Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• dchard

veterán

Sziasztok!

Ma megnéztem egy WDTV Live (Sigma 3) médialejátszóval is az eddig tesztelt Avatar, Matrix 3 és Planet Earth epizódokat, szintén mindenféle színterezés beállítása mellett, és most figyeljetek: rosszabb lett az eredmény, mint volt. Annak ellenére, hogy ez a lejátszó egy 46"-os Sony LCD-n nem produkálta azokat a hibákat, mint amit a plazmámon.

Számomra ennyi volt. Még nyomkodom szombatig a cuccot, de az biztos, hogy visszaviszem. Szomorú és csalódott vagyok. Azt gondoltam a kis villódzást megszokom és ezért cserébe kapok egy tökéletes mozgásfelbontással, színreprodukcióval rendelkező kijelzőt. De nem: kaptam bandingot, erős dither zajt, zsezsegést, és hallható zajt az elektronikából. És az a szomorú, hogy ez a Panasonic jelenlegi 2D-s csúcsmodellje, tehát még azzal sem vigasztalhatom magam, hogy több pénzért kaptam volna jobbat; nem mintha ennyi pénzért nem lennének magasabbak az elvárásaim.

Hogy mit fogok venni helyette, azt nem tudom. Ebből a pénzből max 47"-os LG fulledes valamire futná...

Azért köszönöm a segítséget, tanultam ebből az esetből is.

Dchard

• dchard

veterán

Sziasztok,

Köszönöm mindenkinek a sok hasznos infót.

Eddig MPC-HC-t használtam EVR custommal, most kipróbáltam a madvr-t, és tényleg érzékelhetően jobb, kevesebb lett a banding, de nem szűnt meg. Amikor a Full RGB-t bármi másra átállítottam, szarabb lett a kép.

Holnap meghajtom media playerről az általam is ismert fullhd tartalmakkal, és megnézem mi lesz az eredmény.

A ciripelés egyértelműen a nagyfrekis áramátalakítóból jön a TV hátuljából, nem pedig a panel alig hallható "kisüléseit" hallom. Ha beletolom az arcom a panelba, akkor hallom az utóbbit is, de nézési távolságról egyértelműen a magasfrekis részről jön a ciripelés, nem a panel "zaját" hallom.

Minden ötletet szívesen veszek. Szombatig kell megszülnöm a döntést, ha akkor nem viszem vissza, nálam marad.

Én balga azt hittem, hogy csak a némi nemű villogást kell megszoknom, erre cicereg meg bandingol meg ditehrel :)

Dchard

• dchard

veterán

válasz DM-Fan #39159 üzenetére

DM-Fan:

Köszi, hogy válaszoltál. Nagyra értékelem.

A ciripeléssel kapcsolatban: nyilván ha éppen minden felrobban a transformers-ben akkor nem hallom a ciripelést. :) Viszont világos képtartalomnál elég ha csak egy kis szünet van a hangban, és már hallani lehet. Talán az összes közül ez zavar a legjobban. Most még ki tudnám cseréltetni egy másikra (8 napon belül vagyok), de egyszerűen semmi kedvem egy 50"-os plazmát hurcibálni, csak azért, mert a gyártó nem képes rendesen összerakni és/vagy forrasztani. Szerintem ez egy 340.000 Forintos TV-nél nem elfogadható. Egyébként az összes hiba közül ez zavar a legjobban.

A zsezsegésről: kalibrált beállításokkal is ezt csinálja. Ha megállítom a képet (pl.: mátrix 3 BD, sötétebb rész), akkor égbekiáltó: már 1 méterről is látni lehet, hogy valami nem okés. Szerintem a banding is emiatt a zsezsegés miatt lehet. A kontraszt amúgy 30-on, a fényerő 0-n, a sharpness 0-án áll, szín 30-on.

Ha verom szerdán ér rá furikázni, addig még mókolok vele, meg olvasgatom az avsforums-ot, de ha addig nem tudom megoldani legalább a bandingot és a zsezsegést, akkor visszaviszem, és nézek valami fulledes LCD-t jobb híján...

Pedig a feketéje és a mozgásfelbontása fényévekkel jobb, mint bármelyik LCD-én...

Igazából mindkét kijelzőtechnológiának vannak hátrányai, a kérdés, hogy az ember melyiket viseli el jobban. Nálam a zsezsegés és a ciripelés (ez utóbbi különösen) kizáró ok. Vittem már vissza Philips LCD, mert búgott a tápja.

Dchard

• dchard

veterán

Sziasztok,

Tegnap vettem egy TX-P50G30E panát, sok évnyi LCD-zés után. Az elmúlt egy nap tapasztalatai alapján a következő problémákat véltem felfedezni:

1. Ciripel. Minél világosabb a kép annál inkább, de akár teljesen sötét képernyőnél is hallani lehet.
    2. Zsezsegnek a pixelek, és ez láthatóan rontja a kontraszt arányt, nem tudom kikapcsolni.
    3. A kontraszttal amúgy is vannak gondok: a korábban gyönyörű, részletgazdag (pl.: Planet Earth BD) képeknél banding figyelhető meg.
    4. Villódzik. Ha bekapcsolom az intelligent frame kreationt és az öko módot akkor kevésbé, amúgy jobban.

A TV HDMI-n kapcsolódik egy ATI 5570-es karihoz, 24Hz-en. Lejátszáshoz MPC-HC-t használok.

A kérdésem az lenne, hogy a zsezsegést (pixel shifting) és a kontrasztos problémát meg lehet-e oldani valahogy? Mert ha nem, 8 napon belül visszaviszem.

A másik kérdés, hogy másnál is ciripel a TV? (nem a ventilátorról beszélek). Lehet ezzel csinálni valamit? Valami youtube-os videóban láttam, hogy állítólag a táp környékén valami csavar nincs rendesen meghúzva és ezért ciripelhet ennyire. Lehet ebben valami?

Még valami: ha full fekete kép vana TV-n és közel hajolok hozzá, látható ahogy a feketétől egy árnyalattal világosabb sötét csíkok futnak folyamatosan lentről felfelé. Ez gondolom a pixel shifting miatt van.

Köszi a segítséget!

Dchard

• dchard

veterán

válasz DEW3yl #5087 üzenetére

Erre már tegnap reagálni akartam valami olyasmit, hogy "vagy esetleg a szememet ne cseréljem ki?", aztán csak a tényszerűség kedvéért visszamentem a westend-be, és a samu kutricájában (itt volt a legkészségesebb az eladó, meg itt volt viszonylag kevés TV), kikapcsoltattam az összes TV-t, kivéve egy plazma készüléket, nehogy azt mondjátok hogy "sok plazma egymás mellett" meg "LCD-k között a plazma". Hát így is vibrál.

Először a másik plazmát kapcsoltattam vissza: most már többes szám: vibrálnak.

Újra csak egy plazma üzemben, és most LCD-t kapcsoltattam vissza: plazma vibrál, lcd nem vibrál.

Többi LCD-t is belövettem az egyszem plazma mellé: plazma vibrál, LCD-k nem vibrálnak.

A forrás minden esetben BD-ről, HDMi-n ment digitális multiplexerekkel, úgyhogy mielőtt valaki erre csapna le: hát nem a forrás volt gyengus.

Rájöttem, hogy tök felesleges elvinnem bárkit is, mert ha 100 embert viszek, és senki sem látja, engem attól még zavarni fog.

"szerintem egy 100Hz-et tudó plazma nem villoghat láthatóan (idegesítően)."

Plazma nem azért villog, mert 100Hz-es, vagy nem. Valószínűleg, a gáz maga vibrál benne, ahogy gerjesztik, és ezt látom.

Hát srácok, nekem akkor úgy tűnik ennyi volt a plazma téma: kénytelen-kelletlen átköltözök az LCD topikba. Tényleg sajnálom...

Dchard

• dchard

veterán

Erre a villogásra még annyit, hogy az LCD-k nekem egyáltalán nem villogtak, pedig abból is irdatlan mennyiség volt egymás mellett. Sőt: hüjevagyokban volt egy sorban kb. 8 TV, ebből kettő plazma, de nem egymás mellett, hanem elszórva az LCD között. Azonnal kiszúrtam a két delikvenst.

Hogy teljesen kizárjam a szubjektív tényezőt, el fogok menni még egyszer, és viszek magammal két kollégát is, mert együtt keresünk TV-t, de a mai afféromról nem beszélek nekik, mondják meg ők, hogy látnak-e valamit.

Dchard

• dchard

veterán

válasz DM-Fan #5057 üzenetére

Ma elmentem megnézni a PY80-at, több helyre is, és a következő dologt találtam:

1. A westendi pana és hüjevagyok üzletekben is volt kiállított PY80, és mindkettőnek rendben voltak a fehér színei, tehát a körúti pana boltban egyértelműen egy szar PY80 van kiállítva.

2. Viszont villognak. Ahogy egy 20 centivel fölé nézek, vagy nem pont a képre fókuszálok, az összes plazma villog, méghozzá durván. Pont mint a vacak gimnáziumi neonok. Pana boltban még át is köttettem a Komponens forrást HDMI-s Blu-Ray-re, és úgy is vibrált. Ugyan ez a vibrálás volt az összes többi plazmánál itt a panában, a hüjevagyokban, meg a Samsung kiállítótérben a samu plazmák is villogtak, pedig ott is BD-ről ment HDMI-n a forrás.

Először csak azt hittem képzelődök: kimentem kiszellőztetni a fejemet, aztán újra végigjártam mindhárom üzletet, de ugyan az: plazma villog, LCD nem villog. Végére már tisztára hülyének néztek.

Komolyan kérdezem: a vibrálást ti nem látjátok, vagy ez adottság kérdése, vagy mi? Mert egyik helyen egyik eladó sem látta, viszont én igen.

Samuban megnéztem a 7-es szériát, lekapcsoltattam a kiállító szobában még a villanyt is, hogy jobban lássam egyrészt az LCD és plazma közötti fekete különbséget, meg ott majdnem egymás mellett vannak plazmák, LCD-k, és jól össze lehet őket hasonlítani.

A plazma feketéje, és a mozgásmegjelenítés egyértelműen csúcs. A plazma fekete szintjét viszont baromira megközelíti a samu 7-es szériája. Egészen addig, amíg le nem kapcsoltuk a pilácsot, a 6-os és 7-es szériás samu LCD teljesen egyformának tűnt, aztán a sötétben jött a hideg zuhany: a 7-es samuk elpicsázzák a hatost durván, és nüanszra megközelítik a plazmák fekete szintjét, viszont horror ára van.

Hát megint holt pontra jutottam: a plazma minden szempontból jó, de zavaróan vibrál; az LCD-ből találtam olyat, ami jó lenne, de megfizethetetlenül drága.

Dchard

• dchard

veterán

Nem tudnék valakinél megtekinteni egy viszonylag új ilyen PY80 vagy PZ80-as pana plazmát? Vagy nem tud valaki egy jó helyet, ahol biztosan nem egy száz éve hajtott vacak van kiállítva?

Jártam már a körúti panában de ott szutyok a készülék, borzasztó a képe: rózsaszínes, narancsos beütések.

Köszi!

Dchard

• dchard

veterán

TV vásárlás előtt állok (eddig LCD-m volt, nem voltam vele elégedett sem a fekete, sem a mozgásfelbontás tekintetében), ezért kérem a segítségeteket.

Az LCD-ben való csalódásom után első dolgom volt kinézni egy árban megfelelő plazmát (ez lenne a 42"-os PZ80). Be is megyek a körúti pana boltba szemrevételezni, ahol éppen a Eurosport 2 HD adásán ment sífutás HDMI multiplexereken át. Kiábrándító volt: a PZ80 hideg színhőn is csak valami piszkosfehéret produkált, normál színhőn pedig rózsaszínes narancssárgába hajlás következett. Átnéztük az eladóval az összes beállítást, de úgy tűnik, hogy ennyit tud a TV. Miközben rögtön mellette egy köztudottan gagyi pana LCD-n virul minden. Ráadásul a többi (magasabb kategóriájú pana plazma is hasonlóan nézett ki).

Tényleg ennyit tud, vagy csak egy szarrá hajtott modellt sikerült kifogni? Komolyan kérdezem, hogy mi a véleményetek, tapasztalatotok, mert amit láttam, az borzasztó volt, viszont több méréssel alátámasztott tesztben meg áradoztak róla.

Másik dolog: a TV-t (PZ80) elsősorban számítógépről hajtanám, de nem monitorként, csak a gépről menne ki a képanyag filmezés közben. Videokarimon van natív HDMI és DVI is. Kérdésem: meg fogom tudni hajtani PC-ről fullHD felbontásban a PZ80-at, vagy sem? (érdekes, mert egy csomó LCD tv-re is ráírják, hogy nem tudja az 1:1 pixel mappingot pl. sharp, Philips, aztán mégis csak tudja). Értsd: a Windows felbontás menüjében fel tudom majd húzni a csúszkát 1920x1080-ra?

Harmadik: az PZ80 és a PY80 között tényleg csak a tuner a különbség? Mert ha igen, akkor inkább PY80-at veszek a sokkal olcsóbb ára miatt. Egyáltalán: MPEG4 tuner van a PZ80-ban?

Negyedik: melyik az a szín, ami a legkevésbé ég be? Hülye kérdés, de mivel a TV kiterjesztett asztalként is menni fog néha, így van lehetőségem bármit berakni háttérnek, ami kíméli (akár vakfeketét is ha az a nyerő). Félreértés ne essék: tartósan nem lesz így üzemeltetve, de ha 10-20-30 percig csak a háttér van rajta, akkor is kímélni szeretném a cuccot.

Ventilátor: mennyi üzem után kapcsol be? Mennyire zavaró a hangja? A szoba ahol lesz légkondis, tehát nem kell nyáron 30-40 fokokat kibírnia.

Köszi minden segítséget!

Dchard

Aktív témák

Hirdetés