alapvetően a mikrokontrollerek programozása C vagy Pascal nyelven már érdekes feladat.Én egyébként megértelek, és infómérnök után villamost is kijártam, mert hasonló dolgok vonzottak. Ott jóval többet tanulsz hardverekről. Az alapoktól megtanulod, kapuk, digit hálózatok, digit rendszerek, VHDL, stb.
-
Elvégzed a villamosmérnökit vagy valami hardverben erős mérnökinfót.
Egyébként Bambanonak van igaza, elolvasod a hardverek dokumentációját, és amit nem értesz belőle, annak meg utánanézel.
Egyébként feleslegesnek tartom, amire készülsz, hacsak nem akarsz assembly-ben vagy gépi kódban programozni. -
válasz
bambano #9540 üzenetére
wget azért sem ideális, mert a beágyazott rendszerről kellene folyamatosan ellenőriznem, van-e új csomag. Sokkal egyszerűbb, ha a szerver foglalkozik ezzel, és áttolja, ha van.
Közben felmerült egy újabb igény, olvasni is kellene az eszközökről, szóval egyik megoldás sem ideális. Van valakinek más ötlete a megosztott könyvtáron kívül? -
Hali!
Tippeket kérnék, hogyan oldjak meg egy feladatot a legelegánsabban. Adott egy szerver (Linux vagy Win), aminek kisebb alközpontokba (Linux) egy-egy folyamatosan frissített listát kellene eljuttatnia valamilyen módon (titkosítás nem szükséges), amit egy futó program felhasznál. Természetesen lehetne egyszerű mappamegosztással is, de én elegánsabb, ugyanakkor egyszerű megoldást keresnék. Az alközpontok kisteljesítményű, időérzékeny, beágyazott rendszerek, így azokon nem szeretnék adatbázis kapcsolatot létrehozni a szerver felé.
Mi itt a legjobb megoldás?Köszi előre is.
-
Maradt a Firebird 2.5 és az IBExpert. Megmaradt az ingyenes verzió, csak rohadtul elrejtve a weboldalon. Firebird-höz messze a legjobb admin tool, igaz, csak privát használatra, de most ez elég. Az igaz, hogy a FB3-mal nem sikerült összehozni, gondolom, majd a végleges verziónál megoldják. Nem lett volna rossz a 3.0, mert abban végre lesz rendes boolean, de lehet élni nélküle is.
-
válasz
bambano #9508 üzenetére
Nem ismerem a történetét, az sql-t vágtam le a végéről. Félrevezetett, hogy mindenhol így írják: PostgreSQL. Akkor postgres
Parancssoros klienssel nem tudok tervezni. Nem csak az a lényeg, hogy létrehozzak táblákat, mezőket, hanem hogy ne papíron tervezzem meg, ha már vannak fejlettebb lehetőségek. Nem kicsi rendszerről van szó. -
válasz
bambano #9506 üzenetére
A postgre volt az alapötlet, csak azzal semmi tapasztalatom, így aztán a fellelhető toolokról sincs semmi infóm. A feladat viszont égetően sürgős, nem fér bele a kísérletezés.
Amúgy eddig ilyen esetekben Firebird + IBExpert volt nálam a nyerő, de az utóbbi súlyosan fizetős lett.
-
Az lenne a legkézenfekvőbb, de nem volt valami olyan hír, hogy már nem teljesen ingyenes?
Nem sokat dolgozok ingyenes adatbázisokkal, konkrétan csak Firebirddel vannak tapasztalataim, így szívesen fogadom, ha mást javasoltok, mint amit kigondoltam.szerk.: nézegetem közben, mennyivel gyengébb egy mysql community, mint egy postgre vagy egy firebird?
-
Tudtok ingyenes database designer tool-t Firebirdhöz? Egy admin tool sem volna rossz.
szerk.: ahogy nézem, igen sovány a kínálat, ezért alternatív kérdést is tennék fel. Ingyenes DB, amihez elérhetőek a fenti eszközök? Linux + Win support kell a DB-nél.
-
válasz
asuspc96 #9310 üzenetére
Kérdés, mivel lett fordítva. Egy összezavart kódot (obfuscated code) nem nagyon tudsz visszafejteni, de amúgy is azt mondanám, hogyha nincs óriási indokod (anyagi vagy egyéb), akkor felejtsd el. Ráereszthetsz egy decompilert vagy disassemblert, de a végeredményen lesz mit agyalni.
-
-
válasz
Bambula5 #9251 üzenetére
Oké, ebben az esetben nincs is nagyon más választásod.
Mondjuk így elsőre nem igazán tudom, ez miért jó neked. Nem lenne jobb úgy kialakítani a kategóriákat, hogy erre ne legyen szükséged? Addig visszamenni egy fán, míg elérsz egy közös pontig, és onnan lefelé az első szinttel kezdeni.
A többit nagyjából írta Bambano közben. Ha annak végére értek, folyt köv., ne futtassunk 3 szálon, mert nincs értelme.Bambano: "van, a régebbi netbeansek, pláne visualwebpack-kel súlyosbítva, meg sem nyikkantak elsődleges kulcs nélkül." Ok, félreértettelek, az elsődleges kulcs oké, azt hittem, arra gondolsz, az ID mező kötelező.
-
-
válasz
bambano #9241 üzenetére
Sosem használok ID mezőt, ahol nincs értelme (azaz szinte soha, kivéve, ha nincs szükség egyéb kulcsra, és egyáltalán nem gond, ha minden mező egyforma egy vagy több rekordnál. Ez igen ritka). Elsődleges kulcsot szerintem a kívánalmak alapján érdemes összeállítani. Azt nem tudom, van-e olyan DB, ami előírja (Oracle rémlik talán), de ha nem kötelező, nem látom értelmét. Fejlesztőkörnyezet van ilyen?
-
válasz
bambano #9236 üzenetére
Meghatározhatatlan jellemzők/adattípusok tárolására ilyen megoldást még nem láttam. Amit Te írsz, annak több értelmét látom úgy, ha a jellemzőfajtánként táblákat nyitunk, és abba létrehozunk megfelelő adattípusú mezőt. Akkor nem kell azon agyalnod a programban, hogy az adott jellemzőhöz milyen típusban van az adat letárolva, melyik mezőben. Szerintem.
@Bambano: Ok, szerintem ez meglátás kérdése, de legyen igazad. Az ID engem megzavart, azt hittem, a terméket érti rajta. Minek az első mező akkor?
-
válasz
Bambula5 #9235 üzenetére
Ez így rossz struktúra.
A tulajdonság táblának így fuss neki:
1. tulajdonság_tipus: integer, char, stb, ami a legjobb neked
2. tulajdonsag: char
A második mezőben azt tárolsz, amit akarsz. Tehát a termékfajta_id és a tulajdonsag_tipus_id az 1. mezőbe megy, a hozzárendelt adat pedig a másodikba.Az áru értéket teljesen máshol kell tárolni. Annak érvényességi ideje, pénzneme, vevő/szállító kapcsolata, stb. lehet.
Nem akarok gonosz lenni, de ha ez akkora projekt, akkor kérj segítséget az adatbázis megtervezése előtt, mert elsőre kicsit úgy tűnik, hogy ködben tapogatózol. Tényleg nem okoskodásból mondom, de az brutális bukta, ha utólag derül ki, hogy rossz az adatstruktúrád. Inkább mesélj itt többet róla, és beszéljük át többször. Én ERP-t fejlesztek évek óta, nagy titkokat nem fogsz nekem elárulni, szóval ettől nem kell félned. De ahogy érzed. -
válasz
bambano #9232 üzenetére
union sem szerencsés szerintem, ha lesz néhány száz táblád, és állandóan egymásba kell tolnia az indexeket néhány millió cikkel. Nem kimondottan erre való.
Olyan sokrétű terméktörzs nem létezik, amit ne lehetne közös nevezőre hozni. Akkor annyi lesz a cikktáblád, hogy cikk + típus. -
válasz
Bambula5 #9221 üzenetére
A problémám az lenne, hogy tekintettel a rengeteg termékre és azok különböző tulajdonságaira nem lenne szerencsés egy táblában tárolnom őket. Miként lehetne megoldani, hogy egy-egy alkategória létrehozásánál létrejöjjön egy hozzá tartozó termék tábla? Gondolom ez a keresést is felgyorsítaná...
Triggerekkel lenne a legelegánsabb megoldani, de szerintem nem ez a jó irány. Óriási adatbázisokban sem szokás ugyanolyan típusú adatot más táblában tárolni. Az tudod milyen mélységig vannak alkategóriák? Szerintem egyéb paramétereket kell használni, és okosan indexelni.
-
válasz
olivera88 #9211 üzenetére
Telefonról vagyok, így nem néztem, mit tudtál letölteni, de a html jó lehet. Az normális, hogy a wget ezt szedi le, mivel nem html értelmező. Míg a böngésződ futtatja a letöltés után a kódot, addig a wget nem. Viszont a html-ben benne lehet a link. Tehát letölt, beolvas, linket kiemel és mehet.
-
Múltkor volt itt Karnaugh-tábla, azért nem jött már meg elsőre fejből.
Egyébként szerintem sok nyelven meg lehet kerülni bizonyos határig az OO-t, ha az ember Forms-okkal dolgozik, és csak az eseménykezelőket írja meg. Ha onnan elkezd utána leásni, hogyan is áll össze egy ablak, akkor meg tudja érteni hátulról az OO-t. Főleg, hogy a legtöbb komponenst csak fel kell rámolni, szinte mindenre van kész megoldás.
-
válasz
Oppenheimer #9139 üzenetére
Még azt megteheted pluszban, hogy ramdrive-ot hozol létre. Akkor nagyon gyors lesz az írás-olvasás. Szinte esélytelen olyan ütközés, amiből gond lenne, de az read errort amúgy is kötelező kezelni.
-
válasz
Oppenheimer #9136 üzenetére
Szerintem az nem gond. Ha Te szerkesztésre nyitod meg, a többiek akkor is tudják olvasni. Ez akkor így így lenne, ha DB-ben tárolod. Ha exlusive lock kerül rá, a többiek nem látják, shared lock esetén meg előfordulhat, hogy éppen módosítod.
-
válasz
Oppenheimer #9132 üzenetére
Miért nem tolod ki simán XML-be vagy JSON-ba? Utána olvassák azt a kliens programok.
-
Az adatbázis, az adatbázis.
Legnagyobb előny lenne, hogy nem kellene az indexeléssel foglalkoznod, megcsinálja a motor. Ha automatikus tárolást akarsz, akkor csak egy pici program kell, ami figyel egy könyvtárat, ahová mentesz a böngészőből, és letárolja neked. Eset lehet próbálkozni bővítmény készítéssel. De az is lehet, hogy létezik már ilyen.
-
Így keresés nem lenne nehéz, sőt, nagyon gyors lenne, viszont az indexelés így sem lenne gyors. Nem tudom, mit tároltok, de nem lenne érdemes az egészet egy adatbázisba tenni? Mert akkor két legyet ütnél egycsapásra, és minden gyors lenne. Ha ez mondjuk egy DMS-szerű valami, akkor meg eleve adatbázisban a helye.
-
válasz
dabadab #9107 üzenetére
Ez egy tökéletes példa. A program viszonylag könnyen összezavarható, ha aközött ugrálsz, hogy nyerni vagy veszíteni akarsz. A program ugyanis azt feltételezi, hogy nyerni akarok, és eszerint tippel. Mindjárt kiegyenlített marad az eredmény. Vagy csak mázlim volt, de nem hiszem, mert veteránon nagy adatbázisból dolgozik. Persze ez nem bizonyít semmit, de szerintem kijátszható.
-
válasz
dangerzone #9048 üzenetére
Python?
Matlab stimmel. De a helyedben inkább ismerkednék PLC-kkel. -
Nem aktuális, pont kaptam választ.
-
-
válasz
Mr Dini #8723 üzenetére
Rákeresel a fájlban a 0x20000000 értékre, és átírod. Amivel nem fogsz menni semmire, mert a fejlesztő az általad linkelt oldalon a következőket írta:
I got access to one and figured out 2 issues, but something remained broken... I'll have to try again soon.
The issues I know about are:
- Different base address
- CPU caches are the other side of the DMA controller, so all stuff in RAM needs to be flushed.
- Something seems to work differently for core 0 than other cores.Ebből itt csak az elsőről beszélünk, a többi még nagyon nagy kérdés.
-
Köszi, ezek szerint tényleg ott a forrás is.
Nem egészen értem amúgy, hogy a 40 láb miatt miért kellene megváltoztatni bármilyen címet, hiszen a 26 ugyanott van.
Én váltottam fejlesztés közben rpi 1-ről 2-re, ott már tényleg szívás volt, mert a CPU regiszterek címei megváltoztak, és az újabb CPU-ról akkor semmit nem találtam. Nem tudom, hogy azóta jött-e ki egyáltalán doksi. Mondjuk én letettem az alacsony szintű hozzáférésről, és Linuxon keresztül hajtottam meg a GPIO-kat. Mivel nem volt igény nagy sebességű kapcsolásra, ezért nem származott hátrányom belőle. -
válasz
creation #8656 üzenetére
Mert ez a feladata. El kell mondania az elképzeléseit a feladat megoldásával kapcsolatban. Elő kellene venni hozzá az iskolai előzményeket.
- Funkciók meghatározása elég egyértelmű feladat.
- Minőségi követelmény általában a hibakezelésre vonatkozik, de mást is bele lehet venni.
- Adatbázisra vonatkozóan lehet táblákról, mezőkről, triggerekről beszélgetni.
- Platform, miért Win, miért Linux. DB szerver, stb.Szerintem elég egyértelmű a feladat, csak jól kell megközelíteni.
-
válasz
Brown ügynök #5600 üzenetére
Hopp, véletlen nyomtam, de akkor már hasznossá teszem a hozzászólást:
Kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánok mindenkinek! -
válasz
bambano #8333 üzenetére
Ilyen kábeleket rendeltem már korábban Ebayről, pont ilyeneket. Igaz, negyedáron.
A gond az, hogy most I2C-hez kellene, és ezek azt nem tudják.
Igen, soros portról jobb dolgozni, így van. Sajnos nekem ez most pont azért kell, mert van egy céges laptopom, amit magammal viszek, mikor hétvégén meglátogatjuk a szülőket, és abba nem tudok ilyet rakni. -
Csinálsz egy szöveges fájlt. Annak legyen ez a tartalma, természetesen a helyes paraméterekkel:
move /y .\forraskonyvtar\*.* .\celkonyvtar\
A kiterjesztését txt-ről bat-ra változtatod, majd beállítod a feladatkezelőben, hogy fusson le, x időközönként. Azt nem tudom, mit csinál a folyamatban levő fájlokkal, de mivel elvileg azokat fogja a kliens, így a task kifut hibával, és annyi. -
Sziasztok!
Tud valaki jó szoftver/hardver kombót ajánlani soros kommunikációhoz (TTL, UART, I2C)? Kellene valami debugger megoldás windows alá, mert van egy vödör szenzorom, amikről semmi doksim nincs. Ebayen találtam usb to serial adaptereket normális áron, viszont nem tudom, mennyire használhatók ezek pl. a RealTermmel. Amit a szoftver ajánl, az horror áron van. Esetleg van valakinek valamilyen bevált párosa?
-
válasz
martonx #8218 üzenetére
Kis túlzással azt mondanám, hogy eddig kb. a Python volt az egyetlen poztí tapasztalatom, ami a crossplatformot illeti. Régen jáváztam, úgy 10 éve, de akkor marhára úgy volt, hogy hiába volt meg a bájtkód, az nem volt hajlandó másik platformon futni, leszámítva a primitív programokat (de pl. telefonon azok sem futottak el).
-
válasz
Oppenheimer #8200 üzenetére
Én azt hallom vissza a szakmából, hogy az SZTE infója már jobb, mivel rendkívül gyakorlatorientált a képzés. Nem tudom, csak hallottam.
szerk.: Az NNG állítólag pont azért bővít ott: [link]
-
válasz
bambano #8193 üzenetére
Én éppen mostanában végzek villamosmérnöki MSc-n (mérnökinfós előélettel), és hát jött ugyebár három matek is (sztochasztikus folyamatok, analízis II, differenciálegyenletek), amitől, így x év után, majdnem sünt sz@rtam az elején. Kis túlzással, a trigonometriáig kellett visszamennem a tanulással, és volt olyan pont, ahol azt mondtam, hogy nekem ez a büdös életben nem fog összejönni. Ráadásul ott voltak a különbözeti tárgyak, amit meg kellett csinálni az első két félévben. Aztán megcsináltam.
Szóval a matekot én mindennél jobban kötelezővé tenném. Egyrészt villamoson is a legkeményebb szűrő volt, másrészt tényleg keményen tágítja az agyad. Ezerszer jobban, mint bármi más. Igaz, hogy villamoson amúgy sem mész kemény matek nélkül semmire, de szerintem minden műszaki szakirányon tökéletes az említett két funkcióra. -
válasz
sztanozs #8188 üzenetére
Ez sok más egyetemre is jellemző. Újra kell építeniük a szervezetet, új karok, átszervezések, stb. Semmiből kell építkezniük, tanárokat kell elcsábítaniuk, akik vállalják, hogy felépítik az adott képzést. Pár év, és az ME-t is újraszervezik. Hogy a környékemről mondjak, az NYME pl. eléggé szenved vele, és elég abszurd karok jönnek létre. Az SZE is izzad, de ők az utóbbi 1-2 évben szerintem jól elkapták a fonalat, de rengeteg a teendő.
Pannon egész jól tartja magát, de ott is vannak hiányosságok, ahogy hallottam.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Yettel topik
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- OpenWRT topic
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Bluetooth hangszórók
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Milyen videókártyát?
- Medence topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- Apple Watch SE 40mm 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 256GB 1év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2132
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest