Új hozzászólás Aktív témák
-
AlexxGreen
újonc
válasz
Marty76 #1223 üzenetére
Van egy másik lehetőség az ellenőrzés - Serial Port Monitor. Használom.
-
prodigma
csendes tag
válasz
Marty76 #1556 üzenetére
Szia Marty76,
a TComms az egy Acrive-X vezérlő, tehát a programok között nem találod meg. A TComms nem mindegyik cx-server verzióban található meg.
Excel-ben kezdj el VB-makrót írni, és a komponenspalettán megjelenik minden telepített Active-X vezérlő, a cx-server többet is felrak.
Itt néhány sort olvashatsz az általam használt verzióról. A TComms komponenst csak a demó verzió telepíti fel. Ezzel szívtam 1-2 napot.CX-Server Lite 1.21 Release Notes
What this version includes:
The CX-Server v2 runtime, which includes the CX-Server Project File Editor used to edit CX-Server project (.CDM) files, and many communications utilities for use with Omron hardware devices.
A set of ten ActiveX graphical components, which can be used in Excel, Visual Basic, and many other container applications. For full details of how to use these components, see the "CX-Server Lite Introduction". The components can be used with the CX-Server Communications Control (see below), and can also be used separately, driven directly by VBA script. The available components are:
OMRON CX Knob Control
OMRON CX Toggle Button Control
OMRON CX Linear Gauge Control
OMRON CX Rotational Gauge Control
OMRON CX Display Control
OMRON CX 7-Segment Display Control
OMRON CX LED Control
OMRON CX Thumbwheel Control
OMRON CX Linker Control
OMRON CX Data Logging Control
An OMRON CX-Server Communications Control ActiveX Component. This provides a link between a container application such as Excel or Visual Basic and a CX-Server project, which may have been created by CX-Supervisor, CX-Programmer or the CX-Server Project File Editor. It is used by the graphical components, and can also be used from VBA script within Excel or Visual Basic. See the "CX-Server Lite Introduction" guide for details of how to use this control. After a CX-Server Communications control has been placed on a form or worksheet, it can be accessed from the Data Source tab on the graphical component's property pages.
An OMRON CX-Server Communications Control .Net Component. This provides a native .Net link between a Visual Studio .Net 2003 application and a CX-Server project.
An OMRON CX Timer Control. This can be used in Excel 97 (and other container applications that don't already include timer controls) to execute a script command at a specified interval.
A CX-Server Project File Editor (note: this is part of the underlying CX-Server runtime system). This can be used to edit CX-Server project files.
Other help files, examples, and documentation. -
törölt tag
válasz
Marty76 #1574 üzenetére
Értem. Sajnos olyan példa programmal biztosan nem szolgálhatok ami kellően "szájbarágós". Neked valami "kulcsra kész" megoldás kellene. A hostlink OPC server megoldás az egészen jó megoldásnak tűnik...
A csomagolóprogramot tetszés szerinti nyelven írhatnád. Rengeteg programnyelv létezik ami jó erre ( C, VB, Ruby, Python, stb. ) Sőt talán egy csomó script és makró nyelv is képes soros portot és ethernetet kezelni. Mondjuk én a Delphi-re és az Assembly-re esküszöm.
-
törölt tag
válasz
Marty76 #1571 üzenetére
Igen, valami ilyesmiről.
De gondolom csak van elképzelésed, hogy az RS232 porton keresztül milyen adatokat szeretnél átküldeni vagy milyen protokollal szeretnél kommunikálni. Meg gondolom azt is tudod, hogy a TCP/IP-vel mihez szeretnél kapcsolódni. Egy ide-oda csomagolgató programot kellene írnod...
-
Szirty
őstag
válasz
Marty76 #1565 üzenetére
Hali Marty76!
"Viszont nem tudom elhinni, hogy itt a fórumon soha senki ne hozott volna létre valami hasonlót!?"
Gyakran csinálunk hasonlót.
De ha egy CPM1-et összekötsz egy PC-vel RS232-n, majd a PC-n futtatsz SCADA-t vagy OPC szervert és elérhetővé teszed etherneten át, az már nem egészen az, amit a problémafelvetésedben említettél."Ha egyszer megcsinálom bíz Isten publikálni fogom."
Helyes!
Ha neked megfelel, szívesen biztosítok neki helyet az oldalamon... -
törölt tag
válasz
Marty76 #1560 üzenetére
Úgy tudsz RS232-es portról Ethernetre csatlakozni, ha használsz egy számítógépet (pl.:FitPC) és írsz rá egy programot.
Az általad linkelt eszköz nem más mint egy távoli soros port. Ennek a soros portján keresztül nem tudsz az Etherneten TCP/IP kommunikációt megvalósítani.
Idézet a linkelt oldalról:
"The W&T COM Port Redirector for Windows 9x/NT/2000/XP/2003 also gives serially operating Windows programs the ability to communicate over the network. Virtual COM ports are installed on the system which behave like standard COM ports with respect to the applications. Communication with the terminal device is now however over the network and a Com-Server" -
prodigma
csendes tag
válasz
Marty76 #1487 üzenetére
Szia,
nem tudom kaptál-e már választ a kérdésedre. Most fedeztem fel ezt az oldalt.Na, szóval ehhez a kommunikációhoz fel kell telepíteni a PC-re egy cxserver nevű programot, ami nem ingyenes, és a PLC-hez sem jár. Települ többek között egy TComms nevű Active-X vezérlő, ez működik Excelben is. Én egy Delphi programban használtam, ha a PLC-ben engedélyezett, akkor írhatsz-olvashatsz az Omron PLC bizonyos memóriaterületein, tehát tetszés szerinti jelcsere végrehajtható.
Települnek még azt hiszem tekerentyűk, kapcsolók és kijelzőelemek is, de azokat nem használtam.
A TComms-ra duplakattintva előjön a kommunikáció beállítását lehetővé tevő programocska, itt az aktuális CPU által biztosított kommunikációs csatornák közül lehet választani. Én a Toolbus-nak nevezett (semmi köze a buszokhoz, mármint Modbus, Profibus, stb.), sima soros kommunikációs protokollt használtam.
A teljes Toolbus kommunikáció le van írva az Omron doksikban, sajnos az ellenőrzőösszeg számítására adott példa a doksiban hibás.Remélem hasznos voltam.
-
törölt tag
válasz
Marty76 #1487 üzenetére
Szia!
A videon látszik, hogy az emberünk a CX-Programmerben egy CJ1M CPU13 CPU-t konfigurál fel Ethernet/FINS kommunikációra. Ez azt jelenti, hogy egy Ethernet portos Omron PLC-ből és egy patch kábelből áll a dolog hardver része.
Sajnos az semmiből sem látszik, hogy RS232-őn keresztül is működne a dolog. Ahhoz az Excel bővíménynek Hostlink / Toolbus kommunikációhoz is kellene értenie.
Üdv,
Ákos -
Szirty
őstag
válasz
Marty76 #1288 üzenetére
Hali Marty76!
"Tudja valaki , hogy egy régebbi siemens OP397-es panelt, milyen programmal tudnék programozni?"
Nem ismerem, de az én tippem a COMTEXT nevű program. Talán ezzel...
Az OP397 OP15 alapú, így sokminden jó lehet hozzá, ami jó az OP15-höz.
Az OP397 elég régi. A gyári támogatása sajnos 1996 aug. 30.-án megszűnt. -
törölt tag
válasz
Marty76 #1223 üzenetére
Jól fogtál neki, csak így tovább. Amúgy amibe a fejszédet belevágtad, az egyáltalán nem kispályás dolog még akkor sem, ha elég egyszerű és sablonos a mikrokontroller / mini pc kommunikációja. A jelen esetben az a fő különbség, hogy te nem adatgyűjtést csinálnál, hanem a teljes vezérléstechnikát írnád újra. Nem nehéz, csak szöszölni kell vele. És igen, nagyon sokat. Elakadni nem akadtál el, ahogy elnézem.
Persze tedd fel a kérdést újra, ha valamit rosszul értettem. Ami kérdést a legelején feltettél, azt igazából megoldottad magad is, ahogy elnézem.
-
Szirty
őstag
válasz
Marty76 #1223 üzenetére
Hali Marty76!
"taiwani pajtás fogott egy mini pc-t, gyártott egy külön kis mikrokontrolleres áramkört, a kettőt soros porton összekapcsolta, és ezt az egységet egyetlen dobozba pakolva elnevezte a végeredményt valami akármi PLC-nek.
...
Igen ez jól érted, de végeredmény egy PLC az szó legteljesebb értelmében. ( ha úgy vesszük ez az összes plcről elmondható legyen az omron, siemens )."Már elnézést, hogy ilyen kötözködős vagyok és ezzel eltérek az eredeti iránytól, de hol van PC pl. egy omron (vagy bármilyen) PLC-ben?
Vagy pontosan mit értettél a fentieken? -
Szirty
őstag
válasz
Marty76 #1222 üzenetére
Hali Marty76!
"Szóval kiexportáltam az adatokat, de itt megállt a tudomány."
Szerintem jól közelítetted meg a problémát.
Az általad leírtakból azt feltételezem, hogy a PC-PLC közötti kommunikáció kellően sablonos és egyszerű ahhoz, hogy ilyen módon könnyen visszafejthető legyen.Azonban nem elég ehhez annyi adat amennyit a mellékelt hexa dump-ben mutattál.
Azt is tudni kéne mit mutat a PC amikor ezeket az adatokat küldi. A kettőt párhuzamosan kell figyelni és hosszabb időn át.
Az adatfolyamban és a képernyőn történt változás közötti összefüggés biztosan rá fog vezetni a megoldásra. -
törölt tag
válasz
Marty76 #1219 üzenetére
Szerintem itt alapvető félrefogalmazások lesznek azt illetően, hogy mit is szeretnél.
Amikor adatgyűjtésről beszélünk, akkor az a cél termelési magas szinten, hogy a gépek által már elvégzett munkát - mint statisztikai adatot - real-time eljuttassuk egy központi szerverbe.
Az egyedi konstrukciód úgy néz ki, hogy a taiwani pajtás fogott egy mini pc-t, gyártott egy külön kis mikrokontrolleres áramkört, a kettőt soros porton összekapcsolta, és ezt az egységet egyetlen dobozba pakolva elnevezte a végeredményt valami akármi PLC-nek. Szólj rám ha ezt rosszul vettem ki soraidból.
Te szétbontanád a dobozt, és lecserélnéd a beépített mini pc saját vezérlését egy saját magad által készített központi vezérléssel.
Természetesen meg lehet ezt csinálni, nem probléma, de mielőtt belefutnék egy félreértés sűrűjébe, megkérdezem, sacc/kb jól foglaltam össze a lényeget ?
-
törölt tag
válasz
Marty76 #1219 üzenetére
Hali!
Én a helyedben, első körben készítenék egy olyan kábelt amivel megcsapolható a PC és PLC közti RS232-es port. Tulajdonképpen a PC adását és a PLC adását is lehallgatnám egy-egy terminál programmal. Utána ebből már kitalálható, hogy mi a protokoll. Régebben többször használtam ezt a módszert különböző szervóhajtások és gyári programjaik közti kommunikáció lehallgatására.
-
törölt tag
válasz
Marty76 #1202 üzenetére
Szió Marty76.
Amit barkács dolgokról tippet adnék neked, hogy a gépeken mindenütt vannak vagy digit i/o modulok (akár sima jelvezetékek nagyon régi gépeknél), vagy pld egy printer port, amire folyamatosan nyomtatja a gép a munkaadatokat. Szóval valami, amit fel lehet fogni, el lehet vezetni. Ha mást nem, akkor úgy kell programozni a PLC-t, hogy célirányosan küldjön jelzéseket eseményekről. Azután megírni a saját programot a központi szerverre az adatok fogadására, feldolgozására (a főnök gondolom grafikonokat akar látni, nem számhalmazt).
Elektronikai park átlag RS-232 / D I/O <-> Ethernet konverter (bruttó 20 khuf-tól 40-ig darabja), switchek (ipari tárolósak is vannak bruttó 30..50 között, kommerszek 4-5 / db), ethernet kábelezés (métere 150 huf? valami ilyesmi), egy átlagos teljesítményű Tesco-s szerver gép (kb 200 khuf egészben tokkal vonóval). Szoftver park célszerűen talán Visual Stidio (valamelyik programnyelve, lehet választani), MSSQL. Ha elég a kis teljesítményű SW cucc, az van még freeware is. Ha a jogtiszta eszköz kell, teljes park MicroSoftéktól most valami 140 khuf (van speckó fejlesztői licence). Ezek mind olyan dolgok, hogy doksi róluk bármelyik sarkon akad, de amúgy is bárki elboldogul vele, mert simán csak "legózni" kell.
Amit jó lesz észben tartani. Aki barkács rendszert épít, annak kell majd helyben egy barkács szaki. Kellene oda a céghez egy józan életű technikus, meg programozó. Nem kell különösebb képzettség. Az kell, hogy legyen helyben stabil ember, akit a napi csip-csup dolgokkal meg lehet találni. Nélküle barkács rendszernek nekikezdeni felejtős.
Ha tanács kell bármelyik pontjához a rendszer építésnek, kérdezz konkrétan.
Ami a gyári "szabványos" dolgokat illeti, azokkal akosf éppen jelenleg futja a kört, tőle kérdezd, hogyan megy. Nekem csak nagyon rossz tapasztalataim vannak azokkal.
-
Szirty
őstag
válasz
Marty76 #1206 üzenetére
Hali Marty76!
"A Siemens és az Omron megjelenítőkhöz is van gyárilag olyan szoftver, amivel grafikus felületeket és plc adatokat lehet kezelni. Valami ilyesmire gondoltam , de márka függetlenül."
Mindegyik HMI-hez van saját szoftver.
ha úgy vesszük, ezek küzül sok már alapvetően elég általános, mert sokféle PLC-t tudnak kezelni. Siemens ProTool pl. kb. 10 féle egyéb PLC-t is tud kezelni.
De vannak ennél általánosabbak is. Pl. a legtöbb SCADA programhoz van rengeteg fajta PLC driver, így azok is univerzálisak tulajdonképpen.
vagy ott az OPC. Ha van az adott PLC-hez OPC szerver, akkor azt bármilyen HMI szoftverrel lehet kezelni, ami tud OPC-t (a legtöbb tud).Te magad is írhatsz HMI szoftvert, sokan csinálják adott alkalmazáshoz. Univerzális HMI szoftvert írni viszont irdatlan nagy munka. Egyedül meg gyak. lehetetlen.
-
Szirty
őstag
válasz
Marty76 #1202 üzenetére
Hali Marty76!
"Lehet ilyen rendszert készen kapni? Olcsón..amit beparaméterezve megérteném az egészet?"
Lehet, úgy, hoyg valaki megcsinálja. Nem olcsón.
Általában az ilyen teljesen kulcsra kész rendszerek egyediek, nem tucat termékek amit csak le kell venni a raklapról a másik 5000 ugyanolyan példény mellől és fizetni a pénztárnál.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Thinkpad X13 Gen2i 13.3" FHD+ IPS i5-1145G7 16GB 512GB NVMe gar
- Gyakorlatilag új, GARANCIÁLIS (2026.12.23-ig!) Asus ROG Strix G16 (G614JV) gamer laptop RTX 4060-nal
- Switch OLED piros-kék, 2025. novemberig Alza garis, dobozával és minden tartozékkal
- Eladó! MSI mag 360r-v2 komplett cpu hűtő (Csomagküldés az árban)+vezérlő
- NEOS BAZÁR számtek kellékek, kábelek, tartozékok, egerek
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 14s Yoga - i5-1135G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest